Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Dexter 5. évad - összefoglaló

2012.11.15. 12:55 - Varin

Címkék: sorozat összefoglaló dexter

Egyértelmű volt, hogy a negyedik évad után egy kevésbé jó Dexter-széria fog következni, ugyanis az elődöt nem lehetett túlszárnyalni. Szerencsére messze nem csúsztunk vissza a harmadik évad mélységeibe, bár az első fele kissé furcsára sikeredett. Íme az ötödik!

Legutóbb jócskán magasra tették a lécet az írók. Fordulatok egész sora, igazi szomorú befejezés és zseniális karakterek megjelenése után kellett az új írógárdának – élükön Chip Johannessen-nel – valami hasonló színvonalút kitalálni. Pechjére úgy látszik, az amcsik szerint nem sikerült ez, ugyanis ő is csak egy évadot élt meg showrunnerként.

dex53.jpg

Az első rész egyből egy kissé szájhúzósra sikeredett, de ezúttal nem adtam fel, mint a harmadik évad után. Felindulásból megölni valakit a gyász miatt, aki nem feltétlenül szolgált rá?! Hát, nem "dexteres" és nem is könnyen magyarázható. Az ezt követő utáni pár nap szünettől igazából engem Dexter gyászbeszéde mentett meg, ami az első igazán komoly emberi megnyilvánulása volt a öt évad alatt, és ezzel engem levett a lábamról. Habár a maradék 40 percére tényleg csak húztam a számat.

Az évad közepéig még azon is csodálkoztam, hogy nincs egy olyan igazi, "rendes", megszokott főszál. Aztán utánaolvasva, maradéktalanul igazat kellett adnom a készítőknek, hogy nem akartak most egyből bedobni még egy igazán erőteljes, karakteres sorozatgyilkost, mert bárkit is találnak, Arthur Mitchell nyomába nem léphet. Őt túlszárnyalni soha nem fogják, de azt hiszem, ez nem is lehet cél.

Szóval a mellékszálak. Debra-Quinn. Ez benne volt a pakliban, reális is, hogy megtörtént. Azonban miért úgy, ahogy? Elhiszem, hogy Debra gyászol, de a sógornője vérének feltakarítása után a házban, ahol brutálisan megölték? Biztosan itt kell meghágatnia magát a munkatársával?


Quinn személye egyébként is olyan fárasztó, unalmas, bugyuta. Ugyanazzal a szerepkörrel áldották meg, mint ’Mothafucka’ Doakes-ot. Csak amíg a feka szerethető, jó arc karakter volt, addig Quinn egy nagy nulla. Ráadásul az igazi, kemény, faszagyerek zsarunak a végére már fontosabb is lett Debracica szerelme, mintsem, hogy végére járjon a privát nyomozásának. Miszerint Dexter tulajdonképpen valami igen rossz arcú fiatalember, aki vélhetően kicsinálta a felbérelt ex-rendőr kollégát és emiatt majdnem ő került börtönbe. Hogy végül milyen következtetésre jutott Quinn Dexterrel kapcsolatban, azt nem tudtuk meg. Ha nem hülye, akkor leesett neki a tantusz, hogy azzal, hogy Dex kihozta őt a szorult helyzetből, azzal a saját bőrét is mentette. Nem hiszem, hogy ez a szál sokat tartogat még magában, de le lehetett volna zárni máshogyan is.

dex52.jpg

A Fuentes-történetre túl sok mondatot pazarolni szerintem nem is érdemes. Az idő múlására volt jó, és arra, hogy kicsit konfrontálódjon Debra és LaGuerta. El is felejtettem megdicsérni eddig a sorozatot, hogy az első évadbeli folyamatos spanyol beszédekből végre visszavettek, de most pótoltak kicsit. Nem gond, ennyi még belefért. A levágott fejek jók voltak, nyami, nyami. Szerencsére hamar megoldódott ez az ügy is.

Az évad lényege Lumenhez (Julia Stiles – Bourne-trilológia) kötődik, aki meglátja Dextert gyilkolászás közben és ennek köszönhetően sorsuk egy darabig összefonódik. Együtt állnak bosszút Lumen kínzóin, miközben persze egymásba is gabalyodnak kicsit. Az ő sorsa is elég egyértelmű volt. Segített Dexternek kilábalnia az agonizálásból és mivel meg nem halhatott, de állandó társa sem maradhatott a címszereplőnknek, így a személyes küldetése végeztével távozott a sorozatból. Nem volt különösebb gond vele az egy-két idegesítőbb megmozdulásán kívül. A történet rosszfiúja Jordan Chase (Johnny Lee Miller – Eli Stone, Elemantary) átlagosat nyújt. Látszott, hogy Arthur után nem akartak túl karakterisztikus személyt.

Szokásos mellékszereplőink közül a LaGuerta-Angel duó veszekedés-kibékülés-haragszom rád-utállak-imádlak fonala felejthető volt. Az idősebbik Harrison ezúttal a negyedik évaddal ellentétben kevesebbet szerepelt, kevesebb tanácsot adott, kissé jelentéktelenebbé vált.


Masukának az évad első felében volt 3-4 hasfogósan remek poénja. Például amikor telibe találta a plafonról egy darabka agy, vagy szegény Dexter fantomképét Justin Bieberhez hasonlította. Az ő hülyeségei nem válnak unalmassá, nagyot vesztene nélküle a sorozat.

dexter51.jpg


Ha már kisgyerek, akkor kell mellé egy dadus. A nem túl ismert ír sorozatszínész, Maria Doyle Kennedy előtt nem volt hatalmas feladat. Sok érdekes nem történt vele. Bár furcsállom, hogy csak úgy meg lehet kérni egy dadát, hogy ugyan, utazzon már el Orlandoba a gyerekkel kicsit.


Volt még egy párpercnyi probléma Astorral is, aki kezd felnőni és ezzel együtt jár az alkohol. De az ő megjelenése is csak Dex jellemfejlődését akarta kihangsúlyozni, mert remekül, éretten kezelte a problémákat. Talán ezen időszak is volt az, (9. rész) amikortól átcsapott a sorozat nálam közepesen jóból jóba.

Ahogy az első háromnál megszokhattuk, lezárt évad, igazi cliffhanger nélkül. Megint tiszta lappal nézhetjük a következőt. Ha önmagában nézzük, akkor bizony ismét egy jó évadra sikerült az ötödik, de önkéntelenül is a negyedikhez hasonlítjuk, amit nincs olyan írógárda, amely felül tudna múlni.

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr34906240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2016.09.21. 14:32:23

Sokáig halogattam ezt az évadot a 4. után, és joggal; számmora ez eddig a mélypont. Eddig is voltak érthetetlen döntések, vagy túlzottan kényelmes deus ex machinák, de az írók eddig ezt mind bocsánatossá tették.
Ez az évad viszont hemzseg tőlük.

Kezdjük rögtön az elején. Nem akartak egy Mitchellel egyenrangú sorozatgyilkost? Mert úgysem sikerül? Baszki, meg se próbáltátok!

Első rész vége. Miután Dexter napokra eltűnik, majd 'hirtelen felindulásból' pofán köpi az 4 évad óta sulykolt törvényeket egy ártatlan megölésével, nyílt színen, visszaér, és az FBI ügynökök - akik az évtized sorozatgyilkosságában akarják kihallgatni - nem teperik be a kocsiba, hanem hagyják, hogy gond nélkül elmondhatja a gyászbeszédét. De bocsássunk meg neki, csak kiengedte a gőzt; milyen emberi...

Quinn karnyújtásnyira kerül Dextől, de inkább futni hagyja... mert csak. Mi a bánatért nem adta oda Dex képét további vizsgálódásra Liddy-nek, vagy az FBI-ügynöknek, ha már úgyis felfüggesztették? Meg benne hagyja a számát a telefonjában egy vizsgálat alatt álló rendőrnek, miután az felültette? És épp arra a helyszínre igyekeznek, gyilkosság miatt? Basszus, ennél még én is jobban eltüntetem a nyomaimat!

Sonja, a dada: ha van Yuki szinten felesleges mellékszereplő, akkor ő az. Valószínűleg a szerződése is csak 1 évadra szólt, de még a belengetett plot twistekből sem lett semmi ("miért jött el Írországból"). Pedig a 4. rész tökéletesen megágyazott annak, hogy mindig és mindenkire gyanakodj.

Dexter és Lumen: itt is sok ponton inog a történet. El is hintik, hogy Dex is kételkedik eleinte Lumenben ("Hogy látta, amikor be volt kötve a szeme?"), hogy aztán inkább ne is foglalkozzunk vele, mert csak haladjunk tovább. A fogorvos gyilkossága meg annyi sebből vérzik (pun intended), hogy az már fáj. Senki nem fog gyanút az ujjlenyomatok hiányából a fólián? Vagy hogy milyen szögből érte a dokit a lövés? Mindenki elsőre és csonk nélkül beveszi Masuka dilis magyarázatát, és ügy lezárva?
Az elválásuk is eléggé faramuci. "Kösz, hogy segítettél ölni, haha, már nincs is sötét utasom, tuti soha nem foglak feladni, viszlát."

Matthews: VÉGIG tudott Harry titkáról, Lauráról, Dexről és Brianről is, de valahogy mégsem érezte szükségét, hogy egy 6+ áldozatot követelő sorozatgyilkosságban a nyomozását bármilyen mértékben segítse.

Deborah "Fuckin'" Morgan: na ő a nonpluszultra. Rájön Brian Moser titkára, de továbbra sem rakja össze, hogy mit keresett az első évadban Dex az áldozati oltáránál, a sorozatgyilkos testvérével... OK, sokkolva lehetett, legyen.
DE!
Miután
- egy sorozatgyilkosba beleszeret
- egy másik elrabolja és kis híján megöli a pasiját
- egy harmadik (lánya) pedig lelövi a szerelmét...
...na ezek után ő mit csinál, miután elkap egyet, in flagranti? "Jaj, de szép az igaz szerelem" felkiáltással futni hagyja Dexéket. Nyilván a figyelmeztetésként kilőtt lőszerrel sem kell majd elszámolnia, egy gyilkosság helyszínén az úgysem érdekel senkit...

Szóval, nemrég kezdtem el a hatodikat, de az már az első 2 rész után messze jobb, mint ahová az 5. valaha is eljutott.


süti beállítások módosítása