Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Exkluzív kritika: Fűrész I.-VI. elemzés

2010.01.08. 11:00 - purga

Címkék: mozi folytatás brutál vér elemzés összefoglaló

Elnézést, hogy nem raktam ki ünnepi posztot, egyszerűen nem volt kedvem írni, de reméljük, hamar belelendülök:) A Fűrész VI.-ról már írtak pár helyen, úgy hogy én inkább összefoglalnám az összes részt, élvezzétek!

Ez az a fim, aminek legalább az első részét a horror-rajongók többsége látta. Így rögtön három felé is oszthatjuk ezeket az embereket. Az első csoport az, amelyiknek abszolút nem jött be, a többi részt maximum kényszerből (pl. barát/barátnő befolyása) látták. Ők azok, akik a brutalitását erőltetettnek és feleslegesnek tartják, sőt belekötnek akármibe, ha kell. Általában ezeknek az embereknek a műfajon belül megszűnt a "jó" filmgyártás '94 után.

A második csoport a rajongó. aki minden részt megnéz, beszerez, és már alig várja a következő epizódot, persze ez nem egy szappanopera, így ezekre egy évet kell várni.

Míg a harmadikba leginkább azok tartoznak, akiknek nagyon tetszett az első fejezet, de a többinél már csak vakargatják a fejüket, esetleg a másik törésvonal Jigsaw halála utáni filmek lehetnek. Hogy alátámasszam ezt a csoportot, jól mutatja az IMDb-n az egyes epizódok helyezését:

  • Fűrész - 7,7 (több, mint 104 ezer szavazat)
  • Fűrész II. - 6,8  (71 ezer szavazat)
  • Fűrész III. - 6,3 (54 ezer szavazat)
  • Fűrész IV. - 6,0 (több, mint 40 ezer szavazat)
  • Fűrész V. - 5,8 (27 ezer szavazat)
  • Fűrész VI. - 6,4 (9 ezer szavazat)

Érdekes, hogy a szavazatok száma is fogy a pontszámok értékével, igaz, nem akkora mértékben. Az is érdekese, hogy a folytatások mind megmaradtak a 6-os pontátlag környékén, ami vagy azt jelenti, hogy a rajongók és az utálok ennyire egymásnak feszültek (bár, ha utálsz valamit, annak nem nézed meg a folytatásait, nem?). Vagy pedig a nézők többsége úgy van vele, hogy "szódával elmegy". Jelen esetünkben gondolom arra fordíthatnánk le, hogy "azé' XY halála nagyon durva volt"... Ismerős hozzáállás, nem? :)

Persze a sorozatnak a másik vonzereje maga a kíváncsiság, hogy mégis még mit tudnak kitalálni, vagy hogy mi volt abban a k**** levélben, amitől Amanda elsírta magát a harmadik részben? Ráadásul ez utóbbi csak a hatodikban derül ki, ami azért valljuk be, nem tisztességes húzás a nézőkkel szemben.

Most nézzük meg alaposan a Fűrész evolúcióját, bár ez már nem igaz, mert ez a szó fejlődést takar magában, itt pedig... háááát... Tehát az alap, amelyre a többi rész épült, teljesen más, mint a többi, már lenyúzott "rókabőr". Miért is? Egyrészt mert a kezdéskor nem hal meg senki, így elsőre nem hangzik nagy dolognak, de igaz.

Másodszor: az áldozatok haláltusái. Az sokkal jobban sokkolta a nézőket (engem is), mint amikor nem láttuk effektíve az elmúlás pillanatát, hanem elképzeltük, hogy milyen szar lehetett pl. végig menni azon a szögesdrót akadálypályán. Így a brutalitás, a gore is visszafogottabb volt, a tetőpontot pedig maga a kényszeres amputáció jelentette. Amúgy érdekesség, hogy régen akárhányszor megkérdeztem az embereket, hogy látták-e már ezt a filmet, nem tudták megmondani, egészen addig, amíg be nem nyögtem, hogy " tudod, az, amelyikben a fickó a végén lefűrészeli a lábát". Erre persze mindenki felismerte:)

A másik alapvető különbség ismét az ismeretlenre alapozott, még pedig az, hogy nem tudtuk, hogy ki, miért és hogyan képes ilyen beteg dolgokat tenni. Maga Jigsaw is minimálisat szerepel, leszámítva persze a hangját. Az ismeretlentől pedig félünk, mint az köztudott. Ráadásul a vége után is tele voltunk kérdőjelekkel, amiket sajnos azóta mértani alapossággal mind megválaszoltak a kedves készítők.

Végül pedig az a tény, hogy tele volt fordulatokkal, ez adott az egész koncepciónak egyfajta lökést: vajon a szereplők jó döntéseket fognak hozni, miket titkolnak egymás elől? Mindig jött egy újabb és újabb csavar, amin azért többnyire meglepődtünk. Ma végkifejlet után lehetett róla egy jó ízeset beszélgetni, szemben a legtöbb mai filmmel. Igaz, sokak túlzásnak találták Jigsaw megjelenését ("feltámadását"), de ez még benne lehetett a hihető kategóriában.

Sajnos a negyedik részen látszott, hogy a készítők különböző fórumokon tettek látogatást, amik az esetleges értetlenkedéseket akarták direktbe megválaszolni. Mert hogy is bírhatta volna ki mozdulatlanul annyi ideig, vagy hogy egy vénember hogy tudta levadászni őket, stb. Ezek a visszatekintések ráadásul erőltetettek, és valljuk be, néhol azért már teljesen feleslegesek voltak. Miért jó mindent a szánkba adni? Sokkal jobb volt, amikor még filozofálgattunk, hogy "na akkor e most mi volt", mint az az érzés, hogy "aham, értem".

Ami szintén a negyediknek a hibájának tudható, hogy a motivációval is teljesen összezavarta a szerencsétlen rajongókat. Most akkor egy elvetélésnek "köszönhetően". és nem a rák miatt lett szociopata? Ráadásul a hatodik végére már nem egy emberről, hanem egy egész kis bűnbandáról, egyfajta családról beszélhetünk.

Az ötödikről kár szót fecsérelni, unalmas, egysíkú, fordulatmentes volt. Hoffmann, mint karakter súlytalan volt, nem hittünk neki, szabályosan bele lett gyömöszölve egy nem neki szabott szerepre. A végén pedig az, hogy tőrbe csalta a kollégáját... hűha... ki az, aki ezen meglepődött?

Az utolsó(?) epizódnál nem volt meg a kellő katarzis, amit mindenki vár(t), a kiderült titkok se nagy durranások: na vajon mi(ki)volt a hatodik borítékban? Hűha, nagy meglepi... Ráadásul a szabályok is teljesen megváltoztak: Jigsaw igenis ÖLT. Mert szinte csak olyan feladatok voltak, amiben valakinek meg KELL halnia. Ennek meg mi értelme volt? Eddig ez volt az etalon öt részen keresztül, hogy baszki, azért minimális esélye az életre mindnek volt, még ha mondjuk csonkítást kellett magán végeznie. De itt már alapból egy "versennyel" kezdünk, és itt nincsen ezüst érem, na nem mintha az az arany is oly' fényesen csillogna. Na meg az is hihetetlen eleve, hogy még a halála előtt megtervezi még vagy több tucat embernek a tor-túrát (höhö) - most az utolsó három részre együtt gondolok.

De ami a legbosszantóbb, hogy még mindig nincs vége! Készül a hetedik rész, (komolyan), de már elképzelésem sincs, hogy mit lehet még ráerőltetni a sorozatra. Valószínűleg az asszony fogja tovább vinni az örökséget, na de hogy? Még előkerül 3-4 név, akik nagyon rossz embereket takarnak? Vagy kiderül, hogy benne volt még valaki a buliban? Akárhogy is, természetesen azért azt is meg fogom nézni, de elég nagy fenntartásaim vannak ezzel kapcsolatban.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr221613310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fűrész-széria 2010.01.19. 18:28:51

Nos, úgy hozta a sors hogy végül mégis megnéztem a Saw filmeket. Azért 'mégis', mert anno megjelenési sorrendben követtem őket, ám a 2. rész annyira elkedvetlenített, hogy leírtam az egész franchise-t. Aztán nemrég egy baráti ajánlás nyomán letöltöttem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorelle 2010.01.19. 15:50:19

Én falramászom a zenéjétől,meg gyomorforgató is itt-ott. Úristen VII? Még a VI-ot sem láttam, de mindezek ellenére tuti megnézem.:) Zsivány blog!

Dorelle 2010.01.19. 21:33:19

Úgy h tetszik.;) Ja és, meg ne változtasd. U.olyan sablon, silány, egysíkú, hétköznapi lenne, mint a többi blog ( és ezt most persze csak kinézetre értem). Ennek így van tök jó hangulata!!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.01.19. 22:08:41

@Dorelle: akkor köszi:)
változtatások lesznek, de így is dizájnos marad

Dorelle 2010.01.20. 16:01:33

Most olyan mintha pucér lenne!Jaj:S

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.10.15. 11:45:52

Úristen, hogy lehet ilyeneket írni a világ egyik legjobb film szériájáról?!!!! :O

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2010.11.03. 21:05:05

@purga: Például, hogy a visszatekintéseket erőltetetnek nevezed. Csak megmagyaráznak vele olyan dolgokat, amiket korábban nem igen lehetettt érteni.

Syracuse 2014.02.02. 19:11:39

"bár, ha utálsz valamit, annak nem nézed meg a folytatásait, nem?"
Ha utálok valamit, IMDB-n lepontozhatom, a szavazáshoz pedig nem feltétel (nem is tudnák ellenőrizni, haha), hogy lássam is a filmet. :D


süti beállítások módosítása