Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

OlvaSOKK - Böszörményi Gyula: 9...8...7...

2013.01.07. 19:24 - Mi Amore Cadenza

Címkék: könyv vámpír böszörményi gyula

Bevallom őszintén, vagy egy tucat könyvajánlót elolvastam, mielőtt belevágtam volna ebbe a számomra új feladatba, de egyik sem fogott meg igazán. Talán pont ez hiányzott belőlük. A személyesség. Mert elmondhatom nektek, hogy fúúúú, van ez meg az a jó könyv, rizsázhatok több oldalon át a tartalmáról, ha nem tudlak vele megérinteni benneteket.

Úgy álltam napokig a könyvespolcom előtt, mint aki idegen bolygóra tévedt. Az első írásnak ereje van. Legyen Stephen King? Á, klisé. Akkor...? Már szanaszét hevert szinte minden darabom, amikor, mint az Aranydisznó-díjas Pocak reklámban, elém kúszott ez a könyv, és közölte, hogy törődjek magammal, meg persze velük is. És ideje csinálnom valamit. Hát csináltam is.

Íme a végeredmény:

Böszörményi Gyula: 9...8...7...

0200_b1.jpg"Képzelj el egy olyan Budapestet, ahol a 3/b-ben lakó tatát alkesz démonok gyötrik, mióta elveszítette a feleségét. A negyedik emeleten élő, 16 éves lányt egy asmo démon arra kényszeríti, hogy mindennap vegyen valamit a plázák egyikében. A konditermek naponta zsúfolásig telnek kopasz, nagyképű, az értelmes gondolatot izomból megvető srácokkal, akikben sargatanas démonok égetik a kalóriát és az érző lelket. Oldalukon vihogó lánykák, kiknek vállán uncubus démon röhög. A sötét kapualjban egy srácot hernyó démon kábít bugyutává, hogy többé ne fájjon neki a csakis mammon pénzdémonnak élő szülei érzéketlensége... Képzelj el egy ilyen Budapestet! Vagy talán nem is kell elképzelned...?”

Ebben a nagyon is valóságos világban él főhősünk, a 14 éves Lilith. Lévén kiskorú, egyelőre démontalanul. Napról napra kérlelhetetlenül közelít azonban kötelező megszállásának ideje. Ő viszont szentül hiszi, hogy démonok nélkül is van élet, ahogyan a társadalom kitaszítottjai, az apagék is. Mert bár hasznos adományokkal is jár a felső hatalom által kirendelt „albérlővel” történő élet, ugyanannyit (ha nem többet) el is vesznek ezért cserébe „főbérlőjüktől”.

Mielőtt azt hinnénk, hogy a város jövője néhány gyenge, szervezetlen apage (démontalan) kezében van, ismerjük meg megmentőinket, a gruftikat! Elszórva találkozhatunk velük az utcai tömegben, ám kétségkívül könnyen felismerhetők: fekete ruhájuk, rengeteg csörgő-zörgő ékszerük valamint a fülükből áradó hangos muzsika összetéveszthetetlenné teszi őket. Szemhéjukon is fekete sminket viselnek, ezzel hangsúlyozva álláspontjukat, miszerint látják a köztünk élő démonokat, de nem kérnek belőlük.

Lilith persze hozzájuk szeretne csatlakozni, hiszen amit eddig fontosnak hitt az életében, mind köddé vált: imádott édesanyja meghalt, az addig démonok nélkül élő apja pedig a temetés óta egy alkesz rabja. Miután az iskolában megismerkedik a hasonló nézeteket valló Synerellával, az addig csendes és észrevehetetlen lány kifordul önmagából. Hogy aztán a kötet végén rájöjjön: ebben a kegyetlenséggel átitatott világban senki sem az, akinek mutatja magát. Önmagára találásában ködgruftik, impek, különböző kasztbeli démonok segítik vagy éppen gátolják. Hogy milyen végeredménnyel? A Zéró fejezet végén kiderül... Vagy mégsem?

icecat_2.jpgHiába a meglehetősen klisés főhős, akit kiközösítenek, szembefordul a társadalommal, senki nem érti meg, satöbbi, satöbbi, szóval igazi, nagybetűs EGYÉNISÉG, maga a történet mindenféle szempontból egyedi. Tényleg. Se vámpír, se mindenképpenfélmeztelen farkasember, se bamba, döntésképtelen (na jó, utóbbi stimmel...) főszereplő, se romantikus szál (egyelőre!), se álcázott bibliai okosságok. Nem mintha ezzel bármire is célozgatnék... Khmm...

Ugyan sokan hívják Böszörményit a magyar J. K. Rowlingnak, köszönhetően a Gergő és az álomfogók című nagy sikerű „magyar Harry Potter gyerekeknek” regényének, ez a trilógia jóval több ennél. Bár a kis ajtókukucskálóra hajazó 14-es korhatárjelzés, na meg a címlapon feszítő, nagyjából 12 éves trúblekkmetál sminkes csajóca könnyen elijesztheti az olvasói kemény magot, azért érdemes beleinvesztálni! Nem ígérem, hogy térdig fogunk tocsogni a vérben és belekben, meg csöcsök se lesznek, de lebilincselő olvasmány (itt sem célozgatok semmire...) így vagy úgy.

A világ, amiből építkezik az egész trilógia, a démoni fertővé változott Budapest, minden ponton remekül ki van találva. Dolgozik klasszikus fantasy lényekkel és elemekkel, és persze jó adag társadalomkritikával. Hiszen a mi társadalmunk épp olyan, mint a könyvbéli, csak démonok nélkül: a tinilányok már 10 évesen plázacicák, akik a hamis szépség ideálját hajszolják; a kigyúrt, kopasz fenegyerekek leragadtak a „Kő kóla?” szinten, ami sajnos a legtöbb mai lánynak elég... Akad, akit az alkoholizmus és a lávalötty kerít hatalmába, vagy épp egy penész keseríti meg mindennapjait. Mindenki olyan szeretne lenni mint a másik: gazdag, szép, sikeres, szexi, mindegy milyen áron. Aki pedig szembeszegül a birkacsordával, a kitaszítottság billogjával fog fizetni.

A karakterek életképesek, szerethetők, bár kissé tipikus szerep mindannyiuké. Azért képesek jó párszor meglepetést okozni, és ez az érzés a történet előrehaladtával egyre csak fokozódik. A leíró részekkel sincs semmi gond, aki egyszer is járt Budapesten, seperc alatt a helyszín vonzásába kerül. Ezen felül a belső borító tartalmaz egy térképet a városról, rajta a cselekmény során felbukkanó helyszínekkel. Maga a kiadvány is pazar, keménykötésű, védőborítós, vastag, pergamenszerű lapokon barna (!!!) tintával írott szöveggel.

Aki olvasna végre egy vámpírmentes fantasyt, vagy csak egy kissé nyugisabb, „vérszegényebb” darabra vágyik az ünnepek alatt elfogyasztott tíz kiló bejgli után, annak bátran merem ajánlani! És elárulok még valamit: nekem a trilógia második kötete a szívem csücske, szóval remélem, várjátok már! :)

(A képen egyébként IceCat látható, ő szerepel a trilógia összes borítóján.)

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr625003068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2013.01.07. 20:18:34

koszi az ismertetot, bar picit lehettel volna bobeszedubb (pl. a sztorin kivul iroi stilus, stb is johetett volna)
regota a varolistamon van a konyv, elobb-utobb csak sorra kerul :D
amugy eszembe jutott egy masik, Budapesten jatszodo magyar misztikus konyv: A lathatatlan varos (Szelesi Sandor). Bar nem horror (azert egy-ket horror elemekben gazdag novella is van a kotetben) nagyon jo kis misztikus, hangulatos novellagyujtemeny!

Mi Amore Cadenza 2013.01.07. 22:59:18

@glezmen: Hátravan még két könyv a trilógiából, ahol már nem kezdhetek ilyen körülményeskedéssel, szóval ami késik, nem múlik ;)
Érdemes elolvasnod, amikor én kitaláltam, hogy na, ez kell nekem, olyan nagy volt iránta az érdeklődés, hogy majd' 3 hetet vártam, mire tudtak rendelni egyet :D A többi résszel megvártam karácsonyt/névnapot, hogy ne az én gondom legyen a beszerzés :)
Az ajánlásodat pedig MÉG nem olvastam, de ha egyszer talán eljutok odáig, talán szót ejthetünk róla :)
Köszönöm, hogy olvasol!^^

Near93 2013.01.08. 18:38:54

Hát őszinte leszek, szerintem ez a könyv egy bizonyos célközönségnek szól, amibe én nem tartozom bele. Ahogy kivettem a sztoriból, a főszereplők mind Goth tinik. Ebből már le tudom következtetni a könyv gondolkodás módját is. Nagyon túl filozofáló, és és igyekszik okosabbnak tűnni másoknál.

Persze ez csak egy feltételezés. Lehet hogy tévedek.

Mi Amore Cadenza 2013.01.08. 19:43:55

@Near93: Úgy néz ki, mi két teljesen különböző könyvről beszélünk... Igen, a te verziódat látja benne, aki nem olvasta. Nem fogok spoilerezni, mert az írásomnak pont az lenne a célja, hogy olvassanak az emberek, ne pedig ítéljenek a fejük után...
Szuper, hogy enélkül ennyire megy a véleményalkotás, de sajnos nincs igazad :)

Példának okáért én sem vagyok se goth, se tinédzser, mégis mai napig tudom élvezni...

glezmen 2013.01.08. 19:46:54

@Near93: ezt most komolyan mondod, hogy egy parmondatos leiras alapjan olyan szinten velemenyt formalsz, mintha olvastad volna az egesz konyvet? :D
raadasul olyan velemenyt, aminek alapvetoen semmi koze a leirtakhoz...

glezmen 2013.01.08. 19:47:37

@Mi Amore Cadenza: "Köszönöm, hogy olvasol!^^"
nehogyma' o.O
ha azt is meg kell koszonni hogy valaki szokott olvasni, akkor nagyon rossz vilagban elunk :(
egyebkent kozepsos ovodas korom ota falom a konyveket :)

Mi Amore Cadenza 2013.01.08. 19:51:41

@glezmen: Pedig hidd csak el, hogy ez a nagy büdös helyzet. Tudod hány olyan ember van, aki szerint feleslegesek ezek a könyvkritikák, mert "ez nem is igazi horror és úgysem olvas senki..."?

De a tiédhez hasonló kommenteket mindig öröm olvasni :)

glezmen 2013.01.08. 19:54:12

@Mi Amore Cadenza: az hogy mennyire "igazi horror" vagy sem, egy teljesen mas kerdes :D
de mivel meg nem olvastam, errol nem tudok velemenyt nyilvanitani (bar a leiras alapjan egyaltalan nem tunik horrornak, inkabb valamilyen misztikus ifjusagi regenynek)

2013.01.09. 01:00:45

Én is élvezettel olvastam az első kötetet, sajnos a z utolsó fejezetben feldobott írói csavar (hogy kedves olvasó, döntsd el hogy amit eddig olvastál, az valóság-e vagy csak a főszereplő kislány álma) visszamenőlegesen lerombolta bennem a regény belső univerzumát. Talán ez okozta, hogy a második-harmadik kötet már nem tudott magába szippantani.

glezmen 2013.01.09. 02:45:57

@Wendriner Piroska sakál és balerina:
azert legkozelebb jo lenne ha egy latvanyos SPOILER felirattal jelezned hogy le fogod loni a konyv vegenek poenjat :-/

2013.01.09. 04:12:15

@glezmen: Nem volt spoiler, a történetből semmit nem árultam el, plusz nem is ott a vége, utána megy tovább a történet. Csupán egy avantgárdnak szánt, írástechnikai baki.

szurtieperke 2013.01.09. 10:40:38

A trilógiához egyébként készült egy honlap, ami a facebook előretörésével némileg elhanyagolttá vált: www.remalom.hu.
A legvérmesebb rajongók pedig létrehozták a FB-on a Xilka Szabadegyetem Lilith Karát, mely csoporthoz bárki csatlakozhat.
Mivel a könyv minden helyszíne valós helyszín (ezt bizonyítandó, térképek is kerültek a könyvekbe), többször is volt helyszínbejárás, még az OPNIba is szereztek engedélyt, hogy szétnézhessenek.
A szakmai visszhangból talán az a legfontosabb, hogy tavaly a FSzEK ifjúsági konferenciájára felkérték BGy-t, hogy tartson előadást erről a korosztályról, az ő olvasási szokásaikról, a velük való kapcsolatteremtésről, stb.

Mi Amore Cadenza 2013.01.09. 18:09:54

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Azért valóban nem volt szép dolog... Bár a szó szoros értelmében nem spoiler, de megzavarhatja azok élményét, akik éppen olvassák, vagy (talán éppen ezen kritika hatására) belevágnának. Jómagam is ezért nem tettem róla említést, de ha már így történt, a következő résztől másképp lesz :)

@szurtieperke: Neked pedig köszönöm a sok-sok hasznos infót! :) A térképeket magam is megemlítettem az írásomban, de nem árt szólni a komoly szakmai és rajongói háttérről sem :)

Near93 2013.01.09. 18:19:36

@Mi Amore Cadenza: Nem letámadni akartam a könyvet, csak első olvasásra olyannak tűnik. Direkt írtam is hogy lehet hogy tévedek. :D E miatt nem kéne rögtön lehurrogni. :D

glezmen 2013.01.09. 22:08:13

egyebkent milyen gyakran lesz konyvajanlo?
annyira nem vagyok rakattanva a horror temara (azt inkabb filmen, konyvekben inkabb a misztikus, sci-fi, technologiai thriller, ilyesmik jatszanak nalam), de ha valami erdekes konyvet sikerul talalni, azt azert berakom a varolistaba
(bar ez a Boszormenyi konyv sem horror)

Mi Amore Cadenza 2013.01.09. 22:31:28

@glezmen: Cirka kéthetente. Lesz majd benne horrorabb horror, klasszikusabb művek, kortárs írók... nyitott vagyok mindenre! :)
A kérdéssel pedig, hogy minek is nevezhetnék műfajilag ezt a könyvet... háááát... leginkább utópisztikus-posztapokaliptikus fantasy. Azért azt nem állítanám, hogy köszönőviszonyban sincs a horrorral, látod, a nép szerint van helye a blogon :)

@Near93: Be is kaphatlak, ha a lehurrogás nem válik be :D Na jó, viccet félretéve, ez az "igyekszik okosabbnak tűnni másoknál" hozzáállás nem tetszett, kicsit olyan bagoly mondja érzésem támadt tőle, de igazán ne vedd a lelkedre :D
Legalább van véleményed :)

2013.01.10. 06:07:21

@Mi Amore Cadenza: akkor töröld a kommentem.


süti beállítások módosítása