Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Boszorkányos vegyes

2014.07.27. 20:06 - purga

Címkék: francia olasz spanyol poén vér szellem kérdőjel vámpír felsorolás

Akaratlanul is sikerült három olyan filmet megnéznem, amelyek között van laza kapcsolat: mindegyik érinti ilyen-olyan szinten a boszorkányságot. Ettől függetlenül teljesen különböző művekről lesz szó.

1. Az ördögök éjszakája / Az éjszaka ördögei - La notte dei diavoli / The Night of the Devils (1972)

 

Rendezte: Giorgio Ferroni

notte_dei_diavoli_post.jpgOlasz-spanyol koprodukciós alkotás, amely ügyesen egyesíti a gótikus horrort az ekkor már éledező olasz gore-ban dúskáló zombifilmek hangulatával. A hangsúly a hangulaton van, szóval senki se vizionáljon maga elé valamiféle szaftos splattert, noha azért akadnak eléggé merész képsorok is.

A film sajnos az általam sosem kedvelt keretes szerkezettel operál, vagyis a történések nagy részét egy hatalmas flashbackben, egy lázálom formájában láthatjuk. Ennek eredményeképpen tudni fogjuk, hogy bármi is történjen, két szereplő biztosan túléli az eseményeket. És akkor hol marad az izgalom? Azért persze egy kicsi csak akad.

Tehát a lázálmoktól szenvedő hősünk korábban valahol a Balkán eldugott erdei között autókázott, egészen egy szerencsétlen balesetig. Szerencséjére a közelben egy sok tagú család befogadja éjszakára, sőt, segítenek másnap megjavítani a kocsit is. Este azonban tilos kimozdulni, mert különben az erdőben bujkáló boszorkány elveszi a lelkét az embernek és vámpírrá változtatja. Ezt persze így nem mondják ki, de elég összerakni a mozaik darabokat: sötétben mozognak, vért szívnak, halhatatlanok, akiket szíven kell szúrni az elpusztításukhoz. Na jó, a leírás alapján lehetnek magyar parlamenti képviselők is, de azért annyira nem hardcore cuccról van szó.

Ami hátborzongatóvá teszi a művet, az maga a család és az egymás közötti viszonyrendszer. Egymás között megy a hatalmi harc és a kötelékek semmibe vétele. Igazából az egyetlen dolog, ami összeköti őket, az a félelem az éjszakától. Mondanom se kell, hogy főhősünk, a nyugati civilizáció embere miként gondolkodhat befogadójukról... Ettől függetlenül nem rest kikezdeni az egyik szemrevaló hölggyel!

Aztán persze beindulnak az események, sejthető, hogy miként. Igencsak tabusértő jeleneteket láthatunk, már ami a kor szellemét illeti. A lezárás pedig kifejezetten drámai.

Érdekes egyveleg, de sajnos a tempója eléggé lassú. A konkrét vérengzés ennek ellenére eléggé elsietett, ráadásul sok lényegi történést nem látunk, azokat csak elmesélik. Igaz, ez utóbbit megköveteli egy bizonyos szintig a film logikája, hogy a már említett végső katarzis kellőképpen tudjon hatni. Én azért csak a műfaj elkötelezett híveinek tudom ajánlani, mert amúgy semmiféle olyan tulajdonsággal nem rendelkezik, ami kihagyhatatlanná tenné.

A kétféle magyar cím amúgy annak köszönhető, hogy még a VHS korszakban kétszer is megjelent egymástól függetlenül.

 

2. Végső menedék - Shelter / 6 Souls (2010)

 

Rendezte: Mans Marlind és Björn Stein

shelter-post.jpgA négyszeres Oscar-díjra jelölt Julianne Moore (Carrie remake, Hannibál, Boogie Nights) megbízható színésznő: azon kevesek egyike, aki képes egymaga a hátán elvinni egy egész filmet, ha használható karaktert kap. Jelen esetben is sokat dob a latba az ő személye, hiszen egy meglehetősen összetett figurát kell megelevenítenie. Teszem hozzá, egész sikeresen. Szerepe szerint egy, a férjét gyászoló pszichológus, aki rendkívül vallásos is. A hite megingathatatlan, hiszen bár az apja és a lánya is elfordult az Úrtól a férje brutális és értelmetlen halálát követően, de ő nem. Ráadásul kifejezetten furdalja is a lelkiismeret, amikor a tudományos véleményének hála kivégeznek egy gyilkost.

Szóval nem egyszerű az élete, amit csak tovább tetéz egy beteg, akiben két (vagy több?) személyiség is lakozik. Olyan szinten eltérőek az illetőnek a személyiségei egymástól, hogy konkrétan az egyik béna, a másik színtévesztő. Mi több, még az orvosi vizsgálatokkal sem lehet fogást találni az alanyon! Mert ugye a beteg rohadtul nincs tisztában a helyzetével.

A film misztikus thriller, és így hirtelen (haha, volt időd gondolkozni bazdmeg, nem?) a Körhöz tudnám hasonlítani, természetesen csak ami az atmoszféráját illeti. Amt megerősít a fényképezés és a rendkívül hideg színezés is. Valahol ez sem lehet véletlen, hiszen a producer mindkét esetben ugyanaz volt. Egyébként biztosra veszem, hogy a kedves olvasók kapásból több olyan amerikai filmet is fel tudnának sorolni, amiben a random főszereplő kutakodik valami rejtélyes, természetfeletti dolog után, mi közben egyre több para dolog történik vele vagy a környezetével. És még szép, hogy itt is van gyerek!

Tisztességes iparos munka, semmi extra. A műfaj rajongóinak kifejezetten ajánlani tudom. Nem ad semmi új élményt, ugyanakkor mégsem érezni utána, hogy feleslegesen töltöttünk el két órát az életünkből. Szépen kivitelezett, igényes darab, azonban mégse nyújt maradandó élményt. Amolyan "esős napokra szerelmeddel összebújós" thriller, ha fogalmazhatok így.

Nagy kár, hogy a dán rendező és író páros ez és a Híd c. sorozat után lement kutyába és aprópénzért leforgatta az Underworld: Ébredést...

 

3. Bűbáj és kéjelgés - Witching & Bitching / Las brujas de Zugarramurdi (2013)

 

Rendezte: Álex de la Iglesia

Bűbáj-és-kéjelgés-mozi-poszter.jpgSpanyol-francia közös alkotás, ami már önmagában garancia a minőségre. És minőségi is! Nagy kár, hogy hozzánk csak idén jutott el, mert tuti, hogy beraktam volna a tavalyi TOP 10-es listába. Igaz, nem árt azért előre tisztázni, hogy ez nem egy horror, hanem egy szatirikus vígjáték horror háttérsztorival és elemekkel

Egy csapat, egymást nem ismerő alak utcai szoborművésznek öltözve fegyveresen kirabol egy zálogházat. Majd miután a csapatból maradtak ketten és az egyikük 10 éves fia (!), elkötnek utasostúl egy taxit, hogy elmeneküljenek Franciaországba a zsákmánnyal. Pechjükre az útjuk áthalad egy falun, ahol boszorkányok élnek és naná, hogy a csapdájukba esnek. 

A rendező A Fenevad napja és az Egy őrült szerelem balladája után ismét bebizonyította, hogy milyen isteni fekete humorral rendelkezik. A párbeszédek már-már Tarantinot és Guy Ritchie korai időszakát idézik. Vagyis nagyon súlyosak, humorosak és esetenként abszurdak. De a film dúskál a helyzet komikumokban is. Már eleve az a húzás vigyorgásra késztető, hogy a taxis a bandához csapódik, mert rájön, hogy pokol az élete.

Ami sokaknak -főleg a gyengébb nemnek- nem tetszhet, az az iszonyatosan nagy anti-feminista hangulat, ami jelenvan a teljes játékidő minden pólusában. Más szemszögből nézve ez egy kiálltvány minden elvált férfi siralmainak számára. A nők ugyanis itt nem csak átvitt, de gyakorlati értelemben véve is boszorkányok. A rabló volt nejének transzformációja pedig nem is lehetne ennél direktebb üzenet. Mi több, a Willendorfi vénusz is új megvilágítást kapott.

Ha ezen túl tudunk jutni, akkor egy végtelenül lendületes és szórakoztató művel lesz dolgunk. A technikai megvalósítás abszolút profi, látszik, hogy nem pironkodtak, ha különleges effektekről volt szó. Természetesen ez sem hibátlan, itt is vannak kisebb-nagyobb bakik (pl. az apuka miért pont a gyereknek nem vett levest az rejtély) és az apokaliptikus boszorkány szeánszt is túlnyújtották, de simán élvezhető, nézhető. Mindenkinek csak ajánlani tudom. 

1. Az ördögök éjszakája / Az éjszaka ördögei: 5/10

2. Végső menedék: 6/10

3. Bűbáj és kéjelgés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr86549113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Befőtt 2014.07.28. 16:01:47

elsőt és másodikat láttam azokat szeretem is

Zeline 2014.08.02. 15:53:21

Tegnap megnéztük a Bűbáj és kéjelgés-t.
Igazi felüdülés a sok amerikai tucat film után.
Nagyon jó kis hangulata van, bár félelmetesnek egyetlen kósza másodpercig sem nevezném. Nagyon szórakoztató volt :)

Tiger Woods 2014.08.04. 12:49:40

Witching & Bitching nagy királyság (nekem sokkal meggyőzőbb, mint az a bohócos ömlengés a trombitával) és IGEN ez egy soviniszta/szexista "horror", csak a Womannel ellentétben működik is (nem azért mert férfi vagyok, hanem, mert ez nem erőlteti az arcomba a mondandóját).

purga · http://horrormirror.blog.hu 2014.08.04. 13:01:01

@Tiger Woods: A Woman pont, hogy nem szexista (hímsoviniszta), hanem feminista. A csekély férfiszereplő mind gonosz, a nők meg jóformán áldozatok. Ráadásul bemutat egy középkori szinten megrekedt patriarchális családmodellt, amiben a Férfi szava sérthetetlen.
És hogy a Bűbáj és kéjelgésben ne lenne direkt? Amikor konkrétan minden nő boszorkány, a férfiak pedig menekülnek a nők elnyomása alól? :P (Szó szerint és átvitt értelemben is.)


süti beállítások módosítása