Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mozi: A bűn éjszakája

2013.09.06. 18:04 - purga

Címkék: premier scifi mozi oscar vér nem ajánlom

Hosszú idő után ismét horror került a hazai mozikba. Megérte rá várni? Kiderül alant!

A bűn éjszakája - The Purge (2013)

Rendezte: James DeMonaco

the-purge-hun-post.jpgAz alapötlet, ha nem is hibátlan, de kurva jó. A közeli jövőben ugyanis Amerika bevezet egy olyan napot (estét pontosabban), amikor 12 órán keresztül megszűnnek a törvények szerte az országban. Mivel a legtöbben ilyenkor a védteleneken engedik ki alantas vágyaikat, így a szegénység és a munkanélküliség hihetetlenül alacsony lesz. Hiszen szó szerint kiirtják azt. Vagyis Amerika az aranykorát éli, és mondhatni mindenki boldog - mármint a társadalom nagy része természetesen.

Sajnos azonban ez az alapötlet csak alibi volt a készítőknek ahhoz, hogy néhány filmes leforgathasson egy olcsó "inváziós" horrort. Hiszen 20 éve elég volt a telefonkábel elvágása ahhoz, hogy sakkban, rémületben tartson valaki egy háznak a lakóit, manapság viszont a telekommunikáció idején ez szinte kivitelezhetetlen. (Vajh mi lesz, ha a Google Glass megjelenik a piacon?)

A főszereplő családunk baromi tehetős, köszönhetően annak, hogy apuka abból él, hogy egy masszív biztonsági rendszert árul a környékbelieknek és jóformán mindenki vesz magának. Mert bár erre a városrészre egy szegény ezen az estén (ha van esze) a közelébe se megy, de jobb félni, mint megijedni.

Ki nem találjátok, hogy mi lesz a cselekmény... Apu Szent Kisfia beenged egy menekülő fekát, akit amúgy egy tucat pszichopata, elit egyetemista üldöz. Akik ultimátumot adnak, hogy vagy kiadják nekik az embert, vagy bemennek és mindenkit lemészárolnak. A vicc, hogy hiába az általa is árusított biztonsági rendszer, a fater is nagyon jól tudja, hogy nem nehéz kijátszani... hehe. Erről egy nadrágról szóló régi magyar vígjátékot jutott az eszembe:)

the-purge-pic2.jpg

A többi meg már sejthető. Eleinte gondolkodás nélkül kiadnák a vendégüket, de aztán kiderül, hogy bizony ez egy VARÁZSSZEMŰ NÉGER!!! Komolyan, minden egyes szereplő belenéz mélyen a barna kutyaszemeibe és hirtelen feláldozná érte a saját és a családja életét is! Mondhatni a film logikája a következő: inkább megpróbálunk megölni egy tucat iskolást, kockára téve a saját és az otthonunk biztonságát, minthogy megölessünk egy teljesen ismeretlen hajléktalant, aki nem rég még pisztolyt szegezett egyikük fejéhez! MERT EZ KURVÁRA LOGIKUS! Köszönhetően a kerettörténetnek még a moralizálás se működik igazán, hiszen nincsen törvényi fék, nem kellene emiatt aggódni. Persze attól még egy ember életéről van szó, de ennek ellenére egy átlagos család nem szállna szembe a nyilvánvaló túlerővel.

Persze miket is beszélek, hiszen apa maga a ki-bebaszott Rambo! Mert minden sales manager (vagy mi lehet) kap katonai kiképzést! Olyan könnyen aprítja a kölyköket, mint más a tűzifát. Cserébe mindkét gyereke olyan hülye, hogy felváltva ütném őket. Ha az enyémek lennének, nem élnék meg a következő bűn éjszakáját.

Annyi kiaknázatlan lehetőség van a filmben, hogy az már fizikailag fáj. Eleve nem értem a belső logikáját: ha én gazdag lennék és egy nap szabadon ölhetnék, akkor nem a szerencsétleneket vegzálnám, hanem bárkit, akit utálok. Vagy csak mert egyszerűen kifizetődne. Igazgató-helyettes vagyok? Miért ne lehetnék én a főnök? Ki tenne szemrehányást? A szomszéd mindig üvölti a zenét? Jövőre nem fogja. Meg miért csak a gyilkolásra van kihegyezve? Hol vannak a bankrablók? Hol vannak az erőszaktevők, a molesztálók?

A film szerény költségvetése (3 milla) csak az operatőri munkában érződik, ami néhol kifejezetten silány. Igaz, külső helyszínek nélkül elég rendesen lehet spórolni. Külön figyelemreméltó, hogy főszereplőnek sikerült megnyerni a kétszeres Oscar-díjra jelölt Ethan Hawke-t, aki a Sinister-beli apa figurájával ellentétben itt egy pontig abszolút kedvelhető karaktert hoz. Csak aztán szegényt is megbabonázza a niggerszem. Rajta kívül még Rhys Wakefield-t (Sanctum 3D) emelném ki, aki rohadt jó karakterszínész lesz majd egyszer. Nagyon jól hozta a pszichopata vezérgeci figurát.

the-purge-pic.jpg

Hogy így a végére valami pozitívat is írjak, meg kell említeni, hogy néhol sikerül elkapni valami hátborzongató hangulatot. Amikor a maszkos fiúkat, lányokat mutatják, azok a jelenetek kifejezetten jól sikerültek. Illetve mindig öröm nézni, ahogy az ilyeneknek beverik a fejét, vagy baltát vágnak beléjük. A vége mondhatni tetszett, bár én lehangolóbbra készítettem volna. Mindenesetre az összes fordulat kitalálható egy kis rutinnal.

Az pedig korántsem a véletlen műve, hogy a sztori nagyban hajaz Carpenter A 13-as rendőrőrs ostromáéra, ugyanis a rendező annak a remakejének a forgatókönyvét írta... Egyébként bevált, odakinn olyan hihetetlen összeget kasszírozott, hogy már készül a folytatás. Reméljük ezúttal kiaknázzák majd a lehetőségeket.

Értékelés: 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr235498313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Zódor 2013.09.06. 18:54:48

Halihó!
Tagnap este láttam, szerintem kicsit túl fikázod. Pl.: Telekommunikáció: tök jó, hogy van, de kit hívnál? Barátokat nem hívnék, ha tudom, hogy ők is bezárkóznak otthon, akkor azért, ha tudom, hogy vadásznak, akkor esetleg, de egyáltalán nem biztos, hogy nincsen egy olyan célpontjuk, aki egy másik városban van. Az összes vészhelyzetben hívott egység közül pedig egy sem elérhető.
Azon mondjuk meglepődtem, hogy egy sallert sem kapott a gyerek, viszont ha sz@rban vagyunk, csoportként együtt kell működni, nem pedig ütni, elvégre használható volt a kis srác a végére. Persze esemény se lett volna, ha nem idióta a kis drága.
Ha jól meggondolod, egy átlag ember úgy döntene, hogy igen, védem ezt a szegény, szerencsétlent. Bíznának isteni segítségben, bármiben, csak hát nekik a saját lelkiismeretükkel ne kelljen elszámolni, annak ellenére, hogy ostobaság egy csapat, felkészült, életerős egyetemistával (?) szembeszállni.
Rambó apuka: Valahol jogos, valahol nem. Egyrészt ott a kiscserkészek is megtanulják a fegyverhasználatot, másrészt, ha meggondolod, amint kitalálnák ezt a dolgot, nekem pl. az lenne az első, hogy olyan fizikai kiképzést találjak, amivel egy év alatt terminátor leszek, hogyha megtámadnak, legalább esélyem legyen védekezni. Adott esetben én simán hozzáképzelem, hogy erre is szakosodnak oktatók, hogy a Purge-t hogy éld túl, akár iskolában is taníthatnák simán szerintem... Persze ez az én túlműködő fantáziám. Egyébként érdekes volt, hogy a rádióadásban az egyik simán bemondta, hogy a főnökét kinyírja este, mert megérdemli. :D
Egyébként tényleg nem sikerült a legjobbra, de kicsit lehúzod -szerintem-... Én azért várom a folytatást is. :) No offense természetesen.

ramika14 2013.09.07. 10:07:40

Annyi jó olvastam már róla, hogy ez az írás most nagyon meglepett, sőt el is vette a kedvem kicsit. De persze azért megnézem :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.07. 10:19:22

Szerintem egy tehetséges rendező kezében akár klasszikus is lehetett volna.
Az elgondolás zseniális, marha jó. Csak a kivitelezés harmatgyenge és elbánázott.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.07. 10:54:44

Szerintem is gyenge film, a kritikában inkább engem az elírások zavartak, nem a - véleményem szerint jogos - fika.

Elírások, pl:
"Erről egy nadrágról szóló régi magyar vígjátékOT jutott az eszembe"
"ha én gazdag lennék és egy nap szabadon ölhetnék, akkor nem a szerencsétlenek(ET) vegzálnám, hanem bárkit, akit utálok"

Ezt nem támadólag írom, csak szúrta a szemem. A szerkesztő sietett gondolom, nem nagy gáz, csak apróság.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.09.07. 12:53:04

A legnagyobb probléma a filmmel az, hogy minden egyes nyomorult fordulatát 20 perccel előre lehet tudni, de azon a szinten, hogy ki kicsodát mivel fog megölni, és mit fog közben mondani (:

Sentry · http://sentryd.wordpress.com/ 2013.09.07. 17:18:52

Egyszer nézhető az ötlet miatt, de ha nem ilyen tré lenne a kivitelezés, és nem sikkadna el az amúgy jó hangulat a hülyeségek mellett, akkor kiemelkedő alkotás született volna. Pedig a potenciál benne volt. Ethan Hawke meg szerintem csak azért vállalta a szerepet, mert a rendező haverja, gondolom ezt abból, hogy az előző filmjében is ott volt.

Oláh Ferenc 2013.09.07. 17:26:45

Az biztos,hogy lehetett volna sokkal jobb is A Bűn éjszakája,nekem azért még hibáival együtt is tetszett,én még azt a 6-ost is megadnám rá.Ha legalább ilyen minőségű filmek kerülnének a mozikba akkor örülhetnénk.

Near93 2013.09.07. 18:51:40

Hát én a második bekezdéssel mélyen egyetértek. Ez egy akkora alibi sztori, hogy az már nevetséges.

Nem láttam, a filmet, de nem is érdekel. Egyrészt azért, mert ilyet már láttam százat, másrészt azért mert jó horrort magyar mozikban ritkán, vagy egyáltalán nem adnak.

Near93 2013.09.08. 09:56:38

@Werewolfrulez: Hát akkor ne olvass bele a Mondo magazinba. Képesek pénzt kérni azért, hogy soronként elgépelt cikkeket olvass..... Én azon húztam fel magam...

anevnemfontos 2013.10.28. 00:39:32

Tök jó, kábé ezt gondoltam a filmről az előzetes alapján, amit leírtál. Jó látni, hogy bejött a megérzés.

Varin 2014.01.03. 01:06:58

Az a legnagyobb baj ezzel a filmmel, hogy a cselekmény kiváltója az, ami a legnagyobb hibája és elrontója. Az inkonzekvens, felelőtlen, illogikus viselkedések egymásra fűzött láncolata... Ha ez nincs, akkor nincs film sem. Így viszont, hogy van, én emiatt nem bírtam végignézni, áttekertem az utolsó 25 percet. Ethan Hawke miatt megadtam a filmnek az esélyt (Sinister forever!), de ez egyszerűen rossz.

Tényleg számtalan kiaknázatlan lehetőség maradt a filmben, remekül összefoglalja a kollega az én véleményemet is :)

Ant Rax 2014.01.03. 07:38:54

@Ildikó Zódor: Én Ildikóval értek egyet.Szerintem egy 6-ost simán megérdemel.Főleg ahoz képest,hogy milyen az idei mozis felhozatal.Nekem leginkább az tetszik benne ,hogy van tanulsága.Mégpedig hiába próbálsz kívülállóként cselekedni és gondolkodni egy adott szituációba a végén úgyis állást kell foglalnod,hogy jobbra vagy balra mész.Az elég gyér színészi teljesítmény mellett (kivéve a tini bosst ő über fenomenális)is átjött a karakterek pozitív irányba való fejlődése.Ami tényleges kritika,hogy horrornak azért elég gyengusz és sokkal kreatívabbak is lehettek volna a rendezők és a forgatókönyv írok.A színészekről nem is beszélve.Kicsit mintha ők se hitték volna el a történet nagyszerűségét és össze csapták volna.Én nem bántam meg ,hogy megnéztem.Mostanság ez és a Fogságba tetszett leginkább thriller kategóriában.


süti beállítások módosítása