Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Friss DVD ajánló: Az eredeti Piranha

2013.04.27. 14:35 - purga

Címkék: dvd állat brutál vér

Még anno A Mephisto keringő DVD ajánlójánál írtam az okokat, hogy miért készülnek ritkán ilyen jellegű posztok. Azonban a mostani alanyunk minden elvárásnak megfelelt: egy hete van a boltok polcain, ráadásul nyomott, 990 Ft-os áron, és még én sem írtam róla. Utóbbi külön sajnálatos, hiszen a '95-ös feldolgozásáról már igen. (A két újabb verzióról meg már nem is beszélve.) Lássuk, hogy mit kapunk a pénzünkért!

Piranha (1978)

Rendezte: Joe Dante

piranha_poster.jpgHogy a '95-ös remake-re mennyire nem volt szükség, az nyilvánvalóvá válik az eredeti láttán. A cselekmény ugyanis 80%-ban megegyezik, az eltérések meg nem túl számottevőek. 

Vagyis kezdéskor megkapjuk a tiltott helyen fürdőző párocskát, akik rögtön meg is halnak, de csak azért, hogy egy szőke szépség utánuk eredhessen magánnyomozói minősítésben. Hamar rátalál a helyi remetére, ki a segélyét drága piákra költi. Mondjuk ki, masszív alkoholista. Igen, ő lesz a férfi főszereplő, akit ezen tulajdonságai ellenére is sikerült egész szimpatikussá varázsolni. Már ez önmagában bravúr.

Ketten elkocsikáznak a közeli elhagyatott katonai laborra, benne a hatalmas medencével. Mivel a fiatalok cuccait ott találják, így leeresztik a medencéből a vizet, hátha az alján lelik a holttesteket. Ekkor támad rájuk a szintén remete életmódot követő doktor úr, de már késő, a halacskák becsusszantak a folyóba...

Hőseink aztán ugyanúgy letutajoznak a folyón, közben meghal egy-két mellékszereplő és kilátásba kerül egy közelgő nagy mészárlás is. Utólag belegondolva valahol nevetségesen erőltetett volt a feldolgozástól, hogy jóformán minden szereplőt az ellentettjére fordítottak. Vagyis a férfiakból nők lettek és fordítva. Illetve a kornak megfelelően a fehérekből feketék. Egyedül az öreg pecás és annak látványos halála maradt a régi (vagyis izé, maradni fog).

Ami szembetűnően nagy változás, az a katonaság megjelenése. Ez valahogy sokkal reálisabbá teszi ennek a fajta vészhelyzetnek a kezelését. Legalábbis elméletben, ugyanis a gyakorlatban meglehetősen nagy infantilizmusról tesznek szert, amihez párosul nem csekély korrupció is. Igen, a közeli aquapark kapzsi résztulajdonosa ezúttal a hadsereg kötelékében és nem a politikusok között keresendő. Külön fájdalmas a szakértőnek csúfolt Doktor Hülye Liba is, aki dolgozott már ezen a kutatási projekten, mégis úgy viselkedik, mint aki legszívesebben még az evolúciót is tagadná. Elképesztő mellényúlás.

A végén a várva várt katarzis nem marad el, noha mai szemmel nézve meglehetősen visszafogott így műfajon belül. Ugyanakkor a készítők tisztában voltak a korlátaikkal és a csekély, 600 ezer dolláros büdzsével. Ennek következtében a gumi-piranhákat nem mutogatták olyan lelkesen, mint a későbbi változatban. Ráadásul még röhejes delfin hangokat sem kaptak, csak valamiféle bizarr duruzsolást.

piranha1978-pic.jpg

Nem titok, hogy a film szó szerint Spielberg Cápájának a farvízén úszott be a mozikba. Igyekezve meglovagolni annak sikerét. Hogy ez még egyértelműbb legyen (bár már maga a plakát is elég beszédes) még az elején kapunk egy "Jaws" játékgépet. Vicces. Apropó, a film tele van finom humormorzsákkal, csak alaposan oda kell figyelni a kiadvány hibái miatt - erről később.

Sajnos ez a változat sem tökéletes. Akadnak félbehagyott mellékzöngék jószerivel. A legszembetűnőbb az elején van, amikor láthatunk egy stop motion módszerrel készült kis bizarr lényt. Ennek mégis mi szerepe volt? De személy szerint én hiányoltam az aquapark ellenszenves igazgatójának a meghurcoltatását, számonkérését is. 

A rendezőt remélhetőleg nem kell bemutatnom. Hiszen a Szörnyecskéket mindenki ismeri, az Üvöltés sem lehet ismeretlen és sajnos a Rettegés mélyével is találkoztunk már. A színészek közül egyedül a magányos dokit alakító Kevin McCarthy-t emelném ki, mert nem csak, hogy később több Dante-filmben szerepelt, hanem mert ő az, aki benne volt az 1956-os és 1978-as Testrablók támadásában is. 96 (!) évesen hunyt el, és haláláig mindig akadt valami szerepe. Tiszteletem!

Összességében a film a mai napig megállja a helyét. A cselekmény jó tempóban halad és igyekszik mindent megadni, amit csak elvárhatunk tőle. Még egy kevéske csöcsit is bedobnak.

A kiadvány

A Navigátor Film és az Ultrafilm csődbe jutását követően már csak a Fantasy Film az egyetlen hazai kiadó, ami képes régi horrorfilmeket DVD-n megjeleníteni. Ezt becsüljük meg.

piranha-dvd.jpgA borító egyszerűen fantasztikus. Sikerült rárakni a két eredeti plakát közül a jobban kinézőt, melyen csupán annyi változtatást eszközöltek, hogy a feliratot értelemszerűen alulról felülre helyezték. Aminek pedig a legjobban örülhetünk, hogy most kivételesen elhagyták az ocsmány fehér, "Hollywood Movie Classics" keretet! Halleluja! Ráadásul a kötelező három oldalon látszódó piros 18-as karika is egész jól mutat.

A lemez szitázása mutatós, a borító lényegi elemeit tartalmazza.

A kép szép tiszta, érezni, hogy átesett egy jobb fajta digitalizáción. Természetesen azért érezni, főleg a világításokon, hogy nem mai darab. Mindezt eredeti 1,85:1-es (16:9) képarányban nézhetjük.

A magyar és angol hang is Dolby Digital sztereó. Mindkettő jól szól, noha az eredeti hangsáv feltűnően hangosabb. Ráadásul maga a szinkron kifejezetten pocsék. Vélhetően ez is a kiadó megrendelésére készült (ebben azért nem vagyok biztos, mert a stáblistánál nem mondták be a szinkronszínészek neveit), sajnos valami nagyon olcsó stúdióban. A hangok élettelenek és borzasztóan sterilek. Kifejezetten rontja a filmélményt.

Azonban a felirat sem hibátlan, sőt. Tiszta iparos munka. Mert ilyenkor a cél nyilván az, hogy a mondandó leegyszerűsítésével minél kevesebbet kelljen szerencsétlen nézőnek olvasni. Azonban így nagyon sok poén nem jön át. A "kedvencem" az, amikor a doki ellopja hőseink furgonját, mire a nő azt mondja, hogy "a kocsiban hagytam a kulcsot". Humoros? Nem. Mert eredetileg azt közli, hogy "azt hiszem, a kocsiban hagytam a kulcsot". Máris jobb és így értelmet nyer a beszólás. Az  ezredes rangját való élcelődést meg konkrétan elírták és így semmi értelme... Szóval aki nem tud angolul, az nehéz helyzetbe került a megtekintést illetően...

Ha valami ilyen olcsó, akkor nem szabad sírni az extrák hiánya miatt. Most is csupán három King-film feliratos előzetesét kapjuk, melyek december óta kaphatóak (szintén Fantasy of course).

Én azonban örülök, hogy egyáltalán megjelent és a polcomon tudhatom. Aki teheti, azért ruházzon be rá, jelezve, hogy igenis van igény a régi horror klasszikusokra is, nem csak a 3D-s, CGI vámpíros-zombis borzalmakra. Szó szerint hiánypótló darab, hiszen eddig minden verziója kapható volt az országban.

A film: 7/10

A kiadvány: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr465249528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befőtt 2013.04.27. 15:25:00

én megveszem mert teljesen egyetértek azzal hogy van szükség a régi horrorokra

homerkaro 2013.04.27. 20:39:17

Én is igyekszem minél több régi horrort megvenni, hogy ne hagyják abba a kiadásokat.:)
Holnap át is megyek a MM-ba, ezt is beszerezni és turkálni egyet az 500Ft-os dvdk között:)


süti beállítások módosítása