Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

2 ház, 2 Fulci mű, 2 személytől

2012.03.19. 14:34 - purga

Címkék: olasz brutál vér szellem kérdőjel vendég összehasonlítás nem ajánlom felsorolás nem amerikai

Kísérletképpen most úgy posztolok ki egy vendégkritikát, hogy hozzáfűzöm egy sajátomat. Fő a változatosság ugye. Ezúttal Lucio Fulci két filmjéről lesz szó, a rendszeres olvasók tudják, hogy nem igazán szimpatizálok a munkásságával, vagy legalábbis a személyi kultuszával. Az írás egy nagyon régi törzskommentelőnk, hErpEsz (újabban dr. hErpEsz) küldte be, ezúton is köszönjük! Kezdjük is talán az övével. Előre szólok, hogy eléggé spoileresre sikeredett (egy bekezdést utólagos engedelemmel ki is vágtam emiatt)!

The Sweet House of Horrors - La dolce casa degli orrori (1989)

la dolce casa degli orrori-post.jpgFulci művészete eddig is fényévnyi távolságban volt tőlem, de ehhez a borzalomhoz képest még egy zs++os óriáskroki vs szuperboa-típusú trágya is szuperprodukció! A sokkot Fulci 1989-es "A horror édes háza" című műve (?) okozta. Átkozom a napot, amikor időt pocsékoltam az életemből erre a szemétre.

Bevallom: a film végéig fel sem tűnt, hogy a rendező úr produkciójához van szerencsém, mert már maga a főcím is olyan unalmas és vontatott az idegtépő főcímzenével együtt, hogy elegánsan áttekertem. Már pedig a szóban forgó szörnyűséget Fulci nemcsak rendezte, hanem írta is. Aki jót akar magának, az SOHA-SOHA ne nézze meg, max az ellenségének mutassa meg, ha kínozni vagy vallatni akarja.

Adott egy romantikus olasz (?) kúria, és egy maszkos betörő. Konkrétan nem derül ki, hogy miért alakult így, úgyhogy feltételezem: ki akarja rabolni a házat. Lényeg a lényeg, hogy a betörő és a háziak időben és térben összefussanak, hogy aztán kibontakozhasson a cselekmény. Pechére hazajönnek burzsujék, akiket megöl: a fickónak egy oszlopnál ripityára töri a koponyáját a kötelező dulakodást követően, az asszonynak pedig valami klopfoló alkalmatossággal kiugrasztja a szemgolyóit és betöri a homlokát (majd autóbalesetnek rendezi meg).


A maszkok borzalmasak, a jelenetek és közelképek csapnivalóak és cseppet sem életszerűek. Kifejezetten gagyik! A vágások meg olyanok, mintha a vágó munka közben bealudt volna (és ezen egyáltalán nem csodálkoznék).

A mészárlás megtörténik, a bentlakásos iskolából importált pulyák hazatérnek, őket értelemszerűen nagynéniék fogadják örökbe és költöznek be a házba. A kölykök keseregnek a szüleik után, majd mindenféle jelentéktelen, infantilis jelenet után 2 lángocska kezdi látogatni őket, amik nyilván a visszajáró szüleik manifesztumai. Tánti utálja a házat, ezért addig macerálja az emberét, míg fogadnak egy antipatikus ingatlanügynököt az eladáshoz, de őt mindenféle balesetek érik a házban. A pulyák egy halloween-hez hasonló szellemes ünnepnapkor sikeresen megidézik szüleik szellemeit az ujjaikra eszkábált gyertyák és ügyefogyott kántálásuk segítségével (komolyan drukkoltam, hogy gyújtsák fel végre magukat vagy a házat és égjenek beeeeeeeeent!!!). Innentől boldog családi idillben piknikeznek szüleik és néhai kutyájuk szellemével, akiket persze rajtuk kívül senki nem lát, úgyhogy a gyámok arra kezdenek gyanakodni, hogy nem bírták feldolgozni a traumát és belebuggyantak a gyászba.


la dolce casa degli orrori-pic.jpg
Tántiék végül hívnak egy médiumot, akinek nem sikerül kiűzni a szülőket a házból, illetve a pereputty sem tud elköltözni bizonyos röhejes természeti jelenségek miatt. Végül a médium az ingatlanügynökkel egyetemben le akarja dózerolni a kúriát, nagybácsi pedig hajlandó lenne eladni, de persze a kísértetek a bontást is megakadályozzák.

Remélem, eléggé sikerült mindenkit elrettentenem ettől a szeméttől. Ha nem, akkor elmondanám azt is, hogy a színészi "alakítások" borzalmasak, egy deka érzelmet sem bírnak átadni, egy másodpercre nem hittem el, hogy hivatásos színészek lennének és nem áll mögöttük a sortűz-bizottság, ami erre kényszeríti őket.


A forgatókönyv annyira gagyi, mintha egy óvodai nagycsoport dobálta volna össze, ugyanez igaz a dialógusokra. A szinkron valami rettenet (a fentiek fényében nem feltételezem, hogy az eredeti verzió nívósabb lenne), a kölykök vernyákolása a dobhártyám szaggatta és legszívesebben visszakézből kentem volna őket a falhoz valahányszor megszólaltak. Egyébként messze a kölykök a legtehetségtelenebbek, komolyan azon töprengtem, hogy milyen rendezői instrukciókat kaphattak, hogy érzelmek helyett csak grimaszokat tudtak magukra erőltetni.

Értékelés: 1/10

Most pedig én következek, egy fokkal jobban sikerült művel.

A temetőre épült ház - The House by the Cemetery / Quella villa accanto al cimitero (1981)

Quella-villa-accanto-al-cimitero-post.jpgA sztori csak a szokásos: egy háromtagú család ideiglenesen egy sötét múltú házba költözik, hogy apu elvégezhesse a kutatómunkáját. Az persze senkit nem érdekel, hogy nem csak az épület mellett, de BENNE IS temető van, így a magyar cím szó szerint értendő. A kisfiút egy szellemlány zaklatja, pontosabban figyelmezteti, hogy ne menjenek oda, mert veszélyes. Erről hamar meg is bizonyosodunk, ugyanis néha-néha valaki mészárlásba kezd az épületben. Hogy kiket? A nyitójelenetben pl. egy az akkor még üres helyre betévedő "szerelmes" párt, aztán a cselekmények előrehaladtával voltaképpen mindenkit, aki nem a család tagja.

Igazából nem csapnivaló (főleg egy átlag Fulci filmhez viszonyítva), mert viszonylag pörgősen haladnak az események, nem vontatott. Végre. Ami viszont kiakasztott, az a rengeteg logikátlanság.

Egyik kedvencem, amikor a felfogadott babysitter egy hatalmas vértócsát takarít (előző este egy ingatlanost megölt a titokzatos lakó), majd megjelenik az anyuka és ez fel sem tűnik neki! Komolyan, ott térdel, súrolja a vért, az meg nyugodtan végignézi! De ekkor még azt hittem, hogy a kérdéses dada is benne van a dologban, de nem baszki, ő is simán meghal! Ez így mégis mennyire logikus?! Igaz, eleve azt se értettem, hogy mi a francért kell nekik gyerek felügyelő, amikor anyuci NEM IS DOLGOZIK! Igazából egy bevásárlástól eltekintve nem is derül ki, hogy mi a jó fenét csinál, ami olyan baromi fontos, hogy ne a gyerekére vigyázzon!

De itt a baromságot két kézzel szórják felénk, mert lehetne még sorolni! Kérdés: mit teszel, ha a fiad, reszketve azzal fogad, hogy valaki levágta a babysitter fejét a pincében?

  1. Kirohansz vele a házból és segítséget keresel
  2. Megkeresed a babysittert, közben tárcsázod a rendőrséget/férjedet
  3. Lemész a gyerekkel kéz a kézben a pincébe!

Na szerintetek mi történt? Úgy van, a harmadik variáció. Agyfasz komolyan. Ahogy a film vége is, nem is igazán értettem, de nem is igazán akartam érteni.

A maszkmesteri munka és a gore  kellemesen véres, kissé gagyi, de annyira nem zavaró. Tipikus "fulcis".Ez elmondható minden egyéb technikai háttérmunkáról is. Annyiban színvonalasabb, hogy nincsenek felesleges töltelék vágóképek, és a zene is egész korrekt. Viszont Fulci itt sem tudta vissza fogni magát és rendületlenül nyomatja a közeliket a szempárokról. E nélkül nem is tudom, hogy mi lenne...

Egynek végül is elmegy, ha nincsenek nagy elvárásaink. Mert legalább unalmasnak nem nevezhető.

Értékelés: 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr394320433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halloween 13 2012.03.19. 18:54:18

Nem vagyok valami járatos Fulci munkásságában, egy filmet láttam tőle, ami tetszett. Amúgy a második még nem is tűnik olyan rossznak, egy unalmas napon lehet megnézem.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.03.20. 10:14:38

láttam már pár fulci filmet, nagy részét csak áttekergetve.
mindegyiket azért kezdtem el, mert a leírt tartalom alapján érdekelt volna. de szerintem fulci az egészet annyira eltolta, hogy ma már hiába érdekelne a film, amennyiben az ő neve 'fémjelzi', inkább elkerülöm...
igazából én sem értem, mi ez a hype körülötte...

Wishmaster 2012.03.21. 15:25:42

Mint írtad, nem kedveled munkásságát.
Persze, sok követőt találhatsz.

És tegyük fel a kérdést: hány egyébként ténylegesen "hype"-al körülvett rendező filmjében vannak butaságok... ezek a régi horroroknál mindennaposak.
Fulci pedig... nehéz falat.
Akit nem fog meg műveinek hangulata... az kinyírja a filmet-vagy fordítva. Pedig azért nem véletlen van nagy elismerés több filmje körül: az általad gagyi-nak tartott maszkok sok mai filmet is kenterbe vernek. A hangulat például az általad említett második műnél kiváló... kár, mert ilyeneket nem veszel észre több filmjénél, és több Romero filmnél: hiszen a fehérre meszelt - általad az is gagyinak tarott- zombik ma már kevéssé félelmetesek.
De a HANGULAT. A hangulat az amit meg kell és át is kell érezni!!!

És egyébként egyfajta zárógondolat: már első írásaidnál is kiderült: utálod őt. Akkor mi a búbánatnak nézel tőle filmet? Hogy otromba módon lehordhasd? Felesleges. Ezzel magadat és az egyébként a rendező urat kedvelőket is megkíméled.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.03.21. 15:34:49

@Wishmaster: Attól még lehetek kíváncsi a műveire:P Nem direkt szólom le, egyszerűen nem tetszenek. De mindig reménykedek, h "na, talán ez".

Wishmaster 2012.03.21. 15:47:10

@purga:
Hidd el nekem, ha A pokol hét kapuja, Zombik városa, Zombi 2 trió nem jött be. Akkor halott ügy. :)))
Esetleg giallo-ival lehetne próbálkozni. De a Lizard-ra is karó ment...
Don't torture a duckling. The Psychic... még az említésre méltóak.
Későbbi művei: nem méltóak korábbi műveihez.!

sznsz 2012.03.22. 14:49:48

Én nem nagyon ismerem, de ha a pokol hét kapuja az mikor a végén csávó meg csaj átkerül a semmibe és mindenütt ugyanaz van majd jól megvakulnak, azon azért lehetett foscsizni. Mondjuk néhol vontatott volt, de rég láttam már.

sznsz 2012.03.22. 14:52:49

Visszakerestem kíváncsiságból a kritikát, hát 6-ost kapott ezek szerint purga szerint sem rossz film az.

sznsz 2012.03.22. 15:03:06

Én amúgy rídonli horrorrmirrorr rajongó vagyok, 98%-ban teljesen egyetértve a szerzővel.
1-2 volt amit talán túlértékelt szerintem eddig, meg vagy 3, amit alul szvsz. És ez igencsak jó arány.
Címekre sajna már nem emlékszem, de így legalább nem robbantok ki újabb vitát.

Lényeg a lényeg csak beregeltem. (ami nem igaz, csak jelszóemlékeztető kellett...)

Láttam egy érdekes török horrort, (Semum) iszlám ördögűzéses, szívesen írnék róla kritikát, ha senki nem csinál, csak nem nagyon esik jól...

Near93 2012.04.30. 23:46:37

Jajj. Én a fentit láttam nagyon régen. Minden egyes dologra emlékszem SAJNOS. Iszonyatos egy film. A két gyerek valami rohadtul irritáló, és semmi értelme nincs... Még a pasi nevére is emlékszem: Guidó (fonetikusan) Szörnyű!!! Egyetértek nagyon az értékeléssel!!!

Woman69 2012.05.01. 11:03:29

Szerintem 3 Fulci film van, amit érdemes megnézni, a többi nem érdemel szót. A Beyond, a City of the living dead és a New York Ripper.
Bár a Cat in the brain is elég betegre sikeredett, de hát szegény öreg sosem volt 100-as! :D


süti beállítások módosítása