Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

A Horror Mesterei (Masters of Horror) 1x08

2012.09.10. 12:26 - Mi Amore Cadenza

Címkék: sorozat rendező epizód mastersofhorror

Büszkén jelentem, hogy megérte az eddigi „szenvedés”, ugyanis elérkeztünk a sorozat egyik legjobb (ha nem a legjobb!) darabjához! Ha valakinek esetleg valamilyen elfogadhatatlan okból nem ugrana be eheti rendezőnk, John Carpenter személye, az sürgősen kapcsolja ki a gépet, nézze meg a Halloween-t (az eredeti, 1978-ast) miközben kukoricán térdel a sarokba fordított tv előtt, aztán jöjjön vissza, és olvassa tovább a kritikát! Következzen a:

 

Cigarette Burns

 

„A gonosz az gonosz. Számít hát valamit a név?”

moh-0108-post.jpgKezdjük azzal, amit eddig jóformán egyetlen résznél sem érezhettünk: ennek a műnek atmoszférája van. Nem is akármilyen! Bár mintha a rendező még mindig a Halloween világában élne, ugyanis már az első kimondott szó előtt felcsendül egy jellegzetes zongorafőcím, amely végigkíséri az egész epizódot (kivételesen nem maga Carpenter, hanem a fia volt az elkövető). Nekem személy szerint a hideg futkározott tőle a hátamon (jó értelemben), és ezután már elégedetten hátra is dőltem, hogy ilyen kezdés után rossz nem lehet. Akit esetleg érdekel, az itt meg is tudja hallgatni.

Továbbá szeretném megjegyezni, hogy az egész film egy úgymond tisztelgés a műfaj előtt, hiszen több olyan híres alkotásról is szó esik benne, mint mondjuk Dario Argento Profondo Rosso-ja, vagy Robert Fues klasszikusa, A förtelmes Dr. Phibes.

A sztori: egy apró mozi üzemeltetőjét, Kirby Sweetman-t (Norman Reedus - Pandorum, A hírnök 2, The Walking Dead) azzal bízza meg egy horrorfanatikus-gyűjtő (nem, nem purga), hogy kerítse elő neki egy több mint harminc éves, eltűntnek hitt film, a Hans Backovic által rendezett La Fin Absolue du Monde (Az abszolút világvége) utolsó, még fellelhető kópiáját. A gazdag öregúr, Bellinger (Udo Kier - Vér Drakulának, Sóhajok, A vámpír árnyéka, Halloween remake, Paranoia 1.0 stb.) teljesen megszállottja ennek az alkotásnak: rengeteg poszter, relikvia, sőt még egy különleges szereplő is a birtokában van.

Egész sor legenda szól a filmről: debütálása botrányba fulladt, ugyanis a vetítés végeztével a közönség tagjai egymásnak estek, és több ember halálát okozták. A kormány eltüntette a kópiát, a rendező visszavonult, azóta sem hallott róla senki. Állítólag aki megnézi, teljesen a hatása alá kerül és a felszínre tör rejtett, agresszív énje.

Amíg Sweetman a hallottakon, múltján, és tragikus módon véget ért kapcsolatán elmélkedik (a lány drogfüggő volt, majd öngyilkos lett), megismerjük legjobb barátját, a mozi másik üzemeltetőjét, aki minden újonnan bemutatásra kerülő filmből megtart magának egy képkockát. Azt, amelyiken a védjegy található, melyet a mozis szlengben csak „cigaretta égésnyomnak” neveznek. Ő maga is teljesen értelmetlennek tartja a küldetést, főleg annak fényében, hogy ha nem törlesztik adósságukat a halott barátnő apja felé, bezárják az egész kócerájt. Szóval jelenleg akadna fontosabb dolguk is. Viszont ha sikerül a lehetetlen, minden gondjuk megoldódik a fejpénzzel.

moh-0108-pic1.jpg

Innentől azt láthatjuk, hogyan válik egyre jobban megszállottjává a filmnek főhősünk, mennyi mindent megtesz azért, hogy magáénak tudhassa. Első lépésként elutazik ahhoz a kritikushoz, aki mint kiderül, azért vonult vissza évekkel ezelőtt, hogy teljes képet tudjon adni a La Fin Absolue du Monde-ról. Ami saját szavaival élve: „Nem film, sokkal inkább egy ingergolyó egyenesen a nézőközönség kollektív tudatába röpítve, amire az egyetlen racionális reakció az erőszak lehet.” Kiderül továbbá, hogy Backovic tisztában volt azzal, hogy alkotása ilyen hatással lesz a nézőkre, és ezt egy interjúban ki is fejti: „Egyes filmeknek az a sorsuk, hogy megnézessenek, és megváltoztassák az életet. Ha az ember egyszer belekezd, nem lehet csak úgy lerázni és elsétálni tőle. Beleköltözik.” Ahogy hallgatja a beszélgetést, Sweetman-nek látomása támad a kádban fekvő halott párjáról és egy cigaretta okozta égésnyomról.

Azonban hosszú út áll még előtte. Mások áldozatainak árán kell megtanulnia, hogy a valóságot és a fikciót mindössze egyetlen pengevékony csík választja el egymástól. Ha pedig valaki veszi a bátorságot, hogy filmre vigye az igazi borzalmat, művészetté változtatva az egyszerű gyilkosságot, annak hatalma lesz. Filmjének lényegét pedig a közönség reakciója adja majd meg, melyet a kiontott vér változtat fegyverré.

„Mi van, ha sikerül kézre kerítened egy angyalt? Egy isteni teremtményt, akinek Isten vére csörgedezik az ereiben? Mi lesz, ha feláldozod a kamera előtt? Valami mélyreható, igazán személyes dolog születik. Megváltoztat mindenkit, aki filmre vitte, és mindenkit, aki végignézi. Minél közelebb kerülsz a filmhez, annál jobban változol te is. Ez volt Backovic titka.”

Ahogy közeledünk a történet végéhez, úgy válnak egyre erősebbé és gyakoribbá a látomások. A rendező özvegye rávilágít, hogy Sweetman már rég nem azért keresi a kópiát, hogy megkapja az érte járó pénzt. Ő már nem önmaga, teljesen irányítás alá került, akárcsak anno Backovic, aki végül engedett a rá nehezedő nyomásnak és átvágta a torkát. Legnagyobb, legtitkosabb és legszörnyűségesebb művét feleségére hagyta, aki azonban már csak szabadulni szeretne tőle, így kérés nélkül felajánlja azt hősünknek. Hiszen már úgyis túl késő... Mindenhez túl késő...

moh-0108-pic2.jpg

Így végül beteljesedhet Bellinger álma, és láthatja azt a művet, ami után egész életében vágyakozott, és amely végül szörnyű ihletet ad neki saját életének filmjéhez. Mindemellett igencsak szürreális módon tönkretesz még három másik életet, mielőtt egy megcsonkított angyal magával viszi oda, ahol már nem árthat többé a felkészületlen emberiségnek.

A sorozatba vetett hitem ismét feltámadt, hála Carpenternek! Mondjuk olyan filmek után, mint a Halloween, A köd, A Dolog, A sötétség fejedelme, Vámpírok ... Soroljam még? Az őrület torkában (melynek eredetije egy Lovecraft-mű) is remek példa munkásságára, hiszen jól látható hasonlatosságokat mutat az epizóddal: mindkét film egymásból eredezteti a művészetet és az őrültséget, foglalkozik a modern kori civilizáció leépülésével, valamint figyelemmel követi, ahogy az ember végül már a valóságba vetett hitét is megkérdőjelezi. Igazából olyasmi lehetett ez nekik akkortájt, mint nekünk most a Szerb film. Ki voltak éhezve valamire, ami kiveri a biztosítékot.

Nagyon kellemes darab, elejétől a végéig képes fenntartani az érdeklődést és a feszültséget, és nem utolsó sorban gore-ban gazdag. Tökéletes időtöltés!

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr234763274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lizardking 2012.09.08. 19:41:55

Az első Masters of Horror epizód, ami igazán tetszett. Carpenter-nek ebből kellett volna egy egész estés filmet forgatnia és akkor megint a csúcson lenne. Mert ugyan nem láttam, de nem sok jót hallottam a Ward-ról és, ha jól tudom, bukta is volt. A Cigarette Burns viszont zseniális atmoszférával rendelkezik, akárcsak a korai filmjei. A sztori is nagyon jó, nagy kár érte, hogy nem mozifilm lett. Még sokáig néztem volna ezt a részt. Profi munka.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.09.10. 12:28:05

Azt hiszem már régóta esedékes lenne egy mega-Carpentr poszt, vagy valami:)

Hachi-chan 2012.09.10. 16:09:26

Már vártam nagyon, most sem okoztál csalódást! :D

Varin 2013.01.07. 18:01:11

Gyíhááááá, Daryl :DDDD


süti beállítások módosítása