Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Vér és Belsőség

Kevésbé ismert horrorfilmek, könyvek, sorozatok, továbbá vér és halál minden mennyiségben, "sznobhatás" nélkül. E-mail: hmblog66[kukac]gmail[pont]com

Suttogások, sikolyok

Címkék

18+ (3) 3d (53) 666parkavenue (8) afterdark (12) állat (67) americanhorrorstory (33) angol (91) angola (1) animáció (8) antológia (30) argentin (6) ausztrál (23) axn (10) ázsia extrém (5) bahamák (1) batesmotel (12) bd (4) belga (4) bio (18) böszörményi gyula (1) boxoffice (27) brazil (5) brutál (228) Chelsea Cain (1) chile (6) clive barker (1) csalódás (25) cseh (2) dán (6) dean r koontz (1) deathvalley (2) dexter (33) díszdoboz (3) dmitry glukhovszky (1) dracula (1) dunatv (1) dvd (47) easy (74) edgar allan poe (1) egyesültarabemírségek (2) elemzés (3) élőprogram (34) epizód (143) érdekesség (5) erőszak (23) extant (2) farkasember (32) fearitself (9) felhívás (139) fellenbeck roland (1) felsorolás (208) filippínó (1) filmmúzeum (2) finn (6) folytatás (186) fox (1) francia (49) fromdusktilldawn (2) g.p. smith (1) giallo (13) gondolatok (58) görög (1) guillaume apollinaire (1) hannibal (3) hemlock grove (1) hír (113) hírek (23) holland (8) hongkong (12) india (1) indonéz (3) interjú (15) ír (13) irán (1) ira levin (1) izland (4) izrael (2) japán (41) jelenet (7) jódeinkábbne (10) john wyndham (1) joseph dlacey (1) kanada (67) kannibál (37) karácsony (22) kép (7) képek (48) képesítés (2) képregény (5) kérdőjel (76) kézikamera (115) kína (2) kisfilm (48) kolumbia (4) könyv (21) könyv adaptáció (72) korea (17) kuba (1) laurell k hamilton (1) lengyel (3) lesrevenants (1) lett (1) lovecraft (11) luxemburg (2) m1 (1) magyar (78) málta (1) mastersofhorror (20) mexikó (7) monaco (1) mozi (97) neil gaiman (2) német (30) nem ajánlom (140) nem amerikai (148) nem horror (50) norvég (18) novella (6) nyereményjáték (62) olasz (56) onlinefilm (80) ördög (100) orosz (6) oscar (52) összefoglaló (28) összehasonlítás (79) osztrák (5) pc adaptáció (9) penny dreadful (1) poén (193) poszter (327) premier (31) pszicho (68) puerto rico (1) remake (94) rendező (61) retro (26) ritkaság (75) román (1) rtlklub (2) salem (2) scifi (110) slasher (124) sorozat (228) spanyol (57) spinoff (2) stephen king (14) svájc (4) svéd (15) szavazás (22) szellem (201) személyes (113) szerb (5) szingapúr (3) szlovák (1) szörny (80) tajvan (2) talesfromthecrypt (20) társasjáték (1) thai (13) thebridge (1) thekilling (2) theriver (5) thestrain (1) thewalkingdead (60) the following (1) thomas müller (1) thriller (128) toplista (19) török (1) trailer (496) tv (27) tv2 (2) tv6 (30) újzéland (9) ukrán (1) underthedome (3) update (6) uruguay (1) valós alap (42) vámpír (77) várjuk (131) vendég (43) vér (399) vers (1) viasat3 (3) vietnam (1) vírusos (24) vs (23) xxx (32) zene (16) zombi (219) zskat. (124) Címkefelhő

Friss kommentek

Mik azok a furcsa vércseppek Jennifer testén?

2011.04.22. 10:23 - purga

Címkék: olasz vér thriller giallo nem amerikai

The Case of the Bloody Iris / Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer? (1972)

 

Rendezte: Giuliano Garnimeo

Az eredeti cím meglehetősen hosszú, erre manapság nagyon kevesen vetemednek, ami nem is csoda. Ugyan nem horror, de talán az utóbbi időben a jelenségre a legjobb példa a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford, ami egyben a világ legspoileresebb filmcíme is. Akár hogy is, az ilyesmi nem befolyásolhatja a film élvezeti értékét, kivéve, ha a (magyar) fordítások bosszantóra sikerednek. Ez kérem egy hamisíthatatlan giallo, ami látszatra nem több és nem is kevesebb, de azért újdonságokat is tartalmaz. Lássuk ezt bővebben.

A történet kezdetben eléggé szerteágazó, amit leginkább csak a vezérfonal tart egyben, ez mi más lehetne, mint egy sorozatgyilkos rémtettei. Rengeteg karakter van, ez azt eredményezi, hogy kb. az első fél óráig nem tudjuk eldönteni, hogy akkor most konkrétan kik is a főszereplők, ami azért valahol izgalmas egy filmben. Viszont ekkor már nekem volt egy erős sejtésem a tettes kilétét illetően, ami sajnos beigazolódott, ez persze csak nekem szomorú, mert elmaradt a meglepetés. Az már más kérdés, hogy közben azért rendesen összekavartak mindent, amivel jól eltudtak bizonytalanítani, de ennek ellenére az a bizonyos "basszus, erre nem is számítottam" érzés elmaradt.

De akkor lássuk már magát a történetet is: van egy szép nagy, 20 emeletes bérház, amiben úgy tűnik, hogy csak úgy hemzsegnek a sztriptíztáncosok, fotómodellek és prostik, ez pedig valakinek nem tetszik. Az illető ahelyett, hogy kilakoltatná őket, a módszeres öldöklést választja. Ezt többnyire változatosan teszi, de azért kap egy fix fegyvert is. A jól bevált borotva helyett most szikét vetettek be a készítők, de ezt is lehet érdekesen használni: pl. fényes nappal az utcán egy tömegben. Az ilyen merész húzásokat nagyon bírom. Kiváltképp még az olyan kreatív megoldásokat, mint amikor az egyik hölgyet odakötözi a kádba, amibe megereszti a vizet. Nem egy nagy kunszt, de azért nekem speciel tetszett.

A hentelgetések között azért jut idő a karakterek megismerésére, és sok mindent el lehet róluk mondani, csak azt nem, hogy unalmasak. A kvázi "főszereplő", Jennifer például korábban egy mikroszekta tagja volt, aminek a tevékenységi köre kimerült a gruppenszexben. Teszem hozzá, hogy ebbe a férje (!) vitte bele, akit ezért el is hagyott. A csávókám pedig kissé magára vette a dolgot, ezért elkezdi imádottját üldözni, jó kis mellékszál, kár hogy nem bontogatták ki kellőképpen.

A nyomozó és segédje meg a vicc kategóriájába tartozik. Ha nagyon sarkosan fogalmaznék, akkor egy ballonkabátos Stan és Pan párost tessék elképzelni, amiben "Stan" - a főnök -, mániákus bélyeggyűjtő. Mindenesetre a leírtakat ne negatívumnak vegyétek, mert ők képesek egy kis bohókás színt varázsolni a produkcióba. Erre '72-ben azért szükség volt, akkoriban még nem lehetett 90 percen keresztül idegben tartani a nézőt, mára meg már ez egyenesen elvárás. Apropó, ha már az évszámnál tartunk: a filmben tökéletesen megjelennek az utalások a kor eszméire, ideáira. Elég, ha csak a már említett "szektára" gondolunk, ami ugye megfelelője a hippi-kommunáknak, de ha még ez sem lenne elég nyilvánvaló, akkor ott van virágok elhelyezése is (flower-power), amit ki nem találnátok, de az írisz az. Egyébként ez a motívum ugyanebben az évben nagyobb jelentéstartalommal megismétlődik a nálunk is beszerezhető Hét vérfoltos Orchideában.

Aztán érdekes szereplőnek ott van még a fotós, akiről szerintem egy az egyben mintázták Austin Powers karakterét, szóval el lehet képzelni a fickót. De megtalálható pluszba a goromba és zakkant, idős szomszédnéni, ami Magyarországon is minden társasház elengedhetetlen kelléke. Szerintem ezeket valahol úgy tenyésztik. A főbb színészek mind tapasztaltak, sőt mi több, legtöbbjük a karrierje során nem egy giallo-t megjárt már.

Most elnézést is kérek, hogy a történetet nem igazán boncolgattam tovább, de az egész kissé hasonlít egy szappanoperához (jó értelemben), na meg akit érdekel az úgyis megnézi, mert voltaképpen egy jó véres thrillert kapunk. Csöcsökkel természetesen.

Igazából nem is lenne gond a végeredménnyel, csak túl sok a zavaró "apróság": amikor a film elején meglátják a liftben a holttestet, szerintetek mi a nézelődök első reakciója? Aki a az elájulásra tippelt, vagy bármi hasonlóra, azt ki kell ábrándítanom, ugyanis kb. ez a párbeszéd: "- Maga ismeri ezt a lányt? - Azt hiszem a szomszédban lakott". Bazdmeg, jó nagy részvét. De meg is nyugtatott pár dolog a "fejlett Nyugattal" kapcsolatban: mi, akkori "balkáni kommunisták" voltunk olyan eszementek, hogy egy magas épületbe ne egy, hanem legalább két liftet szereljünk. Szerencsétlen olaszoknak ez valami luxuscikknek tűnhetett. Külön vicces, amikor az alagsorból megszólal a lány: "Na majd gyalog megyünk", teszem hozzá, hogy azt hiszem a 18. emelet környékén laktak...

Az operatőri munka magában hordozza sajnos a tipikus olasz filmekre jellemző vágási hibákat, amiket legtöbbször a legrosszabb pillanatokban visznek végbe. Itt is egyszerűen lógva maradt egy-két jelenet. A világítás meg néhol fájdalmasan röhejes volt, kiemelném azt, amikor a fekete csaj gyufát gyújt, erre a stáb a tök sötét szobában a pofájába nyom egy reflektort. Vagy az asztali, ernyős lámpa is úgy bevilágítja a teret, mintha csak egy stadionban lennénk.

A bosszantó hibák ellenére azért ez egy jól sikerült mű, az apró "újításoknak" köszönhetően meg kiemelkedik a mezőnyből. Kifejezetten rajongóknak tudnám ajánlani, de azok szerintem meg már úgyis látták.

 

Értékelés: 7/10

 

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://horrormirror.blog.hu/api/trackback/id/tr192846757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása