Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

A Mániákus zsaru-trilógia - avagy jogodban áll hallgatni, örökre

2012.10.09. 16:04 - purga

Címkék: folytatás brutál vér nem ajánlom ritkaság felsorolás slasher

Nagyon ritkán fordul elő az, hogy egy széria minden egyes részét ugyanaz rendezi (Sikoly összes), az meg még ritkábban, hogy a forgatókönyveket is egy ember szállítja minden esetben. Jelen alanyunknál ez történt: mind a hármat William Lustig rendezte, aki már a Maniac-al beírta magát a horrortörténelem nagykönyvébe. Az író pedig mindig Larry Cohen volt, aki leginkább a kisbaba-horrorjairól ismert: ő írta és rendezte az It's Alive 1 és 3-at, továbbá a remake és Az ördög gyermeke c. film szkriptjét is. Lássuk, hogy mi lett kettejük munkájának a gyümölcse!

Mivel a filmek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, így muszáj lesz spoileresnek lennem a második résztől. Csak szólok.

Mániákus zsaru - Maniac Cop (1988)

maniac_cop_poster.jpgIgazi VHS-klasszikus, egy újabb emlék a fura gyermekkoromból. Már maga az ötlet zseniális volt, hiszen a rendőr, mint karakter az esetek többségében csak egyfajta fogyasztási cikként volt jelen a horrorokban, és van azóta is. Tudjátok, ha már túl kevés szereplő van életben, de még van húsz perc a filmből, akkor hirtelen megjelenik egy vagy két zsaru, csak hogy legyen még kit feltrancsírozni. De mi van akkor, ha magát a félelem tárgyát képezi a kék egyenruha? Hiszen hazájában mindig is azt a jelképet képviselte, aki megvéd a rossz emberektől, akiben meg lehet bízni. (Itthon ugye már ekkor is közutálatnak örvendtek, a "Kádár-kolbásszal mászkáló pribék" volt a "biztos úr" alternatív kifejezése, manapság meg... khm... inkább hagyjuk is.)

Jó, a korrupció már akkor se volt ismeretlen fogalom arrafelé, továbbá a '70-es évek hippi- és négerverései se múltak el nyomtalanul az emberek fejében. De mégis teljesen más a helyzet, amikor a rendőr szó szerint levadássza a civileket. A címszereplő egy bizonyos Matt Cordell nevű ex-zsaru (akit a totál ismeretlen Robert Z'Dar alakított mindháromszor), aki valaha  a testület mintapéldányának számított. Aztán elkövette azt a hibát, hogy leakarta leplezni a város korrupciós ügyeit, aminek az lett a következménye, hogy koholt vádak alapján még őt ítélték el. Azt mondanom se kell, hogy hogy jár egy "kékvérű" egy olyan börtönben, aminek a lakóinak a nagy része neki köszönheti a rabságot. Így elég hamar betalálják a fürdőben, majd szépen szétvagdossák az arcát és még meg is ölik. Vagy mégsem? Mindenesetre újra az utcát rója, ám ezúttal nem hogy a védteleneket védené, hanem egyenesen lemészárolja őket!

Teszi mindezt roppant stílusosan. Túl azon, hogy fehér kesztyűt viselve puszta kézzel töri el emberek nyakát, még egy ál-gumibottal is rendelkezik, amelyen egy tőrt (kardot?) rejt. Akárhányszor kihúzza a pengét a tokjából, én elmosolyodok. Hol van ehhez képest egy macséta? De nem csak ettől különbözik az átlagos slasher-gyilkostól. Egyrészt neki nincs maszkja, mert nincs rá szüksége (ahogy Freddy-nek vagy Chucky-nak se). Ugyanis a szétvagdosott arca kellően félelmet keltő, amit csak a film végén láthatunk teljesen, addig a sapkájának a szemellenzője remekül takarja.

maniac_cop_pic.jpg

Mi több, még páratlan leleményességről is tanúskodik, hiszen elképesztő módon tőrbe (haha) csalja az egyik rendőrt, akire szépen ráverik a balhét. Ő egyébként a pozitív főszereplőnk, akit nem más, mint Bruce Campbell (Gonosz halott-trilógia, A nevem Bruce) alakít. A minden értelemben vett társát pedig Laurene Landon játssza el (Szirénázó halál, Airplane 2). Természetesen elmaradhatatlan kellék még az őket tisztázni akaró, régi vágású nyomozó is, Tom Atkins által megformálva. Aki ugyanazt a karaktert hozza, mint amit a Rémes egy éjszakában is láthattunk.

A legnagyobb különbség pedig, hogy gyilkosunk vadászterülete a nagyváros utcái. Nem kell bujkálnia, hiszen a késői félhomályban ő csak egy a többi járőröző rendőr közül. Vagyis itt nincsenek fák mögül leskelődések, ott csap le, ahol csak akar. Látszik, hogy a Maniac alkotójának a munkája, ott is voltak merész dolgok. Viszont a gore ezúttal eléggé visszafogott, noha a játékidő alatt történő halálesetek számával elégedettek lehetünk.

Szerintem a cselekmény ennyiből kitalálható, még csak annyit fűznék hozzá, hogy kapunk egy fasza jelenetet arról, hogy hogy reagál az átlagpolgár a rémhír kapcsán. Ami akár társadalomkritikának is megfelelhet.

Jó tempójú, kellemes hangulatú slasher. Kevés az eseménytelen jelenet és még a zenét is sikerült eltalálni. A műfaj rajongóinak kötelező darab! Sajnos csöcsit azonban nem tartalmaz.

Érdekesség, hogy a filmben cameozik egyet a rendező és maga Sam Raimi is! (Az meg külön vicces, hogy a régi VHS szinkronnál "mániák kop"-ot mond a narrátor...)

Mániákus zsaru 2 - Maniac Cop 2 (1990)

maniac_cop_2_post.jpgAz egyetlen, amit itthon DVD-n is kiadtak, még hozzá az eredeti címmel. A legtöbb folytatás könnyen el tud vérezni, de ez egyike a kevés kivételnek.

Az első rész a kor szokásának megfelelően elejtette egy esetleges folytatás csíráját, amiből szerencsére lett is valami. Cordell ismét megjelenik, ám ezúttal még zabosabb, mint valaha. Olyannyira, hogy nem csak, hogy ártatlanokat vadász le, de még a bűnözőket is segíti! Sőt, még össze is barátkozik egy sorozatgyilkossal, aki sztrippereket fojtogat. Az ő karakterét egyébként nagyon jól sikerült eltalálni, olyan, mintha Charles Manson és Ted Bundy szerelemgyermeke lenne. A zseniális megformálója pedig Leo Rossi (az eredeti Halloween 2, A vádlottak, Hidegvérrel).

Annyira összehaverkodnak, hogy amikor új barátját lecsukják, mániákus zsarunk nem rest és egyszerűen egy mészárlást követően kihozza az őrsről! Ezt az epikus jelenetet egyébként egy az egyben átvették a Terminátorból, de ez a tény annyira nem zavaró. Viszont itt tapintanék rá, hogy gyilkosunk már lőfegyvereket is használ előszeretettel, ami szintén jól áll neki. Mondhatni ebben az epizódban volt a legstílusosabb: az a pillanat, amikor egy laza intéssel lecsitítja az éppen erőszakra készülő rabot, az megfizethetetlen.

A történetben a legmeglepőbb fordulat, hogy az első rész két főszereplője már a film elején holtan végzi. Ez baromira meghökkentő lépés, annyi szent. Így kapunk két új arcot. Az egyik egy pszichológusnő, Claudia Christian tálalásában (Babylon 5, A rejtőzködő, Félholt) és egy másik, veterán nyomozót, aki annyira laza, hogy az leírhatatlan (a karakterszínész Robert Davi - Piszkos alku, Drágán add az életed!, Ragadozó 2 által). Ők ahelyett, hogy a címszereplőt apró fecnikre aprítanák, inkább bizonyítékokat gyűjtenek annak ártatlanságának tisztázására. Mármint mikor még a jó ügyért harcolt és nem belezett ki minden szeme elé kerülő embert.

maniac_cop_2_pic.jpg

Ez sikerül is, az egyik ilyen összeesküvő (Michael Lerner - Godzilla, Menekülés Absolomból, Ómen 4: Az ébredés) a nagy nyilvánosság előtt mindent bevall. Ettől "hősünk" úgy meghatódik, hogy inkább azokat öli meg, akik örökre elcsúfították - jogos a kérdés, hogy ezt eddig miért nem tette meg? A film WTF-je a legvégén van, amikor is ez az ember, aki kb. félszáz (ártatlan) ember halálért felelős, rendőröknek járó dísztemetést kap! Egyszerűen beszarás. Ám még ez sem nyugtatja meg, ahogyan azt a záróképsorok elárulják...

A cselekményvezetés ugyanolyan jó, még több halál és végre egy kis cici is látható. Tökéletes folytatás. Az ugyan picit zavaró, hogy képesek voltak ugyanazt a visszaemlékezést kockáról kockára bemásolni. Persze erre szükség volt, hiszen anno az átlagember még nem rendelkezhetett akkora házi filmgyűjteménnyel, mint manapság. Két év távlatában meg kellett is az emlékezetfrissítés.

Cameo most is van, Sam Raimi ismét megjelenik. Sőt még maga Danny Trejo (Machete) is tetten érhető, akinek ez részéről inkább volt kezdeti szárnypróbálgatás a színészet terén.

A záró epizódra viszont nem találok szavakat.

Mániákus zsaru 3: A hallgatás jelvénye - Maniac Cop 3: Badge of Silence (1993)

maniac_cop_3_post.jpgAmikor újranéztem, egy képkocka sem rémlett róla, vélhetően az agyam ezt egy gyermekkori traumának élte meg és mindent kitörölt róla. Én hülye meg felidéztem...

Már maga a folytatás gondolata is abszurd, hiszen nincs rá racionális ok. Cordellnek meg kellett volna békélnie azzal, hogy mindenki így vagy úgy, de pórul járt, aki valaha ártott neki. Sőt, még erkölcsileg őt is tisztázták. Ezt Cohen is tudta, így egy nagyon olcsó húzáshoz nyúlt: vudu varázslat! Ami még hagyján, de aki feltámasztja, annak EGYSZERŰEN NINCS OKA A TETTÉRE! Értitek? Valaki feltámaszt egy holtat és nem tudjuk meg ennek a miértjét!

Láthatóan az író se tudta magának megmagyarázni, így kénytelen volt párhuzamosan mutatni egy balul elsült rajtaütést, ami végül a film központi témája lesz. Ebben egy fiatal rendőrnő (akit a ritka tehetségtelen Gretchen Becker "alakít" - Ed Wood, The Doors, Hollywoodi őrjárat) lelő egy túszul ejtett nőt, akiről csak ő tudja, hogy bizony cinkosa volt az őt túszul ejtő drogosnak. Sajnos nem tudja magát tisztázni, mert kómába esik. A média meg úgy vágja meg a felvételt, hogy abban ő egy kegyetlen mészárosnak lett beállítva. Ez remek médiakritika is lehetne, csak nekem túl ügyetlen. Ahogy az egész film is. Baromi felületes és nevetséges.

Próbálják zsarunk fegyvertárát kiszélesíteni, de amikor üldözőbe vesz valakit kezében egy defibrillátorral, akkor engem elfogott a fejfájás. A mélypont azonban az, amikor próbálnak vicceskedni és egy korábbi beszólásra reflektálva gyilkosunk úgy lő le valakit, mint ahogy azt a cowboyok teszik a levegőbe dobott whiskey-s üveggel. Siralmas.

maniac_cop_3_pic.jpg

Külön idegesítő még a másik új szereplő, az orvosnő, akit a kancsal Caitlin Dulany (Vészhelyzet, Project X - A buli elszabadul, A bűn völgye) formál meg. Szerepe szerint csábosnak kellene lennie, de nála még egy sonkás szendvics is izgatóbb.

Itt egyszerűen semmi sem működik. Cordell beleszeret valamiért a kómában fekvő Csipkerózsikába. Aztán megvédi azoktól, akik ártottak, vagy ártani akarnak neki. De őket valami extrém precizitással cserkészi be. Honnan a rákból tudja, hogy kiket kel elkapni?! Egyszer csak ott terem, ahol kell! Meg egyáltalán, mire fel ez a hirtelen jött vonzalom?

Borzalmas, ZS-kategóriás szemét lett belőle, nagyon kár érte. Az utolsó 10-15 perc szintén egy nagy mindfuck, ami persze ismét előrevetített egy esetleges folytatást. Amiből szerencsére nem lett semmi se, ennek fényében nem is csodálkozok. Két ilyen remek előzmény után, hogy tudták ezt így összehányni? Szégyen.

Itt cameo szempontjából már csak egy Ted Raimire tellett, aki ekkor még nem öltötte magára Joxer páncélját, szóval még csak a horror-fanok ismerhették (Intruder, Kampókéz, Darkman).

Első rész: 8/10

Második: 8/10

Harmadik: 3/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr994828548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutiadöfi 2012.10.11. 12:03:47

ezek hihetetlen jó filmek, gyerekkoromban kimaradtak, pár éve pótoltam be, baszott hangulatos mindegyik rész

a speciális effektek is baszott jók

kötelező

Befőtt 2012.10.11. 12:28:55

hogy lehet egy filmet ugy kiadni hogy csak a 2. részt adják ki? gratulálok a Magyar forgalmazoknak

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.10.11. 12:43:31

@Befőtt: vélhetően az első rész többe került. De legalább az egyiket kiadták:)

Befőtt 2012.10.11. 18:01:49

@purga: cápa sorozatnál láttam még igy! egy csomagban volt a 2-3-4. rész de az elsöt nem tették bele! érdekes kiadás mód:)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.10.11. 18:23:42

@Befőtt: na igen. De lehetne mondani a Gyerekjátékot is, abból is csak az 1-et, meg a 4-et nem adták ki otthon.

Befőtt 2012.10.11. 19:33:36

@purga: :))) hát igen kicsit ezekben is lemaradt az ország

Befőtt 2012.10.12. 18:54:51

@tutiadöfi: ha rajtam múlna nem lenne hiány! de ha van pénzed és segitesz rajtam nem múlik:))

lizardking 2012.10.14. 11:12:22

Fúú, ebből a 2. részt láttam még kiscsikó koromban, akkor tetszett. A zuhanyzós jelenet még most is rémlik, eléggé megviselte akkori gyermeki lelkemet :) Kérdés, hogy ma is tetszene-e? Elvégre ez több, mint 15 éve volt.


süti beállítások módosítása