Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

TOP 10 Horror színésznő

2013.08.11. 16:09 - purga

Címkék: oscar toplista felsorolás

Már több, mint egy éve annak, hogy megírtam a horror színészekkel foglalkozó TOP 10-es listámat és azóta gondolkozok ennek a női megfelelőjén. Most eljött az idő. Noha a megszerkesztése ennek sokkal nehezebb volt. Mert most komolyan, fejből tudnátok mondani tíz olyan színésznőt, akikkel megírható lenn egy ilyen lista? Emlékezetes szerepek persze vannak, de legtöbben -férfi társaikkal ellentétben- nem ragadnak bele a műfajba. Aztán persze egy kis kutató munka és máris jönnek a homlokcsapkodások, hogy "ó, tényleg... neki is benne kell lennie!". Ekkor pedig jön a ló túlsó oldala és meg kell húzni egy kényes határt.

Szóval jó szokásomhoz híven a lista ezúttal is szubjektív lesz, persze azért próbáltam bizonyos elvárásoknak megfelelni. Igyekeztem olyanokat összeszedni, akik valamilyen szinten meghatározóak műfajon belül és nem csak egy adott szériához köthetőek. Így esett ki végül Neve Campbell, akiről valljuk be, hogy a Sikoly-szérián kívül más nem ugrik be. Illetve nem akartam megfeledkezni azokról se, akik sorban vállalták el a nem túl ismert B-horrorokat.

A sorrend nem kőbe vésett, inkább tekintsetek rá úgy, hogy van ez a tíz nő, akik egyaránt maradandót alkottak.

10. Barbara Crampton (1958 - )

barbara_crampton.jpgMint ahogyan azt sok családi drámás filmben láthattuk, Cramptonnak is állandó utazással telt a gyermekkora. A színészettel már a középiskolában kacérkodott, ami annyira megtetszett neki, hogy felvételt is nyert egy szini főiskolára. Kevesen mondhatják el magukról, hogy karrierjüket egy olyan nagy rendező filmjében kezdték, mint Brian De Palma Alibi testjében. Igaz, itt még csak mellékszereplő lehetett. Rá egy évre azonban ő lehetett a női főszereplő nem kisebb filmben, mint a Re-Animator-ban. Innentől kezdve akár nevezhetnénk Lovecraft Asszonyának is, hiszen szerepelt még a Tágra nyílt elmében (From Beyond) és a Castle Freak-ben is... vagy lehet, hogy túlságosan jó kapcsolatban volt Stuart Gordonnal?

Mindenesetre még ma is aktív és tévésorozatos időszakai ellenére nem felejtette el gyökereit. Legutóbbi munkái a You're Next és a The Lords of Salem. Mi több, az idei évben is horrorban fogjuk látni, a The Well-ben.

9. Milla Jovovich (1975 - )

milla_jovovich.jpgOké, oké, tudom mire gondoltok. De könyörgöm mégse kerülhetünk meg valakit, aki egy maga elvisz a hátán egy már öt részt megélt franchise-t! (Készül ám a hatodik is!) Persze könnyű a dolga a Resident Evil-el kapcsolatban, hiszen a szériából három részt dirigáló Paul W. S. Anderson a férje... A tisztánlátásért azonban ne feledkezzünk meg olyan meghatározó szerepeiről sem, mint az Ötödik elem kvázi címszereplője, illetve maga Jeanne d'Arc (most legyek rosszmájú, és jegyezzem meg, hogy Luc Besson is a férje volt?). Ugyanakkor maradva a műfajnál, szerepelt még a sajátos hangulatú Negyedik típusú találkozásokban, a Pokoli édenkertben és az Arcmásban is. Csak hogy ne nevezzük egy karakteresnek. Akárhogy is, a mai napig dögös, ezt mint férfi el kell ismernem.

8. Asia Argento (1975 - )

Asia_Argento.jpgSok rendező teszi be gyermekét egy-egy filmjébe, amiért igazán nem hibáztathatjuk őket. Elvégre, ha a gyermekednek színészi ambícióid vannak, te meg egy felkapott rendező vagy, akkor mégis hogy mondhatnál neki nemet? De amit az utolsó giallo-mester, Dario Argento művel, az már beteges. Szegény Asia már 11 évesen (!) szerepelhetett a Démonok 2-ben, aminek apuci volt a forgatókönyvírója (sic!). Nem akarom elhinni, hogy ezt a kislány sírta ki magának.  Szintén apuka forgatókönyvírói közreműködésének köszönhetően kerülhetett be Michele Soavi Démonok templomába (The Church / La chiesa) is. Azonban 1993-tól Argento papa már nem szarozott és nemes egyszerűséggel minden második filmjébe belerakta, nem egyszer főszereplőnek. Hát nem aranyos? Lássuk is: Trauma, A Stendhal szindróma, Az operaház fantomja (1998), Könnyek anyja és a Dracula 3D. De ne legyünk igazságtalanok, Asiát láthattuk még olyan horrorokban is, melyekhez nem kellett szülői támogatás, mint a Les morsures de l'aube és a Holtak földje,

Érdekesség, hogy Argento a másik lányát is előszeretettel ajándékozta meg szerepekkel filmjeiben. Konkrétan Fiore Argento-ról van szó és olyan művekről, mint a Phenomena, a The Card Player vagy a Démonok.

7. Angela Bettis (1973 - )

angela-bettis.jpgBettis az élő bizonyíték arra, hogy Hollywoodban nőként tehetséggel is lehet boldogulni, mert valljuk be, hogy nem egy klasszikus értelemben vett szépség ideáll. Karrierjét ő sem kisebb név munkájában, mint Zeffirelli Egy apáca szerelmében kezdte, még hozzá főszereplőként! Azt hihetnénk, hogy ennél jobb ajánlólevél nem is kéne, ennek ellenére a karrierje még mindig nem indult be annyira, mint ahogyan azt gondolom remélte. Voltaképpen az 1999-es Észvesztő kivételével elkerülték a nagy hollywoodi filmszerepek. De cserébe olyan emlékezetes alakításokat láthattunk tőle, mint amit (az amúgy borzalmas) Carrie remake-jében tett címszereplőként, vagy a Frankenstein játékaiban alakított szeretethiányos főszereplőjeként. Ismerős lehet még a hírhedt The Woman-ből, az Áldott a gyermekből, a Scar-ból, a Wicked Lake-ből és khm, a szintén felejthető Az eltűntek házából is, ahol abszolút alulmúlta magát. Reméljük felragyog majd a csillaga!

6. Jennifer Carpenter (1979 - )

Jennifer-Carpenter-.jpgTipikus mese az övé: a kislány Kentucky-ból elmegy New Yorkba, hogy nagy színész váljon belőle. Erre tessék, ő a Dexter c. sorozat második főszereplője! Vagány, káromkodós karaktere mindenkiben megmarad, aki akár csak egy részt látott a szériából. Amikor pedig két évad között ráér, előszeretettel szerepel olyan filmekben, mint a [REC] szánalmas másolatában, a Karanténban. vagy alakít emlékezeteset az Ördögűzés Emily Rose üdvéért-ben. Vagy csak nagyon-nagyon mellékszerepel az Elveszettben, hogy az a film eladhatóbb legyen. Mert bizony már ekkora név.

Két érdekesség: három évig volt a felesége a Dextert alakító Michael C. Hallnak. Miután pedig lemegy a sorozat utolsó évada, lehet, hogy a karakterének lesz egy saját spin-offja...

5. Danielle Harris (1977 - )

danielle_harris.jpg"Ez meg ki?"  - kérdezhetik laikus olvasóink. Ő a modern kor női Lugosi Bélája, ha élhetek ilyen képzavarral. Nem is tudom, hogy volt-e valaha még egy olyan színésznő, aki ennyi horrort ilyen gyakorisággal bevállalt volna. Kiváltképp ennyi slashert. Mondhatni ő ténylegesen egy igazi Scream Queen. Persze neki is voltak kitörési próbálkozásai (Az utolsó cserkész, Daylight - Alagút a halálba, Szabadítsátok ki Willyt!), de mégis nehéz a váltás, ha tényleg hihetetlen mennyiségű horrort vállal el az ember. Főleg, ha Asia Argentohoz hasonlóan beleszületik - 11 évesen Halloween 4-5?

Következzen egy masszív felsorolás: Halloeeen 4-5, The Killing Mind, Rémségek könyve, Left for Dead, Halloween remake és annak folytatása, Prank, Blood Night, The Black Waters of Echo's Pond, Cyrus, A balta 2 és a harmadik rész is, Vámpírok földje, The Victim, Chromeskull: Laid to Rest 2, Shiver, Hallow's Eve, Ghost of Goodnight Lane. És ez még semmi, mert jelenleg is négy, készülő horrorfilmen dolgozik: Dead.tv, Crazy Turks Action, Night of the Living Dead: Origins 3D és a The Farm.

Minden elismerésem hölgyem! (Lehet, hogy kéne egy megaposzt a munkásságáról?)

Majdnem ezt a képet raktam ki profiljának, de visszafogtam magam:

danielle-harris-akt.jpg

4. Naomi Watts (1968 - )

naomi-watts.jpgKövetkezzen egy "nehézsúlyú játékos", hiszen Watts kisasszony már két Oscar-díjra való jelöléssel is büszkélkedhet. Ennek ellenére a karrierjébe fiatalabb korában belecsúszott néhány, ma már vállalhatatlan darab is, mint pl. a Tank Aranka (bár az Malcom McDowellnek nagyobb szégyen). Illetve bár horror, de szerintem A kukorica gyermekei 4-re se lehet túl büszke...a Gyilkos felvonó ezekhez képest még kifejezetten vállalható film. Ellenben ott van még Lynch Mulholland Drive-ja és persze a legfontosabb, A kör (meg a felejtsük el folytatása). További ismert művei a műfajon belül: Maradj!, Eastern promises, Funny Games U. S., Álmok otthona és szerintem idevehetjük legutóbbi Oscar-jelölését elhozó A lehetetlent is. Elnézve a listát elmondhatjuk, hogy ő meg a Misztikus Thrillerek Királynője.

Természetesen azért említsük meg mindenképp a két legismertebb off-horrorját is: a King Kongot és a 21 grammot (utóbbi személyes nagy kedvencem, eléggé lélekölő).

3. Sheri Moon Zombie (1970 - )

sheri-moon-zombie.jpgÍme még egy nő, akinek a rendező férje tol be minden egyes művébe és akit ezért szintén nem hibáztathatunk. Igen, a rocklegenda, Rob Zombie hitvese, akit nem győzünk irigyelni ezért, mert tény, hogy eszméletlenül néz ki. Ráadásul a Halloween óta tudjuk, hogy még tehetséges is. Nagy kár, hogy karakterét sikerült beleerőszakolni a folytatásba is... Az is tény, hogy neki tényleg minden egyes filmszerepe horrorhoz köthető. Nem hiszem, hogy ezt ő nagyon bánná. Eredetileg egyébként táncos és modell volt (nem csoda).

Lássuk az ő munkáit: Az eltűntek háza, Az 1000 halott háza és annak a teljesen más hangulatú folytatása, a már említett Halloween remake és annak felejthető második része, végül a The Lords of Salem.

Ja és ne felejtsük el felejthetetlen alakítását ebben a kamu trailerben:

 

2. Sigourney Weaver (1949 - )

sigourney-weaver.jpgHa készítenem kéne egy ilyen listát sci-fi színésznőkről, abban is előkelő helyen szerepelne. Mondhatni igazán "geek-kompatibilis". Viszont neki sikerült kitörni ebből a keretből, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a három Oscar-díj jelölése. Egyiket ráadásul azért a szerepéért kapta, ami meghatározóvá tette az életet: Ellen Ripley hadnagy. Ó igen. Annyira hozzákötődik az Alien-univerzumhoz, hogy egyedül rajta múlt, hogy soha nem készült el a várva-várt ötödik rész. Nélküle el se tudnánk képzelni. De meghatározó volt még a Tökéletes másolatban, A faluban és a Hófehérke horrorizált verziójában is. Legutóbb pedig tavaly, a Gyilkos médiumban tűnt fel.

A fentebb említett geek-faktor erősítésére szolgál a tény, hogy az utóbbi pár évben két olyan filmben is megjelent a legvégén (vagyis cameozott), ami valamelyik zsáner előtt tisztelgett. Ezeket most had ne lőjem le, az egyiket úgyis ismeritek:)

Egyébként minden elismerésem, a korához képest remekül tartja magát!

1. Jamie Lee Curtis (1958 - )

jamie-lee-curtis.jpg"Ő az első?!" - jöhetnek a meglepődött reakciók. Pedig, ha végig nézzük a filmográfiáját, akkor világossá válik, hogy ő kezdte a fentiek közül a legkorábban a horror-ipart és még azóta is néha bevállal ilyen jellegű produkciókat. Ugyan nem büszkélkedhet Oscar-jelöléssel, de van cserébe két Golden Globeja és az se a fán terem. Rögtön legelső ilyen jellegű szerepe (és mozija) az eredeti Halloween volt, ami felrepítette John Carpenter karrierjét. Még szép, hogy a következő részben is vállalta a feladatot. De előtte sorban jöttek egymás után a klasszikusok: szintén Carpentertől A köd, aztán a Prom Night, a Terror Train és a Vágóhíd négy keréken. Innentől kezdve sikerült szünetet tartania, ez által elvállalhatta a legismertebb munkáját, a Két tűz között-et. Utána azért visszakanyarodott az utolsó két klasszikus Halloween epizódhoz, bár a H20 a széria második legrosszabbja, míg a Halloween: Feltámadásban meg ugye nem volt sok dolga. Végül pedig bevállalta még a Vírus - Pusztító idegen c. B-filmet is.

Most pedig lehet méltatlankodni:)

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr55455882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.08.11. 16:22:58

"három évig volt a férje a Dextert alakító Michael C. Hallnak" itt valami nem stimmel :)

Lexicon · http://lexicon.blog.hu 2013.08.11. 16:23:14

Gyorsan átfutva , csak a színészek nevét. Zseniális a lista! Danielle Harris, kiváltképp kedvenc! :)

2013.08.11. 16:42:39

@purga: nincs mit :) Jót mosolyogtam, amikor arra gondoltam a sorozatban milyen férfias néha :)

homerkaro 2013.08.11. 17:40:38

Tényleg jó a lista.
Azt mondjuk nem értem mért Sheri Moon Zombie a harmadik. Nálam lehet be se fért volna. Danielle Harrist pedig előrébb kellene rakni.:-)
Az első helyezett pedig úgy gondolom megkérdőjelezhetetlen, ő az igazi "scream queen".:)

Befőtt 2013.08.11. 18:49:00

Jamie Lee Curtis
Danielle Harris
Asia Argento
imádom őket

Syracuse 2013.08.11. 19:13:08

Danielle Harris-ről jöhet egy külön poszt. :D

Near93 2013.08.12. 12:20:24

Angela Bettis-t sajnálom, mert ő benne tényleg lenne elég craft ahhot, hogy egy jó szerepet eljátsszon. Még az olyan szar filmekben is képes jól játszani, mint a Carrie remake. Meg azért a Horror Mesterei-ben is jól szerepelt. De talán előbb utóbb csak meglesz az a bizonyos nagy Hollywood-i szerep.

Amúgy a lista tökéletes. Nincs hiányérzetem, persze az első és a második hely fordítva is lehetne akár, mert mind a ketten nagyon jók. Gondolom ezt nehéz is volt eldönteni. :D

kozi001 2013.08.13. 12:38:38

Milla Jovovich és Sigourney Weaver nem tudom h beletartozik az angolszász "sikolykirálynő" fogalomba.

Ők nem sikoltoznak hanem lehentelik a rosszarcokat!

PH_fet 2013.08.15. 11:35:36

Az én kedvencem Monika M.
Háromezerszer megnéztem már, ahogy a Nekromantik 2 elején kiássa Rob-ot. Istennő. :-)

Befőtt 2013.08.16. 09:20:07

Daria Nicolodi-t azért hiányolom (Dario Argento) felesége ő is olyan filmekben játszott mint pl shock 1-2,deep red,tenebrae,phenomena,opera,paganini horror! ja és Edwige Fenech is! De tudom hogy nehéz egy ilyen listát összehozni

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.08.16. 09:48:29

@Befőtt: pontosabban az élettársa:) Valahol jogos, de ha megnézed a szerepeinek többségét (Könnyek anyjában ő volt a "szellem-anya", a Sóhajokban a boszorkány hangja stb.), azért nem voltak maradandó alakításai. Mindenesetre ezt valóban beírhattam volna Asia-hoz, mert ez az Argento tényleg beteg :D

Befőtt 2013.08.16. 12:09:38

@purga: igazad van élettársa ,de a többi filmekben miket felsoroltam főszereplő volt ,de ezen nem veszünk össze! Argento valóban beteg de én így szeretem! Edwige Fenech meg a sok gialló miatt fért volna be! De mint írtam így is tisztelem ezt a listát bár nekem 2-3 név közülük nem sokat mond

andrew1975 2013.09.04. 00:56:40

Nálam Amber Heard is simán beférne a listába, szerintem ő a XXI. század sikolykirálynője. :)

Near93 2013.09.29. 16:49:07

Hmmmm így újra elolvasva ezt a listát elgondolkodtam valamin.

Talán Chloe Grace Moretz csupán a kora miatt nem szerepel a listán? Azért ő is elég sok emlékezetes horror szerepet játszott el.


süti beállítások módosítása