Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Feldolgozni Romero filmjeit

2012.05.31. 13:48 - purga

Címkék: francia japán kanada remake brutál vér rendező zombi felsorolás egyesültarabemírségek

George A. Romero nem egy művét veséztem már ki, így eljött az ideje annak, hogy megnézzük, hogy azóta ki hogyan nyúlt zombijaihoz. Az eredmény felemás. Na de lássuk is!

1. Az élőhalottak éjszakája  - Night of the Living Dead (1990)

 

Rendezte: Tom Savini

Night of the Living Dead 1990-post.jpgKorábban valamiért sosem tértem ki rá, de Savini egy baromi nagy név a szakmán belül. Leginkább professzionális maszkmesteri munkájáról híres (pl. Péntek 13, Az erdei fantom, az eredeti Holtak hajnala és Holtak napja - ez utóbbi kettőnél inkább a gore-t kell csodálni ugye). Továbbá rengeteg sikeres horrorban vállalt kisebb szerepeket (pl. Alkonyattól pirkadatig, Holtak hajnala, Maniac). Mint sejthető, Romero-val igen csak jóban voltak, így az sem meglepő, hogy a feldolgozásnak a forgatókönyvét is maga Romero körmölte.

A történeten nem sokat változtattak: egy csapat kétségbeesett ember elbarikádozza magát egy vidéki házban. Azonban a karaktereken és a befejezésen nagyon is. Egyrészt a nyafka és idegesítő Barbarából hallgatva az új idők szavára harcos amazon lett, amit megfejeltek egy komplett átöltöztetéssel. Míg az eddigi rasszista bunkó Cooperből egy igazi, vérbeli faszfejet varázsoltak. Kevés ennyire ellenszenves karaktert látni. A kemény feka szerencsére hű maradt elődjéhez, kit nem más formál meg, mint maga Tony Todd (Kampókéz), aki talán ennek a műnek "köszönheti" az örök skatulyát a horror világában.

Kissé merész húzás volt a lassú zombik megtartása Az élőhalottak visszatérnek után. Az meg külön elszomorító, hogy a mindenféle besorolást elkerülendő, külső nyomásra Savininek vissza kellett fognia magát. Igazán ironikus (és tragikus), hogy egy horror maszkmester egyetlen nagyjátékfilmje mennyire vérszegényre sikeredett... Ráadásul szerencsétlennek állandóan beleszóltak a rendezésébe is, csoda, ha a végeredmény ennyire lagymatag lett? Nyoma sincs az előd kézzel tapintható feszültségének. Üres, mint egy lufi. Ugyan vannak pozitívumai, mint a kezdés megrövidítése, de  maga a vezérfonal eléggé alul teljesít. Nem így a lezárás! A szemünk elé terülő "redneck-dzsembori" igazi öklös az ún. mai valóságnak, a kor emberének. Telitalálat, amit később Romero át is emelt a Holtak naplójába, igaz, sokkal szerényebben. Talán pusztán emiatt érdemes végignézni.

2. Holtak hajnala - Dawn of the Dead (2004)

 

Rendezte: Zack Snyder

dawn-of-the-dead-2004-post.jpgEnnek a feldolgozásnak már sokkal több, kézzel foghatóbb értelme volt. Míg a túlértékelt elődje baromi lapos és unalmas, addig ez egy jóval pörgősebb, akciódúsabb és ami a legfontosabb: élvezhetőbb. Ez kérem mozi.

Sikerült az alapkoncepciót  -azaz egy csapat kétségbeesett ember benn reked egy plázában- megtartani, azonban mégis más, mégis valami új. Egyrészt itt sokkal több szereplő van, amivel máris könnyű kikerülni az unalomfaktort, már ha sok színes karaktert kapunk. Szerencsére ez így is van. Van itt terhes nő, magányos mesterlövész, kemény zsaru, öreg meleg, a kötelező ribi, a pénzes köcsög és még sorolhatnám. De ehhez még rengeteg pofás és véres akció is társul. Mondanom se kell, hullanak a (ezúttal már sprintelő) zombik rendesen. Egy percig se ül le a cselekmény. A kezdés pedig baromi hatásos lett: ahogy a főhősnő végig megy autójával a káoszon keresztül, maga a megtestesült rettegés. Most először tudtam átérezni, hogy ha egyszer eljön a zombiapokalipszis, akkor az ugyan ilyen hátborzongató és nyomasztó lenne. Nagyon eltalálták, riszpekt.

Az pedig külön öröm a horror-rajongóknak, hogy mennyi olyan cameo-t belepakoltak, amit csak mi érthetünk. Mint a már fentebb említett Tom Savini szereplése, vagy Ken Foree-é (a '78-as verzió egyik főszereplője), aki ráadásul megkapta az epikus "Ha nincsen több hely a pokolban, a holtak a földön járnak" mondatot.

Nagy kár, hogy a film ennek ellenére sem tökéletes. Egyrészt már itt megmutatkozott Snyder lassítás mániája, ami pl. a 300-ban pofás volt, itt majdnem olyan fárasztó, mint a borzalmas Álomháborúban. Másrészt meg hiába a tiszteletadás, sajnos pont az előd egyetlen értékelhető motívumát, a társadalomkritikát nem sikerült átültetni. Volt ugyan erre egy piciny utalás, de teljesen más a boltok között sétáló zombik látványa, mint az ajtó előtt tülekedőké. Az meg már mekkora baromság már, hogy a kutyákat nem eszik meg?

Akárhogy is, ez egy profin kivitelezett és abszolút élvezhető film. Ajánlom mindenkinek. A terhes csajszi szülése meg egyszerűen EPIC!

Amerikai-kanadai-japán-francia koprodukció.

3. Holtak napja - Day of the Dead (2008)

 

Rendezte: Steve Miner

day_of_the_dead-2008-post.jpgEz viszont egy ZS-kategóriás mocsok. Már az eredeti is gyenge és röhejes volt a tanulékony házi-zombival, de egyszer azért meg lehet nézni. Erre viszont kár időt pazarolni. Komolyan, ennek fényében jobban értékelem Romero művét. Külön fájó, hogy a rendező korában olyan horror műveket tett le az asztalra, mint a Péntek 13 II-III és a Warlock. Bár tény, hogy már a Halloween H20 is borzalmasra sikeredett...

Itt azonban elszabadul a pokol. Kezdjük azzal, hogy az eredeti történethez kb. 10 százaléknyi köze van! Beszarás. Akkor miért kellett ehhez megvenni a remake jogait? Van rá egy tippem... Akkor mit kapunk helyette? Csak egy szabvány fertőzést és rengeteg élőholtat. A film végén előkerülő "titkos földalatti katonai kísérleti bázissal". Semmi extra, ebből még lehetett volna valami nézhetőt kihozni, de nem sikerült. Egyszerűen azért, mert minden és mindenki hiteltelen. A főszereplő Mena Suvari pl. fogalmam sincs, hogy mit keresett itt az Amerikai szépség után, de itt mintha szart volna az egészbe (érthető) és játszani is elfelejtett volna. Mit is? Egy kemény katonát! Muhaha. Sminkkel és melírral baromi hiteles mondhatom. De a legröhejesebb húzás az a VEGETÁRIÁNUS ZOMBI kitalálása! Komolyan bazzmeg, ilyen nincs és mégis van!

Az effektek a béka segge alatt vannak, ahogy itt minden más is. Egyszerűen semmi se működik. Az egyetlen pozitívum a pörgés, így viszonylag nem szenvedünk vele sokat.

Apropó, kapocs most is van: míg az előzőben Ving Rhames (Ponyvaregény, Piranha 3D) főszerepet alakíthatott, itt csak egy cameo-ra futotta, de szerintem ezzel még ő járt a legjobban...

4. A tébolyultak - The Crazies (2010)

 

Rendezte: Breck Eisner

the-crazies-2010-post2.jpgA végére pedig jöjjön egy kakukktojás, hiszen itt szigorúan véve nem zombikról van szó, hanem "szimpla" fertőzöttekről. Akik válogatás nélkül ölik embertársaikat. Csak éppen az élőholtakkal eltérően egy láblevágásba már elvéreznek. Továbbá azért is lóg ki a sorból, mert ennek az eredetijét még én se láttam, de akkor is itt a helye a listán a többiek között.

Tehát szigorúan véve most se kapunk eredeti történetet: álmos kisvárosban ez a fertőzés pusztít, majd jön a katonaság és rendet próbál tenni. Közben egy kisebb csapat összefog és ki akar jutni a veszélyzónából. Hát ez kérem baromi eredeti.

Ami azonban mégis megmenti a filmet a totális érdektelenségtől, az az igazi hidegvérűség. Ugyanis a betegségnek köszönhetően az ember kiöl magából minden emberséget. Így dudorászva gyújtja rá a házat a családjára, vagy vadássza le csoportosan, módszeresen a gyanútlan járókelőket. Egyébként ez utóbbit nem igazán tudtam hova tenni. Mégis miért tenne kivételt akármilyen szinten is a betegség? Miért van az, hogy valaki képes a beszédre, interakcióra, sőt a csoportos öldöklésre, míg a legtöbbjük némán és magányosan lófrál. Ez egy meglehetősen nagy dramaturgiai lyuk.

Mindenesetre pörgésből itt sincs hiány, ugyanakkor túl sok fordulatra itt sem számíthatunk. A maszkmesteri munka több, mint korrekt. A színészek és minden más technikai kivitelezés meg tűrhető. Mindenesetre én élveztem, kellemes kis kikapcsolódást tud nyújtani.

Amerikai és Egyesült Arab Emírségek (!) koprodukció.

 

Az élőhalottak éjszakája: 4/10

Holtak hajnala: 8/10

Holtak napja: 2/10

Tébolyultak: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr474555915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halloween 13 2012.05.31. 20:05:48

A holtak hajnala nekem nagyon szimpatikus film lett, a Tébolyultak pedig úgy, hogy semmit nem vártam tőle, nagyon bejött. A Holtak napjával pedig úgyhiszem nem hagytam ki semmit :D

2012.06.01. 00:21:39

Csak a Tébolyultak-at láttam, és nem tetszett, fújj! Szerencsére már el is felejtettem.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.06.01. 11:15:37

a tébolyultak egyáltalán nem tetszett, a holtak hajnala nagyon (már csak sarah polley miatt is, aki ez egyik kedvencem a váratlan utazás óta:-)
a holtak napjában viszont csak találgattak, hogy miért nem támadja meg őket a zombivá vált ismerős, és erre mondta valamelyik ironikusan, hogy mit tudja ő, talán vegetáriánus...
szóval nem tudom, ki találta ki először, hogy ebben a filmben vega zombi van, de ez nem teljesen igaz.
bár az is lehet, hogy rosszul emlékszem...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.01. 13:47:56

A tébolyultak kihagyott ziccer, nem voltak elég bátrak. Olyan jeleneteket forgattak, ami után várható lett volna, hogy jobb lesz a film, de nem voltak elég merészek.

A holtak hajnalából szinte semmire sem emlékszem, de azt tudom, hogy nem volt rossz. Esetleg újra kellene néznem?

Viszont a Holtak napja bejött. Lehet, hogy olyan hangulatban kapott el, de élveztem, jó kis B kategóriás izé volt:D

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.06.01. 14:12:29

Az élőhalottak éjszakája felett ennyire átsiklik mindenki? :D

Halloween 13 2012.06.01. 17:20:18

@purga: csak azért, mert azt még nem láttam, csak az eredetit :D

Tiger Woods 2012.06.05. 18:17:38

@purga: dehogy. az egy kurva jó kis film volt amennyire emlékszem (már tony todd miatt is), jó poénokkal meg élethűen balfasz karakterekkel. az eredetit viszont nem láttam, úgyhogy sajnos nincs viszonyítási alap.


süti beállítások módosítása