Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Leprechaun, a mókás kobold elfeledett történetei

2010.09.29. 13:29 - purga

Címkék: scifi folytatás poén vér összehasonlítás felsorolás zskat.

Korábban, a hentelős-gyilkosos szavazásomkor már volt róla, úgy döntöttem, hogy most megérdemel egy külön posztot ennek a remek kis fickónak. Úgy hogy vegyük szépen sorjában a történeteit.

1. Gyilkos kobold / A törpe bosszúja - Leprechaun (1993)

 

Rendezte: Mark Jones

Az gondolom sokat elárul egy rendezőről, hogy korábban rajzfilmsorozatot rendezett, név szerint a Heathcliff-et, amit régen nálunk is lehetett látni a Cartoon Networkon. Ugyanakkor egy másik vicces horror-film is köthető a nevéhez, még hozzá a Démonpofa (Rumpelstiltskin - 1996, ő is megérdemel majd egy külön posztot). Itt már el is árultam magam, hogy a szériában többet fogunk nevetni, mint rettegni, ám sokszor sajnos kínunkban.

További érdekesség, hogy ennek a résznek a főszereplője maga Jennifer Aniston (Jóbarátok),  aki az elkényeztetett városi nagylány karakterét remekül hozza. A történet nincs túlbonyolítva: adott egy vidéki házikó, amibe apuka és a nagylánya beköltözik a nagyvárosból. A pincében azonban egy kobold lakozik, akit véletlenül kiszabadítanak. Persze itt a történet lényegi eleme, hogy a koboldunknak az üstnyi aranyát (ahogy tartja az ír legenda) megtalálja egy szó szerint tökfilkó és a kb. 10 éves barátja. Ők persze nem adják oda a rendőröknek, vagy a felnőtteknek, hanem elrejtik, hogy reményeik szerint majd ki tudnak belőle fizetni egy agyműtétet a nagydarab tuskónak. Aztán meg ott van a helyi, segítőkész jóképű fickó is, mert e nélkül akkoriban életképtelennek tűnt egy horror-film (sajnos a mai napig sokan gondolják így).

A képlet egyszerű: van egy dühős mesebeli lény (akinek az arca nem pirospozsgás, hanem egyenesen démoni), aki minden áron az ő jogos (?) tulajdonát akarja, egy érmével se kevesebben! Így számára nem gond, ha cserébe meg kell ölnie az embereket. Azonban ne baltával a kezében képzeljük el (nem is bírná el), hanem varázsol! Ezek pedig elég változatosakra sikeredtek.

Persze mint minden természetfeletti (ebben az esetben halhatatlan) lénynek is vannak gyenge pontjai: az egyik a cipők mániákus tisztántartása. Komolyan. Én meg is sajnáltam, amikor úgy terelték el a figyelmét, hogy cipőket dobtak elé. A másik pedig meglepő módon a négylevelű lóhere.

Mint az nagyon sok több részes filmnél elmondható, ez a legerősebb rész. Van benne humor és feszültség is. Ez még egy erős B-film, többször is nézhető. Persze 1-2 karakter, mint olyan zavaró (kiváltképpen az agyilag károsultnak), de legalább színesek és nem arról van szó, hogy "egy csapat bulizó fiatal egy erdei kunyhóban". Lehet, hogy elfogult leszek (remélhetőleg kivételesen), de ez nekem egy személyes kedvencem.

Sajnos a film+ újra szinkronizálta (azért is van a kétféle magyar cím), így a hangja is idegesítő lett, továbbá a kobold beszólásai is rém gagyik lettek. Kár érte. Érdemes az eredeti szinkronnal (vagy fanatikusoknak eredeti hanggal) megnézni.

 

2. Gyilkos kobold 2. / A törpe bosszúja 2 - Leprechaun 2 (1994)

 

Rendezte: Rodman Flender

Kockázatos egy folytatást egyből egy másik rendezőnek passzolni, nagyon sok második rész lett emiatt pocsék, persze nagyon sok pozitív ellenpélda is van erre. Maradjunk annyiban, hogy ugyan ez nem lett jobb, de rosszabb sem. Szóval méltó folytatás, amit szintén meg kell becsülni. Ehhez hozzájárult az is, hogy a rendezőnek olyan alkotások is a nevéhez köthetőek, mint a 1991-es Unborn, vagy ami ismertebb, a szintén humoros Kéz őrület.

Egyértelmű, hogy ha az előző epizód vidéken játszódott, akkor a következőnek muszáj egy nagyvárosban lennie. Azonban senki ne higgye, hogy ez egy egyenes folytatás, nem az. Sőt, az összes rész külön-külön egységet alkot, amit megtetéznek egy másik különbözőséggel: minden részben máshogy lehet megölni a kis genyát. Itt speciel az öntött vas árt neki. Igaz, van utalás arra, hogy itt sem szereti a lóherét, azonban ne felejtsük el, hogy milyen kicsi lett volna a szereplők esélyei, ha inkább ez utóbbira hegyezik ki a történetet? Semmi, hiszen a járdán nem terem növény:) Úgy, hogy ez egy logikus lépés volt.

A történet gyökere más lett: itt a koboldunk házasodni szeretne, amire csak 1000 évente lehetséges, szóval ha balul sül el, akkor egy évezreden keresztül marad a zsebhoki, de szerintem akkor inkább már a halál. Ráadásul szerencsétlennek a keze is meg van kötve az által, hogy csak egy bizonyos lány leszármazottját választhatja, aki persze egy dögös szőke csaj. Bár nem tudom, hogy mi lett volna, ha a vérvonal kihal. Vagy akit választania kell, mondjuk kómában van. Mondanom se kell, hogy most egy fiatal lúzer pöts a férfi főszereplő, aki epedik az illető hölgyért, ezért mindent megtesz, hogy megmentse a gonosztól. Továbbá a legjobb karakter, a kapzsi, iszákos öregember karaktere sem maradhat el, mint másik fő humorforrás.

Igazából ez is egy nézhető darab (persze eredeti szinkronnal), itt is kellemesen megfér a humor a vérrel, ami már-már gore szintű.

 

3. A törpe bosszúja - Leprechaun 3 (1995)

 

Rendezte: Brian-trenchard Smith

A harmadik résznél már meglátszódtak a hanyatlás nyomai: el kezdett csúszni a széria a ZS-kategória felé. Pedig itt  rendezőnek volt már tapasztalat kultikus horror-folytatásban, hiszen neki lehet köszönni a Démonok éjszakája 2-t, meg jó néhány karatézó-verekedő filmet is.

Itt már abszolút a humorra mentek a készítők, ami sajnos csak néhol volt ténylegesen vicces. Azonban legalább tettek bele plusz új dolgokat. Ilyen pl. hogy a kobold aranyérmével kívánságokat lehet teljesíteni, ami nem is lenne talán akkora nagy szám, ha a helyszín nem Las Vegas lenne. A főhős itt is egy lúzer, aki most először jár a városban és szerencsétlen az egész főiskolai (vagy egyetem, már nem is tudom) eljátssza az első kaszinóban, pedig egy kedves-bögyös lány figyelmezteti is, hogy ne tegye. Igen, ő lesz a női főszereplő.

Azt mondanom se kell, hogy megint új gyenge pontja van: egy medál. Ami persze nagy szemétség, mert ha egyszer elveszíti az ember, akkor kampó. A harmadik újítás meg elég röhejes, de van egy sajátos bája is: a koboldság örökölhető! Pont úgy, mint ahogy a farkasembereknél is történik: harapással! Persze az áldozat nem megy össze, csak fura arca lesz és elég durván megkívánja a krumplit. Na meg szert tesz egy kis földöntúli erőre is.

Mindezek ellenére még az egyszer nézhető kategóriába sorolnám, mert vannak jó pillanatai, ilyen pl. a zálogossal való macska-egér játék, na az szépen el lett húzva. Azonban a gyilkosságok többsége már rémesen béna lett. Kár érte, sőt kár a folytatásokért is.

 

4. A törpe bosszúja 4 - Leprechaun 4: In Space (1997)

 

Rendezte: Brian-trenchard Smith

Na innentől válik igazán a széria ZS-filmmé. Már az is elég, ha csak a történetre koncentrálunk: a távoli jövőben (!) és az űrben (!) történnek az események. Hiába rendezte ugyanaz, mintha két külön ember lett volna.

Igazából kár is leírni a sztorit, mert baromság az egész. Van benne kétszínű bolygó-hercegnő, űrkommandósok, egy lelketlen félig robot zseni, na meg a szögletes állú izompacsirta, aki a végén győz és megkapja a lányt is. Ja és persze egy ír kobold, aki egy pisiből támadt fel! Gyengepontja ráadásul azt hiszem nincs is, de mivel a helyszín egy űrhajó, a végét úgyis sejteni lehet.

A technikai kivitelezés annyira, de annyira szánalmas, hogy ihaj. Amikor mutatják kívülről a csillaghajót, olyan, mint egy kocka. Most nem azért, de ekkor már 20 év telt el a Star Wars óta, szóval senki ne hozza fel, hogy "jaj az akkori technika"... Egyszerűen röhejes. Ahogy, gondolom mondanom se kell, minden más is: a fegyverek, a tereptárgyak, minden effekt. A színészek meg kb. annyira hitelesek, mint Kovi erkölcscsőszként.

Sajnos a film még azt a szint se tudta elérni, hogy "annyira rossz, hogy az már jó". Egyedül csak a mániákus ZS-filmgyűjtőknek tudom nyugodt szívvel ajánlani. Vagy erősen ittas állapotban lévőknek.

 

5. Leprechaun in the Hood (2000)

 

Rendezte: Rob Spera

Az már régen rossz, ha egy sorozat legújabb darabja egy kifejezetten ZS-rendező kezébe kerül. Spera is ilyen, erre szokás mondani, hogy lehet, hogy jobban jártak volna a producerek, ha egy teljesen kezdő kezébe dobják.

Az meg pláne szánalmas, ha közismert rapperekkel akarják eladni, mint Ice-T és Coolio. Mint az sejthető, egy újabb csavart akartak vinni a szériába: szerencsétlen koboldunk most a gettóba kerül, ahol jóformán mindenki magas és fekete, szóval nem nehéz kiszúrni szerencsétlent. A történet szerint most is az aranyát kergeti, amibe belekeveredik három reménybeli fiatal, akik szeretnének rap-sztárok lenni, hogy kitörjenek a nagyvilágba.

Ne kerülgessük a forró kását: ez egy trágya. A szöveg kritikán aluli, sokszor összefüggéstelenül beszélnek. Azon se csodálkoznék, ha kiderülne, hogy az egész improvizáció volt. Itt a filmet tényleg csak a gyilkos karakter viszi előre, az őt nélkülöző jelenetek meg egytől-egyig fizikailag fájdalmasak. Hogy a "zombivá" vált lányokról meg már ne is beszéljünk. Azonban a füves jelenet (ami persze adja magát) kifejezetten vicces volt, de ennyi. Sajnos még belekerült 1-2 abszurd humorú (?) jelenet is, ami csak rontott az összképen.

Messzire kerülendő. Nem is csodálom, hogy még nem merték Magyarországon bemutatni.

 

6. Leprechaun: back 2 tha Hood (2003)

 

Rendezte: Steven Ayromlooi

Gondolom nem csak én nem voltam megelégedve a rendezéssel, ezért (is) lehet az, hogy a székbe más ülhetett, de a gettó-vonal (számomra érthetetlen okok miatt) megmaradt. Igaz, ez már egy fokkal jobb lett, de ezt úgy képzeljük el, mintha összehasonlítanánk Zámbó Jimmy-t Zámbó Árpival. Ugyan ebbe is belerőltettek rappereket, a legismertebb talán Sticky Fingaz, de az ilyesmit szerintem csak a műfaj kedvelői tudják értékelni.

Igazából a történet nagyjából ugyanaz, csak itt a szereplők valamivel "keményebbek". Itt meg annyi az alap sztori, hogy egy csapat jó barát szétharácsolja szegény koboldunk aranyát, aki ezt természetesen nem nézi tétlenül.

Hogy a sztereotípiák megmaradjanak, itt is elsütnek egy jópofa jelenetet az ír pajtás vs. marihuána kapcsán. Mondanom se kell, hogy itt is ez a csúcspont. Bevallom, többet nem is tudok erről mit írni, mert annyira nem maradt meg bennem semmi ezzel kapcsolatban.

Méltatlan befejezése ez egy remek horror-karakternek. Lehet, hogy ez kivételesen megérdemelne egy remake-t?

Az azonban minden rész javára írandó, hogy a főszereplőt mindig ugyanaz a színész, Warwick Davis alakította. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Hollywoodban egy törpének minden lehetőséget meg kell ragadnia.

 

Első rész: 8/10

 

Második rész: 8/10

 

Harmadik rész: 5/10

 

Negyedik rész: 2/10

 

Ötödik rész: 2/10

 

Hatodik rész: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr512331669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skizo... (törölt) 2010.09.29. 15:47:47

Én az első 3-at láttam. Azért talán a 8/10 "kurva" sok :) főleg ha a martyrs csak 7/10. De amúgy bejövős a film, vicces, meg van benne bőven vér.
A remake baromi jó ötlet lenne, csak nem kéne elcseszni!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.09.29. 16:20:49

@skizo...: ember, te hallucinálsz, a martyrs is 8/10-et kapott:P

skizo... (törölt) 2010.09.29. 16:27:35

Ja bocs, nem néztem utána, rosszul emlékeztem. De akkor is szerinted ér annyit a kis kobold mint a mártírok? Én is nagy rajongója vagy a rohadéknak, de azért egy 6-osnál többet nem adnék neki :)

homerkaro 2010.09.29. 18:17:11

egyértelmű a 8 pont oka.J.Aniston:D legalábbis nálam:D
egyébként szerintem feledhető alkotás bár csak az egyet láttam.

Extremus_Umbra 2010.09.29. 18:36:22

Hihetetlen :P a minap gondolkoztam azon, hogy meg kellene néznem ezt az okosságot :) A múltkoriban néztem meg a Wishmaster sorozatot, ha még nem láttad, akkor érdemes végigmenni azon is, bár a vége felé már nem éri el szerintem a három pontot sem. De a sztori nem sablonos.
Mindenesetre most jöhet a leprechaun is :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.09.29. 19:07:03

@Extremus_Umbra: na ez jó ötlet! az első két rész sztem qrva jó, a 3 már iszonyat gyenge, a 4-et meg már nem volt erőm bevállalni, de lehet, h a cél érdekében...:D

Darkcomet 2010.10.01. 22:12:33

Ez sorozat ugyan olyan mint a Critters széria. Feszesen közepes indulás, aztán lendületes süllyedés jellemzi ezt is. Viszont fanatikusoknak kötelező darab, meg ugye a későbbi epizódokba a nézőből kitörő önkéntelen röhögés némileg kárpótol a gyalázatos minőségért.


süti beállítások módosítása