Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Roman Polanski és a horror

2013.07.29. 17:15 - purga

Címkék: retro oscar francia spanyol angol poén vér ördög rendező vámpír felsorolás könyv adaptáció

Bár magát az embert nem kedvelem, hiszen nehéz olyat kedvelni, aki megerőszakol egy 13 éves lányt, majd megszökik a bíróság elöl, ugyanakkor el kell ismernem, hogy átkozott jó rendező. Nekem ő a harmadik kedvencem. Jó, neki is vannak félresikerült és túlértékelt alkotásai (A zongorista, ehh...), de mellette rengeteg pazar, maradandó darabot is készített. Nem egy közülük a horror berkein belül született, ezekről lesz most szó.

A cikkben három filmjéről lesz szó, az Iszonyat szándékosan marad ki, mivel ahhoz meg kellett volna néznem még egyszer és inkább vágjanak tarkón egy péklapáttal. Mert ugye azt is eléggé túlértékelik.

1. Vámpírok bálja - Dance of the Vampires / The Fearless Vampire Killers (1967)

 

the-fearless-vampire-killers-post.jpgIgazi, klasszikus értelemben vett horror-paródia. Nem olyan harsány is direkt, mint a mai, abszurditásba hajló obszcén filmek (Horrorra akadva-széria), hanem meglehetősen finom humorral operáló gyöngyszem. Sajnos a finomsága miatt a gegjei egy kissé megkoptak.

A történet egy idős vámpírkutató professzorról, és annak fiatal segédjéről (akit maga Polanski alakít!) szól, kik Erdélybe mennek, hogy megtalálják és elpusztítsák a Gonoszt. Mondanom se kell, hogy rá fognak találni. Mindez egyébként a 19. század végére tehető.

A környezet, amiben a film játszódik, elképesztően hangulatos. Két nagy színhelyet különíthetünk el egymástól: a békés helyiek fogadóját és az ódon kastélyt. Előbbiben remekül visszahozzák a gótikus horrorokra jellemző falusiakat, akik tudják az igazságot a "balesetekről", de még egymásnak se mondják ki. Inkább kellemes hazugságokkal áltatják egymást. Erre a legjobb példa, amikor arról győzködik egymást, hogy a szerencsétlen fickónak a vérét farkasok szívták ki...

Természetesen a kastély lakóit is ennek a filmtörténeti kornak a szélsőségesre deformált figurái adják. A szolga púpos, erős, néma és kegyetlen - ó hány filmben is visszaköszönő elem ez a karakter? Aztán ott van a gróf, akinek az arisztokratizmusa kenterbe veri Lugosi és Lee Drakulájáét is. Teszem hozzá, hogy baromi jól áll neki ez a felsőbbrendűségi-komplexus. A fia karaktere viszont jócskán megelőzte korát, ugyanis meleg! Zseniális, ahogyan egyszerre keveredik benne a vérszomj az altesti vágyaival.

the-fearless-vampire-killers-pic.jpg

Minden nagyszerűsége ellenére, a film korántsem tökéletes. A már említett, kissé poros poénforrásokon túl (béna grimaszok, jaj) elég sok, ma már feltűnő hibával lehet találkozni. Egyrészt a klasszikusnak mondható, vámpír hozzáállásról a kereszténységet illetően. Ebben meglehetősen következetlen: van akire hat a feszület látványa, van akire nem. Egyébiránt a fogadós komplett karaktere a megtestesült önellentmondás, vele kapcsolatban lehet a legtöbb hibát találni.

A kivitelezés egyébként pazar. A zenéket és a díszleteket nagyon jól eltalálták. A színezés puritánsága meg ad valami kézzel foghatót, valami közelit a nézőnek.

Hangulatos, kellemes darab. Szomorú, hogy a honi kiadásra nem került rá a bitang jól eltalált magyar szinkron.

2. Rosemary gyermeke - Rosemary's Baby (1968)

 

rosemarys-baby-poster.jpgCsupán egy év telt el és Polanski már egy sokkal falsúlyosabb témából kreált horrort. Nevezetesen a gyermekvállalásból, amibe ügyesen belekeverték a boszorkányságot és magát a Sátánt is.

A film úgy kezdődik, mint minden modern tündérmese: fiatal pár új lakásba költözik és már a babát tervezik. A szomszédok bár kissé rámenősek és hóbortosak, de nagyon segítőkészek. A probléma azonban már a fogantatáskor bekövetkezik. Ugyanis szerencsétlen lányt egy csapat meztelen öregember (boszorkányok) a férjével egyetemben elcipeli egy ismeretlen helyre. Ott szimbólumokat festenek rá, kántálnak, majd megjelenik maga a szőrös, karmos Belzebub és jól meghágja. Így űz gúnyt a szeplőtlen fogadtatásból. Telitalálat. (Egyébként érdekes, hogy a meztelen, öreg, kántáló boszorkányok motívumot a rendező később is felhasználta a Macbethben.)

De lehet, hogy az egész csak Rosemary fejében történt meg? Hogy kiütötte a bor és ezért álmodott össze-vissza? A vízen lebegő ággyal ezt a képet erősítik meg bennünk. Rosemary nem csak a kismamákban lezajló félelmeket testesíti így meg, hanem ő a szimbóluma annak az Amerikának, mely ebben a korban meglehetősen kiábrándult a világból. Amely paranoiás és mindenhol ellenséget lát.

Hősnőnk átalakulása hátborzongató. Ahogy az életvidám lányból a terhesség alatt egy megszürkült, remegő, ijesztő külsejű nő válik, az maga a nyers, csontig hatoló irtózat. Mindezt megfejelve olyan jelenetekkel, amikor rátör az éhség és nyers májat kezd el marcangolni, mint egy vadállat.

rosemarys-baby-pic.jpg

A film jócskán megelőzte a korát. Nem mondom, hogy ez hozta be az ördögöt ilyen kézzelfogható közelségbe a vásznon keresztül, de még jó pár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy más is hozzá merjen nyúlni a témához. Ami nem véletlen, hiszen magasan volt a léc.

Manapság már kissé lassúnak tűnhet. De ez a lassúság törvényszerű, hogy minél részletesebben követhessük az átalakulást. Ellenben vannak "érdekességei". Hogy pl. a nő milyen lazán veszi, hogy a férje a saját bevallása szerint konkrétan megerőszakolta, amíg ő ki volt ütve. Vagy ez csak egy pofon akart lenni a régi családi modellnek, melyben az asszonynak "kuss" volt a neve?

A színészek közül mindenképp ki kell emelni a címszereplőt alakító Golden Globe-díjas Mia Farrowot (Alice, Kairó bíbor rózsái és a khm... Ómen remake), akit nem is értem, hogy ezért az alakításért miért "csak" BAFTA-díjra jelöltek... Ellenben a tolakodó szomszédnénit megelevenítő Ruth Gordonnal, aki ezért az alakításért Oscar-díjat kapott, ami meglepő módon az egyetlen szobrocskája volt a filmnek. Ebben szerintem leginkább a téma volt a ludas.

Kötelező darab, még ha nem is tökéletes.

3. A kilencedik kapu - The Ninth Gate (1999)

 

The-Ninth-Gate-poster.jpg30 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a rendező ismét lemerüljön a pokol bugyraiba és egy újabb okkult horrort hozzon tető alá. Megérte rá várni, még ha nem is ér fel az előbbi szintjére, de azért majdnem sikerült neki.

A kezdés rögtön magával ragad azzal, hogy láthatjuk egy előkelő idős úr öngyilkosságát. Így kell alapozni kérem! A főhős egy könyvritkaság-vadász, aki még a szakmáján belül is egy igazi hiénának minősül. Így nem csoda, hogy leginkább olyan emberek bízzák meg kutatással, akik mondjuk több száz antik könyvet gyűjtöttek a Sátánról. A mostani feladat pedig ehhez mérten nehéz is, hiszen egy olyan okkult könyvnek a példányait kellene összehasonlítania egymással, melyből csak három maradt fenn szerte a világon. Ja és nem mellesleg a mű köré egy egész szekta is épült...

Műfajilag inkább nevezhetnénk thrillernek, hiszen egyfajta nyomozást láthatunk, melybe rejtélyes gyilkosságok is keverednek. Viszont az apokaliptikus záró képsorok elég meggyőzőek annak tekintetében, hogy itt többről van szó. Szerencsére a film dúskál az epikusnál epikusabb jelenetekben.

The-Ninth-Gate-pic.jpg

Sajnos azonban itt is vannak bakik. A legfurcsább, hogy hősünknek (akit egyébként egy Johnny Depp nevű srác alakít...) nem lesz gyanús, hogy körülötte lebzsel folyton egy ismeretlen nő, aki ráadásul para, mint az állat. Sőt, beavatja minden titokban, holott a csajszikának még a nevét se tudja! Ráadásul a fickó minden halálesetet úgy kezel, mintha az ilyesmi mindennapos dolog lenne az ember életében! Igen, még ha rituálisan is történik. Agyrém. Ennyire nem lehet valaki hidegvérű!

Ettől függetlenül a történet jól felépített és képes lekötni az embert, szóval érdemes megnézni.

Mi több, piás játéknak is jó: egy feles, akárhányszor Depp rágyújt egy cigire, és garantál a film végére a seggrészegség! Amit itt művel, az még a Titkos ablakban nyújtott dohánypusztítási tevékenységét is felülmúlja.

 

1. Vámpírok bálja: 7/10

2. Rosemary gyermeke: 8/10

3. Kilencedik kapu: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr915432057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balint_bacsi · http://energiaitaloka-z.blog.hu/ 2013.07.29. 19:57:16

Ha Polanski a harmadik, ki a kedvenced?:)

Balint_bacsi · http://energiaitaloka-z.blog.hu/ 2013.07.29. 22:25:08

@purga: jó, ez mondjuk nem is volt kérdés, jut eszembe:D

LVNE 2013.07.29. 23:24:20

A lakó is egy zseniális horrorja, ő a főszereplő Isabelle Adjani oldalán

Near93 2013.07.30. 19:34:17

Véééégre! :D

Amúgy érdekes hogy a Vámpírok bálját ilyen jónak mondod, ugyanis Polanski utálja, mivel a vágó akire rábízta, ott tette tönkre a filmjét ahol csak tudta, ezért nagyot is bukott.

Habár nem tudom, hogy van-e rendezői változata.