Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

A Horror Mesterei (Masters of Horror) 1x13 - évadzáró

2012.12.29. 12:03 - Mi Amore Cadenza

Címkék: sorozat rendező epizód mastersofhorror

takashi-miike.jpgAz év végével együtt elérkeztünk sorozatunk első évadának végéhez is. Elmondhatjuk, hogy összességében gyengén teljesített, alulmaradt várakozásainkkal szemben, azonban az utolsó rész talán  kárpótol minket a ráfordított idő egy részéért. Főleg, ha megörvendeztetlek titeket néhány érdekes hírmorzsával az epizóddal kapcsolatban!

A készítők tudatosan hagyták utoljára Takashi Miike-t, a „szándékosan és látványosan obszcén rendezőt, akit a kritikusok és a netes tömeg többsége egyértelműen elutasít, köszönhetően undorító és szadista stílusának”. Miike nem bízta a véletlenre alkotását: egy klasszikus japán rémmesét választott alapul. Erről a későbbiekben így nyilatkozott: „Tetszett az egyszerűsége. Olyasfajta történet ez, melyet sokáig mesélnek egymásnak az emberek, miután látták. Több van benne, mint egy egyszerű ijesztő filmben.”

Nos, annyival több lett benne, hogy ez a sorozat egyetlen olyan része, amely Amerikában sosem került nyilvános bemutatásra. Ugyanis a szériát sugárzó Showtime csatorna túlságosan erőszakosnak érezte. Mick Garris, a producer próbálta ugyan vágásokkal és szerkesztésekkel menteni a menthetőt, azonban mindez kevésnek bizonyult. Takashi így vélekedett a döntés meghozatala után: „Azt hittem, jogom van elmenni az amerikai tűrőképesség határáig. Forgatás közben folyamatosan ügyeltem rá, hogy ne lépjem át ezt a vékony vonalat, de nyilvánvalóan becsődöltem.”

Még egy aprócska megjegyzés, mielőtt fejest ugranánk magába az epizódba: én ezen rész hatására fogtam bele anno a szériába. Ha ez nem győz meg titeket, akkor semmi :)

 

Imprint

 

moh-13-post.jpgMaga a történet, lévén irodalmi adaptáció, nem túl bonyolult. A 19. századi Japánban járunk, egy Christopher (Billy DragoVámpír sztripperek, Kivérezve) nevű amerikai újságíró azért utazott ilyen messzire, hogy megkeresse fiatalkori szerelmét, Komomot, akinek ígéretet tett, hogy kiszabadítja őt a prostitúció béklyóiból. Miután megérkezik a keresett bordélyházba, ám nyoma sincs kedvesének, összeakad egy másik kéjhölggyel (Youki Kudoh Egy gésa emlékiratai), aki készségesen tájékoztatja őt afelől, hogy Komomo felakasztotta magát bánatában, amiért hosszú évekig hiába várt szerelmére.

Ahogy a férfi aludni tér, esti mesét kér. A nő elmeséli élete történetét: anyja, aki szülésznőként dolgozott, apja halála után kénytelen volt őt eladni egy bordélyháznak. Itt ismerkedett meg a keresett lánnyal, akit népszerűsége miatt rengetegen gyűlöltek. Amikor pedig Komomo gyanúba keveredett a Madame gyűrűjének eltűnése kapcsán, kínvallatásnak vetik őt alá. Amit elejétől a végéig premier plánban megcsodálhatunk: van itt hónaljkiégetés, tűk a körmök alatt, az ajakban, a fogínyben... nyami! És a végén a gyötrelmes öngyilkosság...

Aki még nem látta az epizódot, azt megkérném, hagyja abba itt az olvasást, nézze meg (a vágatlan verziót!!!), és egy óra múlva ugyanitt találkozunk. Többségetek viszont  már túl van az élményen, így veletek haladunk tovább a cselekményben!

moh-13-pic1.jpg

Christopher egy szavát sem hiszi el a prostinak és milyen jól teszi! Így hallhatunk egy második, sokkal nyugtalanítóbb esti mesét, amelyben elénk tárul a borzalmas igazság. Ebben a verzióban az édesapa alkoholista, az anya pedig magzatelhajtó. Igen, itt is látni fogunk mindent. A cseppet sem higiénikus vagy etikus abortuszokat (kész reklám ez a rész a felelős szexualitásnak!), valamint a halott magzatok sorsát. Ahogy úszkálnak a folyóban, az emlékükre állított színes papírforgók mellett... Nem akarom tovább ragozni, ezt látni KELL.

Miután agyonverte apját az őt ért megerőszakolásért (dehogyis volt tüdőbeteg az öreg!), újfent azt állítja, hogy eladták prostinak (ami valljuk be, így jóval érthetőbb...). Közben kinő a fejéből egy kéz, aminek olyan arca van, mint az Annoying Orange-nak. De róla majd később. Szóval a bordélyban hősnőnk összebarátkozott Komomoval, ám elég feltűnő testi hibája miatt olyan irigy volt a másik lány szépségére, hogy ellopta a Madame gyűrűjét, hogy ezzel félreállítsa őt az útjából. Innentől meg már ismeritek: kínvallatás, halál. Minek az embernek ellenség, ha vannak barátai... Csakhogy! A férfi szerelme nem önkezűleg vetett véget életének, hanem „barátnője” áldozata lett.  És miért? Hogy megmentse őt a Pokoltól! Ugyanis egy ilyen bűnös barátság miatt örök tűzben égett volna a szép lélek... Erre pedig az árulás volt az egyetlen gyógyír.

Amíg a fejetekhez kapkodtok, hogy „Miiivaaaan?!”, térjünk vissza "Annoying Orange"-ra. Aki nem más, mint hősnőnk parazita, meg nem született ikre. Ő a gonosz hang a fejében, amelyik felbiztatta eme szörnyű tettekre. Akinek nem lenne világos, miről van itt szó, ajánlom sok szeretettel Stephen King Halálos árnyék című könyvét. A bonyolult családi kapcsolatokat, miérteket és hogyanokat most hagyjuk, nem lőhetek le mégsem minden poént...

moh-13-pic2.jpg

Pár szót még a parádés zárójelenetről. Itt azt láthatjuk, hogy Christopher éppen börtönbüntetését tölti a kéjhölgy megöléséért. Egy vödörből etetik, amely tele van abortált magzatokkal, őrült álmait pedig szeretett Komomoja és a soha meg nem született kishúg szelleme vigyázzák.

Próbáljuk értelmezni a látottakat: annyira tipikus Takashi Miike film, mint annak a rendje. Hiszen ki ne emlékezne az Ichi the killer, a One Missed Call vagy a Meghallgatás egy-egy ütősebb jelenetére? Apropó, Meghallgatás. Ha szabad ezzel a szókapcsolattal élnem, nőiség-horror mindkettő. De ugyanebbe a kategóriába dobhatnám a Rosemary gyermekét vagy akár a Betolakodót is. Gyerekszülés, abortusz, prostituáltak... Női testiségből táplálkozik mindahány, női félelmeket használva fel. Vagy nézzünk egy másik szempontot: tabut sért, ugyanúgy ahogy a Homecoming is a zombi-iraki katona hadseregével. Erőszakos, filozofikus, mit mondjak még? Látni kell. Nem annyira trash-jellegű, mint azt megszokhattuk a rendezőtől, de korántsem nevezném tökéletesnek se. Felkavar, aztán meg ad egy katarzist a végén. Nekem legalábbis nem volt hiányérzetem semmilyen téren.

Ha már ennyire sikeresnek mondhatjuk az iménti epizódot, ideje, hogy búcsút vegyek a Masters of Horrortól. Okozott nekem nem kevés fejfájást, de azért akadtak szép pillanatok is. Köszönöm kitüntető figyelmeteket, Mi Amore Cadenza voltam. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr504986172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befőtt 2012.12.29. 15:17:21

még nem láttam de kb ezt vártam a rendezötől! imádom

judisz 2012.12.29. 15:23:39

A kedvenc részem,ahogy Takashi Miike is a kedvenc rendezőm :D

Tökibá3 2012.12.29. 17:01:34

Na, ez egy rendes film! :)

sieglinde 2012.12.29. 18:21:18

SPOILER

A végén a börtönben a kislány a húga volt, nem? Aki valami okból miatta halt meg, így logikus lenne, ha kísérti. De akkor mit keres ott a csaj..?

/SPOILER

A lezárás nekem kicsit összecsúszott, de ezzel együtt zseniális! Kedvet hozott a sorozat többi részéhez:D

Tiger Woods 2012.12.29. 19:55:59

A kedvenc takashi miike (nem takeshi mike) filmem a box mellett (three...extremes). szerintem neki jót tesz, ha egy órára korlátozzák a játékidejét.

Mi Amore Cadenza 2012.12.29. 21:57:40

@sieglinde: Én úgy vettem ki, hogy a kislány "Annoying Orange", vagyis a prosti parazita ikrének megtestesülése volt... Bár nem tudom, valahogy túl hirtelen lett vége :D

A kedvcsinálásról pedig háááááát... majd elmegy a többitől :D :D

lizardking 2012.12.29. 23:15:59

A legjobb rész a Carpenter-féle Cigarette Burns után/mellett. Miike-től csak az Ichi The Killer-t és a Visitor Q-t láttam, de nem hagytak bennem mély nyomot, viszont az Imprint nagyszerű lett a maga szürreálisan elborult, gore-ban fürdő agymenésével.

Befőtt 2012.12.30. 16:19:25

@lizardking: szerintem meg az one missed call a legjobb töle mind a 3 részt imádom! azt a csengöhangot mikor a szellem hiv egyenesen imádom sokáig az volt a csengöhangom:)

lizardking 2012.12.30. 16:56:34

@Befőtt: A Nem fogadott hívásnak csak a remake-ét láttam, ami sokakkal ellentétben, nekem tetszett. De, most, hogy említetted, könnyen lehet, hogy meglesem az eredetit is.

Near93 2012.12.30. 22:05:43

Legjobb rész, esküszöm. Pont e miatt az epizód miatt nem kérték fel Miike-t a második évadban. Bevallom én csak a One Missed Call sorozatot láttam tőle, ami nekem nagyon tetszett, de annyira nem hordozza a rendező jellemző elvontságát. Ez viszont egyben elgondolkodtató, fenn tartja a figyelmet, és egyben elborzaszt. Szerintem hatalmas film. De nagyon megrázó is, ezért gyengébb lelkületűek ne nézzék meg inkább. Nem csoda, hogy ez az utolsó rész a szezonban....

Befőtt 2012.12.31. 12:50:55

@lizardking: nézd meg megéri imádom mind a 3 részt szerinten nem fogsz csalodni

Varin 2013.01.11. 03:37:20

Húbazdmeg...... Nekem ez így most sok volt :) azért ez erőteljesen kicsapott minden biztosítékot.
Remélem - ha már én írok róla - a második évadban inkább maradunk a szarvaslábas néniknél, mint a magzatevésnél... :)
Hinnyebaazzeg.


süti beállítások módosítása