Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mozi: Prometheus

2012.06.11. 12:27 - purga

Címkék: premier scifi mozi folytatás gondolatok vér 3d szörny

Ezer éve nem írtam mozis beszámolót, ennek oka egyszerűen az anyagiakban keresendőek, de most egy olyan műről van szó, amire muszáj volt rááldoznom. Nem is tudnám megmondani, hogy legutóbb melyik lehetett az a film, amit ekkora várakozás, hype és marketing vett  körül. Főleg itthon. Én bevallom nem is emlékszek olyanra, hogy egy filmet ennyire nyomattak volna a média minden egyes felületén. Arra se, hogy a megtekintése után ennyien írtak volna róla. De tényleg, alig lehet olyan filmes portált, blogot említeni, aki nem írt volna már róla kritikát. Így én se maradok ki a sorból.

 

Prometheus (2012)

 

Rendezte: Ridley Scott

Prometheus_post.jpgAzt gondolom mindenki tudja, hogy ez egy amolyan Alien előzményfilm. Pontosabban a Nyolcadik utas: a Halál történései előtt játszódik jó harminc évvel, de direkt kapcsolat nem igazán van közte. Már csak azért sem, mert a várakozásokkal ellentétben (ha jól tudom) nem ugyanazon a bolygón játszódnak az események. A lényeg, hogy ugyanabba az univerzumba helyezhető.

A történet röviden -és viszonylag spoilermentesen- annyi, hogy egy lelkes tudós szerelmes pár néhány kőbe vésett alakra hivatkozva úgy gondolja, hogy az embert idegen lények teremtették. Szerencséjükre találnak befektetőket (igen, a Cég személyében), akik segítenek nekik eljutni egy bizonyos bolygóra, ami vélhetően az "emberiség bölcsője". A csoport tagjai még különböző tudósok és zsoldosok. A főszereplőkre még külön kitérek.

A csapat megérkezik egy látszólag sivár területre, majd szépen besétálnak egy barlangrendszerbe. Nem kell sok hozzá és találnak egy lefejezett űrlény holttestet. A film felszínessége már itt árulkodó, hiszen szemmel láthatóan a Föld még azóta se látott igazi UFÓ-t, így mondhatni már ez önmagában az évezred felfedezését kellene, hogy jelentse. Erre a csapat biológusa kvázi le se szarja, inkább elhúz a picsába! Ez most mégis mi?! A Viszont a többiek lelkesedése se nagyobb annál, mint amikor én beszerzek valami ritka DVD-t... Aztán persze ahogy az lenni szokott, előkerülnek a "gonosz" hátsószándékok, az intrikák, veszélyes paraziták, mutációk és rengeteg emberhalál. Amit el is vártunk.

A forgatókönyv meglátásom szerint rendkívül bonyolult, teszem hozzá, hogy feleslegesen. A történet tele van apró mellékszálakkal, melynek a többsége nyitott marad. Az egyik ilyen nagy lyuk pl. David, az android magánakciója (kísérlete, ha így jobban tetszik), amit egyszerűen nem tudok hova tenni. De jó, vegyük filozófusra a figurát, mert szeretjük azt is. Akkor viszont ne mondja már meg nekem egy film, tényszerűen alátámasztva, hogy ÍGY LETT AZ EMBER. Mert konkrétan ezt teszi. Amit mi évezredek óta kutatunk, arra az alkotók megadják a választ, amit el kell fogadnunk. A nagy kérdések igazából már csak a miérteken van, amire magában a Prometheusban is keresik a válaszokat. Mert ugye nekünk nem elég egy kérdést kipipálnunk, az mindig újabb és újabb kérdőjeleket teremt a fejben... Ez mondjuk igaz is, jó kritikai meglátás a készítőktől. A lényegen azonban ez sem változtat.

Prometheus_pic1.jpeg

Aki egy ütős sci-fi horrort vár, az lehet, hogy csalódni fog, mert ez nem egészen az. Ugyan rengeteg horrorisztikus elemet tuszkoltak bele (nem véletlen a 16-os karika sem ugye), de ezek inkább csak színesítik a cselekményeket. Viszont kár volt az Alien univerzumba helyezni a filmet. Persze tudom, e nélkül vélhetően sokkal kevesebben ültek volna be rá. Mert a legnagyobb bajom, hogy egy-két kikacsintástól eltekintve tudomást se vesz róla. De olyan szinten nem, hogy az űrhajó ezerszer fejlettebb a jövőbeli Nostromonál! Tetszik emlékezni rá? Ott még DOS volt a gépeken, klaviatúrákkal, manuálisan írták be a parancssorokat. Itt meg minden full digitális, automata, érintőképernyős, tabletes anyámkínja. Még a nyomorult szkafanderük is profibb! Ez pedig kurvára nem lehetséges, inkább nevetséges!

Mindenesetre el kell ismernem, hogy baromi látványos, akciódús és egy fokkal pörgősebb a Nyolcadik utasnál. Ez köszönhető a már említett felszínességhez, és szerteágazáshoz. Aminek következtében egyszerűen nincs idő falsúlyosabb párbeszédekhez, monológoknak. A mondanivalókat baromi gyorsan ledarálják. Noha, az is igaz, hogy van egy-két kifejezett vicces beszólás is. Ezen is lehetett volna még mit csiszolni. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy a 3D mennyi pluszt tett hozzá az élményhez, de állítólag érdemes úgy is megtekinteni. Viszont a lezárás garantáltan könnyet fog csalni minden Alien-rajongó szemébe:)

Prometheus_pic2.jpg

A színészek korrektül teljesítenek, az androidot remekül hozza Michael Fassbender (Eden Lake, A szégyentelen), őt mindenki ki is emeli, teljes joggal. Sajnos Charlize Theron (Az ördög ügyvédje, Hófehér és a Vadász) karaktere kissé felszínesre sikeredett, amiben nehéz villantani. A főszereplőt alakító Noomi Rapace (Babycall, Millennium - trilógia) viszont eléggé meggyőző, akiben senki ne keressen egy második Ripleyt. A többiek is jól hozzák a rájuk írt szerepeket. Igaz, van egy pár karakter akit konkrétan azért raktak be a filmbe, hogy meghaljanak, de annyira, hogy őket előtte nem is láttuk... A szinkron jól sikerült, a forgalmazónak meg köszönet, hogy a világpremierrel egy időben láthattuk.

Akárhogy is, a filmről még sokan és sokat fognak beszélni és ez jó. Az viszont kevésbé, hogy legtöbben a hátramaradt űrt próbálják betölteni, mint ahogy nekem is hiányérzetem támadt utána. Az értékelés után fel is teszem a kérdéseimet azoknak, akik már látták a filmet, hogy vitassuk meg őket.

Mindenesetre a DVD/BD-n lesz rendezői változat és pluszban kivágott jelenetek. Már várom, biztos kapunk egy-két választ.

Értékelés: 7/10

 

Mivel ilyesmi ritkán fordul elő a blogon, íme egy magyar szinkronos előzetes:

 

Akkor most jöhetnek a SPOILERES kérdések, fekete lyukak:

A hologramon láthattuk, hogy menekültek a teremtőink: mégis mi elől? Mert annak semmi nyoma nem maradt. Meg ha menekülnek, akkor az egyetlen túlélő miért hibernálja le magát?! Kiváltképp, ha épp az emberiséget akarták eltüntetni a Földről... De eleve azt se értem, hogy ha a nyitójelenetben tényleg a születésünket látjuk, akkor mégis hogy a rákba készülhettek el azok a leletek? Vagy visszajöttek néha csekkolni, hogy hogyan fejlődünk? Ha volt (és volt is) még egy rakás űrhajó a bolygón, akkor a megmaradt építész miért nem fogott egy másikat, ahelyett, hogy elmegy levadászni a szerencsétlen nőt? Ráadásul puszta kézzel? Jó, azt láthattuk, hogy könnyen öl, de valami fegyvert mégis előkaphatott volna...

Továbbá már amit fentebb említettem: David mégis mi a jó bánatért fertőzte meg azzal az idegen anyaggal a tudósunkat?! Hogy megszülethessen a kis polip? Ezt így előre eltervezte? Ha igen, MIÉRT?! Egyáltalán a programja nem tiltja az ilyesmit? Meg eleve ezt az egész fertőzést is elintézték egy vállrándítással. Ahogy azt is, hogy kiderül, hogy a DNS-ünk tökéletesen azonos az "építészekkel". Hogy lehet egy ilyen jelentőségű felfedezést ilyen könnyen kezelni?!

UPDATE: Közben eszembe jutott még egy falsúlyos kérdés. Jó, ők teremtették az embert. De magát az életet is a Földön? Mert a többi lényről és azoknak a keletkezéséről egy szó sem esik. Mert az rohadtul lehetetlen, hogy egy "emberi" DNS-ből ennyi különböző állatot és növényt kreáljanak. Ha pedig ők "csak" minket hoztak létre, akkor a többiért ki vagy mi a felelős? Egyáltalán ez mikor történhetett? A jégkorszak után?

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr64578566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexicon · http://lexicon.blog.hu 2012.06.11. 13:02:38

Jó kritika , sok dologgal egyetértek, viszont a technika ördögét nem hiszem, hogy a film negatívumára kéne fordítani nemde? :)

Most annak idején az Alien egy olyan világot akart képviselni, ami futurisztikus. Lássuk be, akkor ennyire tellett, próbálták kihozni a maximumot , minden egyes látványból. Akkor még csak a DOS-ra tellett és nem After Effects Cs4-re. Továbbá a Star Wars is hasonló hibába esett ezáltal, mert az első 3 rész technikai fejlettsége csupán a kor haladásának köszönheti mi voltát. A 4. részben a halál csillag gyenge pontjának ábrázolásának kivitelezése, lássuk be, enyhén szólva gyenge és gagyi. Illúzió romboló esetleg, de ez szerintem ne a film hibája legyen, hogy utólag jut eszükbe, hogy akkor létrehozunk egy filmet. Tudatosan lebutítani egy filmet, annak meg mi értelme lenne? :) - de lehet csak én gondolom így.

Tehát ezért nem érzem, hogy a film nevetség tárgyává tenné ez a kis dolog. VISZONT!!!

A 2. kérdésedre a válasz:

A film közepe felé újra látható, hogy viseli és egy hibernáló előtt áll, Weyland hibernálója előtt, vele beszélget a sisak segítségével. Ezután Vickers a folyosón elkapja Davidet, és megkérdezi tőle, hogy: "What did he(Weyland) said?", amire David nem akar válaszolni, ám végül megteszi: "He said: Try harder". Vagyis utasította, hogy próbálja keményebben megtalálni az idegen lényeket, és ezért fertőzi meg Holloway-t, annak reményében, hogy valami új élétformát hoz létre. Szintén ezért akarta Shawból megszerezni a lényt, android, Weyland programozta, pont erre, hogy ha igaza van a két régésznek, akkor neki mindenképp találkoznia kell a teremtőkkel, és miért, erre is választ ad a film, azért, hogy még tovább életben maradhasson, hogy megszerezze a teremtés titkát.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.06.11. 13:16:50

@Lexicon: hmm, az androidosra a válaszod lehet egy megoldás, de a test végleges megsemmisítése után ezt a vonalat egyszerűen elvágták. Miért nem akarta senki se kivizsgálni, hogy mi történt voltaképpen a társukkal?

A technikai dologgal pedig részben igazad van, a mai kor gyermeke biztos felhúzta volna a szemöldökét, ha itt is megjelenik a DOS és jót röhögnek, hogy "már most fejlettebbek vagyunk". De valahogy engem akkor is bánt a dolog, mert így pont azt az élvezetet veszik el a filmtől, ami a két részt összekötné, közelebb hozná egymáshoz.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.06.11. 13:22:57

Közben frissítettem a kritikát még egy kérdéssel, amivel valahogy a többség még nem foglalkozott. Vagy csak én gondolom túl?

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.06.11. 13:44:08

"...ne mondja már meg nekem egy film, tényszerűen alátámasztva, hogy ÍGY LETT AZ EMBER."

de hát miért?
a biblia tényszerűen mondja, hogy isten teremtett.
a materialisták tényszerűen mondják, hogy a semmi hirtelen felrobbant, és abból lett minden. az élettelen, robbanásban szétégett anyag életre kelt, és abból lettünk.
több film és könyv, ami az élet létrejöttével foglalkozott, tényként adta elő a saját elméletét. ezért nem kell rájuk neheztelni. nem kényszerít, hogy elfogadjuk az előadottakat...
:-)

Lexicon · http://lexicon.blog.hu 2012.06.11. 13:51:58

Egy másodlagos alternatív válaszra nem készültem fel, viszont jó ,hogy emlékeztetsz rá, mert én is azt vettem észre, hogy kb magasról tesznek rá....:D

Nem hinném, hogy túlgondolnád mert valóban maradtak üres kapuk, ez a film elgondolkodtató, és sok kérdést vet fel. Ilyen tempóban ez a két óra nem is volt elég rá , én úgy érzem.

NaimaOut 2012.06.11. 13:53:16

Én még nem láttam a filmet, de a technikai kérdésben Purgával értek egyet.
Az összes filmet telezsúfolják ilyen hiperszuper kütyükkel, ez már nem kihívás, nem egy nagy cucc. Szerintem már az sokkal elbűvölőbb, ha valaki hű marad az első filmhez, ha már előzményfilm, és tud retro-t is alkotni olyan formában. A nagy rajongók is szerintem jobban értékelték volna.
A Star Wars előzményeknél ugyanez volt a probléma (is), elvette az egésznek a hangulatát.

Lexicon · http://lexicon.blog.hu 2012.06.11. 15:25:39

Nem kihívás? Hidd el, mai napig van benne kihívás, és munka bőven. Ha van rá mód, nem érik be olcsó trükkökkel, mert minek? Értem én mire akartok célozni, csak van ennek egy másik oldala is, ami elő segíti és realisztikusabbá tesz bizonyos látvány világot.

Mindenáron a földön kéne maradnunk, csak mert bizonyos elképzeléseket nem tudtak megvalósítani annak idején? Pl: Hulkot a LEGELSŐ filmben nem úgy ismertük meg aki több tonnával dobálózik, ehhez képest már a 2003-as filmben a Challanger 2-vel (asszem ezek voltak) mégis diszkoszvetőként játszadozik velük.

Nyilván ez nem azért történt meg, mert nem volt képes erre a karakter, egyszerűen nem volt rá megoldás technikailag, hogy megvalósítsák.

A Star Wars-nál hát fogják a saját fejüket. Sajnos arról nekem nincs infóm, hogy miért az utolsó 3 résszel kezdték a történetet. Erre egyetlen gyógymód lenne, ha azokat újra forgatnák. De ez már eleve egy halva született ötlet. Meg részben ez már jó ideje pénzről is szól. Az új részek konkurenciája a Gyűrűk Ura volt annak idején. Csúnyán alul maradt volna azokkal a részekkel szemben, ha minden áron azzal a technikával készítették volna el. Sok kritikus szembe is röhögte volna Lucast, más részt meg lennének rajongók, akik azt várnák el, hogy a 21. században azért a megvalósítás legyen már realisztikusabb.

Sajnos az ilyen filmek, ezek csapdájába esik. Engem is bánt, ettől függetlenül főleg, hogy elvileg egy folytatást néz az ember, és akkor hirtelen 20 évet vissza ugrik az időben. De szerintem ezeket filmeket annak idején önmagukért szerettük. A régi Alien és a régi Star Wars is épp elég új dolgot mutatott az akkori embereknek. Egy idő után a mai technika is elavult lesz...:)

greyjoy 2012.06.11. 17:49:00

Tud valamit ez a film, mert ettől hangos az internet... Lehet hogy ez egy nagyon összetett történet és a kérdésekre választ kapunk a későbbi filmekben. De az is lehet hogy egyszerűen...

... meztelen a király!!!

kacsabokaficam 2012.06.11. 18:57:37

A film kezdő jelenete szerintem csak azt sejteti, hogy közük van az ember teremtéséhez, vagy van hatalmuk teremteni. Scott egyik nyilatkozatában mondta egy kérdésre, hogy nem feltétlenül a földet látjuk:)

g-dúrban zúgó kabóca 2012.06.11. 19:21:42

gyanítom, azért a sok elvarratlan szál, mert lesz még egy (két...) folytatása az előzménynek. mert biztos maradtak még sokan, akik zsebéből még egyszer (kétszer...) ki lehet rángatni a pénzt a mozijegyre.

én hatalmas lehúzásnak tartom a filmet, szerintem vállalhatatlanul rossz. a párbeszédek esetlenek és olykor már a barátok közt színvonalát idézik, a karakterek jó része teljesen átgondolatlan, pl. a kapitány: semmi szerepe, semmi jelentősége, miért?

a történet zavaros és kusza, a film ritmusa katasztrófa, a trailer meg egy ótvar nagy átverés volt. Charlize Theront bár nagyon szeretem, itt rossz volt látni, semmit nem bírt hozzáadni ehhez a dögunalmas karakterhez, de én Fassbendertől sem voltam elájulva - nem volt azért ez egy nagy szerep, rezzenéstelen fejjel droidkodni.

az meg ugyan nem a film hibája, de azért leírom, hogy kegyetlenül ergya volt a szinkron is, Létay Dóra sokat tudott rontani CT szereplésén, ahogyan Galambos Péter is iszonyat modoros és unott volt.

elnézést a profán végszóért, elhatárolódom magamtól előre: de ez az alkotás az "akkorát akart fingani, hogy beszart" esete.

zacefronka 2012.06.11. 23:08:24

ez a rengeteg nyitva hagyott kérdés nem a hozzáértést tükrözi hanem az amatőrséget. az a szerencsétlen damon lindelof, aki már elkúrta a lostot majd megismételte eme bravúrját a cowboys and alines-szel rászabadult egy kult film előzményének a forgatókönyvére... csak egy kérdés a millió közül: amikor elizabeth megtudja, hogy terhes és david leszedálja, hogy a porontyot biztonságban elszállíthassák majd később a csaj elmenekül és manuál császármetszást hajt végre, mi a fenéért nem futott utána senki sem, hogy megállítsa. de még a művelet után sem toporgott senki sem az ajtóban. vagy mikor mondják az elején, hogy fedezékbe kell vonulni a vihar előtt mert szétégeti őket, a ruha se nyújt védelmet, hogy lehet az hogy még kint parádéznak kb 5 percet és A SZKAFANDERNEK SEMMI BAJA SINCSEN.vagy a geológus és a pajtija akiknek voltak azok a kutászai, hogy a viharba tévedtek el kifelé, miközben a többiek minden gond nélkül kijutottak. hogy lehet ilyen inkompetens amatőröket elküldeni egy ilyen óriásköltségvetésű expedícióra? vagy a már említett david magánakciója. és a teremtés miértje? ugyan holloway beszélgetése daviddel utal valamire, de a teremtést megmagyarázni azzal hogy "mert megtehetjük" egyszerűen röhejes. egy filmet nem szabad moziba küldeni ekkora promó után egy ennyire lyukas forgatókönyvvel. lehet jönni azzal, hogy na majd a folytatás, de ez egy egészestés film esetében egyszerűen ostobaság. bízom benne, hogy javítani fog az összképen a rendezői változat, de nem valószínű, hogy válaszokat fog adni, hanem még több kérdést vet fel, vagy a karaktereket fogja mélyíteni.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.06.11. 23:21:59

@kacsabokaficam: de mint kiderül, egyezik velük a DNS-ünk, ergo ők "hoztak minket a világra".

@g-dúrban zúgó kabóca: igen már a bemutató előtt pletykáltak 3. (!) részről:)

@zacefronka: igen, ez a önmütétes jelent nekem is szemet szúrt... itt is kb. le se szarták, ahogy kb. mindent a filmben:)

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2012.06.13. 18:36:29

Szerintem ebben a filmben sok minden nem az, aminek elsőre látszik. Tényleg nem nagyon adnak válaszokat, de ez engem egyáltalán nem zavart.

A Prometheus szerintem egy jó sci-fi lett (a butaságok ellenére), amely elgondoltatja az embert a látottakról. Biztos, hogy még sokszor újranézem majd.

Gabor88 2012.06.14. 09:47:37

Nemhiszem hogy egy emberiség keletkezését és jövőjét alapjaiban megváltoztató expedícióra olyan szakembereket indítanának el mint a filmben látható , számomra roppant nevetséges,idegesító Dr.Show akiből hiányzik a komoly kutatóra jellemző racionális gondolkodás. kapunk egy túl érzelgős, szentimentális, mélyen vallásos embert, akinek elvileg alegmagasabbrendűbb tudományokat kellene képviselnie és ebből eredően tetteiben,viselkedéseiben is csak is kizárólagosan fegyelmezetségnek,racionálitásnak kellene hogy jelen legyen a vásznon. Helyette síró görcsös-dühkitörés fogja el amikor a míg eleven de egyértelműen ferőzött,menthetetlen legénység egyik tagját egy másik kolléga ésszerűen megsemmisíti lángszóróval, Show dr. persze erkölcsös,vallási fanatizmusa megnyilvánul abban hogy,jajj hisz még él,próbáljuk megmenteni, ő is ember.Ez egyszerűen nevetséges a komoly kutató orvos ilyen szélsőséges helyzetben nem így viselkedne. Ahogyan alegénség minden tagjának is ( apilótáktól,gépészektől kezdve a kutatókig) fegyelemzetnek,mélyen racionálisan kellene viselkedniük. De ezen tulajdonságok hiányoznak a főpilótából is ,hisz minden ésszerűséget férretéve másodpercek alatt bele megy abba a "hősies" katartikus választásba a segédtisztjeivel eggyütt hogy ők feláldozzák magukat azzal hogy frontálisan neki ütköznek az ideg űrhajónak, mindezt szintén Show dr. hirtelenfelindulásból,idegsítőenn mély erkölcsös parancsából mi szerint ezzel megmenthetik a föld bolygót, csupán azért mert "A doktornő" azt mondta! Nevetséges. Nemtudom mit vár a doktornő ha el is ér oda ahonnan a magasabbrendűbb lények érkeztek hisz tapasztalhatta hogy az idegen űrhajóban hibernált állapotból felébresztett lény hideg,felsőbrendűbb közönnyel semmisítette meg a prometheus legénységének egy részét.

Gabor88 2012.06.14. 09:53:58

A prometheus és a nostromo közötti technologiai különbséget azon túl hogy akkor nem lehetett mozgóképpen fejlettebben ábrázolni magyarázhatjuk azzal is hogy míg a prometheus talán az akkori emberi technológia csúcsát képviseli addig a nostromo csupán egy kereskedelmi vontatójármű. Bár a dos alapú operációsrendszer és az amit a prometheusz használ összemérése valóban mosolyt csal.

Gabor88 2012.06.14. 11:00:29

Roppant nevetségesnek tartom hogy 2090-2100-ban egy válogatott kutatókból álló legénység tagjai között még mindig elhangzik olyan szó az emberre vonatkozóan hogy "lélek"" (az egyik férfi kolléga beszélgetése az androiddal jelenetben). Már napjainban is legalább 150 éve köztudott a legmagasabb tudományos körökben hogy:,, az embernek nem lelke van, hanem idegrendszere"

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.06.14. 11:22:22

@Gabor88: azért ennyire nem kell vallás és hitellenesnek lenni:) A film pont a hitről szól, hogy a tudós pár hitt abban, hogy minket ufók teremtettek. Egy hideg, racionális tudós csoport bele se vágott volna egy ilyen expedícióba, pont ez volt a lélek.

A kamikaze-ra meg nem fél perc alatt győzte meg a kapitányt, hiszen már előtte is beszélték, hogy ami a bolygón van, az pusztító hatású.

A legénység többi tagja meg valószínűleg direkt volt dilettáns, csak hogy a tudóspárunk ne fogjon gyanút, hogy a cégnek (az igazgatónak) egészen más tervei vannak.

Wilzor 2012.06.14. 12:56:40

Elolvastam a kritikát, részben egyet kell hogy értsek.
Én nem éreztem ezt a felfedezéssel kapcolatban hogy le se szarták. A film vontatottabb, lassabb lett volna hogyha mindenen hüledeznek 5percet hogy áá ííí jáá. :)))

Viszont az tény hogy volt egykét vicces jelenet. Akinek valaha volt komolyabb hasi műtéte az tudja hogy egy ilyen beavatkozás után nemhogy nem futsz mint a csaj a filmben, de magadtól fel se tudsz ülni...( akármennyire komolyan össze vagy varrva, sok fájdalomcsillapítól meg bekábulsz). Valamint amikor belementek a hajóba a végén, az afroamerikai és a japán( merthogy manapság már mindenhol kell lenni minden rasszból ugye, multikulti filmek) fickó nevetve vették tudomásul hogy itt kb 5 másodperc mulva meg fognak pusztulni, kemény emberek na. De nyilván nem ilyen szemmel kell nézni a filmet, ez mind fiktív sztori nem egy életrajzi mű. Szórakoztat és ez a lényeg.

Karakterek nemvoltak teljesen kidolgozva, én néhány fickóról azt se tudom minek volt ott, említés szintjén talán volt a foglalkozásukról szó de ennyi. Tényleg csak halni mentek oda. :) A 2 tetkós lányról se tudunk sokmindent, tudjuk hogy szeret kutatni, tudjuk hogy az apjával kapcsolatban milyen emlékei vannak( ez a drive) de ennyi. A srácról semmit csak hogy szereti ő is kutatgatni. Meredith ( Charlize Theron) karakteréről még annyit sem, látjuk hogy kemény, tudjuk hogy ő a főnök ennyi. Az apjával miért ilyen a viszonya? Miért nem viszi vissza a mentőkabinba amikor leüti a teremtő? ( hiszen férfira van kalibrálva) Különben hihetetlen gyönyörű volt a filmben így 36 évesen is. Gondolom egy kis digitális segítséggel de akkoris.

Továbbá ugye a kérdések, én nem értem hogy mivolt az a szétesés az elején. ki volt az a groteszk figura? Mit vett be? és ja ki elől menekültek a teremtők? Sway elmegy a másik hajóval kb 10 konzervvel a zsebében. Ezekkel nemsokáig huzza majd, mit fog enni? ezekre szerintem nemfogunk soha választ kapni.DE ezekkel a kérdésekkel a rendező/forgatókönyv elérte hogy beszéljünk a filmről. És valahol ez zseniális. Mert így mindenki MAGÁBAN tud alkotni egy alternatív befejezést, egy alternatív sztorit, önálló magyarázatot tud adni a kérdésekre. Tehát tovább kell gondolni a filmet magunkban.
Persze ez nem zárja ki azt hogy a következő részekben ( ha lesznek) a szánkba adják a válaszokat, én örülnék a folytatásnak.

És még valami, ha valakinek nem mondom hogy ez Alien előzmény film, nem jön rá szvsz. Ez egy önálló film. Én IMAX 3Dben néztem, biztos hozzáadott az élményhez, bár olyan intenzív 3D nemvolt mint az IMAX demo:)de nem is vártam, félreértés ne essék. Jó volt. Még egyszer megnézném. Nekem kb egy szinten van a TRON-nal( bár ott jobban kijött a térnatés)

Értékelés kiváló, és osztom: 7/10 ( ami összhangba van az IMDB-vel is 7.7)

KingBradley 2012.06.14. 23:09:12

Ők teremtették az embert, de azt senki sem mondta, hogy ezzel együtt nem minden élőlény alapforrását hordozta az elszórt anyag... lehet ezek voltak az első baktériumok ill vírusok is... és innen indult a darwini alap story....
Igazság szerint van annyi nyitott kérdés amit tényleg csak agy folytatás magyaráz meg pontosabban, de semmi túlferdített baromság nincs a filmben, hálla Buddhának :)
Miért ment a az "építő" a csaj után... gondolom, hogy hírmagvát is kiirtsa az embereknek, mert akár a nő is megtalálhatott egy másik hajót (ami be is teljesedett ugye...) és azzal még nagyobb bonyodalmat okozva a fajnak.
A kiborg meg egyszerűen csak kísérletezett a nőn......
nem egy pillanat ill mozzanat volt ami igazolja az android én illetve érzelmi fejlődését (ami előbb utóbb túlszárnyalja az emberi koráltokat)
említette ugye... " minden gyermek álma, halottan látni a szüleit" gondolva itt a alkotójára.

KingBradley 2012.06.14. 23:10:58

ami a nagy kérdésem itt....
17 en voltak a hajon (legénység)
a kapitány csak a Weyland csajnak adott takarodj parancsot, a többieket a fedélzeten, lazán belevitte a halálba :)

gerberus01 2012.06.15. 07:35:38

Tele van lukakkal az egész sztori, azt hiszem így a legolcsóbb filmet csinálni. Ez a film sem öregbíti az Alien-legendát, inkább ez is csak egy "futott még" kategória.


süti beállítások módosítása