Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Norvég slasher? Igen!

2010.09.14. 11:43 - purga

Címkék: folytatás brutál vér kérdőjel norvég nem amerikai slasher

Egyik kedves törzskommentelőm már nagyon hiányolta ezt a műfajt, ami valahol jogos is, hiszen már rég írtam ilyesmiről. Akkor íme egy ínyenc falat, egyenesen Norvégiából, a folytatásával együtt!

Hideg préda - Fritt Vilt / Cold Prey (2006)

 

Rendezte: Roar Uthaug

Mint azt sokan tudjátok, hogy ez az ország már jeleskedett a blogomon egy egész nézhető filmmel, a Hora-val, ami valljuk be, inkább csak egy koppintása a Köpök a sírodra c. förmedvénynek. Így reménykedtem, hogy a történet most végre nem lesz ismerős. A végeredmény felemás lett: ugyan nem koppintottak (tudtommal), de attól még semmi újat nem tudtak hozzátenni, mint egy átlagos, amerikai slasher. Mondjuk ez a hozzáállás emberfüggő, mert aki szereti ezt a fajta sablont és csak kikapcsolódni akar, annak ez be fog jönni.

Azonban 1-2 apróságban mégis eltér a többitől, de mielőtt ebbe belemennénk, nézzük a történetet. Szóval, egy öt fős baráti társaság elmegy a hegyekbe snowboardozni, mert hát abban az országban mégis mi mást lehetne csinálni? :) Ez nekünk jó, mert végre nem egy elhagyott erdőt kapunk, hanem valami újat. Mondanom se kell, hogy  elkerülik a  turistacsalogató kijelölt pályákat, mert minek, amikor hegy-hegy hátán van  ingyé' baszki? Persze hamar kiderül a civilizáció elkerülésének hátránya is: amikor az egyiküket baleset éri, nem tudnak kihez fordulni. Térerő ugye nincs, a kocsit meg olyan messzire parkolták le, hogy inkább becsörtetnek egy elhagyott (?) turistaszállóba.

Nem lesz meglepetés, hogy a hely annyira bizalomgerjesztő, hogy már várjuk a kazettás diktafon előkerülését, amiben a mondóka úgy kezdődik, hogy "van ez a játék...". Vagy leginkább úgy képzeljétek el, mint a Ragyogás hoteljét, csak kék és szürke színekkel. Egyébként ezek mellett még a fehér a domináns szín. Ettől a három tónustól pedig az egész játékidő alatt olyan érzésünk van, mintha csak úgy áradna a képernyőről a hidegség. Szóval a színvilágot és a hangulatot is remekül eltalálták, ha szabad ezzel a szójátékkal élnem: mintha a filmben megfagyott volna a levegő. Egyszóval az atmoszféra is rendben van, finoman tapintható a feszültség, ahogy felfedezik a fiatalok az épületet.

Cici nincs, ami kiábrándító (hiszen ez már-már kötelező elem), csak úgy, mint az a tény, hogy a szűz szereplő az elsők között hal meg, nahát. Sőt, itt le is spoilerezhetem, hogy aki meg paráználkodik, az túléli. Azonban itt jön a másik nagy probléma: aki már látott háromnál több slashert, az ránézésre megmondja, hogy ki lesz a túlélő. Ez pedig nagyot ront az összképen, mert hová lesz az izgalom, ha tudjuk, hogy ki miatt nem kell majd aggódnunk?

Néhány szó a gyilkosunkról is: a karaktert remekül kitalálták, csak éppen hogy mellőz minden kreativitást: egy állig felöltözött, stílusosan jégcsákánnyal "dolgozó" szociopata. Aki természetesen néma, mint a sült hal.

A halálnemek közepesen jók: nem túl látványos, de nem is mondanám visszafogottnak. Azonban nem igazán operáltak azzal a szép képpel, amikor a tiszta, fehér havat beteríti a friss vér, pedig ez egy alap "ötlet" lenne egy ilyen jellegű műnél. Sebaj. De legalább kárpótolnak a fordulatok... ja nem, mégsem, mert az sincs. Lineáris a történetvezetés, semmi új, meglepő csavar. Esetleg a végén van egy vágás, ami megmagyarázott 1-2 dolgot, de nem éreztük volna nagy hiányát, ha ezt a készítők mellőzték volna.

További pozitívum: végre nincs olyan gyermekded cenzúra, mint a Hora-nál. Amúgy meg, mint az elején is írtam, tényleg semmi több, de nem is kevesebb, mint egy átlagos slasher. Ami hiányzik, azt remekül kompenzálják valami piciny plusszal. Kár, hogy ez nekem már érdeskevés.

 

Hideg préda 2 - Fritt Vilt II. / Cold Prey II. (2008)

 

Rendezte: Mats Stenberg

FRITT-VILT-2-post2.jpgAz első film rendezőjének úgy tűnik nem tetszett az ötlet, hogy folytassák, mert végül egy olyan embernél landolt a forgatókönyv, aki (az imdb szerint) még soha, semmi köze nem volt a szakmához. Aztán így is maradt, semmi új produkció nem köthető a nevéhez. Akárhogy is, ha így nézzük, akkor kár érte, mert eléggé tehetséges. Mármint nagyon sok amcsi, B- (vagy ZS-)kategóriás rendező szégyellhetné magát mellette.

Mindezektől függetlenül a film attól még túl nagy meglepetést nem okozott az első részhez képest. A "szabályoknak" megfelelően több a vér, az áldozat és az elhalálozások is változatosabbak. Csöcs viszont még mindig nincs.

A legnagyobb bajom azonban az, hogy a gyilkos ugyanaz maradt, mivel "csoda" folytán feltámadt, amit persze az orvosok próbáltak is igazolni, de vajnyi kevés sikerrel. Igazából teljesen retardáltnak vélik az átlagnézőt, mert abszolút nem hiszem el, hogy ezt bárki, bármilyen módon túlélhette volna. Esetleg, ha kómába kerül, akkor talán, de az tuti, hogy nem fog úgy felkelni az ágyról, mintha csak a térdét verte volna be a szekrénybe. Pláne nem kezd el öldökölni. Ráadásul a készítők próbálták megmagyarázni a kilétét őrültünknek, meg hogy miért válhatott egy lelkiismeret nélküli gyilkológéppé, de az is olyan homályos lett, meg érthetetlen, hogy inkább hagyni kellett volna az egészet a picsába. Igazából az az érzésem volt utána ezzel kapcsolatban, hogy fel akarták dobni plusz szereplőkkel, na meg valamivel ki kellett tölteni a játékidőt is.

Mindazonáltal ebben az egészben legalább az a pozitívum, hogy pontosan ott folytatódik, ahol az első rész véget ért. Sokkal jobb, mint egy erőltetett "10 évvel később" sablon sztori. Persze az igazság az, hogy a legjobb az lett volna, ha nem folytatják, mert igazából minek.

fritt-vilt2-pic2.png

Túl sok újat itt sem látunk, a történet sincs túlbonyolítva: aki túlélte, az egy hegyi kórházba kerül (az van a legközelebb), majd a rendőrök megkeresik a holttesteket, mivel eléggé bizalmatlanok az illetővel szemben. Aztán persze előkerül a tettes is, aki mint már írtam, a boncteremben feltámad, pontosabban sikeresen újraélesztik. Ezt követően meghal (majdnem) mindenki. A nagyon idős néni és a nagyon gyerek kisfiú persze nem, mert minek döntsünk tabukat? Minek újítani? Csak fogni kell a "jól bevált" receptet és egész egyszerűen hentelni kell egy félreeső helyen a semmi tetején. Egyedül a rendőr-attack volt olyan, ami amúgy nem annyira jellemző a műfajra. Na az egy szépen felpörgetett, izgalmas jelent sor volt, csak "természetszerűleg" túl rövid.

Végeredményben ez egy egyszerű iparos munka volt, amiből eltűnt az első rész spéci atmoszférája. Ez a színvilágban is érzékelhető. Sok benne a logikátlanság és a karakterek se olyan kidolgozottak, csak most több van belőlük. Azért egynek ez is jó.

 

Hideg préda 3 - Fritt Vilt III. / Cold Prey III. (2010)

 

Igen, a norvégok nem szaroznak és képesek még egy bőrt lehúzni kicsiny slasherükről. Ezek szerint hazájukban tényleg ennyire kajolták az első két produkciót.

A bemutató náluk októberben lesz, hozzánk meg kb. sohanapján fog elérkezni.

Egyébként az előzetes alapján (ami az első két rész tekintetében meglehetősen spoileres annak, aki még nem látta az első kettőt) ez egy előzményfilm lesz, nahát. Most végre mindent megtudunk majd a csákányosunk gyermekkoráról, hurrá. Ja és ezt meg egy harmadik rendező kezébe adták, persze ő is elsőfilmes... Ennyire nagy a bizalom ebben az országban? :)

u.i.: ez a poszter kissé Fűrészes, nem?

 

 

Első rész: 5/10

Második rész: 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr412293079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homerkaro 2010.09.14. 20:58:14

Véééégre:D köszönöm amint lesz egy kis nyugtom meg is nézem mindkettőt.:)

homerkaro 2010.09.23. 20:47:34

no végre tudtam időt szakítani a film megnézésére.
bazz az elején aszittem vámpíros film olyan fehérek ezek a norvégok.:D
a pontozással egyetértek és igen kiakasztó h egy félmeztelen csaj nem volt benne.a hangulata nem volt rossz de ez még sem az a klasszikus slashhorror.Lehet hogy azok kifujtak a 80as évek után? Sajnos nem olyan hatással volt rám ez a film mint a legutóbbi Pieces(ejh az de jo volt).
És sajnos amint látom rajtam kívül nem sok embert érdekel ez a műfaj.:(
na nembaj türelmes vagyok és várom a következő slashert hátha vmi régi lesz amit még nem láttam.:)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.09.24. 18:21:40

@homerkaro: lebuktál, itt még türelmes voltál:D

homerkaro 2010.09.24. 18:22:39

attól függ miről van szó:D ugy felpörögtem a nap hírén mintha 5ös lett volna a lotton:D

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.09.26. 11:54:50

MInt nagy slasher fannak, nekem elégg tetszett mindkét film. Az biztos, hogy jobb volt, mint a mai amcsi slasherek.
Tetszett mindkét film hangulata, a színészek is rendben voltak, szóval várom a folytatást.
Nálunk is megjelenhetnének ezek a filmek legalább DVD-n, de úgy látszik, hogy a jó európai alkotásokat nem nagyon akaják megjelentetni. Pl.: Eden Lake

A 3. részhez egyébként már van újabb előzetes is, ami nem az első kettőbl van összevágva: desmondwallace.freeblog.hu/archives/2010/07/27/Itt_a_Fritt_Vilt_3_posztere_es_elozetese/

Azt meg zárójelben jegyzem meg, hogy örülök, hogy rátaláltam erre a blogra.

homerkaro 2010.09.26. 12:37:07

végre!nem vagyok egyedül:D
igazad van @desmondwallace: tényleg gáz h nem lehet őket megvenni de talán ami késik nem múlik.
viszont én ugy gondolom hogy hanyatlóban ez a műfaj vagy legalábbis változásaon megy keresztül mert amik mostanság vannak azokat én nem sorolnám a klasszikus slasher filmek közé.talán 1-2 remake az ami tudta hozni a hangulatot.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.09.26. 13:37:29

@homerkaro: Hát nem túl sok jó slasher készül mostanában az fix, de hátha javul majd a helyzet.
A Hatchet 2-ről eddig elég jó vélemények vannak. Az 1. rész nem volt nagy szám, de hátha a foyltatás jobb lesz.

Amit leg leginkább várok, az a Sikoly 4. Hátha ismét új lendületet vesznek a slasherek.

DVD téren meg nagy kár, hogy megszűnt a Fangoria, mert ők azért behoztak pár kuriózumot. Meg az Ultrafilm se nagyon ad életjelet mostanában. Egy Trick 'r Treat vagy Dellamorte Dellamore magyar DVD-nek például nagyon örülnék.

homerkaro 2010.09.26. 14:02:36

fangoria dvdket még elvétve lehet találni tescokban 200ftért:D(pumpkinhead,anygalok háboruja kukorica gyermekei) de legalább neves horrorfilmeket kiadtak jopárat most a nyáron.multhéten el is költöttem 9ropt 9 filmre az alexandrában:D
a hatchet szerintem kimondottam rossz volt ugyh a 2ik rész sem mozgat annyira.
a sikoly 4 már annál inkább mert wes craven bácsi tud vmit meg mert a szereplők között ott lesz hayden panettiere:D

skizo... (törölt) 2010.09.26. 14:06:59

Adsz vagy kapsz!!!! igeeen :D:D imádom. Meg is nézem, aztán meg este letesztelem a norvégokat, délutánra meg egy halálos kitérő maraton, mert abból még csak az egyet láttam.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.09.26. 15:04:17

@skizo...: Az első az igazi. A második még elmegy, de a 3. borzalmas.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.09.27. 08:12:30

a balta igenis egy istenkirályos film, írtam is róla:P
az ultrafilmnek meg jár a pacsi amiért mostanság elárasztották a piacot a rengeteg 1000 Ft-os klasszikusokkal, mint pl: a gonosz halott 1, az erdei fantom, stb.

mirtyll 2010.10.17. 14:00:46

Barátosnémmal néztem a Fritt Vilt 1 részét, szerintem egy párszor elszundított rajta, de nekem tetszett. Annyira ügyesen játszottak a fénnyel, és olyan erős magukkal ragadó képek voltak benne. (pl.:amikor a szőke, kispólós, bugyis csajt próbálja megölni, a csajnak a karja, félig a feje látszik miközben a folyosóra akar menekülni. De még lehetne sorolni őket.) A végén azért mosolyogtam, hogy ha meg tudja vágni azon a nagy bundán át a támadót, megérdemli hogy túlélje, de sajnos túlélte. Már az elején végig nézve a csapaton látni lehetett hogy ki éli túl. Ennek ellenére fele olyan kiszámítható mint az Eden Lake, csak hogy vissza utaljak arra bejegyzésedre, amivel teljes mértékig nem értek egyet.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.10.18. 08:14:40

@mirtyll: na én meg ezzel nem értek egyet:P
ne mondd már, h az eden lake vége kiszámítható volt... pff


süti beállítások módosítása