Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Budapest Horror Show: 0. nap

2012.11.01. 15:56 - purga

Címkék: mozi magyar gondolatok poén kisfilm onlinefilm nem horror élőprogram

A mai posztunkkal megkezdjük tudósításunkat a Budapest Horror Show-ról. Mivel a szervezők voltak olyan kedvesek és felajánlottak nekünk egy páros belépőt minden előadásra, így teljes képet tudunk adni nektek a fesztiválról. Úriember lévén először egyetlen hölgy tagunkat kérdeztem meg, hogy benne lenne-e egy közös tudósításban. Ő igent mondott, így Mi Amore Cadenza-val közösen fogjuk értékelni a fesztiválon látottakat. Ez már csak azért is lesz jó, mert ahogy sikerült megismernem, legtöbbször merőben eltér az ízlésünk egy-egy mű kapcsán.

BPHS-logo-rov2.jpg

A helyszín a Toldi mozi, ami az Arany János utcától nem messze található. Kellemes hangaulató, tágas előtérrel. Art-mozi jellegét már pusztán a "büfé" kínálata is adja, hiszen itt akár különböző borokat is megkóstolhatunk. (Nálam a skizo-pignot blanc volt az etalon - Cadenza)

Magára a fesztivál promózására nem fektettek túl nagy hangsúlyt: itt-ott felragasztották A4-es (!) méretben a már sokszor látott plakátot, illetve egy-egy vetítésre kerülő alkotás sajátját. A legnagyobbat (tényleg gigantikusat), az Amíg alszol kapta, ami betudható annak is, hogy azt később több mozi is le fogja vetíteni. De láttunk kissé meggyötört Suttogás a sötétben és Marianne posztert is.

Mivel a nyitófilm ingyenes volt, hatalmas tömeg verődött össze. Azonban az idő múlásával ez jócskán leapadt. Nem véletlenül, ugyanis az eredetileg 20:30-ra tervezett kezdés már 20:45-re volt kiírva, amit további fél órás (!) csúszás követett. Mindez kevésbé lett volna zavaró, ha le tudunk ülni, de ekkora tömegben ez már képtelenség volt. Arról meg már nem is beszélve, hogy a helyfoglalás "erősebb kutya baszik" alapon zajlott, így az elsők között álltunk a jó helyért. Szenvedésünk (meleg volt, fájt a lábunk, szomjasak voltunk) meghozta a gyümölcsét és leghátra, középre sikerült pozicionálni magunkat. Azt tegyük hozzá, hogy ha az érkezésünkkor látott masszív embercsoport megmarad, akkor efféle diadalittas örömünk is nagyobb lett volna.

A vetítés előtt a Titanic Filmfesztivál igazgatója és a fesztivál szervezője tartott rövid beszédet, melyben elnézést kértek a technikai okokból eredő csúszásért is.

Meglepetésként kísérőfilmként levetítették Boldizsár Péter vizsgamunkáját, amit egy animációs klipnek is lehet tekinteni. Nagyon hangulatos, nekem tetszett, Cadenzának már kevésbé. Mindenesetre mi most kirakjuk ide, hátha valaki még nem látta.


Akkor térjünk is rá magára a filmre, ami nem más, mint a..

Defekt (1977-1982)

Rendezte: Fazekas Lajos

defekt-post.jpgA dátumozás nem véletlen, ugyanis a film öt évig készült, 2 millió (!) forintból. Ami baromi nagy összegnek számít, tekintve, hogy akkoriban egy átlagos havi fizetés 2-3 ezer forint körül mozgott. Ráadásul direkt tévéfilmnek szánták, így számunkra szokatlan módon 4:3-as képaránnyal láthattunk moziban filmet. (Bár aki tavaly befizetett A némafilmesre, annak sem lehetett újdonság.) Viszont az előzetes híresztelésekkel ellentétben elkészülte után rövid ideig forgalmazta a MOKÉP, így a nagyközönség láthatta moziban is. Sebaj, a mai napig városi legenda számba megy, így a mai kor gyermekeinek igazi csemegeként szolgált.

A történet nagyjából annyi, hogy Gedeon nyomozónak (Kern András) feltűnt, hogy van egy hely a megyében (az, hogy melyikben ,nem derül ki), ahol hosszú hétvégéken magányosan autózó nők tűnnek el .Addig unszolja főnökét, míg kap egy járőrautót és egy társat (Szabó Gyula), kiderítendő, látnak-e valami furcsát. Ezzel párhuzamosan láthatunk egy nőt (Gyöngyössy Katalin), aki dupla durrdefektet kap az érintett területen. Becsönget a közelben élő úrhoz (Márkus László), hogy amíg eláll az eső, addig hadd húzza meg magát.

A fickó egy kis idő után rátámad az asszonyra, csak hogy ő húzza a rövidebbet és meghal. Hősnőnk a kezdeti pánik után egyből kapcsol, hogy hiába volt önvédelem, attól még bizony gyilkosságnak számít. Így szépen nekikezd a nyomok eltüntetésének. Méghozzá profikat megszégyenítő alapossággal.

A sztori nagyjából ennyi. Most következzenek a véleményeink.

Mi Amore Cadenza:

Jómagam két dologra vagyok allergiás: ha nincs kellő mennyiségű vér, vagy ha silány minőségű a kivitelezés. Na most ezekre egy 1977-es krimi esetében nem illik panaszkodni, szóval közelítsük meg más szemszögből. Kicsit elavult az egész. Elhiszem, hogy ez a film negyven évvel ezelőtt ijesztő volt, de ma már csak harsány kacagást tudott kiváltani a nézőközönségből. Ahhoz, hogy vígjátékként tekinthessünk rá kevés, katyvasznak viszont zseniális, Kedvencem a kulcskarakter, egy kitömött foxterrier, aki alakításáért minimum posztumusz-Oscart érdemelne. Jól áll neki a halál és nagyjából ennyi. Másik kedvenc motívumaim a betonnal dúsított guminő-hullák, nem tudom mikor nevettem utoljára ilyen jót.

Amúgy nem kell semmit túlparázni, meg túlbecsülni, az első perctől teljesen egyértelmű minden (vagy csak a női logika teszi?), bármiféle belekombinálás csak ront a filmélményen. Normális lezárás nélkül bennem azt az érzetet keltette, hogy öt év után beletörődött a stáb a tudatba, hogy ezt bizony elkurjantották egy teljesen más irányba, szóval kapunk egy poént az arcunkba, oszt' csókolom. Ja, még mielőtt elfelejtem: anno elkészült a második rész forgatókönyve, és mivel egy szereplő kivételével életben van mindenki, felmerült az ötlet, mi lenne ha... Ne legyen. Nem kérjük. Ezen elvigyorgunk és ennyi. De ezt a szerepet meg tökéletesen hozza, szóval a végítéletem:

Értékelés. 6/10

defekt-pic.jpg

purga:

Ha a lexikont (wikipédiát) felütjük a "film, ami fölött eljárt az idő" kifejezésnél, akkor tuti, hogy a Defektet látnák tökéletes illusztrációként. Elhiszem, hogy 30 éve ezt egy "vérfagyasztó" bűnügyi filmnek szánták, de mostanra minden pontja kifejezetten nevetségessé vált. Érezni Hitchcock hatását, sőt, az elején meg is ijedtem, hogy nehogy egy Psycho-koppintást kelljen végig néznem. Szerencsére (?) nem így lett.

Mit lehetne erről a filmről írni? Olyan tipikusan szolid magyaros: cenzúrázott káromkodások ("a kutyafáját") és Tarr Bélát megidéző monoton jelenetek. Konkrétan negyed óra elmegy a takarítással, ami azért eléggé fárasztó. Mondjuk a csöcs premier plán látványán meglepődtem, nagy kár, hogy a beficcenő hónaljkutya már kissé illúzióromboló volt.

Technikailag vannak kifejezetten szép és korát megelőző megoldások: a ködben úszó autó látványa például kifejezetten tetszett. A lényegen viszont még ez sem változtat: mai szemmel nézve ez bizony egy velős vígjáték. Szerencsére nem csak mi voltunk a retardáltak, hogy állandóan felnevettünk, hanem a közönség jelentős része is. Ha eleve annak szánták volna, jómagam is többre tudnám értékelni. Így viszont kissé szomorú az összkép.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr974883800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varin 2012.11.01. 21:43:51

Jó szórakozást, gyerekek :)
Remélem, a többi mű jobban elnyeri a tetszéseteket és valami igazán nagy kincsre bukkantok :P

johevi 2012.11.01. 23:02:30

Ja, az Aranycsapat meg ma kiesne még az NBI-ből is :-) Ez akkor durva volt, persze ma meg már röhelyes. Ugyanakkor - a maga szintjén - egész jó csavar, hogy pont oda dobta a hullát, ahova az a korábbiakat, és azokat találják meg, amikor őt keresik, de még ezt is ki lehetett volna jobban hegyezni.

salander 2012.11.01. 23:26:59

Én jól szórakoztam a Defekten meg a mai A Little Bit Zombie-n is. :]

Az előbbinél nem ez volt a célja végig az alkotóknak, de szerintem ez belefér 30 év után. Azért látható volt, hogy ők is keverni akarták a feszültséget a karikatúraszerű jelenetekkel. Lásd mindjárt a film legelejét.

dennisthemenace 2012.11.01. 23:34:50

a honaljkutya nem illuziorombolo; franc a nem szoros punci divatjaba..

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.02. 01:26:22

eh, nagyon fiatalok vagytok még gyerekek! :)
a Defekt a 70-es évek magyar televíziójában elég nagy durranás volt azért. kuriózum, mert hasonló tévéfilmek nemigen készültek.
az meglehet, hogy az idő próbáját nem állta ki, de akkor egy ütős filmnek számított. én még gyerekként láttam, de most kedvet is kaptam, hogy megnézzem újra. ha másért nem, hát röhögni.

akkoriban különben a manökeneken kívül nemigen borotválták a csajok a hónaljukat, de még a 80-as években se nagyon. hogy azok voltak a defektes idők, vagy ezek, azt mindenki eldöntheti ízlése szerint :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.02. 07:58:04

mezzetek meg a belfegort, amit ebben az idoben, ejjel adtak 18-as karikaval es a fel orszag rettegett:)
ma meg vicc
hitchcock csak egy van, bar az is tud vicces lenni, dde O tulelte az idoket

Zwi Weiss 2012.11.02. 08:33:39

Nem tudom ma milyen lenne megnézni, de annak idején kölyök fejjel láttam, valamikor este 10 után adták és olyan szinten befosatott, hogy külön öröm volt, hogy rögtön utána egy Szálka hal nélkül epizódot adtak le, mert az kicsit feloldotta a szorongásomat.

lesifotos_szh 2012.11.02. 08:37:57

"mezzetek meg a belfegort, amit ebben az idoben, ejjel adtak 18-as karikaval "

Az év vicce a Belfegor 18-as karikával. :) Akkoriban még nem rondítottak bele a filmekbe ilyen értelmetlen karikákkal, hanem elmondták a film előtt, hogy a film megtekintését kizárólag felnőtt nézőiknek ajánlják. És ebből minden gyerek tudta, hogy azt neki látni KELL. :)

A Twin Peaks is micsoda kemény film volt, ma meg röhögőgörcsöt kap, aki megnézi.

lesifotos_szh 2012.11.02. 08:39:39

A "hónaljkutya" meg max. a mai tizen-, huszonéveseknek gáz. De hogy tudják, 99 százalék, hogy az ő anyjuk is gáz volt, hacsak nem a külföldiek szórakoztatásán dolgozott pl. a kamionparkolóban :D

one male individual · http://soundcloud.com/cliponville 2012.11.02. 09:19:39

Kern mintha a Defektben alapozta volna meg az Ötvös Csöpi-széria Kardos nyomozójának tesze-tosza, a lényegről mindig lemaradó karakterét. Lényeges különbség persze, hogy a Defekt elvileg egy véresen komoly sztorinak készült, ehhez képest Kern mintha közvetlenül ebből a filmből pattant volna át a Bujtor-sorozatba.

röhögő 2012.11.02. 09:23:48

Én is láttam a 70-es években és rohadt félelmetes volt.
Persze hogy ez ma már nevetséges, nem kell lehúzni.
A Patyomkin páncélos is nevetséges mai szemmel, de akkor is filmtörténeti mérföldkő.

Én Polanski Iszonyat című filmjét az egyetemi órákat ellógva egy délelőtt néztem meg a Filmmúzeumban. Egyedül voltam a nézőtéren és majd beszartam.
Ma elalszom a legkeményebb jeleneteken.
Ezeket a filmeket nem lehet mai szemmel már a helyükön értékelni.

röhögő 2012.11.02. 09:25:24

Mellesleg nekem egy öreg rendőr mesélte a 80-as években, hogy a filmnek állítólag volt alapja, csak az ügyet nem hozta az akkori pártrendszer nyilvánosságra.

bioLarzen 2012.11.02. 10:21:50

A magánvélemény teljes mértékű tiszteletben tartása mellett, szinte egyáltalán nem értek egyet a cikk szerzőjével. Én úgy 2-3 éve, majd-40-éves felnőttként láttam, és szinte tökéletes Hitchcock-élményt nyújtott. Szerintem remekül megírt, jól megcsinált film, remekül eltalált hangulat, jól felépített feszültség - nevetni nem is tudom, hogy tudtam volna rajta...

Persze, ettől szép az élet: külön véleményen vagyunk, de ettől még mindkettőnknek igazunk lehet az adott nézőpontból.

bio

bioLarzen 2012.11.02. 10:22:27

@röhögő: Én is így tudom - de nem tudom, mennyire volt megbízható a forrás.

bio

Benőmanó 2012.11.02. 10:56:55

Én is gyerekként, a '80-as évek elején lttam a tévében. Nekem akkor tetszett. Manapság már csak a kortörténeti jellege miatt nézném meg.

Benőmanó 2012.11.02. 11:05:21

@lesifotos_szh:
Azért ha egy ködös, esős, téli éjjelen tartanék haza a lehangoló, külvárosi garzonlakásomba, és a kiserdő melletti párában egy törpe moonwalkolna piroskockás zakóban, olyan lassítottfilm-szerűen, szóval akkor én azért összefosnám magamat.

dzsingiszkán1227 2012.11.02. 12:25:24

Valaki már írta, de én is hallottam, hogy hasonló eset történt a 70-es években, csak igyekeztek eltussolni. A cikk nagyon jó amúgy!

MP 2012.11.02. 17:04:57

És az amit az MTV csinált valamikor a nyolcvanas évek végén Hévízen? Azt is jó lenne látni egyszer. Gumibábokkal. Akkor nagy hírverést csináltak neki.


süti beállítások módosítása