Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Lengyelország is veszélyes, érteeem?

2012.10.18. 15:23 - purga

Címkék: lengyel kanada brutál vér ördög nem ajánlom felsorolás nem amerikai

Az utóbbi év horrorjai "megtanítottak" minket arra, hogy bizony Kelet-Európa borzasztóan veszélyes: Szlovákiában embereket rabolnak el és kínoznak halálra gazdagok, Szerbiában és Bulgáriában szervkereskedőktől kell tartani, Romániában a gyerekek ölhetnek meg merő játékból, Horvátországban őrült hegyi emberek garázdálkodnak, Ukrajnában gagyi szellemek rémisztgetnek, míg Ausztriában minden második férfi pedofil és gyerekeket zárnak a pincékbe - ez utóbbi mondjuk igaz is, muhaha. (Az mondjuk elég gáz, hogy ezeknek a turistariasztó alkotásoknak a fele francia...)

Most azonban két film is rávilágít arra, hogy bizony Lengyelország sem kerülheti el a "címkét", ráadásul úgy, hogy az egyiket maguk a lengyelek bizonyítják be. Hogy mi van kis hazánkkal? Nekünk van egy Sas Tamásunk és maradjunk is ennyiben, mert ezzel köröket vertünk minden közelben lévő nemzetre.

Pora mroku  (2008)

Rendezte: Grzegorz Kuczeriszka

pora-mroku-post.jpg"Lengyel horror? No, ezt látnom kell!" - hangzott el magamban a képzeletbeli párbeszéd, mert bizony ilyesmit ritkán lát az ember. Az első reakció persze az, hogy "nekünk mikor lesz már végre?", míg a végén már az, hogy "ezt a szart mi is meg tudtuk volna csinálni". Mert bizony ez a film egyszerűen rossz. Inkább ne is készüljön soha horror ebben az országban, mint hogy ilyen szeméttel szennyezzük a világot. Úgy hogy megkönnyebbülhetünk. De legalább próbálkoztak, azért ezt el lehet ismerni.

Csak sajnos a filmet nem profik készítették. Egyedül az operatőri munkán látszik a tapasztalat, amiért egyébként ugyanaz a Kuczeriszka a felelős, aki rendezte is az egész művet. Ilyenkor szokás mondani, hogy a cipész maradjon a kaptafánál. Mert attól, hogy már egy tucat filmnek a készítésénél vett részt az ember, még nem biztos, hogy rendezőnek is be fog válni. Ezt a felvetést a Pora mroku bizonyítja be legjobban, ugyanis tele van ordító bénázásokkal.

A legalapvetőbb hiba, hogy egyszerűen képtelenek voltak térben és időben is egyaránt képben lenni. Olyan szabadon mozognak a cselekményszálak (és maguk a karakterek is), hogy akár egy szürreális álomnak is megfelelnének a látottak. Jöjjön erre egy példa, amivel nagyjából bepillantást is nyerhettek a történetbe: van négy fiatal, akik lekajakoznak egy folyón, a kocsit hátra hagyva. Körbenéznek abban az épületben, ahol az egyikük bátyja egy éve eltűnt. Közben szomorúan konstatálják, hogy eltűntek a kajakok. Jó, letáboroznak, elvannak, "majd csak lesz valahogy" alapon. Majd hirtelen rájuk támad egy puskás őrült, és egy perc (!) futás után visszaérnek az autójukhoz! Mi a búbánatos majomkaka ez?!

Párhuzamosan látunk néhány javítóintézeteset, akiket diliházba küldenek takarítani és betegeket gondozni. Igen, tudom, nekem is bizarr. Egyikük, a nőstény, nem találja "Rambo"-t. Akiről azt se tudjuk, hogy a másik két jómadár közül melyik lehet! Mellesleg olyan kurva jó barátságban lehetnek, hogy egy szót se szóltak egymáshoz az eltűnéséig. DE NEKI MUSZÁJ MEGKERESNIE! Ezért hamar összebarátkozik egy benn lakóval, akitől kap egy kis drogot, hogy hátha ettől majd kiderítheti, hogy mi lett a társával. Az összefüggést én se nagyon értettem, főleg a film "logikáját" figyelembe véve. Az megint mellékes, hogy a harmadik javítósról többet utalás szintjén se hallunk...

pora-mroku-pic.jpg

Egyébként maga a sztori nem lenne rossz, a két mellékszál remekül összefut. Sőt még egészen csavaros is, bár ezekbe is rendesen bele lehet kötni. Visont olyan szinten amatőr, hogy az már szó szerint fáj. Ráadásul képesek odaszúrni a sok évnyi basztatásért a németeknek is, így előkerül egy germán fickó, aki persze kegyetlen, mint az állat. Amikor meg egy P08 Luger segítségével, egyesével lelő egy csapat beteget... szabad asszociáció következik. Persze nem ő lesz a főgané, mert hát a politikai korrektség mindenek előtt. (Tudom, a mi verziónkban egy román géppisztolyozott volna le egy csapat óvodást.)

Egy kicsit véres, egy kicsit rejtélyes, és nagyon-nagyon kelet-európai. Mondhatni a saját országukat olyan szinten negatívan állítják be, hogy azt akármelyik amerikai megirigyelhetné. De tényleg, már én is félnék oda elmenni. Itt minden, de minden külső szereplő veszélyesnek, félelemkeltőnek van beállítva. Még egy kisebb falun is úgy mennek át, hogy mindenkiből árad a zsigeri gyűlölet. A mi állami kórházaink valóságos apartmanok az itt látotthoz képest. Egy dzsip kivételével ráadásul minden autó megrekedt a '70-es években. Röviden szólva baromi taszító minden. Nesze neked országimázs.

Tudom, hogy izgalmasnak hangzik a származása miatt, de inkább tegyetek le róla, és megspóroltok magatoknak másfél órát az életetekből. Igazság szerint remakeelni kellene, mert egy tapasztaltabb amcsi B-filmes simán összetudna rántani belőle egy nézhető horrort.

Mellesleg barátaink nem adják fel, idén jön a 900 dolláros (!) Haunted Poland c. kézikamerás agyrém.

Értékelés: 3/10

The Shrine (2010)

Rendezte: Jon Knautz

The_Shrine-post.jpgEz az a film, aminek a plakátját látva rögtön meg akarod nézni. Belőlem legalábbis ezt váltotta ki, pedig sajnos ez sem sikerült túl jól.

Kanada is beállt azon nyugati országok közé, akik megmutatják Kelet-Európa sötét oldalát. Itt ugyanis egy újságíró nőt, a gyakornok segédjét és fotós pasiját láthatjuk, amint elmennek Lengyelországba nyomozni. Mivel van egy piciny falu, ahonnan a turisták sosem jönnek vissza. Ez aztán a csalogató hely! Gondolom az olvasók közül is mindenki szívesen elmenne oda, ahonnan még senki nem tért vissza...

A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Valóságos drámát láthatunk, hiszen az újságírónk egy akaratos picsa, aki a főszerkesztő tudta nélkül utazott el a "nagy cikkért" cserébe, ezzel mellesleg a pasiját is átvágva. A kapcsolatuk egyébként sem valami fényes, hála a túlságosan elfoglalt nőnek. Emlékeztek a Supermanből Lois Lane-re? Na, őt képzeljétek el, csak kétszer olyan idegesítő kiadásban, ami már önmagában is bravúros teljesítmény.

A kis csapat megérkezik a faluba, ahol persze megállt az idő, tisztára mintha egy amish közösségbe csöppentek volna. Ehhez képest meglepően sokan beszélnek alapszinten angolul. Aminek következtében megcsodálhatjuk Kanada "nemzeti öntudatát". Ugyanis amikor az egyik lakó azt ordibálja rájuk, hogy "Maguk angolok? Akkor takarodjanak vissza Angliába!", ők lapítanak, mint szar a fűben. Vagy még mindig ennyire hűségesek a királynőhöz?

the-shrine-pic.jpg

Végül csak előkerül a rejtély tárgya, egy baromi ködös rész a szemközti erdőben, aminek a közepén van egy érdekes szobor. Innentől -vagyis a film második felétől-, végre beindul az amúgy vánszorgós, ritka vontatott cselekmény. Mi több, az utolsó kb. 20 perc kifejezetten izgalmasra sikeredett, annak ellenére, hogy egy random ördögűzést kapunk. Ha már itt tartunk: a "nagy csavar" annyira meglepő, mint a Kinder tojásban a puzzle. De legalább egész véres. Egyébként ennek kapcsán érződik igazán, hogy nem amerikaik készítették a filmet.

Az viszont baromi érdekes, hogy itt is előkerül egy Luger. Ami ebben az esetben kifejezetten sértő lehet, hogy egy lengyel ilyet használ.

Egyszer TALÁN meg lehet nézni, csak éppen sokat fogtok vele szenvedni. Amúgy a nyitójelenet (meg még egy pár dolog) engem Mario Bava Sátán maszkjára emlékeztetett.

Értékelés: 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr594856185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JigsawJohnny 2012.10.19. 13:50:49

Nemtom, nekem a Shrine egészen bejött - valahogy olyan semmiextra, de hangulatos kis darab volt.

A másikat meg szerintem inkább nem nézem meg. xD

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2012.10.25. 11:31:26

Én a Szamanka című rettenetről írtam lengyel unikumként, de az is egy borzalom volt, ráadásul két órán át!


süti beállítások módosítása