Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Paraziták vs. Parazita

2010.09.23. 08:05 - purga

Címkék: scifi kanada bio vs szörny összehasonlítás felsorolás

A Barlang után egy újabb összehasonlítást láthattok a hasonló magyar című filmekről.

 

Paraziták - Shivers / They came from within (1975)

 

Rendezte: David Cronenberg

Menjünk az egyszerűség kedvéért időrendben. Cronenberg-ről szerintem már sokan hallottatok, vagy legalábbis már látattok már tőle filmet. A legismertebb tőle (legalábbis hazánkban) A légy és a King regényének adaptációja, A holtsáv. Persze a tájékozottabbak sokkal több kultfilmjét fel tudnák sorolni, köztük van ez is, nem meglepő módon.

A helyszín minimalista, ám nagyon okosan: ugyanis egy olyan lakó-komplexumról van szó, ami minden fontosabb igényt ki tud elégíteni. Ez konkrétan úgy kell elképzelni, hogy az egyik emeleten saját orvosi rendelő, a másikon saját patika, medence, mélygarázs, sőt azt hiszem még egy áruház is volt említve. Ez mindenképp praktikus, figyelembe véve azt a tényt, hogy ez egy szigeten játszódik (persze híddal összekötve a nagyvárossal), így nyújtva egyrészt egy menedéket a tömegtől, ugyanakkor az ott lakókra nem telepszik az elhagyatottság érzése sem.

A nyitó képsorokkal nincs semmi cicózás: egy idős, szakállas úr rátámad egy diáklányra. Először azt hisszük, hogy erőszakolni akar, aztán persze csak simán felvágja, majd saját magával is végez. Így a néző kellőképpen rá tudott hangolódni, jöhet a "csendes" folytatás, ami csak egy bizonyos pontig tart, szerencsénkre, mert onnantól nincs megállás a cselekményben.

Röviden annyi a történet, hogy olyan paraziták lepik el az épületet (pontosabban az ott lakók testét), amik erősen ingerlik a gazdatesteket a szexualitásra. Ennek persze az a legnagyobb oka, hogy így tud a legkönnyebben szaporodni ez a lény. Így nem meglepő, hogy a fertőzöttek leginkább a "tiszta" embereket veszik célba. Azonban a parazitákat nem érdeklik a társadalmi erkölcsök: így finoman (hangsúlyozom, nem megbotránkoztatóan!) van utalás a homoszexualitásra, a vérfertőzésre, sőt a pedofíliára is. Gondolom ezek miatt anno a nézők többségénél kicsaphatta ez a film a biztosítékot. Mindenesetre ez akkor is logikus lépés, hiszen ezeknek a lényeknek a legnagyobb (talán egyetlen) gondjuk a szaporodás, az hogy milyen testben történik, az abszolút másodlagos. Ha megmaradt volna a rendező a férfi-nő kapcsolatoknál, az rosszabbul hatott volna szerintem.

Ami a meglepőbb és egyben legzseniálisabb az egészben az, hogy ha objektíven nézzük a veszedelmet, akkor az nem is hangzik olyan rosszul, mégsem tudunk úgy rá gondolni. Hiszen így az emberiség lealacsonyodik egy egyszerű, állandóan bujálkodni akaró állattá. Egy ilyen új világrendben mindenki szeret mindenkit (mindenféle értelemben), nincsenek társadalmi/faji/vallási különbségek. Tiszta utópia. És mégis, a rendezőnek sikerült a lehetetlen: a néző meg van rettenve az egyre nagyobb, euforikus állapotban lévő tömegtől. Jómagam is elkezdtem a vége felé izgulni, hogy vajon lesz-e túlélő. Amire rásegítettek az olyan jelenetek, amik a későbbi zombis filmekben térnek vissza, pl. a legemlékezetesebb az ajtón áttörő és kinyúló kezek hada.

Persze van egy-két fekete pont is. Pl. maguk az élősködők úgy néznek ki, mint a romlott virsli és a kaka képzeletbeli "szerelemgyermeke". Ráadásul néhány szereplő eléggé logikátlanul viselkedett, erre legjobb példa az "anyakirálynő pasinak" a feleségének a reakciói. Aztán ott van egy pár, teljesen felesleges vágókép. Itt a legkirívóbb az uborkát zabáló professzor bevágása volt (WTF?!). Azonban a befejezés katartikus élmény.

Sajnos a digitalizálás nem lett tökéletes, DVD-n olyan képi világot kapunk, mintha kalóz VHS-n néznénk. De legalább lehet kapni, ráadásul a legtöbb helyen az egylemezest már csak egy ezresért.

Mindezen hibák ellenére ez egy jó film, és mindenképp elismerést érdemel az, aki egy utópiát képes borzasztóan nyomasztóvá tenni. Mindezt 35 év távlatából is! Mondtam már, hogy kanadai műről van szó?

 

A parazita - The puppet masters (1994)

 

Rendezte: Stuart Ome

Semmiképpen se tévesztendő össze azzal a Puppet Master-rel, amiben gyilkos babák rohangálnak! A rendező itt már kevésbé ismert, leginkább sorozatokat és TV-filmeket gyárt a mai napig. Kár, mert ez egy egészen szerethető darab.

A legnagyobb pozitívuma, a zseniális Donald Sutherland, mint főszereplő (ezt a borzalmat meg mindenki felejtse el). Mindenki örömére azonban szerintem nélküle is jó kis sci-fi horror lenne. Egyrészt a cselekmény iszonyat pörgős. Voltaképp nincs feleslegesen elnyújtott előzmény, rögtön belecsöppenünk az idegenek inváziójába. Akik nem kis zöld, nagyszemű és nagyfejű lények, hanem leginkább a rájára emlékeztető, tojással szaporodó élősködők. Az emberek szerencséjére azonban test külső felületén helyezkednek el, így könnyebb kiszűrni őket. Bár az is igaz, hogy egyrészt a ruha takar, másrészt az alanyok nem kezdenek el őrültként rohangálni, kvázi, első látásra nehéz megkülönböztetni a "normálisoktól". Azonban a személyiségük néhány kulcsterületen megváltozik, szóval egy kötetlen beszélgetés során könnyen gyanússá válhat az illető.

A probléma elég hamar a katonaság elé kerül, ezzel táptalajt szolgáltatva a legtöbb mai tudósos-katonai készültséges ZS-kategóriás förmedvényeknek. Igazából minden lényeges karakter megtalálható ezzel kapcsolatban. Ajánlott olvasmányok ezzel kapcsolatban: a kutatás és a vezérkar. Azt azonban továbbra se feledjünk, hogy '94-ben ez még nem volt annyira ciki (még maga a másik klisé-halmaz, a Vírus is egy évvel későbbi)!

Elismerem, ez egy elég erős B-film, tele klisékkel, ugyan akkor tele fordulatokkal! Még ha manapság egy-két jelenet megmosolyogtat is, azonban mindenképp leköti a figyelmet. Ez pedig a jó film titka. Magyarul: többször is nézhető, kellőképpen nyújt kikapcsolódást.

A horror mivolta leginkább a sok vérben és az olyan jelenetekben merül ki, mint pl. amikor a kislányt a saját (már fertőzött) családja fogja le, hogy az öcsike rárakjon egy éppen megszülető példányt. Na az szerintem egy elég kemény. A többit meg had ne lőjem le:)

Aki néha hajlandó egy könnyedebb, pergősebb filmet lazításképpen nézni, annak ezt nyugodt szívvel ajánlom. Bevallom, nekem ez jobban be is jön, mint a kevésbé emészthető Cronenberg-film.

 

Shivers / They came from within: 7/10

The puppet masters: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr862314500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2010.09.23. 08:52:00

a Puppet masters meg moziban lattuk anno, egesz turheto :)

Tipca 2010.09.23. 16:04:38

A Sutherlandes Parazitákat imádtam kölyökként, haverokkal többször is kivettük a tékából, és még ma is megnézem, ha éppen adják a tévében.

Az első Parazita film pedig érdekesnek tűnik, azt hiszem, beszerzem. :) Köszi!

Darkcomet 2010.09.25. 00:16:41

A Shivers betudhatjuk annak, hogy az első horrorja volt, szinte exploitation film. Rajongóknak kötelező darab, amúgy nem egy nagy durranás. Viszont ami a korai filmjei közűl nagyon bejövős nekem, az a Porontyok (The Brood) és a Rabid.


süti beállítások módosítása