Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Humoros zombi-filmek

2008.05.13. 15:04 - purga

Címkék: oscar angol brutál poén vér ördög zombi újzéland felsorolás nem amerikai

Tudom, tudom, ritkán posztolok. Ezért kárpótlásul ismét egyszerre több filmről fogok írni. Igaz, most kicsit rendhagyóként, mert ezúttal a humoros horrorfilmekről lesz szó, azon belül is azokról, amelyekben az élőhalottak a "főszereplők". Sokak szerint, már maguk a zombik is nevetségesek, de mi van akkor, ha erre a filmkészítők rátesznek még egy lapáttal? Akkor ezek a műalkotások születnek:

Menjünk időrendben:

Gonosz halott 2 - Evil Dead 2 (1987) és a Sötétség serege - Army of Darkness (1993)

Rendezte: Sam Raimi

evildead2.jpgMivel a két történet szorosan összefügg, ezért veszem őket egy kalap alá. Továbbá a rendező és a főszereplő (Bruce Campbell) is ugyanaz.

Az első részt szándékosan hagytam ki, hiszen abban ugyan vannak megmosolyogtató részek, mindazonáltal jóval komolyabbra sikeredett. Mondhatni, ott a humor forrása nem érződik direktnek. Egyébként a második epizódot nyugodtan értelmezhetjük egyfajta önremake-nek is, hiszen a történet nagyon hasonló, mi több, ugyanazok az elemek tűnnek fel bennük.

A sztori nagyjából annyi, hogy egy párocska elmegy egy erdei faházikóba, majd a benn található magnószalag lejátszásával megidéznek véletlenül valami ősi, gonosz erőt.  Ez a "Gonosz" előbb az asszonykát, majd magát Asht is megszállja, ezért kénytelen levágni a saját kezét. Ami persze önálló életre kell, és sok bosszúságot okoz. Ahogy az élőhalottá vált barátnő is. Meg voltaképpen minden, élő és élettelen dolog. Szóval akad izgalom bőven.

Vígjátéknak, vagy paródiának nem merném nevezni. Mert nem arra hajaz. Itt a humor még enyhe, inkább maguk az akciók kivitelezése az, ami vicces. Például az, ahogy Ash feldarabolja a barátnőjét, és annak a feje hogyan "viselkedik". De meg lehetne említeni a nevető tárgyakat is, élükön a szarvas trófeával. Mindazonáltal ez egyáltalán nem gond, az ember jókat tud nevetgélni rajta. Mindenesetre nagyobb ijedtséget nem fog okozni. Ezért simán "horrornak" se tudnám titulálni.

Legalább jó véres, még ha látszik is, hogy a levágott végtagok gumiból vannak. Ahogy szinte minden:) Azért érdemes megnézni, sőt. Baromi szórakoztató.

evildead3.jpgMás azonban a helyzet a harmadik résszel, ami külön címet is kapott, nem véletlenül, hiszen a történet a középkorban játszódik. Pont ott folytatódik, ahol a másodiknak vége szakad. Ezzel persze most lelőttem annak a végét, de bízok benne, hogy az oldalam látogatóinak a többsége már amúgy is látta:) Szóval Ash a középkorba kerül az autójával, puskájával és a láncfűrészével együtt. Ez már önagában hordozza a humor csíráit, dehogy ha azt mondom, hogy az ellenség most egy hatalmas csontváz-hadsereg? Hát igen.

Leszögezném: ez már tényleg inkább vígjáték, mint horror, de annak nagyon jó. Egyik kedvenc filmem, akár hányszor meg tudnám nézni. A történet íve tökéletes, soha egy üres, unalmas perc, vagy jelenet. Sokoldalú cselekménysorozat, abszurditás, minden van, ami csak kelhet. Többet egyszerűen nem is érdemes róla írni. ezt egyszerűen kötelező megnézni!

 

 

Hullajó - Braindead / Dead Alive (1992)

 

Rendezte: Peter Jackson

braindead-post.jpgIgen, az a Peter Jackson rendezte, aki Oscar-díjat kapott a Gyűrűk uráért. Igen, ez az ember képes volt megalkotni minden idők legtökéletesebb horror-vígjátékát. Ebben a filmben tökéletesen keveredik az éles humor, a brutális,hányingert keltő gore-ral. Mestermű.

A történet egy ritka patkánymajomról szól, ami megharapja főhősünk kíváncsi és gonosz lelkületű anyukáját. Az a fajta anya, amelyik szó szerint magához láncolja csemetéjét, legyen az akármilyen idős. Csak hogy a srác fülig szerelmes lesz egy lányba, amit persze mami nem néz jó szemmel. Akárhogy is, szépen lassan átalakul egy emberekre támadó zombivá. Ahogy pedig az lenni szokott, a fertőzés szép lassan terjedni kezd, ami egy nem mindennapi, "gore-isztikus" végkifejletig fajul. A humor leginkább abban rejlik, ahogyan a szerencsétlen, jótét lélek próbálja gondozni a zombikat. Eteti és rejtegeti őket a külvilág elől.

Ugyan rengeteg apróságba bele lehet kötni, de ez pont az a film, aminek a páratlan hangulata ezeket mind-mind elfeledteti. Akárhányszor megnézem, tudok rajta nevetni. Egyszerűen zseniális.

Ezt is tessék megnézni! Erről se írnék többet, mert felesleges, egyszerűen látni kell.

 

Kéz-őrület - Idle Hands (1999)

 

Rendezte: Rodman Flender

kezorulet.jpgKicsit kakukktojás. Itt a zombikat két tinédzser képviseli (lusták voltak a fény felé menni - baszki), akik nem ölnek embert, ugyanakkor rothadnak. Mint azt a cím is mutatja, itt is egy levágott kéz okozza a problémát, amit maga a Sátán szállt meg, és emberek ölésében éli ki magát.

Akár tipikus tini-vígjáték is ehetne, ha nem halnának meg benne emberek, mert meghalnak egy jó páran. Mégis van helye bőven (fekete) humornak, bájnak és egy kis romantikának is. Egyszerű bárgyú film, de annak tökéletes, nem is akar többnek tűnni.

A gegek ütősek, főleg a két zombi-srác (az egyiknek a feje le is van vágva) karakterének köszönhetően. Akik ráadásul "kötelező érvényűen" még füveznek is, így adottak a szokásos "füves-poénok" is. Igazából semmi különös, de érdemes megnézni. Csak senki se vegye túl komolyan.

 

Haláli hullák hajnala - Shaun of the Dead (2004)

 

Rendezte: Edgar Wright

shaunofthedead.jpgIgazi, vérbő angol humorral van dolgunk. Sokban hasonlít a Hullajóhoz, csak kevésbé brutális és véres. Sőt, ezen a téren össze se lehet őket hasonlítani.

A történet egyszerű: van egy férfi, akinek a barátnője épp szakít vele, mikor zombik lepik el szeretett városát. Haverjával, anyukájával, ex-barátnőjével és annak két barátjával elzárják magukat egy kocsmában, hátha ott túlélik. Ezt a filmet joggal tekinthetjük paródiának, hiszen már maga a cím, és a történet is nagyban hasonlít Romero filmjeire. Attól eltekintve, hogy ez jobb. Pörgősebb és az izgalom is jóval több benne.

Nem derül ki, hogy miért, és hogyan lettek a zombik, de ez nem is érdekes a történet szempontjából.

Igazi angol jellegét nem csak a jellegzetes humor, hanem az egyéb apróságok is jelzik: főhősünk egy krikett-ütővel veri az élőhalottakat, vagy például az a jelenet, amikor a Queen zenéjére püffölnek el egy másikat.

Ezt is kötelező megnézni!

 

Fido - Hasznos a zombi a háznál (2006)

 

Rendezte: Andrew Currie

fido.jpgEzt a filmet tegnap este láttam először, nekem tetszett. Igaz, se nem erős vígjáték, se nem erős horror. Inkább egy morbid szatírának titulálnám. Már maga a történet is baromság, de pont emiatt akarja az ember megnézni, mert mégis, hogyan, vazze.

Az '50.es évek alternatív Amerikájában járunk. Évekkel ezelőtt a Föld egy olyan sugárzás áldozata lett, aminek következtében minden halott feltámad, természetesen csontváz-harcosoktól nem kell tartanunk. Kitört a zombi-háború, aminek a vége az lett, hogy minden város el van egymástól kerítésekkel zárva, ezeken túl ugyanis élőhalottak garázdálkodnak. De most jön a lényeg: az emberek feltaláltak egy nyakörvet, aminek segítségével a zombikat szolgaként használhatják. És most tessék elképzelni, ahogy az "50-es évek békés családja ebédel, és ott áll mellettük egy rothadó zombi. Durva összkép, nem? Persze a történet nem csak ennyi. Egy humanista kisfiúnak lesz egy saját élőhalottja, akivel összebarátkozik, és elnevezi Fidonak. Igen, egy kutyanevet kap szerencsétlen, ami nem csoda, hiszen úgyis kezelik néha. Akiről kiderül, hogy érző lény! Ám egy nap meghibásodik a nyakörve...

Lényegében ennyit írnék a történetről, nem akarom ezt is spoilerezni. A lényeg úgyis a kivitelezésen van: élénk, erős, világos színek. Mint egy mosópor reklám 90 percen keresztül. Amit felerősít még egy-két dolog is: nincsenek kisebbségek, sőt feketék se a filmben. Ez azt is jelentheti, hogy a zombik képviselik őket, vagy csak egy fricska akart lenni ezeknek az embereknek és/vagy a mai társadalmi helyzetekről. De ezt nem hinném, mivel sokszor kerül utalás arra, hogy ezeket az egykori embereket egyszerű házi állatokként használják. Sőt, 1-2 jelent még magára a Lassiere is enged asszociálni: "Mi van Fido, baj van?", meg effélék.

fido-pic.jpg

A másik furcsaság, az a halottakhoz való viszony. Egyedül ez a szerencsétlen kisfiú vet fel morális kérdéseket, hogy ezek az izék egykor emberek voltak, vagy hogy bizonyos értelemben most is azok. Vagy hogy az apuka a modern temetésekre cipeli családját vasárnapi családi program keretében. Ahol mellesleg külön fejkoporsó van, és amit csak úgy beledobnak a sírba.

Maga az irányítást, közigazgatást pedig egy cég (Zomcom) vette át. Ez utalás lehet a Resident Evilre, vagy a média kezelése pedig Orwell 1984-ét idézheti fel bennünk. Látszik, hogy jó sok lopás van a filmben, de ez most nem olyan bántó, mint pl. a már említett Resident Evil 3-ban. Lehetne kissé tempósabb és a poénok sikerülhettek volna ütősebbre is, de összességében kellemes darab. Hova tovább ennek még mondanivalója is van. Ugyanakkor eléggé vérszegény, már ami a kivitelezést illeti.

 

UPDATE: Zombieland (2009)

 

Rendezte: Ruben Fleisher

Itt írtam róla. Nem érdemli meg, hogy eme alkotások közé kerüljön.

1. Gonosz halott 2: 7/10

2. Sötétség serege: 10/10

3. Hullajó: 10/10

4. Kéz-őrület: 8/10

5. Haláli hullák hajnala: 9/10

6. Fido: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr10466507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant 2008.06.25. 18:26:55

naggyon baba film:DDD én nagyon csípem:)

2010.01.19. 12:33:52

Én a Gonosz halottak első része után zombi akartam lenni az általános iskolai farsangon 1987-ben.
Kult filmek mind a hárman. Ha még érdekel, megoszthatom az első részt.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.01.19. 12:41:32

@vicces részeg: köszi, de azóta láttam, csak még lusta voltam frissíteni:) de nem sokára lesz frissítés, tekintve, h azóta bejött a zombieland is.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2010.01.19. 14:56:29

Hullajó...régi szép videótékás idők. :)
Én a kézőrületet nem sorolnám ide szerintem,de ezt irtátok is.
Halál hullák hajnala is jó,no meg a Zombielandat is ide lehet már irni.

_Rorschach_ 2012.03.03. 13:59:08

Evil Dead-hez kicsi adalék: Raimi még 80-ban forgatott egy cca. 30 perces kisfilmet Evil Dead címen, főszerepben az iskolatárs Campbell-el. A kisfimet követte a '81-es első rész, a sztorija pontosan megegyezett a rövidfilmével, csak a pénz több volt rá. Miután az Evil Dead (VHS-hőskorban a Zölderdő szelleme címen futott) sikeres lett, kis pihenővel átírta, kvázi-véglegesítette a történetet, és elképzeléseinek megfelelően, bevallottan parodisztikusra hangolva leforgatta a második részt, melyet a sokak által imádott 3. követett. :D

Tadt 2013.02.13. 21:04:07

Shaun of the dead az egyik kedvenc filmem, és bocsánat, hogy itt okoskodok, de tudjuk,miért tört ki ott a zombi-láz :) Ha megnézed Pegg bemegy a paki shopba, és ránéz az újságokra és rá van írva, hogy GM kukorica lehet a baj :) A fidot nem láttam, érdemes egyáltalán ilyen filmet megnézni?


süti beállítások módosítása