Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Még több kazetta kerül elő bizarr felvételekkel

2013.06.30. 12:40 - purga

Címkék: scifi folytatás kanada brutál poén vér szellem ördög zombi antológia indonéz kézikamera

A V/H/S tavaly akár zseniális lehetett volna azzal az alapötlettel, hogy több, különböző "talált" felvételből rakjon össze egy antológiát. Azonban a kisfilmek erősen hullámzó teljesítményt nyújtottak, ráadásul a kifejezetten ostoba (és szerintem felesleges) kerettörténet is csak rontott a helyzeten. Hogy ez most mennyiben változott, az mindjárt kiderül!

V/H/S 2 (2013)

Rendezte: Simon Barrett, Jason Eisener, Gareth Evans, Gregg Hale, Eduardo Sánchez, Timo Tjahjanto, Adam Wingard

vhs2-big-post.pngA folytatást hihetetlenül gyorsan leforgatták, ami okot adhat az aggodalomra, hogy valami elkapkodott szart kapunk, de szerencsére nem így lett. Köszönhető a párhuzamos forgatásoknak.

Erőltetett kerettörténet sajnos megint van: két "magánnyomozó" (vagyis megbízottak, hogy buktassanak le hazug embereket) betör egy házba, ahol elvileg az egyik kliensük pici fiacskája héderezik. A lakás nagyjából (?) ugyanolyan, mint az előző részben és most is akad egy rakás kazetta, meg egy laptop. Utóbbi tartalmaz egy aranyos kis utalást az előzményre.

Aztán szépen sorban előkerülnek azok a bizonyos filmek és "hőseink" beszopják, ahogy kell. Sajnos azonban az alkotások között kettő olyan is akad, ami egyszerűen nem maradhatott titokban, nem lehetett egy mezei kézikamerás felvétel, mert olyan nagyságrendekben gondolkozik, ami egyszerűen túllép a műfaj határain. Így viszont kizökkenti a nézőt a naiv beleélés akol melegétől. Akkor viszont mi szükség van az ilyen tálalásra?

Na de lássuk őket egyenként!

1. Phase I Clinical Trials

vhs2-phase-1.jpg

Az, hogy a kamera voltaképpen egy beépített szem-implantátum, zseniális húzás, még ha kissé futurisztikus is. Ezzel voltaképpen minden olyan eshetőséget kizártak, amiben gyakorta megbicsaklik a műfaj. Mindezt megfejelték a Szemből már láthatott narratívával, hogy főszereplőnk ezáltal el kezd halottakat látni.

A paráztatás hiába hatásvadász, így kvázi FPS nézetben mégis baromi hatásos. Sikerül beleélni magunkat a fickó helyébe. Nagy kár, hogy a szexjelenetet megkurtították, mert hát ez lenne a technikai megoldás jótékony hatása...:) Másrészről viszont, ki az az állat, aki képes egy bio-elektronikus műszer felvételét VHS-kazettára másolni?! És hogy a rákba?! Már itt feleslegesnek és kártékonynak érezzük az említett kerettörténetet...

Maga a film nem rossz, eléri azt, amit akar. Csak sajnos korántsem hibátlan. Például iszonyatosan kínos, hogy a fürdőszoba végig amolyan "háznak" minősül, ahová a szellemek nem tudnak belépni... Illetve egy nagy forgatókönyves lyuk a fül-implantátumos csajszi karaktere (láthatni a kebleit, nyami), aki egyáltalán hogy talált rá hősünk házára?

Azonban bevezetésnek, hangulatkeltésnek ideális. Persze az első részéhez nem mérhető...

Adam Wingard alkotása, az egyetlen, aki megmaradt a rendezői gárdából. Közben szerzett tapasztalatot a The ABCs of Death forgatása alatt is - övé volt a kacsás.

2. A Ride in the Park

VHS-2-ride-park.jpg

A filmes világ egy újabb "hogy ez eddig nem jutott senkinek az eszébe" fejezete. A sztori egy férfiról szól, aki a sisakjára szerelt kamerájával felveszi a biciklizését, majd elkapja egy zombi és ő maga is azzá változik. A felvétel meg nem áll le, vagyis egy zombi ámokfutását láthatjuk első kézből! Kurva nagy ötlet!

Másrészről viszont több ponton is táptalajt adott a morbid humorizálásra, ami jelen esetben káros hatással van az atmoszférára. Nincs rettegés, csak zsigeri élvezkedés a látottakon. Továbbá az említett globalitás problémája is itt csúcsosodik ki, de nagyon. Nekem ne beszéljék már be, hogy egy élőholt járványt ilyen könnyen el lehetne tussolni Amerikában! Baromság. Fuck Kerettörténet #2.

A befejezés meg annyira giccses, hogy csak tovább ront a helyzeten. Ennél sokkal kényelmesebb megoldást is választhattak volna. Ráadásul egy bizonyos gyerek-zabálós határt sem mertek átlépni. Pedig, ha van film, amiben ezt megtehették volna, akkor az ez volt.

Ez Gregg Hale és Eduardo Sánchez közös munkája. Utóbbit mindenki ismeri az Ideglelés 1-2-ből és a khm.. Lovely Molly-ból. Jó lenne, ha folytatná ezt az utat, mert pislákol még benne a tehetség.

3. Safe Haven

vhs2-poster-safe-haven.jpg

A kedvencem. Indonéz, ami még egy plusz pikantériát is ad az összképhez. Itt egy tévéstáb munkáját láthatjuk, amint riportot készítenek egy vallási szekta központjáról. Ahol nőket és gyermekeket tisztítanak meg bűneiktől. El lehet képzelni, hogy mi lesz ebből...

Nagyon sokféle kameraállással operál: külső biztonsági kamerák, "egyszerű" felvevők és rejtett kémkamerák a gombokon. Utóbbira nem értem, hogy miért volt szükség, pláne minden egyes stábtagnak. Ilyet maximum a riporterre raknak, ha inkognitóban vannak, de basszus, ez egy mezei interjúnak indult! De még ezek sem tudják kedvemet szegni, ugyanis hihetetlenül hátborzongató lett a végeredmény.

Eleve van valami természetes hidegrázása az embernek a szektáktól, de amit itt képesek voltak lépcsőzetesen felépíteni, az elképesztő. A végére konkrétan kialakul egy, a Silent Hillt megidéző őrület, amit csak egy bizonyos lény jelenléte tud beárnyékolni. Érte viszont nagy kár.

Véres, groteszk és para. A legjobb kombináció. Gareth Evans már A rajtaütésben megmutatta, hogy tud indonézeknek megfelelő instrukciókat adni, de mellé még akadt segítségnek Timo Tjahjanto. Őt szintén a The ABCs Death-ből (Libidó baszki!) és a Macabre c. belezős horrorból ismerhetjük. Korrekt munkát végeztek.

Ugyanakkor ez a másik olyan, amire azt mondhatnánk, hogy ez az esemény se maradhatna titokban...

4. Slumber Party Alien Abduction

VHS2-sulmber-party.jpg

Mivel ezúttal csak négy epizódot forgattak le, így az utolsónak valami nagy durranásnak kellene lennie. Nem az. Sőt, ez mind közül a leggyengébb.

Egy tipikus "öcsi basztatja nővérkét" családi hajcihőből lesz egy ufós-elrablós ámokfutás. Itt rögtön pontosítanék, ugyanis már a film eleje is kaotikus és követhetetlen, szóval az éles váltás annyira nem rázott meg. Inkább csak meglepett.

Azonban a legnagyobb probléma, hogy szinte végig egy kutyára szerelt kamerával látjuk a cselekményeket. Aki annyira sztoikusan fogadja a bekövetkező eseményeket, hogy az már zavarba ejtő. Könyörgöm egy átlagos kutya már egy szokatlan neszre el kezd istenigazából ugatni, ez meg mindenféle fény és hangterrort úgy kezel, mintha ez mind természetes lenne. Mondanom se kell, hogy ez is baromi illúzióromboló hatású.

Annyira ledarálják az egészet, hogy szinte semmi nem maradt meg bennem ezzel kapcsolatban. Az űrlények kinézete sem riasztó - és ez még enyhe kifejezés. Nem tud érzelmeket kiváltani a nézőből, mert nem hagyja, hogy meg tudjuk emészteni a látottakat.

Jason Eisener legrosszabb munkája, hol van már az a tabukat döntögető humor, ami megvolt a Treevenge c. kisfilmben, vagy a Hobo with a Shotgun-ban?

Összegzés

Kivitelezését tekintve ugyanazt kapjuk, mint legutóbb. Nagyon sok jó ötlettel rukkoltak elő, látszik a fejlődés. Jellegéből adódóan szerintem még jó pár rókabőrt meg fog élni a széria. Kérdés, hogy kell-e ez nekünk.

Viszont tény, hogy ez már jobban tetszett. Nem volt egy unalmas történet sem és az idővel is jobban bántak. Megnézős.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr305384211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befőtt 2013.06.30. 15:26:57

sokan szidják itt az ázsiai horrort és lám itt is ez lett a legjobb! nem véletlenül vagyok a rajongója

Near93 2013.06.30. 22:42:29

Az imént néztem meg. Tényleg az Indonéz a legjobb. A Silent Hil-es utalás meg tényleg igaz. Már csak a riasztó kürt hangja miatt is.

Én nem bánnék egy harmadik részt, mert ez most nekem bebizonyította, hogy lehet újat mutatni ezen a műfajon belül, szóval én várom.

Near93 2013.06.30. 23:38:59

Amúgy jól láttam, hogy a szekta vezér az ugyan az a pasi aki a Libido kisfilmben volt a pedofil? Ilyen külsővel nem csodálkozom, hogy ilyen szerepeket kap. :D Nagyon sztereotip a megjelenése.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.07.01. 00:03:37

@Near93: én is erre gondoltam, de az imdb szerint nem.

SarahConnor 2013.07.01. 08:19:26

Mi ez a dicséret-özön? :) A VHS első részénél gyengébb filmet már művészet összehozni, én borzalmasan szenvedtem rajta. Jobbra-balra rángatós, hányingerkeltő, követhetetlen gagyi kuszaság, nulla eredeti ötlettel. Mivel a műfaj addiktja vagyok, meg fogom nézni a kettest, de már előre ásítozom rajta.

napalm 2013.07.01. 08:20:54

jónapot.
privátban tudna valaki elérhetőségi linket küldeni.
köszönöm.

Varin 2013.07.01. 10:38:40

Nekem egyértelműen csak a második tetszett, de az nagyon. Valóban ötletes a sisakra szemelt kamera és szerintem jól meg is csinálták a szülinapi bulis részt. A vége mondjuk egyértelmű volt, már vártam, hogy vajon hányat fog pörögni a levegőben emberünk feje :)

Mivel én messziről (vagy még annál is messzebbről) kerülöm az ázsiai horrorokat, nekem az indonéz rész nagyon nem tetszett. Az elején még jó volt a hangulata, aztán nálam átment az egész értelmetlenbe. Nagyon sok, amikor már ilyen gigászi gumiszörnyek járják az utcákat, aztán levágják a fél világot. Nekem ebben semmi horrorisztikus nincs, csak unom :)

A másik kettő közepes volt.

A kerettörténet pedig ugyanannyira lényegtelen, mint az első részben.
Összességében nem volt rossz, hozta azt a 6-7-es szintet, amit elvártam tőle az első rész után.

Near93 2013.07.01. 21:28:22

@Fenimore: Ez azért egy fokkal jobb, mint az első rész, de csodát ne várj tőle. Én rühellem ezt a műfajt, de ez pozitív csalódás volt.

playoff szakáll 2013.07.02. 18:54:30

Üdvözlet helósziasztok

Nálam is 6-7 körüli mindkét rész, de az a helyzet, hogy az első V/H/S succubusos sztorijának elején kis híján leállítottam az egészet az ökörségfaktor miatt.

Általában hülyeség, hogy egy kézikamerás moziban az ijesztős részeknél rátesznek valami hangeffektet is, hogy még jobban ijesszen. Tehát nekem ne zúdítsanak zajokat, mikor az Clinical Trials epizódnál a srác először meglátja a halottat.

További ált. hülyeség, hogy ha le is esik valahova vagy csak egyerűen mennek vele az utcán, a kamera képe konkrétan mutat valamit, ami tökre nem életszerű, ilyet hiába próbáltam bármikor, nem sikerült.

A zombisban az a bajom, hogy azok nem csakis agyvelőt esznek? Bár, már szinte minden ilyenben más tulajdonságaik vannak.

Az indonéz elég ütős valóban, a számtalan kamerakép miatt azért fejfogva elgondolkoztam.

Az utolsó tényleg az utolsó, ilyen idegenzubbony, meg -mozgás azért tiszteletlenség a nézővel szemben.

Sorrendem:
2
3
1
4

Ja, és respekt a jó csajokért :)

Gold_ 2013.07.03. 14:40:07

"Illetve egy nagy forgatókönyves lyuk a fül-implantátumos csajszi karaktere (láthatni a kebleit, nyami), aki egyáltalán hogy talált rá hősünk házára?"

Ha jól emlékszem, a kórházban futott össze vele, szó szerint, és talán még mondja is a csaj, amikor becsönget hozzá, hogy a követte, de nem biztos, hogy pont így volt, mert 2 hete láttam kb. :)

Nahvalr 2013.07.04. 14:40:26

Végre valami nézhető! Az első részben szerintem valamivel jobbak voltak a részek de itt kreatívabb kameranézeteket és pörgősebb jeleneteket láthettunk, szóval összességében kb egy szinten van a kettő. Egyik részt se emelném ki, talán a második volt a legjobb / legkreatívabb :D nekem bejön ez a stílus, először megijedtem a trailert látva de most már azt mondom jöjjön egy harmadik rész is!

Nahvalr 2013.07.04. 14:58:52

+ egy csomó cuki kanos csaj van benne :DD

Darkcomet 2013.07.06. 10:28:19

A VHS2 úgy összességében egyértelműen sokkal jobb, mint az első része volt. Viszont az Indonéz Safe Haven epizód annyira jóra sikeredett, hogy ebből egy teljes mozit is megnéztem volna, akár found fotage stílusba is.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.07.06. 10:39:24

@Gold_: Majdnem. A kórházban kimenet szúrta ki magának a lány, de csak másnap reggel tűnt fel az ajtóban...

istvan-76 2014.05.11. 20:48:08

Tökéletesen egyetértek a kritikával.
Köszönöm az ajánlást, Nélkületek valószínűleg nem ismerhettem volna meg.


süti beállítások módosítása