Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Ezért nem folytatunk kézikamerás horrort!

2012.11.09. 13:32 - purga

Címkék: folytatás gondolatok szellem nem ajánlom kézikamera

Már lassan heti szinten számolunk be egy-egy közelgő found footage filmről. Azonban ezeknek a folytatásairól már kevésbé. Egyszerűen azért, mert ilyenek ritkán fordulnak elő, és nem véletlen. Mert ezeknek az alkotásoknak abban rejlik az ereje, hogy el akarják hitetni a nézővel a felvételek valóságtartalmát. Ugyan manapság tényleg retardáltnak kell ennek a benyeléséhez, de az embernek szüksége van az illúzióra. Vagy legalábbis kell lennie valamiféle oknak arra, hogy miért készül annyi belőlük. Persze túl azon, hogy baromi kevés pénzből lehet sokat szakítani.

Egy esetleges folytatással azonban sikerül a "varázslatot" végképp tönkre tenni. Vannak persze kivételek, a legismertebb egyértelműen az Ideglelés 2 esete. Ami egy "rendes" film lett, ráadásul sikerült megtartani az elsőnek az "erejét" is. (A Karantén 2 meg lényegében egy mezei zombifilm lett, bár még így is eredetibb, mint az elődje.)

found-footage-poen.JPG

Az viszont még ritkább, hogy megtartsák a kézikamerás jelleget. A [REC] 2 felemás megítélést kapott (én ugyan imádtam), és talán nem véletlen a harmadik rész szakítása a hagyományokkal (olyan is lett). Azonban a legismertebb zászlóshajója a műfajnak egyértelműen a Paranormal Activity széria. Azt ne kérdezzétek, hogy miért képesek a nézők negyedszerre is beülni rá. Főleg úgy, hogy már a harmadik is egy előzménynek az előzménye volt. A stúdiónak persze megéri, hiszen rengeteget kaszálnak. Vagyis ez a brand lett a kivétel, hiszen végig (anyagilag) sikeresen megtartották a found footage jelleget.

Miire fel ez a hosszúra nyújtott bevezető? Mert most egy olyan műről lesz kritika, amelyik egyértelműen a Paranormal Activity babérjai akar törni. Nem fog menni, ennek okait maga a produktum fogja megmutatni. Ez pedig (már biztosan tudjátok) nem más, mint a:

Grave Encounters 2 (2012)

Rendezte: John Poliquin

Grave-Encounters-2-post.jpgEddig az Apollo 18 vitte a pálmát azon a téren, amelyik valóságosnak akart beállítani egy egyértelmű baromságot. Igen, annál még A trollvadász is hihetőbb volt, még úgy is, hogy eleve komolytalanra vették a figurát.

A kezdéskor megőrültem, ahogy az első részt filmként kezelik és beszélnek is róla (bár ez sem túl eredeti, erről bővebben később). A mámor tartott vagy 10 percig, amíg egy srác, Alex el nem kezdett kutakodni. Rájött, hogy a színészek sosem kerültek elő, sőt, nagyon úgy véli, hogy az egész valóban megtörtént. Ezért képes elutazni Los Angelesig és rejtett kamerával leleplezi a producert, aki szép hasznot húzott a tragikus eseményekből.

Azonban ez a felvétel neki kevés (elvégre hazudhatott is az ürge), így fogja négy barátját és ELMENNEK ARRA A HELYRE, AMIRŐL MEG VAN GYŐZŐDVE, HOGY OTT HALTAK MEG AZ ELŐZŐ RÉSZ SZÍNÉSZEI! Ti ezt fel tudjátok fogni?! Ha én szentül hiszem, hogy van egy hely, ahol a biztos halál vár, akkor a büdös életbe nem mennék oda! Vagy csak én nem értem a logikát? Mégis mit vártak? Néhány magától nyikorgó ajtót, felboruló asztalt és egy örömteli pillanatot, hogy "áhá, szellemek!". Majd irány haza és zsuppsz, sztárok lesznek?

A legnagyobb gond a görcsös ragaszkodás ahhoz, hogy amit látunk, az a valóság. Amivel az elődöt is magával rántják. Kifejezetten szánalmas húzás. Tegyük hozzá, hogy a film online debütált, azaz a nézőnek csak pár klikk kellett ahhoz, hogy például felmenjen az imdb-re és utána nézzen az elhangzottaknak. MERT BAZZMEG ŐK IS A NETRE HIVATKOZNAK! Ezzel nagy jól el lehet játszani, például eleve azzal, hogy a főszereplő "Alex" egy Richard Harmon nevű tapasztalt színész.

Ehhez kapcsolódik az a "fordulat" is, amit azért lövök el, mert nem csak a szinopszisban volt már róla szó, de az előzetesben is. Ezúton is gratulálok a marketingeseknek. Tehát az első rész patkányevője, Lance még mindig él! Vagyis 9 évig élt patkányokon és poshadt budivízen. Bár ő csak 9 hónapnak érezte, és ha figyelembe vesszük az épület sajátosságait, akkor ezt is hajlandó vagyok elfogadni. De akkor se néz ki így egy olyan ember, aki ilyen "étrenden" élt le hónapokat. Az őrülete rendben volt. Viszont rá is, mint Sean Rogerson nevű színészre hivatkoznak, ami eleve vicces, hiszen a "megtörtént" filmen ő dokut akart forgatni, ezek szerint álnéven? Lényegtelen, szegény "Alexnek" nem tűnt fel, hogy ez az "eltűnt" személy időközben kiugrott az intézetből leforgatni egy Odaát  és egy Génrejtélyek epizódot is... Hagyjuk is, ebbe nem is akarok még jobban belemenni, mert csak magamat oltom vele.

Grave-Encounters-2-pic2.jpg

Ha eltekintünk az eddigi baromságoktól (bár ez eleve nehéz), akkor is csak egy harmatgyenge folytatást kapunk. Egyrészt a film első fele merő unalom. Ezt tetézik azzal elképesztő ötlettel, hogy mobilfelvételeket is raknak bele, aminek következtében csak egy vékony, függőleges csíkban láthatjuk a filmet. Ez aztán a zseniális ötlet! Lássunk minél kevesebbet, nem? Ezzel akarták a "hitelességet" megalapozni, miközben arra fény se derül, hogy hogy kaptak az iskolájuktól 50 000 dollár értékű profi felszerelést. Vagy arra, hogy Kanadától hogy szereztek forgatási engedélyt? Ugyanis az ilyesmi nem úgy működik, hogy viszek magammal egy fél tucat kamerát, majd a határnál benyögöm, hogy "kirándulni megyünk". Az érintettek szülei meg kurva nagy arcok lehetnek, ha képesek mindenkit szó nélkül elengedni egy másik országba, kocsival. Vajon sörre nem adtak egy kis plusz zsebpénzt?

Tudom, hogy megint itt kötöttem ki, de ez a film olyan messze van a hitelességtől, mint a magyar gazdaság a kuvaitiétól. Ezek még egy "szimpla" horror filmben is ordító faszságok lennének, nem hogy egy olyanban, ami ennyire komoly akar lenni.

Egyetlen értékelhető rész van, az amikor elkezdődik a rémület, vagyis amikor a srácok rádöbbennek, hogy beszopták. Sajnos ez is csak kb. addig tart, amíg nem találkoznak a már említett őrültünkkel. Akinek a jelenléte olyan kérdéseket is feszeget, hogy hogy a picsába kerültek elő a Grave Encounters felvételei, vagy hogy amikor a rendőrség ott járt (sárga szalag ugye), akkor miért nem találkoztak vele?

A végére pedig térjünk a lopásokra. Mert bizony már itt tartunk, hogy még csak eredeti sem tud lenni. Régen csináltam ilyesmit, ideje nosztalgiázni egy kicsit. Tehát:

Az emberi százlábú 2 - Az, hogy az előző rész, mint filmként van jelen. Sajnos, mint írtam, ez is csak rövid ideig tartott.

Ideglelés - Képesek voltak belerakni egy ugyanolyan jelenetet, amiben valaki a kamerába lefelé nézve üzen sírva a családjának.

Sziklák vére - Alex horror-buzi és mániákus kutakodó atittűdje egy az egyben innen lett átemelve. Ugyanúgy képes elutazni a forgatási helyszínre, ugyanúgy hanyagolja emiatt a barátnőjét és ugyanúgy csak a régi horrorfilmeket tiszteli. Vagyis egy megszállott fasz.

Ház a Kísértet-hegyen remake - Bár már az első részben is pedzegették az őrült elmegyógyintézetes főorvos szálat, de itt sokkal feltűnőbb a lopás. Köszönhetően a bevágott "archív" típusú felvételnek.

Grave-Encounters-2-pic.jpg

Továbbá itt is elsütötték azt, hogy a kamera a földön van, míg a vele szemben lévő áldozatot valami hirtelen hátrahúzza. Nagyon eredeti, ez az elem a found footage horrorok 90%-ban fellelhető. Az külön siralmas, hogy a poszterre is ezt rakták... De kapunk hosszú fekete hajú szellemkislányt is, a biztonság kedvéért, mert még a végén láthatnánk valami újat is.

Még rengeteg mindenről lehetne beszélni, csak éppen felesleges. Annyira túlbonyolították, hogy saját farkába harapott a kígyó. Nem lett volna egyszerűbb egy olyan szkriptet írni, amiben néhány rajongó csak a hecc kedvéért megnézi a helyszínt? Az se lett volna egy világmegváltó ötlet, de legalább nem lett volna ilyen szánalmas a végeredmény.

Anno valóságos lázadás tört ki, amiért nekem az előd annyira tetszett. Vélhetően ezt is csak az fogja megnézni, aki szintén így gondolja. Most viszont kénytelen vagyok elismerni, hogy a folytatás egyszerűen borzalmas. Azért nem lett "nagy csalódás", mert én felkészültem erre. Na jó, arra nem, hogy tényleg ennyire rossz lesz.

Kerüljétek. De tényleg. Viszont remek alapanyag lesz a Baaad Movies-os srácoknak;)

Értékelés: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr464897767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabriel666 2012.11.09. 14:19:08

köszi purga :) én az első résznél azok közé tartoztam, akik lázadtak :D ergo, ezt most ki fogom hagyni, illetve már meg is tettem, mert tényleg jó ideje kering a neten...
Sinisterrről van esetleg valami bővebb? Az nagggyon érdekelne!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.11.09. 14:31:11

@gabriel666: mivel Mikuláskor nálunk is bemutatják, így addig mindenképpen várok vele.

gabriel666 2012.11.09. 14:38:42

jahhh, ez valahogy elkerülte a figyelmemet :P akkor Mikuláskor irány a mozi :D :D

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.11.09. 18:13:12

Rettenetesen szar volt, bár én már az elsőt is utáltam :)

victor vacendak 2012.11.09. 21:36:22

már a blairwitch project is nagyon szar volt. bár akkor még a legvérmesebb bloggerek talán nem is éltek...:-)
mi a szar jó a rázkódó, fókusztalan kamerában, meg a "szereplők" nem túl realisztikus reagálásaiban? rejtély számomra.

Varin 2012.11.10. 02:10:05

Remek cikk, főnök!
Gratula :)

Egyedül azt kifogásolom, hogy a BWP 2-t dicsérted :) Annak a filmnek egyedül a posztere volt jó, maga a film egy kalap fos. Nyomába sem ér a Joshua-Mike-Heather triónak :)

Mindenkinek szívesen ajánlom a The Tunnel-t, aki még nem láttam. A BWP mellett messze a legjobb FF-film.

sorex 2012.11.10. 09:14:56

Az egyik régi airsoft LARP játékon forgatócsoportot alakított az egyik csapat. Elég gyengére sikeredett a riport, mentségünkre szóljon, hogy közben lőttek ránk, és zombik akartak megenni folyamatosan. Vigyázat! Hosszú és unalmas! (Azért a vége felé beindul.)
www.youtube.com/watch?v=7yJ-qVy4IDI

SarahConnor 2012.11.10. 15:08:07

Itt nézek, mint Rozi a moziban, hogy miért írsz megint a Grave Encounters-ről, aztán leesett, hogy második rész... nem is tudtam, hogy van neki. Az első rém gyenge volt szerintem, teljesen ledöbbentett, hogy 9 pontot adtatok rá anno.
Asszem este megnézem ezt a remeket.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.11.10. 15:25:23

@Fenimore: vagyis, ha ez nekem nem tetszett, akkor neked tuti fog? :P

SarahConnor 2012.11.10. 19:10:36

@purga: nem, tudom, hogy vacak lesz. De én a rosszakat is megnézem. Mazochista vagyok :)

Darkcomet 2012.11.10. 19:28:23

Az első rész nekem mint found fotage nem tetszett. Mégpedig azért, mert baromi profin volt elkészítve, ergo én nem tudtam ráhangolódni, mivel egész végig játék fimként kezeltem. Tudom, ez kissé kacifántos, de kb. arról van szó, hogy a found fotage filmeknél kell a nézőbe egy fajta önámítás, hogy 90 percen keresztül ha nem is hiszi el, azt amit lát valósnak, de valamilyen formában megpróbálja ilyen "szemüvegen" keresztül nézni az adott alkotást. Ha ez nincs meg rögtön az első 10-20 percben, akkor megbukott a film. Legalább is nálam. Az első részt tehát jobb lett volna eleve játékfilmnek leforgatni, és a második rész már lehetett volna found fotage mozi. Na már most, mivel az első rész nekem az előzőekben írottak miatt nem jött be, ez a második rész meg alaposan le lett húzva, azt hiszem, esélyt sem adok ennek a filmnek.

SarahConnor 2012.11.11. 18:07:47

Megnéztem. Tyűűű, nagyon tré. Nagggyon tré. Értékelhetetlen. Nemcsak azokban a részekben hiteltelen, amit a poszt említ, hanem általában minden... Odamennek, ahol hitük szerint meghaltak páran, és akkor őszintén meglepődnek rajta, hogy jé, itt tényleg történnek dolgok... Sőt, még anyu és apu után sírnak, hogy egyem meg a kis szívüket. A szellemek meg filmeznek, baszki, és ők akarják a filmet. Jesszus, ennél van lejjebb?

_Máté_ 2012.11.12. 09:18:07

Kövezzetek meg, de nekem az első rész nagyon tetszett! Bár én az ff filmeknet nehezen tudom úgy nézni, hogy ez megtörtént, mert a sok erőlködés és filmpróbálkozás miatt hiteltelenek... Nem csípem ha erőltetik az emberbe hogy ez valós eset főleg hogy mindig belebuknak. Szóval én az elsőt is úgy néztem mint egy szokásos horrort. Nekem az egy nagyon nagyon tetszett, jobban mint eddig bármelyik ff és nagyon vártam a folytatást. Sajnálom, hogy nem sikerült jól, de én mindenképpen megnézem! Aztán majd kiderül, hogy egy életre elfelejtem vagy esetleg megtartós lesz.


süti beállítások módosítása