Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Dexter 6. évad - összefoglaló

2012.11.22. 10:57 - Varin

Címkék: sorozat összefoglaló dexter

Azt hiszem, a Dexter hatodik évada nem a hozzám hasonló „hithű ateistáknak” lett készítve. Szerencsére azonban a vallásból még éppen elfogadható mennyiséget kaptunk, ráadásul láthattuk az eddigi részek talán legkomolyabb jelenetét is.

dexter.jpg

Az unalomig emlegetett negyedik évad zsenialitása és Arthur Mitchell lenyűgöző karaktere után még a hatodik évadban sem gondolták úgy igazán a készítők, hogy készen állunk egy újabb erős karakterre, erős főgonoszra. Ennek megfelelően Travis Marshall és társa, Gellar professzor kicsit olyan semmilyenre sikerült. Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, ha beismerem, hogy már a második rész közepén nagyon erőteljesen felmerült bennem a tény, mely szerint a prof. tulajdonképpen már halott. Az első részben még az volt az ötletem, hogy Travis faterja az öreg és a készítők egy párhuzamot igyekeznek felépíteni a Dexter-Harry és a Travis-Gellar vonalon. De a horrort az anyatejjel magába szívó fanatikusoknak elég hamar kiderülhetett, hogy Gellar már megette a kenyerét és épp alulról szagolgatja az ibolyát. Nem nehéz ezt észrevenni, egyszerűen nem kommunikál más emberekkel, nem történik vele semmi a külső helyszíneken. Akkor volt egyértelművé a dolog, amikor a kávézóban a későbbi áldozat pincérnő nem is reagált Gellar ottlétére. Nyilván azért a nézők többsége leesett állal fogadta a fagyasztóban gubbasztó tanárt, úgyhogy objektíven nézve szép kis meglepetés volt, de azért alighanem az olvasóink számítottak erre.

Travis Marshall (Colin Hanks – Roswell sorozat, Gyilkosság online, 2005-ös King Kong) karaktere nem volt maradéktalanul hiteles. Valahogy nem láttam benne azt a megszállott, beteg fanatikust, amit azért az utolsó néhány részre illett volna kihozni a karakterből. Lehet, hogy nem igazán ütött a számkivetett apucira (a két Oscar-díjas Tom Hanks-re)… Hogy ez most azért volt, hogy ne akarjanak lenyomni a torkunkon egy igazán jelentős személyt, vagy szimplán a színésznek nem sikerült elég hitelesen alakítania a szerepet, azt nem tudom. James Gellar prof. (az Oscar-díjra jelölt Edward James Olmos – Csillagközi romboló sorozat, Mutasd meg ki vagy, Szárnyas fejvadász) alakítása már inkább elnyerte a tetszésemet.

Szóval nagy adag vallás… Ha objektíven nézem, akkor nagyon fasza kis hármas analógiát állították a készítők az évad köré. Sam fater szerepe, Dexter őrlődése a hit és vallás kapcsán, illetve a gyilkosságok. Szépen felépítették ezt a dolgot és külön pozitívum, hogy nem traktálták bele a főszereplőbe a vallásosságot. Nem fog ezután sem templomba járni, nem ért el az egész évad akkora változást rajta, hogy az maradandóan és nagy mértékben változtassa meg a személyiségét.

dexter 63.png

Ebben az évadban nekem egy-két kivételével a mellékszálak nagyon pozitív csalódást jelentettek. Dexter osztálytalálkozóján a tánc felejthetetlen látvány, ami annyira abszurd és blőd volt a karakterétől, hogy az már jó. Plusz, ha már arra járt, meg is húzott egy kiscsajt a kémia szertárban. Valahogy nem "dexteres", mégis vicces volt.

A "Fogtündér" legyilkolása is rendben zajlott. A perverz öreg Spanked és egyéb magazinos poénja ütött. Valahogy a karakterétől is annyira hihetetlen volt, hogy ő végül a nyugdíjas sorozatgyilkos, hogy nekem kellemes meglepetést okoztak ezzel. Amíg hősünk meg nem találta a fogakat, tényleg nem hittem el, hogy ő lesz majd a következő áldozat.

Quinn-Angel duója is okozott néhány vidám pillanatot, amikor a kocsiban bezöldségeztek rendesen. Rudy néhány perces visszatérése sem okozott különösebb zavart, pont annyit láttunk belőle, ami még nem volt zavaró. Nem vette át Harry helyét, és ezáltal Dexter karaktere sem fordult át felelőtlen, könnyelmű, antipatikus sorozatgyilkossá.

Ebből az évadból mindenképpen ki kell emelni még a lovas gyilkosságot. Engem kirázott a hideg, annyira remek képet alkottak és baromi jól kivitelezték. Fényes nappal, egy forgalmas főúton. Nagyon ott volt!

dexter 62.jpg

És akkor jöjjenek a negatívumok, mert az bizony volt pár. LaGuertáék válása? Olyan erőltetett és sablonos dolog, hogy nagy nehezen összehozunk két szereplőt, aztán azzal múlatjuk az időt és borzoljuk a nézők idegeit, hogy egymásnak ugrasztjuk ezt a két szereplőt. Túl nyugis lett volna Debra hadnaggyá kinevezése is, ha ezek ketten nem válnak el és minden marad a régiben.


Rendben, tényleg faszára sikerült a harmadik gyilkosság is, látványos lett a felakasztás. De kérdem én, ha az ügyetlen rendőr nőci nem rúg bele a zsinórba, akkor kiszabadítják a lányt és véget ér az évad? Persze, ez egy sorozat, megvan a forgatókönyve, nem történhet máshogy, de na… A következő negatívum pedig szintén egy olyan dolog, amit egy kis átgondolással ki lehet küszöbölni, de valószínűleg csak az ilyen szőrszálhasogató firkászoknak jut eszébe, mint szerény személyem. Ha valaki intéz egy bejelentést a rendőrségre a legnagyobb volumenű nyomozással kapcsolatban, mely szerint információi vannak a gyilkossal kapcsolatban, plusz vegyi támadás készül valahol, mert látta egy hajón a bizonyítékát, akkor komolyan nem nyomozzák vissza a hívó felet? Aligha hiszem, márpedig ugye Dexter a saját telefonjáról intézte ezt a bejelentést.

Messze a legnagyobb negatívum és idegesítő dolog volt Debra bekattanása, mely szerint belezúgott Dexterbe és eddig minden pasiban őt akarta megtalálni. Ez most komoly? Együtt élnek gyerekkoruk óta és képesek ezt így behozni csak azért, mert (szerinte) mostohatestvérek és legálisan dughatnak? Hatalmas mennyiségű mínusz pontot ért nekem ez az évadra nézve. Borzalmas ötlet…

dexter 64.png

Végül pedig az évad legvégén, amikor Travis elrabolja a kis Harrisont, akkor Dex nem kér segítséget a rendőröktől, hanem maga akarja elintézni az ügyet. Kérdem én, nem fontos neki annyira a fia, hogy egy kicsit kockáztasson és bevonja a rendőrséget a fia elrablásába? Ennyi kockáztatás bőven belefért volna, ha már amúgy is mindig szerencséje van Morgannek. Sok is volt már belőle… Emlékszem, anno a 24-et ezért hagytam abba két évad után, mert meguntam, hogy egy szereplő belekerül minden fosba, aztán szerencsés körülmények között mindig kievickélt belőle. Itt is néhányszor megölhették volna Dextert, de mindig megúszta.

Billy Brown (Cloverfield, 2009-es Star Trek film)személyében megkaptuk a hűvös Chicagoból Mike Anderson detektívet, mert ugye jó arc fekából sosem elég.

Összességében jó évad volt, és mivel szokták mondani, hogy a vallási nézetekről nem illik vitatkozni, a szubjektív véleményem a témáról talán nem is releváns.

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr984917042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2016.09.26. 10:32:21

Ezt is letudtam, és örültem, hogy az 5. évad után végre visszatértek az egyetlen (?), karakteres(ebb) főgonoszhoz. Nekem Hanks alakításával nem volt bajom, szerintem teljesen jól eltalálták erre a szerepre, ahogy Olmost is. Horrorban / thrillerben csak sárga övem van, szóval nekem egy Hatodik Érzék / Jákob Lajtorjája / Más Világ ismeretében is ütött a plot twist.
Mos-t is kellemes volt újra látni Sam testvérként, pláne, hogy előtte főként a Galaxis útikalauz stopposoknak-ból ismertem.
Quinn végre tökéletes helyre került; Batista mellé, és így fullban nyomhatják a buddy-cop jeleneteket. Az évad leghumorosabb részei mind hozzájuk köthetők, tényleg öröm őket nézni.
Örülök, hogy Masuka is több teret kapott az újoncokkal egyetemben (akinél csak ebben az évadban döbbentem rá, hogy a szinkronhangja, Katona Zoltán, a Madagaszkár pingvinjeiben a Közlegény, basszus!), viszont Louis karakterében bőven láttam volna még potenciált.

És akkor a nemszeretem dolgok: a lendület az évad közepe felé kifullad. A "Nebraska" olyan szinten töltelék epizód, hogy az már fáj. Még Brian-t és Jonah-t is visszahozzák, de veled ellentétben rám ez egyáltalán nem gyakorolt pozitív hatást, inkább csak az epizód filler jellegét erősítette.
Utána van a már taglalt plot twistnek hála egy felívelés, de a lezárással ugyanaz a bajom, mint neked. Dexter már belelépett ebbe a szószba, hogy a bosszúja miatt a családja lakolt, és most megint kockáztat... Ott van a nyomorult CAR15, miért nem vette fel, és lőtte lábon Travist? Valószínűleg Harrissonnak így sem lett volna nagyobb megrázkódtatás, mint a torkának szegezett gladius.

Deb pszichózisos szarrágása a másik tök felesleges időhúzás. Az egész csak egy újabb elégségesnek gondolt ok arra, hogy ne eresszen golyót a sorozatgyilkos mostohatestvére fejébe, most már tényleges tettenérésnél. Az 5. évad vége is szalmaszál lábakon ácsorgott ebből a szempontból, de itt meg már tényleg csak arra mentek rá, hogy még 2 évadon keresztül húzzák a lezárást.

A Breaking Bad-et szokták felhozni, hogy mennyire szívatták a nézőket azzal, hogy az utolsó évadot kettészedték, és így még tovább tudták húzni, de az a közelébe nincs ennek a rágóguminak. Summa sumamrum, ez az évad messze jobb, mint az 5., de nem éri el az első 4 színvonalát - és félő, hogy már soha nem is fogja.

Petrow 2016.09.26. 10:48:39

Uhh, előző kommentem elszállt, úh újra, tömören.

A jó:
- Quinn: végre tökéletes helyre került Batista mellé, a fullba nyomott buddy-cop jeleneteik az évad legjobb részei között vannak
- Masuka és tanítványai (nekem full ledöbbenés volt, hogy Katona Zoltán szinkronizálja őt, és Közlegény is a Madagaszkár Pingvinjeiből)
- Travis és Gellard, szerencsére visszatértek az 1 karakteres(ebb) főgonosz formulához, messze ütősebb volt, mint az 5. évad életvezetési guruja
- a Plot Twist: lehet, csak sárgaöves horror/thriller rajongó vagyok, de egy Jákob Lajtorjája /Más Világ / Hatodik érzék után is ütött a dolog
- Sam Brother, jó volt Mos Def-et egy ilyen szerepben is látni

A khmm:
- Louis Greene karaktere, akit méltatlanul elpocsékolnak, pedig pláne a Masukás chip-tuning ismeretében arra számoltam, hogy még okoz majd gondot
- a Tooth Fairy, bár a karakter és a gyilkosság jól ki volt alakítva, az egész "ráérzősdi" csak egy újabb, kellemes írói "deus ex" volt

A rossz:
- Travis és Harrisson, Dex már volt ebben a sz*rban, ráadásul ott is volt a rendőr fegyvere, KOMOLYAN nem lehetett volna lábon lőni, mielőtt elkezdi lengetni a gladiust a fia orra előtt? Meg komolyan, Rita halála után MÉG EGYSZER megkockáztatná a szerette elvesztését a saját makacssága miatt?
- Deb kalandja a pszichiáternél, megint csak egy újabb, több részen át előkészített - de összességében nettó hülyeség - alibi, hogy a kritikus pillanatban ne végezzen Dexterrel, hanem lehessen még 2 évadon át húzni a lezárást. Már az 5. évad is erősen billegett emiatt, itt most még egy lapáttal rátettek.
- A Nebraska epizód; veled ellenben nekem abszolúte nem jött be sem Brian, sem Jonah vissza hozatala, minden perciről ordít a FILLER cimke, csak hogy ki legyen mind a 12 rész a DVD-n

varin1 2016.09.26. 11:00:05

@Petrow: Kitartóan kommentelsz egy évek óta bezárt oldal cikkeihez :) De átolvastam, értékes, remek kis kommentek, jogos észrevételekkel.

Hadd ajánljam figyelmedben a www.cinegore.net horroroldalt, jómagam és még sok remek író jelenleg ide írunk.

Petrow 2016.10.04. 15:17:20

@varin1: Ez csak a tartalom érdeme :)
Köszi a tippet, oda is átnézek majd.


süti beállítások módosítása