Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mary Harron egyetlen dobása

2013.03.01. 18:39 - purga

Címkék: oscar vér thriller könyv adaptáció

A legtöbb rendező rendelkezik egy olyan filmmel, ami alapján az emberek rögtön be tudják azonosítani, hogy "igen, ő az". A szerencsésebbek, tehetségesebbek többel is. Vannak akiknek még akkor se tudnám a nevét hova tenni, ha már több munkáját is volt szerencsém látni. Mary Harron az a személy, aki eddig jóformán csak ezt tudja felmutatni. Vagy legalábbis jobb, ha nem kérkedik a legutóbbi borzalmával, a The Moth Diaires-el. 

Amerikai pszichó - American Psycho (2000)

Rendezte: Mary Harron

american-psycho-post.jpgA film az azonos című nagy sikerű könyvnek az adaptációja. Hogy mennyire hitelesen adja vissza annak hangulatát, azt sajnos az olvasásának a hiányában nem tudom megmondani.

Patrick Bateman egy igazi wall street-i nagymenő. Fiatal, gazdag, stílusos, jóképű és kigyúrt. Minden nő álma. Nagy kár, hogy szeret embereket válogatás nélkül ölni. (Az az érzésem, hogy manapság sok nőnek ez se lenne gond...). Továbbá roppant mód beképzelt, hiú, arrogáns, sznob és anyagias. Saját bevallása szerint nincsenek érzései az undoron és a megvetésen kívül. Már nem is olyan jó parti, mi?

Szépen elvan a maga kis steril, fehérre meszelt világában. Bemutatkozásában mindent megtudunk róla, pedig csak elmeséli a reggeli menetrendjét. Szépen felsorolja a kencéket, amiket használ, láthatjuk edzés közben és ahogy egy jeges tasakot tesz az arcára a puffadás ellen. Mondhatni a metro-szexuálisok zászlóhordója.

Azonban vérszomja és szexuális éhisége egyre csak nő. Már nem csak a lakására felcsalt nőket darabolja fel, hanem képes egy mezei hajléktalant is elintézni. Meg a kutyusát is, ami mindig fájóbb pont, valljuk be. Ezt a kényszerességet csak még jobban növeli, ha valaki belegázol az egójába. Ehhez elég annyi is, hogy az illető jobb minőségű névjegykártyával rendelkezik. Az a bájos, hogy a különbségek a laikusoknak nem tűnnének fel.

Általa nem csak őt, hanem ezt az egész, "modern felső tízezernek" a világát is megismerhetjük. Egyszerre taszító, ugyanakkor mégis csábító. Hiszen ki nem ábrándozott már el azon, hogy az legyen a legnagyobb problémánk, hogy nem tudtunk helyet foglalni a környék legpuccosabb éttermébe... Viszont az itt bemutatott emberi kapcsolatok kifejezetten rémisztőek. Egymást kibeszélik a másik háta mögött, sőt, egymás nőjét is "felpróbálják". A legnyugtalanítóbb az a főszereplőnk kapcsolata a menyasszonyával. Van benne valami kényszeresség, valami olyan ridegség, amit csak 20-30 éves házasságok alatt lehet látni. Egészen elképesztő, ahogy a nő beszél a férfihoz, az meg inkább látványosan zenét hallgat, és még ő bosszankodik, hogy nem hagyják nyugton!

american-psycho-pic4.jpg

Hölgyolvasóinknak, ne csak mindig a csöcs meg a pina legyen.

További jó példa az a társadalomkritikai húzás, hogy nem figyelnek a mondandójára. Bár ezt a poént, hogy "bevallom, hogy ölök, mégse figyel senki se", mintha túl sokszor lőnék el. Mondjuk sokadjára is vicces a maga módján.

Az említett sterilitás visszaköszön Bateman minimalista stílusú lakásában is. Ezt a patika tisztaságot szennyezi be az ártatlanok vére. Nem egy kifejezetten véres darab, de azért nem panaszkodhatunk. Akkor mégis mire?

Először is nem tetszett a zene. Oké, 1987-et írtunk, egy 27-es pénzes, férfinak akkoriban talán az akkori popzene lehetett a kedvence, de valahogy mégsem passzol a film hangulatához. A betanult rizsázásai egy-egy albumról meg kifejezetten fárasztóak, noha tény, hogy remek disszonanciát mutatnak a cselekményekkel.

Sokkal nagyobb baj azonban a kispolgári attitűd, ami áramlik a néző felé. Vagyis gyilkosunk szereti a horrort (plusz pont a Texasi láncfűrészes mészárlás bevágásért) és a pornót. Utóbbit még szégyelli is a rendőr előtt, mintha az valami bűn volna. A következtetés az átlag embernek meg vélhetően az, hogy "ezeket csak a beteg emberek szeretik". Üzeni ezt egy thriller! Sajnos ez a kép még a mai napig sokak fejében él...

american-psycho-pic6.jpg

Nagyjából ennyibe tudnék belekötni. Na jó, kissé lassú a cselekményvezetése, de még pont nem válik unalmassá. Viszont cserébe pazar operatőri munkának és színészi játékoknak lehetünk tanúi. Furcsa belegondolni, hogy azóta a főszereplőt alakító Christian Bale (A Sötét lovag-trilógia, A harcos, A gépész) és a menyasszonyát megelevenítő Reese Whiterspoon (A nyughatatlan, Doktor Szöszi, Rettegés) is az Oscar-díjasok táborát növelik. De itt van még a Columbo-t meghazudtoló nyomozó szerepében a kétszer is Oscar-díjra jelölt Willem Dafoe (Antikrisztus, A vámpír árnyéka, A szakasz) is.

A szimbolizmus pedig érthető és mégse túl direkt. Ilyen már maga a becsapós főcím vagy az arcápoló maszk lehúzása. Vannak kifejezetten emlékezetes, fekete humorú jelenetek. Szerintem mindenki kedvence az édes hármas, amiben férfiúnk végig magát csodálja a tükörben.

A vége viszont nem volt számomra teljesen egyértelmű, ezt jó lenne a kommentek közt kibeszélni.

Bátran kijelenthetjük, hogy ez egy meghatározó darabja a filmművészetnek, hiszen nagyon sok későbbi műre volt még hatással. Elég csak a szimpatikus sorozatgyilkos Dexterre, vagy a nagyon hasonló témájú Szégyentelen-re gondolni. Kihagyhatatlan.

american-psycho-pic2.jpg

Egy kis érdekesség: az író (Bret Easton Ellis) miután befutott könyvével, meg is írta a forgatókönyv változatot. Fekete-fehérben gondolkodott és kellően brutálisban. Elsőre Stuart Gordont kereste fel és főszereplőnek Johnny Depp-et képzelte el. Ebből nem lett semmi, a B-terv így David Cronenberg-re és Brad Pitt-re esett volna - ez is zátonyra futott.

Később a jogokat megszerző Lions Gate Edward Nortont akarta, de az ekkor már biztosan munkát kapott Harron ragaszkodott Bale-hez. Aki hiába szerepelt gyerekként Spielberg háborús filmjében, még nem volt egy közismert név. A stúdió ekkor bedobta Leonardo DiCaprio nevét, aki közvetlenül a Titanic sikere után igen felkapott lett. Harron viszont ekkor kijelentette, hogy vagy ő, vagy DiCaprio. Így szépen ki is rúgták. Helyét nem más, mint maga Oliver Stone vette át. Ő viszont mindenkit le akart cserélni (a nyomozót  például James Woods alakította volna). Ezt követően DiCaprio intett be, hogy leforgathassa A partot, Stone meg túl nagy büdzsét diktált volna, így tőle is megszabadultak. Végül a stúdió visszavette Harron-t és Bale is megkaphatta a szerepét. Szerintem nem bánták meg, maximum a tökölést.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr515111932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marxweber 2013.03.01. 18:50:03

én sajnos nem tudtam elvonatkoztatni a könyvtől, ami mondanivalóban, brutalitásban köröket ver a filmre.. lévén a regény elég bonyolult szerkezetű, ez azért korrekt iparosmunka lett.

uccse 2013.03.01. 19:26:48

Hát én se a könyvtől, se a filmtől nem dobtam hátast, félreértés ne essék attól még mindkettőt jónak tartom.
De azért megnéztem volna egy Cronenberg-Pitt változatot.

Mi Amore Cadenza 2013.03.01. 20:02:07

A hölgyolvasó (pontosabban szólva szerkesztő) elment hányni ettől a bájgúnártól... Maga a film is gyengus, és tele van sznob fa.zságokkal, amikre a magamfajta mezei nő nem kíváncsi...
De! Megpróbálom beszerezni a könyvet, aztán majd összeeresztjük... Van egy olyan érzésem, hogy sokkal jobb lesz ennél...

Garott 2013.03.01. 23:21:58

SPOILER!
Mi a haverokkal sokat beszéltünk ennek a filmnek a végéről, mert nem igazán tudtunk megegyezni. De két teóriánk volt:

1) A főszereplő egyszerűen nem bírta el a mindennapi stresszt és a saját egóját és ezért csupán kitalálja vagy hallucinálja az egész gyilkosság sorozatot, mintha tudathasadása lenne. Egyszerűen ez kell neki a mindennapok túléléséhez.

2) Tényleg elköveti a gyilkosságokat, csak egyszerűen már olyan fontos / gazdag, hogy a társadalom felső rétege hozzá van szokva az ilyenfajta bukásokhoz, és mivel része a csapatnak ezért meg nem történté "varázsolják" az egészet (mintha a főnök a titkárnővel dugna, de erről senki nem beszélne - csak durvább).

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.03.02. 11:32:40

@Garott: pont ezen a két lehetőségen vacillálok én is, már csak ezért is el kellene olvasnom a könyvet, abban csak leírják:) Persze ettől még a filmnek a vége lehet más (lásd a Mechanikus narancs eltérését a könyvvel szemben).

Befőtt 2013.03.02. 12:25:29

@Mi Amore Cadenza: örülök hogy vannak ilyen nők is

hErpEsz 2013.03.02. 14:26:48

@purga: @Mi Amore Cadenza:
Igen-igen, tessék szépen elolvasni a könyvet!! MOST!
Hogy lehet, hogy eddig még nem tettétek?!

Nekem van dedikált Amerikai psycho-m, bibibiiii!

imaware 2013.03.04. 17:55:14

Egyik kedvenc filmem!Szerintem jó!

imaware 2013.03.04. 17:58:29

@Garott:
Elköveti.Őszinte leszek nekem egyértelműnek tűnt,de több helyről is kaptam az íveket hogy nem így van,hülye vagyok,ezért elbizonytalanodtam.Utánanéztem.
*spoiler*
A rendező azt mondta,hogy nekik meg sem fordult a fejükben hogy valaki azt fogja hinni,nem történtek meg a gyilkosságok.És hogy aki ezt hiszi az meg sem értette a filmet.
Sajna már ez régebben volt,pontosan nem tudom.

Ildikó Zódor 2013.03.06. 15:23:27

Részemről imádom a filmet, noha nekem sokáig az ilyen arrogáns, szemét, már-már érzelem nélküli állatok voltak a példaképek, szóval Patrick karaktere is kifejezetten tetszetős. A fekete humor a filmben nagyon jól kijön, noha már rég láttam, a film azon mondata volt a legjobb, mely szerint ez nem egy tanmese. Az az erős cinizmus és undor abban a mondatban remekül kijött... Számomra. Ez a cikk egyébként most érdekesre sikerült a " Elég annyival is, hogy jobb az illető névjegykártyája van." mondattal és némi nőfikázással. :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.03.06. 19:31:00

@Ildikó Zódor: jaj az a mondat tényleg gáz volt. Bakker miért csak most szóltatok? :D Köszi! :) A nőfikázást meg kikérem magamnak:P

GOREGRIND 2013.03.13. 19:56:49

A könyv,és a film is számomra hatalmas kedvenc,bár nem sok közük van egymáshoz,azért egy mondanivalót mindkettő sikeresen megfogalmaz...évekig olvastam folyamatosan a könyvet,de a folytatásának kikiáltott Holdpark,már nem nyerte el a tetszésemet...a film inkább poén,vicces alkotás,kellemes hangulatú...meg amúgy is erősen azonosulok a főszereplővel...

kis_zsú 2013.06.16. 18:23:55

A könyv sokkal jobb volt (minden Karácsony környékén elolvasom már 4 éve). A filmet kétszer láttam, de nekem unalmas volt, persze rossznak semmikép nem mondanám, viszont brutálisabbra, és erotikusabbra is csinálhatták volna. Örülnék, ha újraforgatnák, és jobb lenne, mint ez volt. (Nekem azzal, hogy mai fejjel már régi zenének számítanak a '80-as évek zenéi, nem volt semmi bajom, hiába nem éltem akkor még, én nagyom szeretem őket.) :D Amúgy Ellis a kedvenc íróm, így az össze könyvét olvastam, és mind nagyon szeretem. A Glamoramaban is megjelenik Patrick egy étteremben, ahol találkozik vele Victor (Vonzás szabályaiban lehetett először olvasni róla), és megállapítja, hogy Patrick ruháján "barnás pettyek vannak". Vagyis szerintem az Amerikai pszichoban elkövette azokat a gyilkosságokat, amiket elmondott. Egyébként én úgy tudom, hogy készül a 2. része a könyvnek (van filmváltozata is, de az nem kapcsolódik szinte semmiben a könyvhöz. Nem láttam, de úgy tudom, hogy ott elmegyógyintézetben van, mert tényleg elkövette a gyilkosságokat). A Holdpark pedig szerintem nem folytatása az AP-nek, hanem inkább összegzés az addigi munkásságáról, sok mindent meg lehet a karakterekről tudni, és magáról az íróról is, valamint régi szereplők is feltűnnek benne, ahogy a többi könyvében is vándorolnak egyikből a másikba.


süti beállítások módosítása