Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Egy adag nézhető horror (végre)

2012.04.17. 14:07 - purga

Címkék: francia német ausztrál japán spanyol svéd brutál vér szellem thriller norvég ritkaság felsorolás

Igen, igen. Nem csak a fostos filmeket szoktam egybegyúrni egy nagy gombóccá, hanem a jókat is. Ezekről külön-külön nem igazán írnék, viszont megfeledkezni sem akarok róluk. Kiemelkedőnek egyiket sem mondanám, de a többségével el lehet lenni. Úgy hogy tessék mazsolázni!

1. Henry: egy sorozatgyilkos portréja - Henry: Portrait of a Serial Killer (1986)

 

Rendezte: John McNaughton

henry-portrait-of-a-serial-killer.jpgKezdjük egy kötelező klasszikussal. A film megtörtént eseményeket dolgozz fel. A főszereplő Henry (Michael Rooker - A csontember, Slither és ő Merle a TWD-ből) minő meglepetés, egy sorozatgyilkos. Nincsenek bevett módszerei, vagy kifejezett célcsoportja. Ha kedve szottyan, egyszerűen öl. Pusztán azért, mert egy írástudatlan szociopata.

Van egy igazi suttyó szobatársa, akihez épp oda költözik a bájos kishúga. Elvannak szépen hármasban: a kiscsaj dolgozik, bratyó füvet terít és seftel, míg Henry... hisz úgyis tudjátok. Ezt az idilli hangulatot töri meg az, amikor a bátyuska derék őrültünkkel egymásra nem találnak, és el nem kezdenek véletlenszerűen embereket ölni. Mondhatni amolyan mester és tanítványa nem lesz a dologból. A rémtetteket még kamerára is rögzítik.

Van egy sajátos hangulata a filmnek, azt meg kell hagyni. Kissé lassú és hideg. De talán ennek köszönhetően a gyilkosságok egyszerűsége sokkal borzasztóbban hat, mint egy belezés akár melyik splatternél. Néhol kifejezetten felkavaró.

Azonban magát a címszereplő karakterét nem sikerült egyensúlyba hozni. Valahogy nem hiszem el róla, hogy olyan profi legyen, hogy képes legyen a rendőrség agyával gondolkodni: "mindig másképp és máshol ölök, így nem tudják összerakni a profilomat". De ez csak az egyik az apróbb hibáknak, amik rontják az összképet. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember utána néz az eredeti eseményeknek, akkor rájön, hogy a valósághoz képest ez a történet túlságosan is "idilli". Például maga Henry valójában egy átlag IQ-szint alatti barbár volt, nem egy mestergyilkos. A lezárás pedig kissé elsietett, bár talán így még nagyobbat is üt.

Minden hibája ellenére tessék nyugodtan megnézni, mert azért elég kemény.

2. Babycall (2011)

 

Rendezte: Pal Sletaune

babycall.jpgIgazi skandináv csemege: svéd-német-norvég koprodukciós alkotás. A történet szerint anyuci elvált a szadista apucitól, természetesen vitte magával az egy szem pici bocsát is. Ebben segítségére van az amolyan tanúvédelmi programnak is betudható gyermekvédelmi felügyelet munkája is. Új lakás, új személyazonosság, új környezet.

A gond csak az, hogy anyukáról rögtön lerí, hogy nincs vele valami rendben, mert a 8 éves gyerekét olyan szinten félti, hogy az már beteges. Hogy külön szobában alhassanak, beszerez egy babaőrt ("babycall") is. Az első húsz percig nem tudjuk eldönteni, hogy most egy szocio-drámát vagy egy thrillert látunk, aztán szerencsére kapunk valami hátborzongatót. Ezt egy újabb para esemény követi egy másik kisfiú megjelenésével, akinek meg se kell szólnia, már a tekintetétől is befosik az ember.

Végig érezni egy nagyon kemény feszültséget, ami egy percre se illan el. Továbbá sikerült annyi rejtélyt bele zsúfolni, ami kitöltené a teljes King életművet. Nagy kár, hogy a befejezés egy olyan szintű agyfasz, hogy elfelejtettek egy rakás dolgot megmagyarázni. Mi több, az ember elgondolkozik azon is, hogy eddig mégis mi a búbánatos rántott majomürüléket látott eddig?! Ennyire film még nem zavart össze, mint ez. Na jó, azért a Saint Ange se volt semmi. De itt olyan szinten nem tudom értelmezni a látottakat, hogy szerintem bele is pusztult néhány agysejtem.

Ezt leszámítva nincs túl sok gond vele, maximálisan le tud kötni. A technikai kivitelezés pedig profi, igaz ilyen hideg színeket kreálni északon azért nem nagy kihívás... A főszerepet alakító Noomi Rapace (Millennium-trilógia) előtt meg le a kalappal.

Arra kérlek titeket, hogy nézzétek meg minél többen, hogy majd kibeszélhessük, mert érdekelne a véleményetek.

3. The Loved Ones (2009-2010)

 

Rendezte: Sean Byrne

the-loved-ones.jpgNa ez kérem... Mintha a Tortúra és a Texasi láncfűrészes mészárlás szerelemgyereke lenne. Tökéletes kohézió. Eddig ausztrál filmek kapcsán mindig húztam a számat, de ez előtt meghajolok.

Adott egy középiskolás rocker arc, aki magát okolja apu haláláért. Nagy segítségre van ennek feldolgozásában anyuka (aki szerencsére nem őt okolja), a hasonszőrű haverja és a sunapozitív barátnője. A srác veszte, hogy egy szintén helyes lány is szemet vet rá. Azonban ez a plátói szerelem odáig fajul, hogy édesapjával egyszerűen elrabolják és megkínozzák. Mint kiderül, nem ő volt az első "szerelme" a csajszinak. Az őrület tetőfogára hág ezekben a jelenetekben, rohadt beteg. Előkerül egy fúró, egy "zombi feleség" és miegymás. Erről nem is írnék részletesebben, ezt egyszerűen látni kell. Nagyon kemény.

Azonban a párhuzamosan bemutatott tényleges randi a haversrác és a dögös gót lúvnya között baromira rontja az összképet. Nem tudom, hogy ennek tényleg az volt-e a szerepe, hogy a nézőben leolvassza a kőkeményre dermedt szart, vagy tényleges funkcióval is felakarták ruházni. Mindenesetre abszolút feleslegesnek éreztem.

A kivitelezés pofás, kellően véres és drámai egyaránt. Csak egy hajszál választja el attól, hogy torture porn-nak tituláljuk, de szerencsére ez annál jóval több. Ugyan túlzásoktól nem mentes (meglékelik az ember koponyáját, az meg rendesen gondolkodik tovább...), de még ez is baromi jól áll a műnek. Egy ponton annyira groteszké válik, hogy könnyet csal az ember szemébe, hiszen kiszakítja magát az elvárt keretek közül. Baromi jó szórakozást nyújt.

4. Egy őrült szerelmes balladája - The Last Circus / Balada triste de trompeta (2010)

 

Rendezte: Álex de la Iglesia

Balada_triste_de_trompeta.jpgAzt tudjuk, hogy a spanyoloknak meghatározó tényező volt történelmükben a polgárháború (ami nem csoda) és az azt követő Franco-diktatúra. Ez film is nagyjából ez utóbbi korszakot igyekszik bemutatni egy sajátos történeten belül.

Maga a kezdés és lezárás olyan szinten epikus, hogy pusztán ezek miatt érdemes végignézni az egész filmet. Annak ellenére, hogy a közte lévő rész változó minőségű. Azt látni, hogy egy csatába küldenek egy bohócot teljes ruházatában egy macsétával felfegyverezve... megfizethetetlen élmény. Ezt követően a bohóc fiacskája átesik egy-két traumán, de ettől függetlenül próbálja tovább vinni a családi örökséget. Igaz, ő már amolyan "síró" módban nyomatja. Ami nem is csoda, hiszen az alkata és természete is megvan hozzá. A lényeg, hogy belekeveredik egy szerelmi háromszögbe, amiből ő húzza a rövidet. A végén meg ámokfutásba kezd.

Közben megkapjuk az akkori rendszer kritikáját, amelynek némely aspektusa talán a mai napig aktuális. A néhol abszurdba váltó szatirikus hangnem nem idegen a rendezőtől, tessék csak megnézni a mesterművét, A Fenevad napját. Sajnos ezt itt néhol már túlzásba vitte, pl. ahogy az agyonvert képű fickót inkább állatorvoshoz vitték, mint kórházba, teljesen indokolatlanul. További problémám, hogy maga az őrület felépítése se volt igazán szépen felépítve, pedig ez lett volna a központi elem.

Mindenesetre van egy sajátos hangulata, amiért megérhet egy próbát. Tényleg nem igazán tudnám mihez hasonlítani. Szigorúan ezt sem mondanám horrornak, inkább egy szatirikus dráma, amiben elég sok "finomság" lelhető fel.

5. Haze (2005)

 

Rendezte: Shin'ya Tsukamoto

Haze.jpgA végéről nem hiányozhat a kötelező ázsiai film sem, ezúttal egy japán rövidfilm formájában.

A sztoriról nagyon nincs mit írni: egy pasas arra ébred, hogy egy baromi szűk betonlabirintusban ébred, ami tele van halálos csapdákkal. Nincs diktafon, se titkos jelek. Semmi se. Ahogy próbál kijutni, találkozik egy nővel és együtt folytatják a kiútkeresést.

Nem is ez a lényege a darabnak, hanem az atmoszférája. A legklausztrofób film EVÖR! Szerintem még az Élve eltemetvét is kenterbe veri. Ennyire szűk tereken játszódó filmet én még nem láttam. Az, hogy a főszereplőnek úgy kellett mozognia, hogy a száját végig kellett vezetni egy baromi hosszú csövön, miközben lábujjhegyre kellett állnia, az valami elképesztő. Konkrétan éreztetik velünk, hogy a kamerával meg se lehetett fordulni.

Sajnos ez a sajátosan nyomasztó hangulat nem tart sokáig, nagyjából a film felétől már sejtettem, hogy mi lesz a végén, de attól még maga az élmény utánozhatatlan. Az más kérdés, hogy lehetett volna sötétebb is, hiszen az nem derült ki, hogy honnan a lótúróból lenne bármilyen fényforrás is. Az 50 perc mellesleg bőven elegendőnek bizonyult.

Egyébként a főszerepet maga a rendező vállalta el. Továbbá leghíresebb művei a Tetsuo 1-2, amik baromira elvont, nehezen befogadható filmek. Hangulatában talán a Radírfejhez tudnám hasonlítani őket.

 

1. Henry: egy sorozatgyilkos portréja: 7/10

2. Babycall: 7/10

3. The Loved Ones: 8/10

4. The Last Circus: 6/10

5. Haze: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr434456513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.04.17. 14:22:19

A Babycallt láttam, erősen tévéfilmre hajazott. Meglehetősen untam, a csavar ugyan jó volt, de ettől még nem kezdtem el gondolkodni a filmen.

Gabor88 2012.04.17. 14:26:23

MIndet szépen végig nézzük a hét folyamán, kíváncsivá tett a poszt

krizso 2012.04.17. 14:32:44

Eddig csak a The Loved Ones-t lattam, es imadtam. Engem spec a darkos csaj es a dunderaj csavo vonal nem zavart. Lehet, hogy ez kicsit spoileres es meg is kell megegyszer neznem, de szerintem a csaj tesojat is elraboltak anno, es hat valahol ezt probaltak bemutatni valamilyen forman, hogy hogy dolgozza fel a csalad, es foleg a csaj az o elveszteset. Nah deh nah, kemeny, es kurvajo!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.17. 15:52:19

@krizso: igen igen, így volt, de attól még ez se volt rendesen kibontva, csak odahányva lazán.

NaimaOut 2012.04.17. 23:39:23

Hú.. Most fejeztük be a Babycall-t. Mondogattuk az elméleteket, és mindegyik után következett egy "De akkor miért....?" :S Vagy csak túlbonyolítjuk, és ez egy szimpla: anyuci bolond, ráadásként meg bekavar egy szellemgyerek is - sztori?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.18. 02:24:00

@NaimaOut: de akkor mi a ráktól lett vizes? :DD

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.04.18. 09:07:20

én legutóbb a Deadheads c. horror-paródiát néztem horror-vonalon. iszonyatmód tetszett :-)
arról nem lesz poszt?

NaimaOut 2012.04.18. 10:15:30

Na, Purga, hát ez az.. :D És Helge miért látta azt a másik kölyköt?

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.18. 11:00:01

@Bogoj: de már régóta tervezem két hasonszőrűvel, na majd csak rászánom magam:)

Mercury 2012.04.18. 11:51:39

Hmm.. én ebből csak a Ballada cirkuszi trombitára c. láttam, de engem az a film sokkolt, egyszerűen remek lett szerintem, főleg ha az ember úgy nézi végig, hogy épp depresszív hangulatban van.. hát én így néztem végig... szerintem zseniális, bár tényleg inkább szatírikus dráma mint horror... a babycall-nak pedig azt hiszem adok egy esélyt :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.04.18. 13:42:19

The Loved Ones: Szerintem is igen jól sikerült film, bár van benne néhány minden logikát megkérdőjelező húzás, ami egyeseknél sokat ronthat az összképen. A darkos csaj zavaróan kilógó vonala mellesleg szerintem is tök felesleges volt, viszont amikor geekzen ezt egyszer szóvá tettem, ott azt írták, hogy dehogy volt az, viszont azt már elfelejtették közölni, hogy miért is nem.
7/10 nálam amúgy.

The Last Circus: Erről a filmről nem tudtam eldönteni, hogy horror, vígjáték vagy dráma akar-e lenni, esetleg a háromnak valami furcsa keveréke, mindenesetre voltak tetszetős pillanatai, meg full gagyik is vegyesen, a 6/10 viszont korrekt pontszám szerintem.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.04.18. 13:56:06

@purga: még a tucker and dale vs evil cíművel szemezek, az előzetese sokat ígérő volt... :-)
lehet, hogy hétvégén megnézem.
esetleg ez is bekerülhetne a hasonszőrűek közé...

Gabor88 2012.04.18. 21:30:41

többet vártam a The Loved Ones-tól. a haversrác+goth csaj randi párhuzamot én is feleslegesnek éreztem, inkább a lány+apa szadista kapcsolatát lehetett volna jobban kidolgozni, a pincébe zárt elállatiasodott előző" szerelmek"-et meg nevetségesnek találtam, indokolatlan,túlzás, ahoz túl kevés a film hogy ténylegesen groteszk besorolást kapjon ahoz meg túl sok az előzőleg kifejtett indokolatlan túlzás hogy a komolysága megmaradjon, így marad egy sajnos a végére egy jó sztori helyett, egy butácskává vált, hatásvadász csalódás, 5/10-nél többet nemtudok rá adni

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.04.19. 09:03:12

@purga: visszakerestem, és igaz. megkövetlek.
pont az itteni írás hatására szereztem meg, csak megtekintésre nem volt idő, és megfeledkeztem a forrásról...
bocs
:-))

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.04.19. 19:20:20

A Babycall iránt felkeltetted az érdeklődésemet, azt tuti megnézem.

2012.04.21. 00:38:41

Bébikóll témában:
Lehet, hogy a pasi is zokni volt, egymásra találtak a buggyant nővel és a nő tragikus életét összemosta a saját gyerekkorával :|
Vagy nem volt zokni, csak tényleg kikészült a kevés alvástól és anyu rossz állapota miatt.

Nem bírom én az ilyen zavaros filmeket, amiket direkt úgy csinálnak, hogy hagyják az egészet a levegőben és gondolja tovább a néző.
Én fantáziaszegény vagyok, nekem fejtsék csak ki szépen az egészet.
Ez nagyon zavaros volt és most hiányérzetem van, hogy mi a fészkes fenéről szól ez a film? Ha legalább valami értelmes kiderült volna a végére, akkor most lenne egy kellemes filmélményem, de így....

A pinky-tüncis torture jó volt, az ilyet szeretem, bár a műfaj már termelt jobbat is, de azért relatíve jó volt.
Egyébként a sokatok által feleslegesnek talált párhuzam a goth+haversrác vs főhős témában nem annyira felesleges, csak erőltetettre van csinálva.
Pedig rohadt jó fricska párhuzamot vonni a báli estéik között: ha a csóka nem balhézik anyuval és megy el béna sziklákat mászkálni ipod-dal a fülében, akkor neki is egy teljesen szokványos sulibálos estje lett volna és puncstól ittasan markolászhatná a csaja tomporát a műselyem báliruhán keresztül, miközben lassúznak valami andalító retroszámra egymás szájában.
De rosszul döntött, úgyhogy ő egészen mással lassúzik egészen más körülmények között, és ezt csak a saját elhamarkodott döntéseinek köszönheti.

A klausztrofóbiás ázsiai megint ilyen béna levegőben lógós-továbbgondolós hülyeség, bár ott azért eléggé kézenfekvőnek tűnik a megoldás, de ennek fényében hülyeség a vége. Az viszont határozottan pozitív, hogy az alkotók tudták, mikor kell abbahagyni. 45 perc bőven elég belőle, így simán fogyasztható. Ha hosszabb lett volna, 3x bealudtam volna közben.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.21. 12:30:49

@hErpEsz: mindig könnyet csalnak a szemembe az ilyen szép hosszú, fejtegetős kommentek:)

Igen, a Babycall szerintem még a rendezőnek is rejtély marad:)
A haver+gót randinál gondoltam, hogy az a funkciója, hogy mutassa azt, hogy hogyan is történhetett volna. De ez annak az esete, hogy egyszerűen a néző TUDJA, hogy hogy zajlik egy ilyen bál, nem kell külön bemutatni.
A vége nem hülyeség, csak már túl sok ilyen filmet láttam. A túl sok az jelen esetben 2-nél több:)

ADIZS 2012.04.21. 23:34:12

A The Loved Ones egész jó volt, nem egy csúcs, de kétségtelenül szórakoztató.... ez a Haze viszont... Lehet, hogy én vagyok türelmetlen, de ennek még az 50 perc is sok volt. A felét át kellett pörgetnem, mert abszolút semmi nem történt, aztán a vége... vége? Nem is volt ennek még csak "művészfilmes lezárása" sem. Valaki írja már le nekem, hogy ez mégis mi volt? Vagy sík vagyok, vagy álmos. :D

2012.04.22. 02:39:28

Megnéztem a másik 2 filmet is, ami kimaradt!
A sorozatgyilkosos nekem egyáltalán nem tetszett, uncsi retrokrimi vagy mi ez. A szereplők közül még ez a Henry figura volt a legszimpatikusabb, ami elég gáz, figyelembe véve, hogy mégiscsak egy lelketlen sorozatgyilkos... Egész egyszerűen a maca totál súlytalan karakter, életképtelen liba, aki arra van kárhoztatva, hogy mások kapcarongya és/vagy cselédje legyen, a bátyja meg egy f*sz.

A cirkuszos meg... alapvetően az is elég unalmas, de annyira furcsa, hogy 1x érdemes megnézni :|

Mercury 2012.04.22. 11:52:39

Éééés túl vagyok a The Loved Ones-on is, hát mi nem mondjak iszonyatosan beteg egy film, de imáááádom :D Annyira egyedi az egész, hogy hihetetlen.. mondjuk a vége nekem inkább vicces, de ettől eltekintve nagyon tetszett!!!

von Birken · http://vonbirken.hu 2012.05.01. 16:34:55

Ezek közül csak a Last Circust láttam, s bár nem tartom horronak, inkább szatírának, imádtam. :)

A The Loved Onesszal nagyon felkeltettétek az érdeklődésemet. Asszem, az éppen nekem való. Rég láttam már valami nagyon beteget és kegyetlent, és már elvonási tüneteim kezdenek lenni. :)

John Wayne Gacy 2012.05.08. 13:49:16

A Loved ones-ban a haver randija a kontraszt miatt kellett (szvsz). A haver emos csaja egész rendes, a "rendes lány" meg egy elmebeteg szadista állat. Nekem pölö így jött át. Btw rendszeres látogató vok, de most kommentáltam először, üdv a gazdának és mindenkinek.


süti beállítások módosítása