Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Űzzük ki az Ördögöt!

2011.11.20. 09:00 - purga

Címkék: spanyol vér ördög valós alap kézikamera

Az ördögűző (The Exorcist) 1973-ban hatalmas sikert aratott, még két Oscar-díjat is bezsebelt. Azóta megélt több folytatást, sőt egy rendezői változatot is. A történetet majmoló rengeteg rip-off-ról meg már ne is beszéljünk. Így aki manapság ilyen típusú filmet akar forgatni, annak valami újjal kell előrukkolnia. Szerencsére erre több példa is van, lássunk ezek közül hármat.

 

Ördögűzés Emily Rose üdvéért - The Exorcism of Emily Rose (2005)

 

Rendezte: Scott Derrickson

Kezdjük a legismertebbel. Ez a film azért különleges, mivel nem akarja az ember szájába rágni, hogy igenis van Isten, Sátán meg ilyesmik. Egy kettős képet kapunk, ami kielégítheti a szkeptikusok igényeit is. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy igaz történet alapján készült, hogy mennyire az, nem néztem utána.

A sztori voltaképpen egy visszaemlékezéssel egybekötött bírósági tárgyalás. A vádlott egy pap, aki ördögűzést hajtott végre -ki nem találjátok- a 19 éves Emily Rose-on. Sajnos ő maga nem élte túl a megpróbáltatásokat, így a tárgyalás tétje komoly. Az ügyészség pedig minden erejével azon van, hogy bebizonyítsa az esküdteknek azt, hogy az egész szertartásosdi egy nagy humbug. A lánynak pedig voltaképpen epilepsziás rohamai voltak.

A kettősség, amiről beszéltem, rögtön érzékelhető. Ugyanis minden egyes kulcsfontosságú jelenetet kétféleképpen láthatunk: egy természetfelettit és egy racionálisat. Nekem ez nagyon tetszett, valóban egyedi és egyben zseniális húzás volt az alkotóktól. Azonban a feszültség érthető módon vajmi kevés. Egyrészt nekem alapból visszás az, ha rögtön az elején megtudom, hogy mi lett a főszereplővel, onnantól kezdve már nem köt le. Másodszor pedig a film horror jellege sokszor csak hatásvadász ijesztgetésekben mutatkozik meg. Konkrétan amikor a címszereplő démonokat hallucinál (?).

Mindenesetre a film izgalmas, bár el kell ismerni, hogy ez az izgalom leginkább annak köszönhető, hogy a néző megtudja-e vajon az igazságot. Illetve, hogy felmentik-e a papot. Így a végeredmény nem másabb egy átlagos bírósági drámánál, leszámítva a sok ijesztgetést.

A színészek tapasztaltak, külön kiemelném az ördögűzőt (Tom Wilkinson - Batman: Kezdődik!), illetve magát a megszállt (?) diákot alakító Jennifer Carpenter-t (Karantén). Az ő torzulásai érthető módon annyira nem látványosak, a rituálékban pedig nincs túl sok egyedi vonás. A kivitelezés pazar, a színvilág rendkívül változatos. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

 

 

Az utolsó ördögűzés - The Last Exorcism (2010)

 

Rendezte: Daniel Stamm

Úgy néz ki, hogy még az idén hozzánk is elérkezik DVD-n. Ez várható volt, hiszen Amerikában egész szép bevételt hozott össze. Igaz, ez is egyike a ma oly divatos, alacsony költségvetésű ál-dokumentarista filmeknek. Hozzá kell szoknunk, hogy lassan minden alműfajból készülni fog egy ilyen változat.

A történet egy kicsit vicces, hiszen azt láthatjuk, ahogyan egy tévéstáb nyomon követi egy kamu ördögűző munkálkodását. Pontosítok: a fickó igazi pap, csak úgy véli, hogy a megszállottság pszichikai eredetű, amit egy ilyen "placebo" kezeléssel a legegyszerűbb gyógyítani. Éppen ezért képes trükköket is bevetni, hogy a szertartás minél valódibbnak tűnjön. Mindezt pénzért természetesen. Hogy ez mennyire kihasználás, vagy sem, attól most tekintsünk el.

A lényeg, hogy ezúttal sokkal komolyabb az ügy. A fiatal lánynak (ki más?) úgy tűnik, hogy sokkal komolyabb a problémája. Az se kizárt, hogy apuka is felelős az ügyben, aki persze vallási fanatikus. A végére persze csak kiderül, hogy itt tényleg démoni megszállottság van, bármilyen meglepő is.

A legnagyobb baj a cselekmények vontatottságával van. A film nagy részében nem történik semmi olyan, amit elvárnánk egy horrortól. A befejezés pedig ugyan eseménydús, de túlságosan is elsietett.

Maga a technikai megvalósítás is felemás: sokszor érthető módon nem látni mindent, ugyanakkor ez benne a jó is, mert így kvázi "hihetőbbnek" is hat. Az is tetszik, hogy nem teljesen lineáris a cselekményvezetés; vannak kifejezetten jól sikerült vágások. A színészek alakításával sincs gond. A megszállott csajon pedig ugyan nincsenek látványos elváltozások, de neki nem is kell, e nélkül is elég para.

Voltaképpen nem rossz film, csak valahogy nekem kevés. Igaz, a lezárás nagyon keményre sikeredett, csak jobb lett volna, ha azt is elhúzzák egy kicsit. Mindenesetre vannak benne elvárható fordulatok, no meg az a lelki folyamat se semmi, amin átmegy a pap, amikor rájön, hogy beletenyerelt a kakiba.

Akárhogy is, jövőre érkezik a folytatás a nagyon kreatív Last Exorcism 2 néven.

 

 

La posesión de Emma Evans / Exorcismus (2010-2011)

 

Rendezte: Manuel Carballo

A film, ami technikailag 2010-es, de mivel a bemutatóra december 29-én került sor, remélem nem baj, ha ideinek számítom.

A spanyolokat szeretjük. Erről már volt két nagy poszt is (istenítő itt, kevésbé istenítő itt), azonban erről az alkotásról a büdös életben meg nem mondanátok, hogy nem angol. Ugyanis a szereplők és a helyszín is Angliához köthető. Ami megjegyzem csak részletkérdés, bár elismerem, hogy talán a spanyoloknál komolyabban vennék az ördögűzést. De ne szaladjunk ennyire előre.

Maga a film vezérvonala nem több egy átlagos ördögűzős darabnál: 15 éves lányt megszáll a Sátán/démon, majd jön a pap bácsi segíteni. Csak hogy! Itt maga a folyamat nagyon szépen fel van építve. Konkrétan kb. 45 perc, mire eljutunk a  rituálé felvetéséig. Ugyanis a szülők földhöz ragadt, racionális emberek, akik ráadásul otthon tanítják két gyermeküket. Mivel a statisztikák szerint így nagyobb eséllyel jutnak majd be az egyetemre. Igen, konkrétan olyanok, mint a South Park idevágó epizódjában az érintett család. Szerencsére a nagybácsi az Úr szolgája, igaz, hogy örökre eltiltották a démonok elleni harctól, mivel a legutóbbi páciens meghalt. Sebaj.

Azért csak szép lassan nyilvánvalóvá válnak a dolgok (a levitálás elég meggyőző tud lenni) és kezdetét veszi a játszma. Azonban ebben a filmben több az erő, mint az sejthető. Hihetetlenül erős atmoszférát képes teremteni, ami szinte odaszegez a képernyő elé. Ráadásul több a csavar, mint a Praktikerben.

Az operatőri munka kissé zavaró, mivel kissé újhullámos, vagyis azt az érzést kelti bennünk, mintha mi is ott lennénk. Nem keverendő össze az előbb említett technikával! Az effekteket nem viszik túlzásba, és bár kissé sablonosak (hallucinációk, kigyulladó kereszt stb.) itt mégis minden működik. Voltaképpen egy idő után az lesz az érzésünk, hogy ez inkább egy nagyon erős családi dráma. Ez engem abszolút nem zavart. Ugyan néhol kicsit döcögős, de a hangulata lebilincselő. A színészek pedig korrektek. A lány (Emma) belső és külső átalakulása is nagyon szépen kidolgozott.

Ez a film úgy tud egyedi lenni, hogy voltaképpen nem az. Bravúros.

 

Ördögűzés Emily Rose üdvéért: 7/10

Az utolsó ördögűzés: 6/10

La posesión de Emma Evans: 9/10

 

Még valami: valaki magyarázza már meg nekem, hogy a Sátán miért (szinte) csak fiatal lányokat képes megszállni?

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr43396038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sheepee 2011.11.20. 10:03:27

Az utolsó film leírása alapján, akár, majdnemhogy az Ördögűző is lehetne. Érdemes megnézni? Más?

marxweber 2011.11.20. 10:43:39

Az Emily Rose-os sztori az 1976-ban meghalt Anneliese Michel sztoriját dolgozza fel. Elég jól ledokumentált eset, itt meg egy link a hangfelvételekhez (elvileg nem fake):
www.youtube.com/watch?v=qr-IdHU3A5M
Német nyelvtudással kifejezetten élvezetes;)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.11.20. 11:28:13

@Sheepee: elég sok mindenben, csak nem akartam spoilerezni:)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.11.20. 11:34:19

Az Emily Rose-t eléggé untam, de egynek elment. Az utolsó ördögűzés meg szerintem a nézhetetlen kategóriát súrolja, ha jól emlékszem, én 2 pontot adtam neki. Kb annyira izgalmas, mint egy Paranormal Activity.

Gabor88 2011.11.20. 12:08:17

,,valaki magyarázza már meg nekem, hogy a Sátán miért (szinte) csak fiatal lányokat képes megszállni?" Szerintem ez a 20-19. század előtti időkből ered, amikor a nők nagyobb elnyomás alatt éltek, voltaképpen számos erkölcsi tanítás arra épült miszerint a NŐ aféle alsóbrendűbb kivetülése az EMBERNEK.Ezt beleépítve a vallásba, az egyházi személyek olyan tételeket állítottak fel, mely szerint: a nők,kevésbé taníthatók. Nem engették hogy felsőfokú oktatásban ,különösképpen természettudományokban,bölcsésztudományokban mozogjanak.Labilisabbnak,szeszélyesebbeknek tartották a nőt,ezért az ÖRDÖGNEK sokkal könnyebb egy fiatal lány elmélyébe beleszálni,azt megbabonázni, mint egy erősebb, kifinomultabb, szellemű férfiéba. Ajánlott olvasmány: TOLLAM SZIVÁRVÁNYBA MÁRTOM: forrás az európai nőtörténet köréből az ókortól a 20. századig. Ingyen ellehet olvasni és letölteni ha beírod a googleba

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.20. 12:16:52

Az Emily Rose egészen színvonalas, nekem tetszett. Bár tény, hogy vannak jobb horrorfilmek, nem is kevés.

homerkaro 2011.11.20. 14:48:01

az emily rose nekem nagy kedvencem én 8pontot is adnék rá. Nem egy átlagos horror.
A last exorcism engem szórazkoztatott és a 6 pont reális.
Az utsó meg itt pihen a gépemen talán a héten meg is tudom nézni.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2011.11.20. 14:51:27

Az Ördügűzés Emily Rose üdvéért egy nagyon jó horror. Az ijesztgetéseket sem éreztem benne hatásvadásznak, kellettek azok a filma atmoszférájához.

A másik két alkotáshoz még nem volt szerencsém.

Darkcomet 2011.11.20. 14:55:56

Az Emily Rosenak azért olyan a felépítése, mert ez egy megtörtént esetet dolgoz fel. Tulajdon képen nem is horrorfilm, hanem egyfajta oknyomozás az emberi hülyeségről. Amúgy nem rossz film, de annyira nem szálltam el tőle. Készült ebből a témából egy Német verzió is, amibe semmi horror sincs, az eredeti sztorit meséli el időrendi sorrendben a bírósági tárgyalásig.

Az utolsó ördögűzés: Egynek elment a manapság divatos reality horrorok között. Semmi több. Ez a műfaj már elérte a saját határait, nem fognak tudni benne újat hozni

La posesión de Emma Evans: Nem tetszett. Kb. annyira spanyol ez a film, amennyire hagyták neki, hogy az legyen. Mostanában a spanyol horrorok egy jó része amcsi pénzből és amcsi produceri gyámkodás alatt készül. na, ez meg is látszik rajta. Nem tudom, hogy a spanyol alkotók mi a francért váltják aprópénzre a tehetségüket.

zoli_80 2011.11.21. 20:24:26

@reznik: Tetszik a nicked! ;)

Ami a filmeket illeti: Last Exorcism-t nem láttam.

(SPOILER is lesz benne)

Ördögűzés Emily Rose üdvéért: Szerintem jól meg lett csinálva, a megszállott kiscsaj nagyon jól hozta a szerepet, és voltak kimondottan "creepy" jelenetek, pl. amikor az oltár előtt kicsavarodik. A végén mégis volt egy kis hiányérzetem, amit nehezen tudok megmagyarázni, talán amiatt, amit purga is írt. Egyébként én is kicsit utánajártam, és tudtommal abszolút megtörtént eseten alapszik.

A spanyol filmet még nem láttam, de kíváncsi vagyok rá, hamarosan megnézem (de még be kell szereznem).

iambeautiful 2011.11.22. 04:46:44

"vajnyi kevés?" ez most komoly...?remélem nem.

Amúgy nem csippantom az ördögűzős filmeket,de a barátom egyik kedvence ez az Emily Rose-es,szóval lehet meg lesz nézve!

mutant · http://universal.blog.hu 2011.11.22. 13:09:54

@iambeautiful: Átsiklottam felette, köszi! Javítva:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.11.22. 15:29:02

Az Emily Rose ütött...néhány hónapja újranéztem, de ugyanúgy paráztam rajta. Az elmúlt évek legjobb ördögűzős filmje.

A The Last Exorcism unalmas, de nagyon, talán az utolsó 5-10 percben támadt fel, de akkor már késő volt.

skizo... (törölt) 2011.11.23. 00:11:36

Az Emilys tènyleg rohadt jò film volt. A legnagyobb az volt, h amikor a filmben 3 òra volt, nàlam 2:58! Sajnos kèsobb bealudtam rajta, ìgy 2 rèszletben kellett megnèznem! Ezèrt csak 7 pont, de ha egyben làttam volna Arsenalos kollègàmmal èrtenèk egyet!

Near93 2012.05.01. 00:34:14

Erről jut eszembe az Ördögűző előzmény epizódja. Ajánlom, hogy nézd meg ha esetleg nem láttad még. Igaz nem egy jó film, és közelébe sem ér az elsőhöz, de maga a nő (ki más? :D) szerintem rohadtul jó.
Itt van egy jelenet: www.youtube.com/watch?v=eDZCEkVPQRE&feature=related


süti beállítások módosítása