Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mozi: Én, Frankenstein

2014.01.23. 16:32 - purga

Címkék: premier scifi mozi ausztrál ördög 3d szörny nem ajánlom könyv adaptáció

Amikor felálltam a moziszékből (keddi premier előtti vetítés, ugye), akkor az első gondolatom az volt a filmmel kapcsolatban, hogy erről kurva jó kritika lesz. Végre megszállt az ihlet! Mert tudom jól -bár senki se mondta ki-, hogy az utóbbi írásaim nem voltak túl izmosak (mármint magamhoz képest). Talán az a kényszer tehető felelőssé, hogy a toplista kedvéért minél több mindent megnézzek és még be is számoljak róla. Na de most! Mert gyerekek az Én, Frankenstein nem hogy ezer sebből vérzik, hanem egyenesen egy darab, véres húscafattal van dolgunk. 

Én, Frankenstein - I, Frankenstein (2014)

Rendezte: Stuart Beattie

I-frankenstein-hun-post.jpgMegértem, ha valaki előítélettel viseltet eme mű iránt, hiszen lássuk be, hogy nincsenek túl jó előjelek. Egyrészt 3D, az a kibaszott 3D, ami nagyon kevés filmnél képvisel tényleges értéket. Már kifejezetten fárasztó, hál' Istennek szép lassan kezd kikopni a divatból. Másrészt a műfaji besorolás: akció-horror. Ez pedig az Underworld és Resident Evil után valóságos szitokszó, senki se (az egyébként zseniális) Pengére asszociál már. Ennek a megfejelése az a reklámszöveg, hogy az "Underworld alkotóitól"... brrr... Sokadik indokként pedig az igazi húzónevek hiánya. Aaron Eckhart, hiába szerepelt már több közismert filmben is, nem hiszem, hogy a legtöbb ember a neve alapján felkapná a fejét. Jó, manapság már amúgy sincs sztárkultusz, de azért tessék csak megnézni a sikerfilmek stáblistáját!

További probléma, hogy a történetről az alapkoncepción kívül semmit se közöltek a nyilvánossággal - utólag belegondolva talán nem véletlenül. Ó, és a PG-13-as besorolásról meg ne feledkezzünk! Fel is merült bennem a kérdés, hogy a hazai korhatárbizottság mi a fenéért ragaszkodott a 16-os karikához? Annyiban talán jogos, hogy egy szerencsétlen 12 éves valószínűleg megállna a fejlődésben, ha végignézné. De sajnos meg fogják, mert ez az ő színvonaluk, az ő korosztályuk terméke. Szomorú.

Maga a kezdés amúgy egész ígéretes: Frankenstein teremtménye elmeséli az eredeti háttérsztorit, amit azért az olvasóknak illik ismernie. Aztán démonok támadnak rá. Majd élő vízköpők mentik meg. Akik Isten szolgái és egy olyan rendet képviselnek, amely láthatatlan háborút vív a démonokkal. Őket csak lelketlenek ölhetik meg. Frankenstein teremtményének nincs lelke, ellenben van egy könyve, hogy hogyan lehetne őt reprodukálni. Mégsem bántják a vízköpők, mert a királynőjük meglát valamit a szemében (WTF?). A könyvet se égetik el, mert izé, csak. A lény 200 éven keresztül öli a démonokat. Akiket egyébként bármivel meg lehet gyilkolni, amibe bele van vésve a rend "hármas keresztje". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy megjelölt furkós bottal rácsapsz a démonra és annak annyi. Most pedig a jelenben járunk és a vadászat tovább folytatódik.

Igen, halálkomolyan ez a történet. De ez még csak a felvezetés volt, az ördög a részletekben rejlik!

I_Frankenstein_pic3.jpg

Kezdem a legsúlyosabb problémával: a dialógusok. A szövegkönyvírót (aki jelen esetben félig a rendező) közmunkára ítélném és eltiltanám örökre a filmgyártástól. Bár esélyesebb, hogy a munkát kiadták egy pre-pubertás korban lévő tinédzsernek, akit egy GTA V-el fizettek ki. Egyszerűen gyatra, tőmondatos, újrahasznosított, klisés, '90-es éveket idéző, ciki, fárasztó, röhejes és még sorolhatnám a jelzőket, de félek akkor sem tudnám visszaadni a "hangulatát". Úgy hogy íme egy remek példa:

Két tudós újra akar éleszteni egy kísérleti egeret, árammal, a "Mesterhez" hasonlóan. A következő párbeszéd hangzik el:

- Növeld a feszültséget!

- De meghal!

- Már úgy is halott!

DE BASZKI EGY ÁTKOZOTT KÍSÉRLETI EGÉRRŐL VAN SZÓ!!! Meghalhat. ÉS?! Ezért tenyésztik őket! Hogy a kénköves ménkűbe lehet ezt a jelenetet komolyan venni?! De a legjobb beszólás a főhős szájából hangzik el, amit legszívesebb pólóra nyomtatnék:

"FÁJJON A HALÁL, DÉMON!"

Ekkor szabályosan éreztem, hogy legalább egy tízessel csökkent az IQ-m. Komolyan mondom, hogy manapság már egy Asylum-mű is színvonalasabb dialógusokkal operál. A kiállásokból, pózokból látszik, hogy nem minden egyes agysejt pusztító mondaért felelős a hazai szinkronstúdió, hanem tényleg az eredetivel vannak problémák. Erre a legjobb bizonyíték az bontógolyó nagyságú lyukakkal teletűzdelt forgatókönyv is.

Az Én, Frankenstein ugyanis nem ismer se Istent, se embert - szó szerint. A keresztény vallást jobban meggyalázza, mint ahogyan azt Lucifer Valentine bármikor is megpróbálta. Eleve kitalál egy olyan rendet, aminek vallásként benne kell lennie az emberiség tudatában, hiszen hatalmas katedrálisokat csodálhatunk meg, amelyek ráadásul nagyvárosokban is láthatóak. Csaképp egyszerű, imádkozó híveket elfelejtettek kreálni. Mi több, a röhejes lezárással konkrétan Istent egy sunyi, trükkös köcsögnek állítják be. Már ha elfogadjuk, hogy lelket csak ő adhat az embereknek. Ha már itt tartunk, maga a lezárás is megérne egy külön posztot, mert van vele gond bőven. Maradjunk csak a "szánalmas" jelzőnél, ez a legkifejezőbb.

I_Frankenstein_pic1.jpg

De nem csak híveket, hanem úgy cakompakk az emberiséget elfelejtik. Az elején van még pár statiszta, de amúgy -az említett két tudóson kívül- egy darab se! Hozzátenném, hogy a probléma ott kezdődik, hogy az elején van egy nagyon látványos csata több száz (!) démonnal és vízköpővel A VÁROSBAN és ez senkinek se tűnik fel! Pedig a démonok hatalmas tűzcsóvaként halnak meg, a vízköpők meg égig érő reflektorfényként, ennél már nem is halhatna meg egyik sem látványosabban! Itt gyorsan térjünk is ki arra, hogy a vízköpők alanyi jogon a mennybe kerülnek, amiről természetesen áradoznak, hogy mennyire fasza hely. Ellenben élőként a létük a szolgálatból és a folyamatos harcokból áll. És még csak nem is lehtnek szerelmesek, vagy ilyesmi. Ergo, nekik szabályosan kívánniuk kellene a halált, én legalábbis biztos nem akarnék a helyükben lenni, mert ez maga a pokol. Ebből csak azt akartam kihozni, hogy most voltaképpen miért is baj a haláluk? Minek a dráma és a feszültség? Amúgy miért játszódik a jelenetek 95%-a este?

Eleve Frankenstein teremtménye sincs rendesen kidolgozva, vagyis a teste remekül, amit szintén nem értek. Most akkor él? Akkor miért nem öregszik? Halott? Akkor miért nem rothad? Ha él, akkor van anyagcseréje? Szokott enni? Kakikál? De annyira emberi mégsem lehet, hiszen túléli a fagyokat. Ehhez kapcsolódóan: miért van túlöltözve? (Kabát, kapucnis pulcsi, póló.) A régi filmekben ezek a nüanszok azért nem tűntek fel, mert a történések soha nem hidaltak át 200 évet, csak maximum párat. Itt viszont ez így rohadtul feltünő és kissé zavaró. Ó és a cím megfejtésre került: felvette apuka nevét, ennyi. Amúgy Adam, ami egy gyönyörű metafora lett volna a megalománia megtestesítésére, ha a teremtője nevezi el, de nem ő volt az. Így nem olyan gizda.

Látványosnak viszont látványos, bár maga a 3D két forintot sem ér, annyira nem érezni. Látszik, hogy a pénz nagy részét a technikai megvalósításra fektették és a színészeket kissé alulfizették. Mert mindegyiknek az alakítása borzasztóan erőltetett, vagy pont ellenkezőleg, unalmas, steril.

Eckhart tehetséges, de csak ha érdekli az, amiben játszik. Persze nehéz számon kérni az érzelmek teljes skáláját egy lelketlen lény megformálásáért, de könyörgöm, emlékezzünk már Karloffra vagy De Nirora! Itt végig szigorúan néz és ennyiben ki is merül a karaktere. Az meg már a hab a tortán, hogy mind kinézetileg, mind karakterileg hasonlít a hegylakós Christopher Lambertre. Amikor 1v1 párbajt vívott az egyik fődémonnal, kifejezetten vártam, hogy felhangozzon a Princes of the Universe (nem hangzott).

I_Frankenstein_pic2.jpg

A "nő" Yvonne Strahowski (akit ugye a Dexterből ismerhetünk) pedig mintha ott se lenne. Egyedül Bill Nighy jelenléte okoz megnyugvást, de rajta is látszik, hogy szívesebben vállalt volna el egy Igazából szerelem 2-őt (mi is jobban jártunk volna), mert amit művel, az puszta rutin. Az viszont pozitívum, hogy a megszokott Harsányi Gábor hangján szólal meg.

Ha lenne hozzá erőm, biztos eszembe jutnának még említésre méltó részletek, de szerintem ez a kis eszmefuttatás már így is rekordhoszúságú lett. Tény, hogy minden ordító hibája ellenére legalább gyors ritmusú, a drámai szánt perceket se viszik túlzásba - akkor lenne csak igazán súlyos. Magyarul tökéletes agykikapcsoló élmény lenne, csak a hangot (pontosabban a párbeszédeket) kellene eltűntetni. Szóval a 3D szemüveg mellé kérjetek füldugót is, márha ezek után még adnátok ennek egy esélyt.

Amúgy ez félig-meddig egy képregényadaptáció, csak úgy érdekességképpen.

Értékelés: 3/10

Apropó, anno A gyilkos médium vetítésénél kiemeltem az ilyesmit, akkor itt is illik megemlítenem, hogy kaptunk promóciós termékként Red Bullt! De nem ám gagyi lekicsinyített méretűt, hanem rendeset! Az est fénypontja volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr305775567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Near93 2014.01.23. 16:59:29

Egyetlen kérdésem lenne:
A TV szpotban elhangzott "Én, az apám fia!" szöveg elhangzott a filmben?

Mikor ezt meghallottam padlót fogtam, de látom még van ehhez hasonló beszólás.

Amúgy lehet valakit meglepett, hogy ő az apjának a fia...

OhGosh1104 2014.01.23. 17:05:01

Sziasztok! új vagyok itt, mint kommentelő, de az oldalt már 2 éve követem én is, de most érkezett el az idő, hogy én is beszálljak a buliba...

korrekt kritika, egy már a trailernél is szájhúzós filmre...
nézd a jó oldalát az ilyennek mindig, az ingyen ital/étel mindig jó dolog, főleg ha Red Bull, mert az ugye kurva drága

Ant Rax 2014.01.23. 18:29:32

@Near93: Hát Near ez hatalmas duma:)
Purga amit a kritika előtt írtál önkritikát sajna jogos!
Azt,most nem fejteném ki,hogy miért,de ez a kritika jól sikerült.Csak így tovább!

Zeline 2014.01.24. 09:18:12

Én pozitívumként említeném még, hogy nem volt hosszú. Így van esély, hogy maradt agysejtem :)
Egyébként mi 4 pontot adtunk rá, mert azért a maga módján szórakoztató és pörgős volt.

gerberus 2014.01.25. 02:20:38

Én is azt írtam másutt, hogy ez gyerekfilm, és ennek megállapításához elég volt a TV-spot. Szvsz nemhogy az átlag filmnézők, de a műfaj kedvelői is jobban járnak, ha megspórolják a mozijegyre valót.

Eladryel 2014.01.26. 07:16:14

Ez olyan kertévé-szombatdélutáni gyerekfilm színvonal, még akció-horrornak nevezni is szentségtörés.
Egyébként nem mondanám, h mostanában a kritikák gyengébbek lettek volna, inkább csak többnyire olyan filmek jöttek, amiről nehéz szórakoztatóan írni. A pozitív kritika sohasem olyan érdekes. Szerintem.

Syracuse 2014.01.26. 11:14:04

Naaa, az Underworld egész jó lett, mármint az első két Underworld :D

Geri087 2014.01.28. 17:31:21

Kíváncsi lennék, hogy lesz-e ennek Asylum-os mockbustere. (Ha a Megacápa megjelenne egy cameo erejéig, az lenne a csúcs) :D

Habbobitas 2014.02.07. 20:22:31

@Near93: Igen benne volt. Azért úgymond "kulcsmondat", mert gyűlölte a teremtőjét és nem tekintette őt az apjának.

SPOILER:
Engem amúgy ez a párbeszéd engem egy kicsit sokkolt:
Frankenstein: Azért jöttem, hogy megöljelek.
Démonherceg: Engem nem tudsz megölni. Én egy démonherceg vagyok.

CSak nekem tűnt fel, hogy volt a démonok között egy fekete csávó és amikor átváltozott az ő démoni képe is sötétebb volt?

És a zárószöveg:
Mindenkinek joga van élni és megvédeni azt.
És ha visszatér a gonosz, én szembeszállok vele.
Én, A gonosz legyőzője.
Én, apám fia.
Én, Frankenstein.

**************SPOILER VÉGE*********

Amúgy a film mentségére, én rohadt fáradtan ültem be megnézni, és tudtam rajta szórakozni.:D

==T== 2014.02.10. 12:02:16

Yvonne-t a Chuck-ból ismerhetjük;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.24. 15:14:09

nagyon, nagyon gyenge egy szutyok lett ez. :S Most megnéztem, de nem is tudom, hogy miért. :S


süti beállítások módosítása