Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Önök kérték: Ázsiai filmek

2012.08.02. 17:57 - purga

Címkék: japán vér szellem korea rendező kérdőjel pszicho összehasonlítás nem ajánlom felsorolás nem amerikai kézikamera ázsia extrém

Mint az sejthető, időnként kapok ajánlásokat, kéréseket, hogy milyen filmekről kellene írnom. Ezeket igyekszem teljesíteni, időnként beleszőve egy-egy nagyobb posztba. Most azonban eljött az idő arra, hogy egy teljes cikkben mutassam be az olvasók igényeit. Ráadásul mindezt egy adott koncepción belül. Mivel ilyen esetekben csak a címeket jegyzem fel, így bocsássátok meg, ha nem írom oda az egyes művekhez, hogy konkrétan ki kérte. Az illető úgyis tudni fogja. Kezdjük is.

1. Az erdő foglyai - Hansel & Gretel / Henjel gwa Geuretel (2007)

Rendezte: Pil-Sung Yim

erdo-foglyai-post.jpgA dél-koreai rendező már korábban bemutatkozott a blogon az Antarctic Journail-al, ami ugyan baromi vontatottra sikeredett, de megvolt a maga szépsége. Sajnos ez erre a műre már nem igaz. Ja de, ez is vontatott. Ráadásul két órás.

A történet egy amolyan kifordított Jancsi és Juliska, csak egy kissé megkutyulták a dolgokat. Ugyanis aki eltévedt az erdőben, az egy autóbalesetet elszenvedett férfi. Talál egy csodaszép kis házikót a sűrűben, amiben látszólag egy boldog család lakik három gyermekkel. Hogy valami nem stimmel velük, az már akkor látszik, amikor a reggeli menü színes muffinból,  tortaszeletből és drazséból áll. Minden kisgyerek álma és ez itt a kulcs.

Hősünk próbál hazatalálni, de mindig ugyanannál a háznál lyukad ki. A szülők időközben eltűnnek, helyüket átveszi egy pedofil hajlammal rendelkező férfi és a borzasztó barátnője, aki meg szeret lopni. A kölykökről meg kiderül, hogy természetfeletti hatalommal rendelkeznek. meg még sok más is.

Nagyon fárasztó egy film. Próbál drámai lenni, de ez csak a végén sikerül, amikor is szembesülünk az előzményekkel. Ez viszont csak félig-meddig hatásos, mert addig egyszerűen képtelenek vagyunk sajnálni a gyerekeket, mert eléggé idegesítőek. Főleg a fiú. Nagyon akaratosak, a dolgok csak úgy lehetnek, ahogy ők akarják. Mindenki ismer legalább egy ilyen kölköt, lefogadom.

Nincs atmoszféra. Nem hogy horrorisztikus, de semmilyen. A képi világ túl világos, túl színes. Értem én, hogy ez szándékos, hiszen egy mesén alapszik (értsd: ez akar lenni a mézeskalács házikó), de ez már túlzás. Inkább drámát kellett volna ebből faragni, mint horrort. Így viszont egyik sem lett. Meg feleslegesen is hosszú. Nagyrészt ugyanazokat a köröket járja végig az egész film. Pedig maga a mese épp elég horrorisztikus, hogy tisztességes mozit készítsenek belőle, de ezt túlvariálták.

2. Noroi (2005)

Rendezte: Koji Shiraishi

noroi-post.jpgShiraishi is ismert már, hiszen a derék japán nem csak a Carved-et rendezte, hanem a blog legnépszerűbb  torture porn-át (muhahaha), a Grotesque-t is. Ezúttal egy harmadik arcát láthatjuk, mivel ezúttal egy ál-dokumentarista horrort készített. Mielőtt felsziszegnétek, jegyezzük meg, hogy ez már egy hét éves mű, ezzel voltaképpen megelőzve a Paranormal Activity által elindított újhullámot. Viszont jócskán az Ideglelés után készült, és annak bizonyos elemei itt is felfedezhetőek.

Amikor azt írtam, hogy ál-dokumentarista, azt szó szerint is értettem. Ugyanis kvázi egy "dokumentum filmet" láthatunk, aminek nagy részét egy paranormális jelenségeket kutató riporter felvételei adnak. Amit nagyon ügyesen megspékeltek különböző televíziós műsorok bevágásával, illetve híradásokkal. Hogy ez mennyire tette hitelessé, azt igazán csak egy japán mondhatja meg. Hiszen nekünk európaiaknak nem kötelességünk képbe lennünk a japán tévéadásokkal. Természetesen nyilvánvaló, hogy az egész kamu, de legalább érződik, hogy mennyire próbáltak ilyen téren hitelesnek tűnni. Ezek a felvételek nagyrészt hatásosak is, azt meg kell hagyni.

A nagyobb baj már magával a riporter felvételeivel van. Ugyanis ez a "mindent fel kell vennünk" sokszor igen kínos. Mert pl. ki a franc venné fel azt, ahogy ebédel? A végéről meg már ne is beszéljünk, mert azon már kínomban nevettem. Azért van paráztatás rendesen és képes lenne komoly, feszültséget keltő hangulatot teremteni, ha nem lenne benne egy retardált. Pontosabban egy "guru", aki alufóliát teker magára és artikulálatlanul beszél (sic!). Ez a karakter egy rossz vicc. Nagyon gáz, teljesen magával húzza az egész filmet. Egyszerűen lehetetlen komolyan venni.

A történet igazából semmi extra, így csak tömören vázolnám fel: egy őrült anyukának a nyomait követik végig. Őt vélhetően még fiatal korában megszállt egy démon. Aztán persze önjelölt kutatóink a végén ráfáznak.

Egynek elmegy, a found footage kedvelőinek kötelező, de aki már unja a kézikamerázást, az inkább hagyja ki. Vélhetően nem ez a mű fogja meghozni hozzá a kedvét. Egyébként ez is két órás, ami ebben a műfajban igazi ritkaság.

3. Gabal / The Wig (2005)

Rendezte: Shin-yeon Won

gabal-post.jpgVissza Dél-Koreába. Bizonyára mindenkiben él a sztereotípia az ázsiai horror filmekről, hogy "mást se tudnak, mint hosszú, fekete hajú, halott lányokkal ijesztgetni". Ezt próbálták a Gabal készítői cáfolni is, meg nem is. Ugyanis itt a rettegés tárgya egy -kapaszkodjatok- egy hosszú, fekete PARÓKA! Igen, egy paróka baszki!

Mondanom se kell, hogy ez egy (nem bírom ki röhögés nélkül) ELÁTKOZOTT paróka! Amit egy leukémiás lány kap meg, hogy ne kelljen szégyellnie a kopaszságát. A családtagok biztatják, de igazából tisztában vannak vele, hogy szerettük haldoklik, csak hát mégse a kórház falai között következzen be az elkerülhetetlen. Továbbá szeretnék a lányt boldognak látni, ezért nem mondják meg neki, hogy mi is a helyzet. Ez egy nagyon súlyos morális kérdés, ami egy profi kezében egy ügyes és megható dráma is lehetett volna. Sajnos azonban egy pancser horror filmes kezébe került, aki nem igazán tudott mit kezdeni az alapanyaggal. Pedig egy részét még ő is írta. Mindenesetre főhősnőnk csodával határos módon kezd jobban lenni, azonban ezt az örömöt vér árnyékolja be.

Az említett kérdést ügyetlenül kezeli és inkább megpróbálkozik egy másik falsúlyos témával (ami amolyan csattanó is a filmben), de azt is sikerül hiteltelenné tenni. Itt semmi se működik. Próbálnak ijesztgetni, de csak a szokásos kliséket kapjuk. Továbbá a végén, amikor a műhaj életre kell, az mondanom se kell, hogy inkább nevetséges, mint félelmetes.

Ugyanaz a helyzet, mint Az erdő foglyai kapcsán: ha drámára gyúrnak, akkor akár egy nézhető és megható filmművészeti alkotás is lehetett volna ebből. Helyette kreáltak egy nevetséges és sablonos horrort, túlbonyolított sztorival.

4. Két nővér - A Tale of Two Sisters / Jahngwa, Hongryeon (2003)

Rendezte: Jee-woon Kim

ket-nover-post.jpgIgen, végre írok róla. Ezt a filmet már nem is tudom, hogy hányan és hányszor kértétek tőlem, amióta beszámoltam az amerikai feldolgozásáról, A hívatlan vendégről. Egyébként úgy tűnik, hogy már minden koreai horror rendezőt megemlítettünk már a blogon, hiszen Jee-woon Kim már bemutatkozott nálunk a brutális I Saw the Devil-el. De most eljött az idő, hogy bemutassam azt az ázsiai horrort, ami hazánkban ritkaságként, kaphatott duplalemezes digibook kiadást (a másik ilyen szerencsés a The Host - A gazdatest volt, megérdemelten).

Kissé kellemetlen volt először úgy nézni, hogy a remake-nek köszönhetően tudtam, hogy nagyjából mire számíthatok. Meglepő módon azonban sikerült újat mutatnia. A történet nagyjából ugyanaz: adott két nővér, kik odavannak egymásért, egy depressziós apuka és egy sejtelmes mostoha anyuka. Mondanom se kell, hogy a lányok és a mostoha között feszült ellentétek vannak. Az ellentétek tettlegességig fajulnak. Közben meg sok furcsaság történik, mi több bizarr látomások jelennek meg.

A sztori persze korántsem ilyen egyszerű, sőt a végén kapunk egy tripla csavart, megfejelve egy valóban dráma lezárást is. Mondhatni itt sikerült az, ami a fenn említett két koreai filmnek nem: egyszerre dráma és horror.

A legtöbb, hasonló felépítésű, stílusú film elvérzik a hitelességen. Na ez itt maximálisan rendben van. Mivel már kétszer láttam, így volt lehetőségem az esetleges bakikat kiszúrni, és azt kell mondanom, hogy egy kiemelkedőt sem találtam. Képes feszült és rejtélyes maradni, igaz, a tempó lehetne egy fokkal gyorsabb is. Mindazonáltal A hívatlan vendéggel ellentétben nincs szüksége olyan hatásvadász elemekre, mint a szellem kislányok, akiknek voltaképpen nem is volt más funkciójuk.

Nem hibátlan, vagy lebilincselő, de határozottan jó film. Nem is ajánlom, mert vélhetően a többség már látta is:)

1. Az erdő foglyai: 3/10

2. Noroi: 5/10

3. Gabal: 3/10

4. Két nővér: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr54692415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.03. 00:49:30

De a Két nővér pont, hogy lebilincselő. Egyébként pont most fejeztem be róla a kritikámat - de csak jövő héten fog kikerülni.

Halloween 13 2012.08.03. 00:50:37

Nem rajongom az ázsiai horrorért, de a Két nővért a remake miatt néztem meg, így én is tudtam mire kell számítanom. Ennek ellenére többször is sikerült meglepnie, főleg a végén a csavarokkal amit az Amerikaiból kihagytak, bár nem értem miért. Lehet, hogy már túl soknak találták volna? A paráztatás rendben volt, a látványvilág pedig hátborzongató, szóval minden adott volt egy jó kis borzongáshoz, de főleg a drámai vonal tetszett, mint a remakeben is. Viszont az összeszedettebb, és szebb a képi világa. Bár lehet ez csak miattam van, mert nem szeretem az ázsiai színészeket :D

dancsimano 2012.08.03. 12:42:06

Én pont a noroinak adtam volna egy erős 7 pontot, szerintem nagyon lehúztad. Végig sikerült lekötnie, egyáltalán nem volt unalmas, és sokkal jobban paráztam rajta mint egy átlag ázsiai horroron. Nekem a végével sem volt semmi bajom, teljesen átlagos lezárás. Jah, az őrült faszi tényleg elég idegesítő volt, de szerintem a filmben ennél nagyobb hiba nem volt.
nálam 7/10

nami-chan 2012.08.03. 14:37:01

A négy filmből az utolsó háromról hallottam, és a Noroit már egy ideje tervezem, hogy megnézem. Sokan mondták, hogy nagyon jó. Bár ez a kritika kicsit elbizonytalanított, azért még kíváncsi vagyok rá.
A Gabalt már láttam, de annyira nem emlékszem, hogy milyen volt, szóval bennem nem hagyott mély nyomot.
A két nővér pedig az egyik kedvenc horrorom, én nagyon imádom. Bár szerintem még egy párszor meg kell néznem, hogy teljesen összeálljon a kép.
Mindenesetre örülök, hogy néha írsz egy-egy ázsiai horrorról, mert én imádom őket, és a blogot is rendszeresen olvasom. Viszont kár, hogy eddig még a Ju-on filmekről egy szó sem esett, nekem az az egyik kedvencem, meg persze az amerikai remake is jó.

Nahvalr 2012.08.03. 22:02:51

Ezek közül a Noroit láttam.
Nemrég újranéztem, zseniális, jól ki van töltve az a két óra. A hosszú idő ellenére nem esnek bele abba a hibába, hogy minden nem odaillő dolgot beletesznek. Tele van változatos, olykor para jelenetekkel, a sztori is szépen van felgöngyölítve, hogy egyszerűsége ellenére is érdekes maradjon plusz a csavar szerintem nagyon jó lett! Tényleg elég kínos mikor a legvégén odanyúl a szereplő a kameráért, ráadásul az már nem is volt fontos. A hangulat végig nyugtalanító pedig még a jól bevált hosszú hajú nőt se veszik elő :D
Az alufóliás idiótát tényleg mellőzhették volna, egyszerre kínos és nevetséges, valahogy túl jól játssza a szerepét, van tehetsége a színésznek, biztos volt röhögés forgatás közben. A riporternő az elején is jól kezelte a dolgot :D nálam alap film, ütős, egyedi és nem olyan mint a PA itt látunk is valamit és sok szereplő van!

Near93 2012.08.04. 13:11:12

Nah ezt már nagyon vártam! Két nővér kritika! :D Köszönöm!!! És örülök hogy nektek is tetszett mert egy kihagyhatatlan alkotás. Egy ázsiai horror sem tudott engem így meghatni mint az a film. Még azoknak az ismerőseimnek is tetszett akik rühellik az ilyen filmeket. Egyszerre szép és szörnyű amit látunk benne. Én imádom!

Befőtt 2012.08.19. 18:49:22

keveslem a pontokat

Nincs név2 2012.09.03. 11:34:28

Ízlések és pofonok.Hiába mondogatja "mindenki",hogy az ázsiai horror mindig ugyanarra a kaptafára megy,mert nem.Talán hasonlítanak,ez lehet,ők a saját,ősi hiedelmeikből merítenek leginkább,de nagyon félelmetesen tudják ábrázolni ezeket a félelmeket.Érteni is kell tehát ezeket,nem csak nézni.
Köszi,hogy írtál a Noroiról.

EvandEra 2013.06.03. 21:53:04

Az erdő foglyai szerintem remek volt a hibáival együtt és nem egy 3/10es gagyi! Persze ahhoz, hogy értékelni tudja az ember, egy más fokozatban kell alapvetően gondolkodnia, de én legalább bevallom, hogy aberrált vagyok :3 szerintem 7/10 lazán.


süti beállítások módosítása