Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Remake vs. Eredeti: Evil Dead special

2013.07.12. 16:53 - purga

Címkék: remake brutál vér ördög zombi vs összehasonlítás felsorolás

Avagy egyszer pótlok egy régi hiányosságot és írok egy olyanról, amiről hetek óta rágjátok a fülemet:) Mert ugyan a trilógia másik két részéről már írtam a humoros zombis posztomban, de úgy érzem, hogy az első ebbe a körbe nem férne bele. Ki is fejtem, hogy miért.

Gonosz halott - The Evil Dead (1981)

Rendezte: Sam Raimi

the-Evil-Dead-Poster.jpegMindig nehéz dolgom van, amikor egy olyanról írok, ami a műfajon belül alapvetésnek számít. Ha nem tetszene, könnyű dolgom lenne, hiszen akkor legalább beállhatna a sorba Romero Holtak hajnala és Argento Sóhajok-ja mellé. Azonban ezt történetesen én is szeretem.

'81-ben még nem számított lerágott csontnak a "öt fiatal bulizni megy egy erdei házba, majd beszopják" kezdetű történet, már csak azért sem, mert a slasher hullám épp hogy elindult. Továbbá a jelen esetben megszállottságról és kvázi zombulásról beszélhetünk. Ezt a kettőt se nagyon kombinálták ezelőtt.

A film az első perctől kezdve sugároz egyfajta nyugtalanító légkört, elég, ha csak a ritmikusan mozgó, majd hirtelen megálló hintaágyra gondolunk. De maga a lerobbant, ódon házikó sem az az épület, amit a nyugalom szigetének lehetne nevezni. Aztán előkerül egy bizarr könyv és az a bizonyos magnófelvétel...

A humor itt még nem direkt jelenik meg. Még ha arra az ominózus jelenetre is gondolunk, melyben egy fa konkrétan megerőszakolja az egyik szereplőt. (Aminek a kivitelezése előtt le a kalappal.) Ma szemmel nézve persze vicces némelyik maszkmesteri megoldás. Illetve az olyan "bakik", hogy az ekkor még korántsem hősies Ash milyen rezignáltan veszi tudomásul a körülötte lévő eseményeket és jóformán nem csinál semmit. Külön forgatókönyvi mélypont, hogy az egyik démont konkrétan le se szarja, mintha nem jelenthetne rá veszélyt.

Ha már a hibák... Bármennyire is nosztalgikusan gondolnak rá sokan, vagy szerették meg felnőtt fejjel, azért nem mehetünk el mellettük. Először is nincsenek karakterek. Csak öt fiatal, különösebb attitűdök nélkül. Maximum annyi, hogy az egyik pár naaagyon szerelmes. A történetet se bonyolították túl, fordulatokra meg végképp ne számítsunk.

the-evil-dead-pic.jpg

Amiért lehet szeretni, az a ritmusa és az atmoszférája. Szinte hihetetlen így 2013-ban, hogy régen nem volt kötelező a 20 perces unalmas felvezető, hanem rögtön sikerült hangulatot teremteni. Nem is akármilyet. Mindig történik valami, a gore-ral nem spóroltak és igazából az egész pofás, ahogy van. Még ha az utolsó harmad át is megy monodrámába.

Azt tudni kell, hogy a költségvetés nevetségesen alacsony volt. Annyira, hogy a filmben látható autó a rendező anyjáé volt (ami azóta MINDEN Raimi-filmben megjelenik). Mégis, szerintem sok tekintetben nem lehet rá panasz. A hanghatások még mindig hátborzongatóak, ahogy az operatőri munka is csak egyszer-kétszer bicsaklik meg.

Meg tudom érteni, ha valakinek nem tetszik. Tény, hogy tele van hibával, de mindezt jótékonyan eltakarja a stílusa. Mert az aztán van neki. Éppen ezért most én is kissé felül fogom pontozni, mert lehetetlen haragudni rá. Cuki.

Gonosz halott - Evil Dead (2013)

Rendezte: Fede Alvarez

evil-dead-poster-remake-post.jpgAmikor felmerült a híre a remake-nek, talán egy emberként hördültek fel a rajongók: Mégis minek? Aztán befutott egy iszonyatosan brutális előzetes, és a kételkedők többségét megvették kilóra. Mert olyan nincs, hogy ez szar lehet... És nincs is, valóban egész jó lett.  Csak vannak apróságok...

Először is a film legnagyobb baja, hogy túl sokára érkezett. Vagy legalábbis nem lett volna szabad bemutatni a Ház az erdő mélyén után, mert az a mű egyszerre emelt panteont a horrornak és ásta is meg a sírját. Mert ezek után nem lehet komolyan venni egy olyan sztorit, hogy 5 fiatal + elhagyott házikó az erdőben. Nem, nem lehet. Még ha kivételesen nem bulizni mennek, hanem az egyiküket segítik a drogelvonásában. Ezzel egyébként sikerült történetet és egy épkézláb karaktert kitermelni.

A másik probléma, hogy a ház egy családi nyaraló, tele sok-sok kedves emlékkel. Így hiába a pincében rejlő sötét múlt, ha az épületből inkább a békesség árad, dacára annak, hogy szinte ugyanaz a belső tér. Kutyát meg tényleg felesleges volt belerakni, amikor mindenki tudja, hogy ő lesz a legelső áldozat. Szegényke.

Furcsa mód az okosnak tűnő cselekményépítést rögtön sikerül lerombolni azzal, amikor egyikük különösebb motiváció nélkül direkt felolvassa a tiltott sorokat a titokzatos, bőrkötetes könyvből. Miért bazdmeg, miért?! Ráadásul maga a könyv gazdag illusztrálása egy ponton túl átcsap önspoiler-generátorrá (de szép szó): mégis mit csinál a barátnő a sötétben? Nem láttad két perce az ábrát? Pedig jól ráközelítettek! Ehh...

A film próbál megfelelni mindkét nagy tábornak. Vagyis egyszerre akar ijesztő és vérszomjas lenni. Nem kis feladat, sikerült is helytállni. Fogjuk rá. Mert a paráztatás sajnos kimerül a rengeteg jump scare-ben, ergo nincs tisztességes feszültségkeltés. Mi több, a démonok -nem vicc- predator módjára hörögnek! Egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni a kerepelő hangjuktól. De legalább a brutalitás része rendben van. Mármint a megvalósítás és a mennyiség. Azonban elég szomorú, hogy a többség céltalan, hatásvadász öncsonkítás. Mintha egy Fűrész-esszenciát látnánk, noha tény, hogy azokban a filmekben is volt valami mondvacsinált indíték. Itt viszont tényleg nincs. A démonok szemetek, ennyi.

Evil-Dead-2013-pic.jpg

A lezárás még jó is lehetett volna, de sikerült egy olyasfajta momentumot belecsempészni, amitől a giccsmérőm nem kicsit kiakadt. Sőt, a "röhejes" szó talán kifejezőbb lenne.

A kivitelezés vérprofi. Ugye azzal reklámozták, hogy nem használtak CGI-t, de szerintem egy kicsit elferdítették az igazságot. Néhol tuti, hogy volt számítógépes belenyúlás. Tetszett, hogy hol árnyékoltan, hol direkt utaltak az eredeti szériára. Ugyanakkor az emberi test tűrőképességét eléggé túlértékelik. Ezt had ne ragozzam tovább: ha rád sóznak pajszerrel a karodra, utána nem fogsz sírt ásni. Pláne nem sántán.

Érdemes megnézni, csak én valami másra számítottam. Már magam sem tudom, hogy pontosan mire.

Az exkluzív vetítést meg ezúton is köszönöm (köszönjük) a VOX magazinnak, az Xpressnek és az Aeon Flux blognak. Élmény volt vásznon megnézni.

Gonosz halott 1981: 8/10

Gonosz halott 2013: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr455402048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.12. 16:56:49

Nekem a régi nem jött be, de az új nagyon tetszett. Talán pont amiatt, hogy a régivel nem szimpatizálok.

Jó lehetett nektek a filmvásznon látni a filmet, most kicsit irigykedek :D (azért HD-ban sem volt vészes :D )

gabriel666 2013.07.12. 17:05:57

Nagyjából egyetértünk :) Mivel az eredeti megjelenésekor én még csak tervben voltam, felnőtt fejjel nézve tényleg eléggé vicces és idejét múlt. A maszkok nevetségesek, Ash meg egyszerűen egy retardált módjára "dolgozza fel" a történéseket... de nem vonom kétségbe, hogy annak idején nagyot ütött.
A remake nekem jobban bejött, pont fordítva pontoztam volna, de hát csak 1 pont a különbség, szóval kit érdekel?! :)
CGI-t szerintem is használtak, eléggé feltűnt (pl a bokros erőszak jelenetnél is). A predátor hangot tényleg adom, nekem is az jutott eszembe először :) A brutalitás is nagyon ott van - még ha céltalan is - és tényleg kelthettek volna nagyobb feszültséget is. De ezek apróságok, ha csak az elmúlt évek mezőnyét nézzük, akkor is magasan veri mindegyiket! Evil Dead rulez!! :D

Near93 2013.07.12. 17:22:54

Én tegnap néztem meg. Nekem nagyon bejött. :D Jobban mint a régi. Engem is felbasztak azok a dolgok amiket itt is felsorolt purga. Pl hogy miért olvassa fel a szavakat, amikor oda van firkálva, hogy ne olvasd fel....

A másik problémám meg az volt, hogy ha láttad az előzetest, akkor tulajdonképpen mindent láttál. Így belegondolva rohadtul szpoileres lett. Viszont az külön tetszett hogy e megszállott lány démoni hangja, az az eredeti film megszállottjának a hangja. :D

Near93 2013.07.12. 18:26:33

Amúgy a Converse reklámot nem is említetted. :D Ennél direktebb már nem is lehetne. :D De nekem még így is tetszett. :)

BobaFett 2013.07.12. 21:43:39

én még nem néztem meg, mostmár megvárom a szinkronosat, de ez a miért olvassuk el, amikor oda van írva, hogy ne dolog teljesen érthető. Alapvetően az emberek, pláne a fiatalok szeretik a tiltott dolgot, nameg ot van a ne gondolj a rozsaszín elefántra is... btw azt is el kellet olvasni, hogy ne olvasd el ? lol :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2013.07.12. 21:54:14

@BobaFett: a tiltott betűk ki voltak satírozva, de mivel dombornyomottak voltak, a fickó egy fehér papírra átszínezte ceruzával. Olyan elánnal csinálta, mintha csak az ötös lottó számait találta volna meg.

homerkaro 2013.07.12. 22:33:18

Hát nekem nem tetszett annyira. Az eredeti trilógia nagyon nagy kedvenc, és nagyon sokat vártam ettől a filmtől is. Szeretem a remakeket és a trailere ennek is nagyon ígéretes volt. De sajnos elmaradt a várt hatás. Látványosnak látványos volt,de nem egy olyan pörgős film lett, mint amire az ember számít az előzetese alapján. Egyszerűen nem tudták fenntartani a feszültséget. Nem számítottam rá, hogy olyan lesz, mint az eredeti és örültem is, hogy az abszurd humor vonal kimarad belőle de szerintem ez így kevés volt. Becsületes látványos iparos munka, de nem több. Más rendezővel többet ki lehetett volna hozni belőle.
Nálam csak 5 pont, ez eredetit meg nem pontozom, mert azt nem kell.:)

lecsapok 2013.07.13. 01:05:12

kövezzetek meg, de én eddig csak a remaket láttam...no nem baj majd ma még bepótolom...amúgy nekem bejött a remake, jó eséllyel az év horrorja lesz

Befőtt 2013.07.13. 11:10:53

maradok az eredetinél

Near93 2013.07.13. 19:41:42

@homerkaro: Egyetétek, de azért egy első filmestől ez is valami. Arra az egyre biztos jó volt, hogy megtudják érdemes-e feltámasztani ezt a szériát. És úgy néz ki megérte, mert sikeres lett és szerencsére még jól is sikerült sok remake-kel ellentétben.

Biztos fog készülni folytatás, amiben már oda fognak jobban figyelni. Legalább is én remélem.

Arra meg kíváncsi vagyok hogy Sam Raimi hogyan akarja összeolvasztani ezt, és a régi szériát. :DDD Nah az lesz az igazi móka. :D

gabriel666 2013.07.14. 13:08:34

Azt azért remélem, hogy elérhető lesz majd valami rendezői változat is, mert ha ettől mozibevételeket is reméltek, akkor biztos kiherélték egy kicsit (mondjuk ahhoz képest is odab@sz :D )

Darkcomet 2013.07.15. 20:50:36

@Near93: Sam Raimi is első filmes volt az Evil Dead első részének a forgatásakor. ;-)

Near93 2013.07.17. 12:46:31

@Darkcomet: Igen, erről meg is feledkeztem. Hát akkor ez nem lehetett véletlen. :D Legalább is Sam Raiminél nem igazán létezik véletlen. :D

Habár ha így nézzük, az első rész is jóval rosszabb mint a második. Nekem legalább is közel áll a nézhetetlenhez. Sajnálom, de ez van. A második már ezerszer jobb.

Talán így lesz ennél is. Bár ez is nagyon tetszett, de egy folytatásnak még ezt is felül kell múlnia. :D

Darkcomet 2013.07.20. 16:04:24

@Near93: Az első rész szinte egy hobbi film. A második pedig az első újraforgatása, sokkal több pénzből.

Egyébként ezeknél a régi moziknál ha az ember nem cuppan rá a kor hangulatára, akkor igen csak nagyot tud koppani. Kb. ez lesz 30 év múlva mondjuk a Fűrész szériával is, az akkori srácok teljesen nézhetetlennek fogják tartani.

Namost nekem ez a remake önmagában tetszett. Nem is akartam összehasonlítani az eredetivel. De.

A humort és az állandó kikacsintást, hogy ne tessék ám engem komolyan venni, nagyon hiányoltam, mert az eredeti filmeknek pont ez adta lényegét.

A másik de meg az, hogy szarok voltak a színészek. Egy Bruce Campell jellegű figura nagyon kellett volna bele. Az Evil Dead annyira összeforrt ezzel a hapsival, hogy nélküle, hogy nélküle ez a brand lószart sem ér.

playoff szakáll 2013.09.06. 17:47:29

Azon kevés filmek egyike a remake (film, bazmeg???), amelyet megállítottam, annyira szar.

A 60-70-es évek rövid rajzfilmjei jutottak eszembe, ahol dimenziótlan karakterek futkostak loopolt háttér előtt.

Meg persze kerettörténet ÓHHHH! Látszik, hogy minden munka a gore-ra ment el, a többi tessék-lássék. Az ég szerelmére, dialógok! Minek akkor megszólaltatni, ha nem írtak szöveget, legyen már csak egy kismedencényi mélysége!!!

Tipikus ál-ugródeszka a szereplőknek, szutyok az egész.

kenubita 2013.10.22. 16:34:21

A szereplők ostobák, és teljesen érdektelenek. A koncepció teljesen elhibázott, hiszen, hogyan lehetne egy alapvetően idétlen történetet komolyan venni? Az eredeti attól működik, hogy tisztában van a saját korlátaival, és azokon belül dolgozik. Ez a dilettáns baromság viszont egy nagyon komoly emberi krízishelyzetre építi a trehány, mindenféle feszültséget nélkülöző cselekményt. Unalmas, ötlettelen, idegesítő film. Nemhogy nem lehet azonosulni egyik szereplővel sem, még idegesítőek is, ugyanis nincs agyuk. Ahelyett, hogy közvetlenül folytatták volna a trilógiát, elkészítették ezt a szart, hogy pénzt kerítsenek a 4. filmhez? Ez lehetne az egyetlen mentség erre az izére. 0

Befőtt 2013.11.01. 16:21:53

Most néztem meg a reameket ,hát párszor kifejtettem már hogy utálom őket most se kellett csalódnom közelébe sem ér az eredetinek! Bassza meg ebben a démonokat nagyon könnyen meg lehet ölni stb szar! még hogy az év horrorja pfffffffffffffffff


süti beállítások módosítása