Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mindennapi karácsonyi borzongás: Csendes (?) éj 1-2

2011.12.13. 09:00 - purga

Címkék: folytatás karácsony brutál vér felsorolás slasher

A Karácsony közeledtével ideje belehúzni, ezért most rögtön két filmről is lesz szó, noha, az igazságnak jobban felelne meg a "másfél film". Hogy ez pontosan mit is takar, az kiderül a kritikákból.

 

Silent Night, Deadly Night (1984)

 

Rendezte: Charles E. Sellier Jr.

silent-night-post.jpgDecember 24 van, a kis Billy már tűkön ülve várja a Karácsonyt, így nincs sok kedve elmenni az agyilag zokni nagypapát meglátogatni, de hát a család, az család. Igen ám, de alig hagyják magára szegény srácot, a papi egy kéjes vigyorral az arcán elmagyarázza, hogy a Mikulás nem csak ajándékoz, büntet is. Még hozzá mindenkit, aki egész évben akár egyszer is rossz volt. Mondanom se kell, hogy a kölyök rendesen megijed, de ez még semmi, ugyanis hazafelé a szüleit lemészárolja egy Télapónak öltözött rablógyilkos. Kell ennél nagyobb trauma ahhoz, hogy valaki élete végéig ódzkodjon ettől az ünneptől? Igen, kell.

Ugyanis egy keresztény, apácáktól hemzsegő árvaházban kell az öccsével együtt felnőnie, ahol aztán megtanulja (saját tapasztalat útján persze), hogy a büntetés szükségszerű és jó dolog. Na meg azt, hogy a szex csúnya dolog. Ezek a traumák mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy szép karácsonyi napon, a már 18 éves Billy bekattanjon és Mikulásként öltözve megbüntessen (értsd: legyilkoljon) mindenkit, akiben valamilyen bűnt talál. Mármint a saját normarendszere szerint. Ennek elég széles a skálája: a lerészegedés, a bujálkodás is a listán van, de szerencsére vannak "jogosak" is, mint annak a gyökér srácnak a lefejezése, aki szánkót lop.

Ez egy pazar, tökéletes karácsonyi horror. Nagyon szépen kidolgozott, precízen felépített jellemrajzzal rendelkezik a gyilkosunk, mondhatni minden a helyén van. Nekem speciel elég lett volna a család lemészárlása kiváltó okként, de hogy még az árvaházat is beletették, az valami zseniális húzás volt.  Így az alkotók elérték, hogy egy kis szánalmat is tudunk érezni iránta. Hiszen amúgy jó gyerek, felnőttként is tejcsit iszogat és a lányokkal is gavallér. Ugyanakkor ellenszenvet az áldozatok felé is, akiknek a többségéből valóban hiányzik a "szeretet ünnepének lángja", hogy szépen fogalmazzak.

silent-night-deadly-night-pic.jpg

A "büntetések" változatosak, bár leginkább egy fejszét használ véreskezű Télapónk. Viszont vannak olyan finomságok is, mint a szarvasagancsra tűzött nagylány. A maszkmesteri munka korrekt, de nem a trancsírozásba ölték a legtöbb pénzt, az is tény. Az operatőri munkára és a zenére se tudok rosszat mondani. Ráadásul ez utóbbiban jelen van az ünnepi hangulat is, ami ad valami plusz morbid hangulatot a filmnek. A forgatókönyv pazar, egy percre nem ül le a sztori, végig pörög ezerrel. A dialógusok is frappánsak, és a színészekre se lehet nagy panasz. Itt külön kiemelném a felnőtt Billy-t alakító Robert Brian Wilson-t, akinek ez volt az első szerepe, ahhoz képest pedig elég meggyőzően alakított. Továbbá a szintén briliánsan ellenszenves főnővért alakító Lilyan Chauvin-t, kinek a filmográfiája figyelemreméltó (Ragadozó 2, Pumkinhead 2 stb.). A harmadik kedvencem a már említett beteg nagypapi, Will Hare, kár hogy nem kapott nagyobb teret.

Mit is lehetne még írni? Tökéletes slasher, ami természetesen csöcsökben, vérben és nem mellesleg poénokban gazdag. Ez utóbbira is elég igaz, hogy nincsenek nagy fordulatok, mi több, eléggé kiszámítható, de itt nincsenek is efféle elvárások. Egyszerűen csak élvezzük ezt a remekbe szabott filmet. A befejezés epikus és magában hordozza egy folytatás lehetőségét, amire három évet kellett várni, sajnos teljesen feleslegesen.

 

Értékelés: 9/10

 

 

Silent Night, Deadly Night Part 2 (1987)

 

Rendezte: Lee Harry

Ez a trágyakupac sajnos a filmgyártás szégyene. Méltatlan az elődhöz képest.

silent-night-2-post.jpgAhogy az sejthető, most a főszerepet az öcsike; Ricky vette át, aki 40 (!!!) percig meséli el egy pszichológusnak az első részt (!). Hallatlan! Ennyire lusta, dilettáns és hakni folytatást én még a büdös életben nem láttam! De komolyan, végig az első rész jeleneteit meséli el, mintha kvázi ott lett volna, vagy ha a bátyusnak lett volna ideje ezeket mind elmesélni neki. Nonszensz! A legbizarrabb az, hogy olyan jelenetek is viszont láthatunk, ahol egyikük se volt ott, kvázi nem is tudhatott róluk! De valami eszméletlen módon, még az első részre is rosszul emlékeztek az alkotók, hiszen a lelőtt ártatlan Télapóra más karaktert húznak (pap helyett gondnok). ELKÉPESZTŐ! Aztán csak elkezdődik a második rész is, de kb. minek, mert amit kapunk, az is siralmas.

Ugyanis Ricky is bekattan, bár neki elég pusztán a vörös szín látványa ahhoz, hogy öljön. Ez kérem egy orbitális baromság és ilyesmi elképzelhetetlen lenne a való életben. A film mélypontja, amikor egy pisztollyal végig sétál a kertvároson és szinte mindenkit lelő, neki annyi is elég, ha pl. valaki épp kiviszi a szemetet. Ebből egyébként szabályos internetes mém is lett. Biztos az volt a baj, hogy nem szelektíven válogatta szét a hulladékot. Aztán a végén csak beöltözik ő is Mikulásnak és elkezd vagdalkozni. Még a Főnővért is meglátogatja, akit kénytelenek voltak eltorzítani, mivel most egy ismeretlen idős hölgynek kellett eljátszania.

silent-night,-deadly-night-2-pic.jpg

Ha már itt tartunk: a színészek bántóan rosszak. Főleg a Ricky-t alakító Eric Freeman egy izomagyú tökfilkó, akit gondolom költségkímélő okokból szerződtettek le. Egyszerűen képtelen a legalapvetőbb színészi játékra. De ez a leírás nagyjából igaz a többiekre is. Mondjuk ezúttal a dialógusokat is gondolom egy sörözés alkalmával rakosgathatták össze. A forgatókönyv Idióta és dramaturgiai lyukakkal rendesen megtűzdelt. Igazi ZS-kategóriás mocsok. Szégyen.

Borzasztóan rossz és gyenge folytatás, amit csak egy-egy kivillanó cici és frappáns gyilkolászás tudott megmenteni a teljes leégéstől. Ha lehet, inkább kerüljétek, maradjon meg szép emléknek az első rész.

 

Értékelés: 3/10

 

Egyébként a történetnek itt még egyáltalán nincs vége, ugyanis még három (!) folytatást is megélt: Silent Night, Deadly Night III: Better watch out! (1989), a Initiation: Silent Night, Deadly Night 4 (1990), illetve a Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Maker. Nem meglepő módon mindkettő direkt videóra készült. Majd igyekszem ezeket is megtekinteni, bár félő, hogy ezekkel majd csak jövőre tudok majd foglalkozni, ugyanis már tervbe van véve még 1-2 film.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr483457522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nahvalr 2011.12.13. 11:55:24

Az elsőt lehet megkéne néznem Karácsony környékén, a másodikat meg... GARBAGE DAY?!!

Amúgy szerinted purga melyik a legjobb karácsonyos horror? Ez? (lehet írtad már valahol de nem emlékszem)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.12.13. 12:42:36

@Nahvalr: hmm... jah, szerintem ez. ráadásul ennek van a legkarácsonyibb hangulata:)

zoli_80 2011.12.13. 13:58:12

@purga:

Az első részhez meghoztad a kedvem, már jön is lefele! :)

lecsapok 2011.12.13. 14:23:01

@zoli_80: honnan szeded le?? mert én magyar verziót sajna nem találtam! vagy talán angolul töltöd le??

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.12.13. 15:00:47

@lecsapok: ezt tudtommal soha nem szinkronizálták le, szóval igen, angolul kell megnézni.
egyébként amelyik kritikámnál nincs magyar cím, az általában soha nem került hazai forgalmazásba.

Curtis666 2011.12.13. 20:58:57

Az első rész baromi jó volt.

2011.12.13. 23:44:37

Wow!
Majd betárazom az ünnepekre, remek lesz, nyam-nyam!

homerkaro 2011.12.14. 19:17:15

baromi jó az első rész. a többi annyira nem nagy szám de elmennek. amúgy a black christmas jobb szerintem csak a címe ellenére annyira nem ünnepi a hangulata szerintem.:)

Libero 2011.12.15. 14:07:49

@lecsapok: Jutápon is fenn van(WTF?) és feliratot is találsz a tudodhol...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.12.15. 17:53:29

Az első rész nagyon bejött, még úgy is, hogy nekem kicsit lassú volt a sztori. Ha nem lenne a Black Christmas, tutira ez lenne a kedvenc karácsonyos horrorom, de mindkettőt érdemes újranézni az ünnepek alkalmával :)
A második rész is megvan valahol, de még nem tudtam rávenni magamat, hogy meg is nézzem. Talán majd idén...


süti beállítások módosítása