Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Franciák és a spájz sokadjára is!

2014.02.08. 12:15 - purga

Címkék: francia vér bio thriller kérdőjel ritkaság felsorolás

Már nem is sorolom, hogy hány ilyen francia filmes csomag volt a blogon, a lényeg, hogy tudjuk, hogy azért többnyire jó filmeket készítenek. Terítéken újabb három példány.

1. Vidocq (2001)

Rendezte: Pitof

Vidocq-post.jpgKezdjük a legismertebbel, amiről a korát tekintve már rég meg kellett volna emlékeznem. Már csak azért is, mert ifjúságom (13 éve... Istenem, hogy öregszem) egyik kedvence volt, amit még eredeti (!) VHS-en (!) nyúztam! Így elhihetitek, hogy ennyi idő elteltével mennyire éles volt a kontraszt, amikor végre DVD-n néztem meg. Sajnos ez által fel is tűnt egy nagy probléma a filmmel kapcsolatban...

Ez pedig az, hogy nagyon érződik a green box használata (jó, annyira nem, mint a Mezsgye-folytatásokban). Bár az alkotók nagyon szépen kidolgoztak egy 19. századi környezetet, mégis feltűnő, hogy pl. amikor a mezőn vannak, hogy a háttér csak oda van vetítve. Ennek ellenére az operatőri munka nagyon pazar, még ha a narancssárga-szűrőt turbó fokozatra állították. Igaz, a közelikből is lehetett volna kevesebb, a legemlékezetesebb, hogy a nyúlszájú szereplő gennyedző sebét milyen gyakorisággal csodálhatjuk meg. Azért szép, na.

Akkor most térjünk rá magára a két idősíkon játszódó történetre. A címszereplőt megtestesítő nyomozó (Gérard Depardieu!) a nyitójelenetben meghal, de egy ifjú újságíró szeretné megoldani ennek rejtélyét, így utána jár. Aminek eredményeképpen rengeteg flashbacket kapunk. A baj az, hogy mindenki, akivel csak beszél, utána rögtön meghal... Közben persze képet kapunk a nyomozó gyilkosáról is, aki természetfeletti erőket használ és baromi stílusosan néz ki.

vidocq-pic1.jpg

A cselekményvezetés kellően gyors, nyomozós filmek közül szerintem az egyik legfürgébb. Mindeközben bepillantást nyerhetünk az akkori dekadens francia elit életébe is. Mi több, a háttérben egy újabb forradalom is készülőben van. Ennek köszönhetően unalmasnak egyáltalán nem nevezhetnénk.

Azonban túl a sajátos képi világon, vannak egyéb problémák is. Csak a legnagyobbat emelném ki: a gonosz kiléte egyértelmű lenne, ha a film nem vezetne félre szándékosan, meglehetősen ügyetlenül és szemét módon. Mert bár a kiléte abszolút logikus, de baromi ügyetlenül próbálták leplezni, ami már kifejezetten bosszantó. 

Egyébként szerencsétlen rendezőre fel is figyelt Hollywood, aminek eredménye a kritikán aluli Macskanő lett. Az álomgyár ezt a borzalmat meg úgy hálálta meg, hogy csak most 10 év (!) elteltével engedték újra rendezői székbe.

2. Proie / Prey (2010)

Rendezte: Antoine Blossier

proie poster 2010.jpgAz öko-horror nehéz műfaj, mert nem könnyű egy természeti jelenséget úgy beállítani, hogy az tényleg hatással legyen a nézőre. Nem véletlen, hogy ritkán készül ilyen jellegi film. Persze a franciákat nem kell félteni, ha hatásos horror elkészítéséről van szó. Ez most is sikerült.

A cselekmény itt is két szálon fut, csak nem időben térnek el egymást, hanem műfajilag. Van ugyanis egy nagyon erős drámai szál egy házaspárról, kiknek az életébe a lány kőszívű apja beleszól. Nem túlzok, a fickó inkább abortáltatná leendő unokáját, csak hogy a lánya tovább dolgozhasson a műtrágyagyárában, mint vezető kutató. A férjnek ez persze rohadtul nem tetszik és férfi módjára megbeszélné ezt az apóssal.

A másik szál, a tényleges horror pedig az, hogy ők ketten, az após apjával és testvérével elmennek vadászni a közeli erdőbe. Ugyanis valami bitang nagy vad baszogatja az állatokat és ez nem pálya. Aztán kiderül, hogy lényegében mutáns vaddisznókról van szó... Nem röhög. Bármennyire is hülyén hangzik, a dolog mégis működik, köszönhetően a megvalósításnak. Sötét erdő, kevés fény, tanácstalanság, túlerő, belső viszályok (mert igazából mindenki utál mindenkit), vagyis minden megvan a feszültségkeltéshez. 

Sajnos korántsem tökéletes. Ennek oka nagyrészt az öko-horror jellegből fakad. Nem tudom, hogy volt-e ilyen szándék, hogy a műtrágyázás veszélyeire hívja fel az emberek figyelmét, de kissé félrement. Mert mutáns vaddisznókkal nem lehet meggyőzni erről a nézőket. Sokkal érdekesebb lett volna tovább fejtegetni a bőrbetegséget, amit sajnos csak érdekességképpen dobtak be. A másik, hogy bár a tó totálkáros lett, ez nem tűnt fel senkinek sem! Basszus ez nem Kanada, ahol száz kilométereket tudsz megtenni anélkül, hogy emberrel találkozz! Egy ilyen horderejű változásnak másnak is fel kellene tűnnie! Az említett állatok meg hiába mutálódtak, azért ne fejlődjenek már ki ilyen villámsebességgel!

proie-pic.jpg

De a főszereplő jellemfejlődése is túl gyorsan ment végbe. A kezdeti "nem tudok élesíteni egy puskát se és be vagyok szarva" attitűd hirtelen átvált Dr. Ramboba, amint biológusként turkálhat egy döglött állatban. Onnantól már kvázi ő dirigál. Ne már!

A hibáktól eltekintve azért remek kis film. Mondhatni tipikusan franciás, jelentsen ez bármit is. A befejezés is ehhez méltó. Ráadásul még másfél órás sincs, szóval érdemes rá befizetni. És igen, a vérrel sem spóroltak.

3. Amer (2006)

Rendezte: Hélène Cattet és Bruno Forzani

amer_post.jpgNem olyan rég adtunk arról hírt, hogy a rendezőpáros egy hamisítatlan gialloval fog minket megörvendeztetni. Akkor megfogadtam, hogy első nagyjátékfilmjüket mindenképpen megnézem, mert elnézve az előzetesét, itt is valami giallo-szerűségről lehet szó. Nem sokat tévedtem.

Ez a film nem más, mint tisztelgés (mit tisztelgés, valóságos szoborépítés!) Dario Argento előtt. Nem, nem a giallo, hanem a mester előtt. Olyannyira, hogy nem is a történeten van a hangsúly. Igazából olyan ebben a formában nincs is. Ha nagyon mondanom kellene valamit, akkor egy nő életét láthatjuk bizarr gyermekkorától kezdve szexuálisan frusztrált felnőttkoráig. A domináns tényező itt maga a látvány. Ismerős, nem? A Sóhajokért is a "szakma" a vizualitásáért van oda és hajlamosak megfeledkezni a khm... nem túl erős forgatókönyvről.

Ez nem is más, mint egy vizuális maszturbáció. Ilyenformán egy idő után nagyon öncélúvá és fárasztóvá válik. Olyan, mint amikor frissen végzett filmművészetes hallgatók rögtön minden trükköt meg akarnak valóstíani első filmjükben, amikről csak az órán hallottak. Természetesen azért van tudatosság is, főleg ami a harsány és gyakran változó színvilágot érinti. Minden téren sikerült Argento stílusát meghagyni.

amer-pic.jpg

Nagy kár, hogy ez lett belőle, pedig komolyan mondom, hogy az első 15 perc láttán belém fagyott a szar is, annyira erősre sikeredett. A titokzatos, fekete ruhás szolgáló, a halott nagypapa, az idegbeteg szülők és persze az ártatlan, de kíváncsiskodó kislány. Dermesztő egyveleg. Miért nem tudták ezt a vonalat tovább vinni? Miért kellett ennyire öncélúvá variálni? A film közepe, a tinédzserkor konkrétan egy merő unalom, aminek igazából semmi értelme nem volt. A végén meg további kikacsintásként előkerül ugyan a fekete bőrkesztyű és a borotvakés is, de addigra már könnyen kifárad az ember a töménytelen mennyiségű operatőri trükkök egymásra pakolgatásától.

Filmkészítőknek nagyon tudom ajánlani, mert sok vizuális trükköt lehet belőle tanulni, meg persze azoknak is, akiknek a technikai megvalósítás az egyik fő szempont. Aki viszont csak egy meze horrorra vágyik, az inkább kerülje. 

1. Vidocq: 6/10

2. Proie: 7/10

3. Amer: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr735804658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JigsawJohnny 2014.02.08. 13:23:49

Hú, a Vidoq-ot jó régen láttam (még annó úgy keltette fel az érdeklődésemet, hogy egy tökjó Apocalyptica szám klipjében voltak belőle részletek :D), emlékeim szerint nem volt rossz.

Az Amer-nél én valami nagyon mást vártam (pláne az első részlet után, ahogy Te is írtad), de végülis egész tűrhető volt - bár ha nem lett volna a csodaszép látványvilág, szerintem a felénél kinyomtam volna. XD

Ebbe a Prey-be lehet, hogy majd belenézek, hátha egynek elmegy. A hasonló témájú, eléggé trágya (höhö) Pig Hunt c. film ugrott be róla, legalábbis a vadmalacos gyilkolászásról.

xamuraj 2014.02.08. 13:57:50

Tudom,hogy nagy kérés meg elvárhatatlan dolog valakitől,aki blogot vezet hogy utánajárjon vagy ismerjen tényeket,infókat,de az a "szerencsétlen rendező":))már 2001-ben is hatalmas név volt a szakmában,ilyen izéket csinált na....mondd már...visual effects supervisor meg digital visual effects supervisor-ként nyomta olyan tré filmkészítők mellett mint Besson vagy Jean-Pierre Jeunet ...:))Utóbbi neve ,munkássága talán ismeretlen az oldal érzékenységét nézve,de az Alien 4 talán beugrik róla-holott marha sok jobb filmet ,egyedi fantasyket csinált:))
És,Pitof-nak ,a "szerencsétlennek":))igen sok gondja volt a Macskanővel,ő azért mást képzelt el,de amcsiban egy idegenből jöttnek baromi nehéz elképzeléseit véghezvinni,hogy meg kié a végső vágás joga és hasonlók,arról is lehetne írogatni.
Szóval,a valós kép miatt:))

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.02.08. 15:58:55

A Vidocq-ot én is VHS-en láttam anno, csak én tékából vettem ki :) Meg is lepődtem az alacsony pontszámon meg az értékelésen, mert akkor nagyon bejött.

PH_fet 2014.02.14. 15:28:34

A Vidocq-nak nekem nagyon tetszett a képi világa. Ha jól emlékszem ez volt az első olyan nagyfilm, amit digitális kamerával vettek fel.


süti beállítások módosítása