Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

OlvaSOKK - Stephen King: A Boszorkánylány/Carrie

2013.01.21. 19:01 - Mi Amore Cadenza

Címkék: könyv stephen king

„Jézus a falról néz le rám
De arca hideg, mint a kő;
Miért érzem olyan
Egyedül magam,
Ha szeret, ahogyan mondja ő?”

Amondó vagyok, tegyük kicsit parkolópályára a démonokat, és legyünk aktuálisak! Na jó, ezzel a kijelentéssel nagyjából negyven évet késtem, de engedve a hollywoodi filmipar szűnni nem akaró remake-lázának, ideje, hogy közelebbről is körbejárjunk egy olyan alkotást, amelyet rengeteg formában álmodtak már vászonra. Függetlenül attól, hogy az első, két Oscar-díjra jelölt film nagyjából kimerítette a történet lehetőségeit... (A borzalmas tévéváltozatot meg tessék elfelejteni.)

De! Idén érkezik az újabb produkció, szóval aki még nem tette meg, az vegye az irányt a polc/antikvárium/könyvesbolt felé, és tartson velünk a középiskolai farkastörvények világába! Hölgyeim és uraim, vérben tocsogva érkezik bálkirálynőnk, azaz:

Stephen King: A Boszorkánylány/Carrie

TN6_1111001136243.JPGDe mitől is olyan különleges ez a könyv? Mi van benne, amitől újra és újra előveszik az emberek? King remek témát választott, amely negyven év távlatából is megőrizte aktualitását. Hiszen mindenki volt középiskolás, tartozott klikkekbe, szeretett-szerették, gúnyolódott-kigúnyolták, álmodozott-élt. Azt pedig szerintem egyikőtöknek sem kell magyaráznom, milyen hatással vannak későbbi életünkre ezek az évek. Mégis, nem állunk neki regényt írni abból, hogy nőtt egy újabb pattanásunk, és a kiszemelt srác persze megint a csiniribimacát vitte el bulizni helyettünk, na meg anyu is csak balhézni tud velünk. Persze lehet, hogy az asztalfiókban dugdosott naplónknak - elnézést ma már blogunknak -, kisírjuk magunkat, de aztán töröljük a bejegyzést, és ennyi.

Nos, King regénye is majdnem erre a sorsra jutott. Ha a felesége, Tabitha nem talál rá a kéziratra a papírkosárban, talán sosem ismerjük meg a boszorkánylány történetét. Az író szerint ugyanis még túl kiforratlan, kegyetlen, durva és nyers volt a kiadáshoz. (Később mégis ezen tulajdonságok váltak a védjegyévé... Kissé ironikus...) Neje azonban rábeszélte őt, hogy egy próbát megér. Nos, olyannyira megérte azt a próbát, hogy még a poros kis házikójukat is egyből nagyobbra cserélhették. Nahát.

Sok kritikus a mai napig meg van róla győződve, hogy márpedig nem elég, hogy jó, de bizony ez Stephen King legjobban sikerült alkotása. Engem ugyan ennyire nem nyűgözött le, mert bár a legtöbb kezdő író a fél karját odaadná, ha sikerülne csak egy fele ilyen jó könyvvel kirukkolnia, azért korántsem egy Ragyogás, neadjisten egy Az. Ettől függetlenül remek kis könyv.

Főhősünk, Carrie White - mint már megannyiszor láthattátok és említettem – egy későn érő gimnazista kamaszlány. Kicsit esetlen, csúnyácska, nagyban köszönhetően elvakultan vallásos anyjának. Ahogy az lenni szokott az ilyen lányok esetében, mindenki mélységesen megveti, főleg amikor mindenki szeme láttára, a közös zuhanyzóban éri őt első menstruációja. Felvilágosítás hiányában sikítva csimpaszkodik osztálytársnőire, akik megértés helyett megdobálják őt ilyenkor használatos segédeszközökkel. (Miért nem írom le szimplán, hogy betéttel meg tamponnal?)

Miután a jóságos tesitanárnő hazaküldte őt, a hormonoktól dúló tinédzser telekinetikus képességeiről tesz tanúbizonyságot, alaposan ráijesztve ezzel magára és szülőanyjára is. Aki ahelyett, hogy jönne az ilyenkor szokásos méhecske-virág-méhnyálkahártya leválása-mesével, büntetésbe zárja gyarló gyermekét, akin megfogant a „Vér Átka”. Meg persze azért is Carrie-t bünteti, amiért az apja ott hagyta őket. Rejtély, vajon miért...

408154.jpgAzt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy a természetfeletti erő birtokában (melynek legékesebb bizonyítéka egy sokszor felemlegetett kőzápor lesz), na meg kortársai gyűlöletétől vezérelve Carrie hamarosan veszélyesebbé válik, mint a fukusimai atomerőmű a földrengés után. Pedig egy darabig úgy látszik, minden jóra fordul. Az egyik főkolompos leányzó bűntudatában ráveszi barátját, (aki éppen az iskola legmenőbb sráca) hogy menjen Carrie-vel a végzős bálra. A rút kiskacsából igazi hattyú bálkirálynő válik, aki azonban túl naiv ahhoz, hogy észrevegye az ellene készülő merényletet. Ahogy apuci elkényeztetett, önérzetében mélységesen megsértett főgonosz kislánya is túl elvakult ahhoz, hogy a vérrel teli vödrökön túl meglássa az elveszettséget, megalázottságot és a jobb élet reményének utolsó morzsáját. Az utolsó könnyel kevert vércseppek pedig elszabadítanak valamit. Valamit, ami hatalmasabb az egész városnál, minden vallási fanatizmusnál, minden bocsánatkérésnél és minden evilági dolognál. A Gonosz életre kelt, és immár közöttünk jár a világvége. Báli ruhában.

A fejezetek között visszaemlékezéseket, (ál)tudományos tényeket olvashatunk. Ezektől valahogy egy memoár, egy riportkötet érzetét kelti a mű, mintha ez az egész tényleg akkor és ott megtörtént volna. Kövezzetek meg, de ezek a kis közbeékelések számomra baromi zavaróak voltak. Megtörték az amúgy jó tempójú, sodró történetvezetést. Bevallom, a könyv vége felé már szívfájdalom nélkül ugrottam át rajtuk gyors áttanulmányozás után. Nem szeretem, ha valami túl komolyan akarja venni önmagát. Értem én, hogy fokozni kell a feszültséget, meg hogy mennyi munka van a tudományos utánanézésben, de... Na jó, első könyv. Befogtam.

7669-large.jpgTanulság? Igenis a ruha teszi az embert. Ha kilógsz a sorból, rosszabb esetben oda az egész életed. Ami neked jut, csak a megalázottság és kirekesztés. Hogy aztán a végén már abban se lehess biztos, melyik a rosszabb: az iskolai rémálmok vagy a hazaváró erősen túlzó vallásosság...? Na jó, azért tinédzsergondok is akadnak benne szép számmal. Olyan kérdések, amelyek ebben az életszakaszban szinte mindenkit foglalkoztatnak előbb-utóbb: Tényleg szeret engem, vagy csak a szex miatt kellek neki? Késik a havim, csak nem vagyok terhes? Éppen most, amikor már lehet, hogy barátom sincs... Kinek kellene megfelelnem? És ehhez hasonlók.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket érdekel, honnan indult a ma élő legnagyobb horroríró karrierje, akiknek tetszettek az eddigi feldogozások, vagy akik épp hogy sokallják ezt a felhajtást. És hogy mire fel a két cím? Nos, többféle kiadást is megélt már itthon a mű. Antikvár-fanok Boszorkánylány, míg új könyvek kedvelői Carrie címen keressék. Jó olvasást!

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr845031243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Near93 2013.01.21. 19:37:40

Teljesen egyetértek veled.

Mivel olvastam a könyvet, (igaz baromi régen, és azóta egyszer sem lapoztam bele) így meg tudom érteni miért ugrottad át azokat az interjú szerű akármiket. Számomra túl érdektelen volt. Kb olyanok mint a Disney rajzfilmekben a betétdalok. Nem ad semmit hozzá, a cselekmény meg nem halad és csak lóg a levegőben.

De attól még nagyszerű könyv! A mostani remaket azért várom, mert ebből a történetből még lehet kihozni plusz dolgokat. Valljuk be, kell az az igazi földet rengető pusztítás! :D az az igazi kár öröm, vérengzés, látványos kivégzések.

NaimaOut 2013.01.23. 12:22:14

A film nekem elég nézhetetlen volt, kíváncsi leszek erre az újra, de a könyv hangulatához (ennek a nagy mestere King :)) szerintem nem sok köze lesz :S


süti beállítások módosítása