Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Még mindig ezek a franciák!

2012.02.12. 15:14 - purga

Címkék: francia belga brutál poén vér szellem angola pszicho összehasonlítás felsorolás nem amerikai slasher valós alap luxemburg

A francia horror filmek nálam instant megnézendőek, még akkor is, hogy egyre több, kifejezetten rossz filmet látok tőlük. Na de most végre felcsillant valami. Négy film, négy teljesen különböző műfajjal.

 

Rubber (2010)

 

Rendezte: Quentin Dupieux

Rubber-Poster.jpgEnnél elborultabb filmet nehezen lehetne találni. Ugyanis itt a középpontban egy életre kelt gumiabroncsról (!) van szó, ami ráadásul rendelkezik egyfajta pszichokinetikus képességgel. Konkrétan az "akaratával" robbant szét kisebb dolgokat, mint pl. az emberei fejet. Ráadásul ezt ő nagyon is élvezi, így kedvére öldököl. Nos, ha ez nem lett volna elég formabontó, akkor meg kell említeni a film másik abszurditását, a közönséget. Ugyanis az abroncs tetteit egy kisebb tömeg követi egy dombról, távcsövekkel felfegyverkezve. Ők tehát a látottakat filmként élik meg, amiről egy bizarr pillanatban kiderül, hogy tényleg nem a valóság.

Ez kérem a szatírák csúcsa. Egyrészt már a kezdéskor jön az egyik szereplő, aki közli velünk, hogy a látottak a "mert csak" szellemében fognak történni. Hiszen rengeteg klasszikusban vannak olyan momentumok, amire nem kapunk kielégítő válaszokat, be kell érnünk a "azért mert csak" válasszal. Az már más kérdés, hogy erre a jelenségre enyhén szólva is nem a legjobb példákat hozzák fel. Mindenesetre a lényeget értjük, ezzel pedig a Rubber legitimizálta magát minden zavarba ejtő kérdés felől. Így nem is kell megmagyaráznia az alaphelyzetet sem, amit amúgy se lehetne úgy Isten igazából. Sajnos azonban egy egész estés filmet erre nem igazán lehet felépíteni, még akkor se, ha kifejezetten ez volt a cél. Hiszen, ha túl sok a kérdés, akkor a nézőnek egyszerűen megzápul az agya.

Nem is igazán emiatt a formabontó hozzáállás miatt szatíra a Rubber. A titok nyitja a már említett közönség, akik mi magunk vagyunk. Ott van a hangosan értelmezős, a gyerek, aki utálja a régi filmeket (ismerős?) és az, aki legszívesebben beleszólna a cselekményekbe (és meg is teszi). Meg a többiek. Ők mind élvezkednek mások halálán és csak a következő akciót várják. A film meg elég érdekesen emlékeztet minket arra, hogy néző nélkül önmaga nem is létezne. Nincs mozi közönség nélkül.

Persze ez a fajta kritikai meglátáshoz mélyebbre kell ásni, de e nélkül is egy alapvetően élvezhető műről beszélünk. Mert egyszerűen baromi vicces. Ha a kerék egy ember volna, akkor sokkal unalmasabb lenne az egész. De így pont attól lesz humoros, hogy ezt a tárgyat emberként kezelik: én már azon is padlót fogtam, hogy egyszerűen berakták a zuhany alá mosakodni! Azért vannak rajta kívül más humorforrások is, hiszen itt Monty Python-t megszégyenítő abszurditásokkal találkozhatunk. Az amcsi road-movie hangulat pedig marha jól sikerült.

rubber-pic.jpg

Az egyetlen hátránya, hogy elég gyakran elvész a ritmus, nagyon sok a felesleges "gurulós" jelenet, amiket érezhetően azért raktak be, hogy meglegyen a közel 80 percnyi játékidő. Pedig lehetett volna még mit kihozni a sztoriból. A lezárás frappáns, és benne van egy esetleges folytatás lehetősége is. Aminek én személy szerint örülnék, mert az még durvább lenne, igaz, már tényleg nem volna több egy esztelen agymenésnél, de engem speciel nem zavarna.

A kivitelezés rendkívül pazar. Az operatőri munka és a trükkök is elsőrangúak. Nagyon profi minden téren. Különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy csupán fél millából hozták össze. Sajnos mélyen alulértékelt darab, pedig ez több, mint aminek látszik. Azonban sokan nem képesek túljutni azon, hogy "vazze, ebben egy gumiabroncs öl, ez mekkora egy hülyeség má' he!".

Egyébként talán ez az első olyan film itt, aminek a készítésében afrikai ország is részt vett, név szerint Angola. Gratulálunk!

 

Pokoljárás - Calvaire / The Ordeal (2004)

 

Rendezte: Fabrice Du Welz

calvaire-poster.jpgHa az előbbit alulértékeltnek neveztem, akkor most következzen egy jócskán túlértékelt darab. Ami papíron francia-belga-luxemburgi produkció, de mint tudjuk, belgák nincsenek, Luxemburgot meg ki nem szarja le?

No de félre a tréfát, kezdjük a történettel, ami nem kevésbé abszurdabb az előbbinél, valamiért azonban ezt a "szakemberek" mégis művészi magasságokba emelik. Itt van egy tehetséges szépfiú, aki utazó énekesként járja a nyugdíjas otthonokat és minden olyan rendezvényt, ahová meghívják. Leginkább Csonka Picihez tudnám hasonlítani, már csak a kiállása miatt is. A hangja viszont egészen megbabonázó hatása van az emberekre, amiből később a baja is fog származni. Szóval egy ilyen út során eltéved, és egy eldugott kis fogadóban talál menedéket, közben a furgonja természetszerűleg tropára ment. A fogadós egyedül él egy retardált sráccal, aki végig a kutyáját keresgéli. Baromi idegesítő egy figura. Azonban a házi gazdáról hamar kiderül, hogy vele se stimmel valami, kissé megviselte az, amikor a felesége ott hagyta.

A film első felében nem sok minden történik, sőt igazából semmi. Az igaz, hogy kapunk egy olyan atmoszférát, ami sejtet valami groteszkséget, de azzal is csak csínján bánnak. Aztán megtörténik az elkerülhetetlen és derék házigazdánk egyszerűen rabul ejti vendégét, mert -most jön a lényeg- a FELESÉGÉNEK KÉPZELI EL! Az szinte részletkérdéssé válik, hogy a nemek nem egyeznek... Beszarás. Még meg is dugja a szerencsétlent! Ne mondják már nekem, hogy nem okozott nála képzavart a tojásos virsli a két szőrös láb között! Azonban a címbéli tortúra nem ér itt véget, hiszen hősünk próbál megszökni, ám ezek mind retorziókat vonnak maguk után. Aminek következtében a film végére kopasz lesz és több sebből is fog vérezni. Tény, hogy ezek a kínzások, meggyalázások elég erősre sikeredtek, de egyszerűen nem tudtam túljutni ezeknek az okán. Így annyira nem is tudtam beleélni magam a helyzetbe. Mindenesetre tény, hogy ez az egyik legelcseszettebb karácsony, amit itt látunk.

Túl azon, hogy a film értelmetlen és zavaros -amit a kocsmatöltelékek jelenetei csak még jobban megerősítenek-, nagyon vontatott és iszonyatosan unalmas is. Mi több, még egy kissé szürreális, táncos jelenetet is sikerült belecsempészni. A befejezés meg olyan, mint az egész mű: semmilyen. De legalább szép szürke képeket kapunk, az más kérdés, hogy ez igaz szinte minden francia filmre is. Fárasztó nagyon. Valaki igazán elárulhatná nekem, hogy ez mitől olyan művészi és miért lenne ez egy "mestermű".

Állítólag ez egy kifordított Tarr Béla film - ez se javít a megítélésén.

 

Végzetes túra - Vertige / High Lane (2009)

 

Rendezte: Abel Ferry

vertige-poster.jpgA franciák már sikeresen tönkretették a szerb turisztikát a Captifs c. filmmel, azonban előtte még a horvát hegyekről mutatták meg, hogy nem túl biztonságosak. Nem az életveszélyes szerpentinutak miatt - erről egy kicsit később.

Tehát öt fiatal kiruccan a Balkánra, hegyet mászni. Egyikük csak a csaja miatt csinálja, az már az elején látszik, ugyanis ő szenved a címben olvasható tériszonytól. Bár az igazat megvallva, a helyében én is be lennék szarva, ilyen magasságokban, az ott látható körülmények közepette. Vagyis nem könyveltem el egy nyápic alaknak, még ha a feje kissé buzis kisfiús is. A függőhíd beszakad mögöttük, szóval azt hittem (mivel nem olvastam utána), hogy ez valami jó kis pszicho-thriller lesz, ahogy egymás agyára fognak menni a kiútkereséssel. Hát nem egészen.

Ugyanis előkerül egy magányos torz alak, aki szépen levadássza őket. Szóval igen, ez egy szokványos hegyi slasher LENNE, ha nem lennének benne üdítő újdonságok. Egyrészt baromira kiszámíthatatlan. Az egyik percben csendben sétálnak, aztán BUMM! Máris egy nyílvessző áll ki egyikükből! De nem is ezek a jelenetek szereztek nekem örömteli pillanatokat, hanem a jellemfejlődések! Nincsenek azok a tipikus körök, itt basszus az egyikükből kijön a vérgeci fenevad és kiszúr a saját társaival! Ez baromira bejött! Mindenesetre dacára a Halálos kitérő-utánérzésnek (bakker, ez már klasszikusnak számítana?), a Hideg préda harmadik részével ellentétben, működik a dolog.

Persze a film korántsem tökéletes, hiszen nem tudunk meg sok mindent a gyilkosról. Illetve a film végére a "megtörtént eset alapján" kiírás is gáz. Az meg pláne, hogy sikeresen összemossák az egész balkáni térséget, ha az eltűntek számáról van szó. A fiatalokról ugyan többet tudunk meg, de néhány részlet mintha kissé felszínesre sikeredett volna. A kivitelezés természetesen pazar, hangulatos és kellőképpen véres is. Nekem bejött.

 

Le village des ombres / The Village of Shadows (2010)

 

Rendezte: Fouad Benhammou

le_village_ds_ombres_post.jpgA végére pedig jöjjön egy szellemes-misztikus darab is.

Az elején megörültem, amikor láttam, hogy a szokásos 4-5 fős fiatal helyett jelen esetben 9-en (!) lesznek, "na ez izgi lesz" - gondoltam naivan. Aztán persze három szereplő már az elején eltűnik, szó szerint. Mivel a történet egy olyan faluról szól, amiben eltűnnek az oda látogatók. Hőseink meg próbálnának elmenekülni, de nem tudnak, mindig vissza jutnak a kiinduló ponthoz. Közben meg egyesével eltünedeznek. Ráadásképpen még belső konfliktusok is a felszínre törnek.

Sótlan lett a történet leírása? Ez csak azért lehet, mert maga a film is az. Olyan se íze, se bűze. Egyszerűen nem voltak képesek atmoszférát teremteni. A háttértörténet meg kissé zavaros, ám a filmvégi csavar felér egy hasba rúgással. Legalább az jó lett. A Le village... olyan, mintha M. Night Shyamalan rendezte volna részegen, szerény büdzsével. Mert az ő stílusára próbál hajazni a film, csak éppen ez egyszerűen nem megy. Próbálnak a sötét képekre apellálni, de ennek az lesz az  eredménye, hogy egyes jeleneteknél nem látunk egyszerűen semmit. Ez pedig nem hangulatkeltés, hanem amatörizmus.

A karakterek abszolút kidolgozatlanak és egyikük se igazán szimpatikus. Ráadásul logikátlanságokkal is találkozhatunk: hogy kerül be a képbe egy világháborús katona, aki "papíron" eltűnt? Több ilyen "kiradírozott" ember miért nincs? Az is nevetséges baki, hogy mint kiderül, a megoldás végig abban a könyvben volt, amit az egyik szereplő magával vitt a kiruccanásra! De basszus, miért nem volt neki ismerős a falu neve? Hogy "vazze, ide be ne menjünk, mert a könyvem szerint ez a hely csak egy legenda!". Az öreg terepjárós snittjeinek a bevágása pedig dramaturgiai zsákutcák. Az összeset szépen a végére kellett volna hagyni, ahogy végül lett is.

Egyszer talán a csattanó miatt érdemes megnézni, de félni senki se fog rajta, mert igazán nincs is mitől.

 

Rubber: 8/10

Pokoljárás: 3/10

Végzetes túra: 7/10

Le village des ombres: 4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr144094131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halloween 13 2012.02.12. 18:41:15

Jó kis lista lett, a High Lane pedig nagyon is tetszetős! A The village of Shadows-al már szemezgettem de még nem mertem neki vágni ... ezek szerint kihagyható, esetleg egy unalmasabb délutánon rászánok némi időt.

Jason06 2012.02.12. 19:09:20

Na megnéztem ezt a gyilkos gumit:)megkel hagyni merész vállalkozás volt egy ilyet elkésziteni...első percekben féltem tőle, na mondom esküdj feléledt a gumi ebből mi lesz.Aztán egész jó kis film lett belőle,én a guminak szurkoltam végig.De a végén hatalmasat üt a Tricikli meg a gumi banda,na ők aztán csúnya pusztítást tudnának véghezvinni ha lenne 2ik rész,én birnám:)Jó is laza film,Nézzétek:)

Jason06 2012.02.12. 19:10:40

Ja és folytatom a másik 3al:)na béke

Jason06 2012.02.12. 19:20:30

Na ezt nem hiszem el.Barátnőm lement a pincébe és halkan kinyitva a szobaajtót begurított egy gumiabroncsot a szobába:)Ez kész:)

mutant · http://universal.blog.hu 2012.02.12. 19:27:18

@Jason06: Máskor kérlek hívd fel a figyelmet, hogy spoilerezni fogsz:)

Na megnéztem én is. A 8 pontot azért sokallom kicsit, de nem rossz film.

Jason06 2012.02.12. 20:30:33

@purga: Jaja kicsit morbid:)de legalább 3év után is meg tudd lepni:)ehhh

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.02.14. 13:49:31

Nekem is tetszett a Rubber, de bármennyire is beteg, szerintem ez az ötlet nem igazán bírt el a szűk másfél órás játékidővel. Pörgősebbre vágott, 20-30 perces rövidfilmként ütősebb lett volna. Így viszont nekem csak 6/10-es élmény volt.

Nahvalr 2012.02.15. 11:04:21

Spoiler lehet benne:
a kálváriában tényleg képtelenség magyarázatot találni arra, hogy egy faluból hová tűnt el az ÖSSZES nő és hogy miért indult rá mindenki szegény főszereplőre (aki szerintem az 'in my skin'-ben játszotta a férjet) meg azt se értettem mire föl ez a cím, bár próbálták ráerőltetni.
Tényleg nem indul be túl gyorsan, de már akkor is van egy elcseszett hangulata és mikor elkezdődik az őrület egyszerűen képtelenség ép ésszel végignézni. Vannak igen kemény jelenetek mindenféle vér nélkül, szerintem nagyon egyedi. Pl. mikor az asztal körül ülnek meg mikor a főszereplő kínjában beleharap a kutyáját kereső retardált srácba.
A befejezést kicsit elnyújtják de ott szerintem a végszó a fontos. A főszereplő egyszerűen annyira megtörik hogy igennel felel!! Pedig minden következmény nélkül mondhatna nemet meg cifra dolgokat hozzá.

a legendás táncjelenet:
www.youtube.com/watch?v=SnQ61SvI0pQ

A négy közül csak ezt láttam de a vertigét biztos meg fogom nézni mert tériszonyos vagyok nem is kicsit.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2012.02.15. 16:23:05

SPOILERt tartalmazhat:
a gumiabroncs nekem nem igazán tetszett. simán beletekergettem, mert nem tudott lekötni.
legfeljebb 4 pontot adnék rá. (4/10)
a vertige viszont nagyon bejött. végig adagolta a feszültséget, sehol nem untam. kicsit sajnáltam, amikor előkerült a hegyi ember, szerintem anélkül is jó lett volna, így kicsit sablonosnak éreztem a megoldást.
a film elején tökre együtt éreztem a tériszonyos gyerekkel. nekem a feleségem az, vannak elképzeléseim, milyen lehet. amikor viszont kibújt belőle a rohadék, a pokolba kívántam.
a chloet alakító Fanny Valette viszont eszméletlen formás és szép nő :-)
8/10

gyufa 2012.02.16. 17:32:55

Én csak a Vertige-et láttam, de az szerintem botrányosan rossz. Nem igazán találtam benne feszültséget, olyan nyeglén lett összedobálva az egész forgatókönyv, érződik rajta, hogy egy volt a cél: izzadjunk ki magunkból egy slasher-t. Ja, és persze annak minden kliséjével. A főszereplő csaj értelmetlen bevillanásai a munkájáról, az elnagyolt karakterek - akik jelleméből, kapcsolataikból kiderül néha valami, de vajh minek...- azt érezteti, hogy elővették a klisé nagykönyvet, ctr + C, ctr + V, és kész is a screenplay. Szerintem ha csak a tériszonnyal foglalkoztak volna (amit sajnos hamar letudnak az első felében), akkor lehetett volna ebből valami.

Jason06 2012.02.19. 23:52:37

Megnéztem a Vertiget ,jó film volt.Végig pörgött.Csak ajánlani tudom...


süti beállítások módosítása